login |

Lore: a 2. évad

2018. 11. 28. 21:33 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: antológia, kritika,

Az Amazon-os Lore első szezonja igen érdekes kísérlet volt.

Alapvetően egy horrorisztikus történeteket prezentáló epizodikus antológia (aminek az alapja egy podcast), ami a valóságban megtörtént eseteket, vagy folklorisztikus történeket dolgozott fel, és ezeket dobta fel (vagy húzta le) narrációval, különféle stílusú animációkkal és archív felvételekkel. Szóval a megközelítés miatt volt egy dokumentarista fílingje. (Amitől nem kellett tartania, sem annak, aki ismerte a mesélt sztorit, sem annak, akinek új volt.)

A folytatásra új showrunner érkezett a The Exorcist-ből (nem a sikertelenség miatt, csak a réginek más dolga volt), és ezzel együtt a koncepció is módosult. Az kevésbé észrevehető a többség számára, hogy nem mindegyik sztori származott a podcast-ből, az már sokkal inkább, hogy a legtöbb dokus aspektus eltűnt a true horror-sorozatból, szimplán csak valóságban is megtörtént, komoly hatással bíró, továbbra is borzalmas történetek kosztümös feldolgozását kapunk, amiket ezzel-azzal azért feldobnak.

Az első epizód például William Burke és William Hare 1820-as évekbeli esetével foglalkozik, amit nem egy filmben is feldolgoztak – két skót munkásról szól a történet, akik előtt megnyílik a sírrablás csodás világa, miután rájönnek, hogy abban a korszakban igen jó pénzt lehet kapni a viszonylag jó állapotban lévő holttestekért.

A 2×01 simán lehetett volna egy bármilyen epizodikus antológia része is, a Lore-ra csak annyiban emlékeztetett, hogy egyrészt olykor magyarázó infókat írtak ki a képernyőre (pl. mi az a Punch and Judy vagy resurrectionist), másrészt kaptunk egy kis karakterek fölé írt, a sztorival kapcsolatos gonosz grafikát – és a legvégén nagyon röviden a mába is belekötötték az egészet.

Számomra, ahogy a legtöbb efféle történet (a történelem és a true crime elég messze áll tőlem), ez sem volt ismerős, így nyilván másképp tudtam nézni, mint az, aki ismerte a sztorit – őket nem tudom, hogy kevésbé kötötte-e le a sok ismerős elem, vagy épp ellenkezőleg élvezték a sztori újabb feldolgozását.

A folytatásban (a részek 34-53 percesek) kapott egy sztorit Báthori Erzsébet az 1600-as évekből (ez már ismerősebb volt, és itt nyilván nem sok mindennel tudtak meglepni), a német Hinterkaifeck rejtélye (1920 körül), a prágai óratorony, az Orloj átka (1500-as évek), Mary Webster, egy állítólagos boszorkány sztorija (1600-as évek), valamint Jack Parsons, aki a 20. század közepén élt és alkotott.

Összesen ismét csak négy részt néztem meg: a Jack Parsons-osat azért hanyagoltam, mert róla szól a Strange Angel című nyári sorozat, és nem akartam róla ellőni semmit, míg a Hinterkaifeck-es epizódot nem igazán tudtam követni, így inkább feladtam. A többi viszont ismét csak hozott egy viszonylag jó átlagot, bár ezúttal inkább információs, mesélős szinten, mintsem a lenyűgöző történetszövés vagy elborzasztás kapcsán. (Valós alapok ide vagy oda, ez nem dokusorozat, szóval nyilván van benne fikció, vagy megerősítetlen elbeszélésekre való hagyatkozás, amivel kitöltenek bizonyos fehér foltokat, s van, hogy inkább a folklórra alapoznak – az Amazon interjús videóiban kitérnek erre is.)

Az antológia természetesen nem fukarkodik a horroros részletekkel, ezek azonban (egy rész kivételével) nem annyira ijesztőek, inkább naturalisztikusak – freccsen a vér, olykor végtagokat fűrészelnek le, meg persze sokadjára is eléri, hogy szörnyülködjünk azon, hogy a “sötét” középkorban mennyit ért egy emberi élet, és milyen kevés elég volt ahhoz, hogy kioltsák.

Nem mondanám, hogy egyenetlen lenne a Lore, de az eddigiek alapján olyan műfajt képvisel, aminek darabjai… Most azt akartam írni, hogy vagy bejönnek vagy nem, de valójában nem a minőségről vagy végeredményről van szó, hanem eleve arról, hogy mennyire köt le a történet, mennyire akarok megtudni valamit a múlt egy bizonyos szeletéről, vagy egy konkrét témáról. De ha lesz 3. évad, én ott leszek, mert mondom, érdekes kísérlet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz