login |

Pilot-mustra: 1983 – 1×01

2018. 11. 30. 21:30 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Az Insomnia után még egy kelet-európai thriller érkezett, de mekkora a különbség!

A Netflix első lengyel sorozata a politikai összeesküvős műfajt képviseli és egy alternatív világot mutat be, egy olyan Lengyelországot, ahol egy 1983-as terrortámadásnak köszönhetően elmaradt a Szolidaritás térnyerése és a kommunista egypártrendszer sem bukott meg. Azonban 2003-ban olyan események veszik kezdetüket, amik alapjaiban rengethetik meg a berendezkedést.

1983 – 1×01 – 6,5/10

Egy rövid 1983-as felvezetés után (később is kapunk minimális flashback-et, idővel talán több is lesz), mely során láthatjuk, hogy több lengyel város is merényletek áldozatává vált, 2003-ban kezdődik a történet, három, viszonylag hamar egymásba futó szálon.

Egyrészt megismerünk egy kommunista, párthű nevelést kapó jogászhallgatót, aki egy közeli barátja halála kapcsán kezd el vizsgálódni, aminek köszönhetően összeomlik a rendszerről alkotott idealisztikus képen. Másrészt van egy kiégett, félreállított nyomozónk, aki egy öngyilkosság ügyében kezd nyomozni. Harmadrészt pedig a zömében huszonévesek alkotta Ellenállást, a Fény Brigádot láthatjuk szervezkedni, merényletet előkészíteni – az egyik vezetőt emelik ki számunkra.

Adja magát a kérdés, hogy mi lehetett a célja az 1983-as merényleteknek? Mert ez az, ami nem nagyon derült ki annak idején, és a jogászhallgatónak elég hamar befészkeli a fejébe egy gondolat, miszerint talán nem random pusztításról volt szó, hanem arról, hogy a történelem abba az irányba tartson, ami végül megvalósult. Hogy ezt az egypártos 2003-at érjék el. Hogy azért változtatták meg a várható jövőt, hogy megszilárdítsák az akkori rendszert. És emiatt jött lére anno egy összeesküvés, amiben talán idővel hiperbefolyásossá váló emberek működtek együtt.

Szóval az 1983 kis túlzással az Ellenállás és a Hatalom “harcával”, valamint a rendszer gyökereivel foglalkozik. Azért csak idézőjeles a harc, mert a Párt elég komoly kontrollal bír, kőkeményen irányítja az embereket és az őket érő behatásokat, a törvénykezést, Lengyelország is elég jól zárja magát a világ elől (még a Harry Potter is tiltólistás könyv), mindössze Vietnammal van stratégiai szövetségben, akik képviselő kvázi vietnami maffiózókként harmadik félként képviselik magukat.

Az 1983 a klasszikus, komplex politikai összeesküvős thrillerek közé tartozik tehát, és pont ugyanaz a legnagyobb erénye, mint a hátránya is: hogy visszafogott. Amerikai gyártásban ez a sorozat fel lenne tekerve, akciójelenetekkel lenne feldobva, itt viszont mindez hiányzik, inkább a történetmesélésre és a nüanszokra mennek rá az elején, ami egyrészt számomra imponál, másrészt nem biztos, hogy könnyen fog nézőket szerezni és megtartani ennyi ingergazdag sorozat között.

Ez az a széria, ami élt a Netflix adta lehetőségekkel, szóval jó eséllyel több résznyi lehetőséget kell adni neki, mert már az 1×02 végére sokkal világosabbá fog válni minden, mint amilyen a pilot után volt.

– What’s the ultimate goal of truth?
– Justice.

(Egy közbevetés: az első rész során elég sok politikai témájú filozofálgatás volt a berendezkedés kapcsán, ami lehet, hogy jobban átjött volna lengyelül, mert az angolban a truth és a justice (talán mint igazság és igazságosság) közötti árnyalatbéli különbség nem mindig volt megfogható – ld. hogy az igazság eszköze vagy mellékterméke a rendszernek.)

Nem tudom, hogy minek köszönhető, talán annak, hogy Amerikában sokkal nagyobb a merítés a színészekből, de ez nem az első európai sorozatom a héten, amiben a szokottnál nagyobb nehézséget okoz a szereplők felismerése. Gondolom, egyéni dologról van szó, ennyi nézős cucc mellett pláne megesik az emberrel, csak feltűnt, hogy a Das Boot után az 1983-nál is elég sok időbe telt, míg a főszereplőt az agyamba égettem (holnap már tuti nem ismerném fel…) – amerikai sorozatnál szinte sosincs ilyen problémám.

Ettől eltekintve egyébként a megvalósítás nagyon jó, míg az HBO-s Wataha esetében azért érezhető volt, hogy nem amerikai a produkció, itt szerintem alig. Persze abban, hogy mit látunk, már egyértelmű, remek ízt ad (számomra) a sztorinak a kelet-európai helyszín (kis Polski!), de a rendezés is nagyon a helyén van. Jól néz ki az 1983, van stílusa, jól adja át azt a fojtogató hangulatot, ami az elnyomás okozta tehetetlenséget jellemezte.

Míg azonban a lengyelekhez közel áll a téma, más országokhoz már kevésbé. Mondjuk nyilván magyarként még mindig jobban át tudom érezni a viszonyokat egy amerikai nézővel ellentétben, és tudom, hogy egy random ország még a Netflix-nek is szívesebben készít “helyi érdekeltségű” sorozatot, ez most lehet, hogy egyeseknél negatívum lesz, hiszen a német Dark vagy a dán The Rain sokkal országsemlegesebb volt.

Ettől még a végeredmény abszolút korrekt, és a jó kezdés után lehet, hogy maradni is fogok a folytatásra (két részt láttam, a második egyszerre kuszálta össze és tisztázta a képet, még mindig azt érzem, hogy nem értek mindent, amit kéne értenem), de ez egy olyan sorozat, amit vagy ledarálok az elkövetkező 2-3 napban, vagy elengedem magam mellett, mert a kapcsolati háló, a viszonyok és a motivációk pár hét vagy hónap kihagyása után totál elhomályosulnának.

Uhh, el tudom képzelni, hogy Lengyelország ma lelkes darálásba kezdett. Legalábbis abból kiindulva, hogy egy ilyen, alternatív országképes megközelítés, ha Magyarország lenne a középpontban, szerintem nálunk is komoly érdeklődést válthatna ki.

Szóval, most vagy soha. Majd jelzek kommentben, hogy mire jutottam. (A sorozat szokás szerint eredeti hanggal és angol felirattal, valamint angol szinkronnal is nézhető a magyar Netflix-en.)

19 hozzászólás Ne habozz!

Csaba121 - 2018. 11. 30. 23:08

Azért nekem amerikai sorozat esetén is volt problémám a szereplők megkülönböztetésével!

A Star Trek Enterprise esetében a sorozat végéig nem sikerült megkülönböztetnem Trip-et és Malcolm-ot…

winnie - 2018. 12. 01. 04:42

igen, ez szerintem nálam is előfordult, de itt kifejezetten nem két emberre gondolok, hanem arra, hogy ha egy hét múlva vagy akár ma megmutatná valaki a főszereplő srácot, akkor nem mondanám meg, hogy ő az. 5-6 rész után talán már menne, de most esélytelen lenne. némelyik mellék szereplő dettó ez a kategória. de a das bootból a legénységi tagok közül senkit nem fogok felismerni az 1×03-ra, de még a kapitányt meg az elsőtisztet sem, csak egyenruha alapján.

Mate815 - 2018. 12. 01. 08:14

Ez igen jól hangzik, este be is próbálom!

Solmyr - 2018. 12. 01. 10:20

Amúgy a Hypewriteren volt ilyesmi terv Magyarországra is, csak komolykodós helyett szatirikus megközelítéssel: https://comment.blog.hu/2018/06/26/egy_meggyilkolt_hentesrol_szolo_noir_krimi_nyerte_az_elso_hypewriter_otletborzet

Sigismundus - 2018. 12. 01. 10:28

Elmaradt lengyel rendszerváltás? Jól hangzik, listára veszem, Lengyeleknél komoly volt az elnyomás és a helyzet.

Mardred - 2018. 12. 01. 10:29

ÉÉééééééés akkor most már megint növekedett a megnézendő sorozatok száma :)))

Szerintem amúgy az összes közép-európai ország progresszívabb lakosa hamar zabálni fogja, az ilyen produkciókra manapság különösen szükség van.

winnie - 2018. 12. 01. 10:40

solmyr: erről eszembe jutott, hogy még mindig nem raktam ki a hypewriterös posztomat, ami szép teljesítmény nyár óta:)

Mate815 - 2018. 12. 01. 22:18

Tetszett a pilot, simán berántott a nyomasztó hangulat. Én vettem ki rossz kópiát a tékából vagy a végén az egyik párbeszéd direkt van angolul az addigi lengyel helyett?

LaCRossE - 2018. 12. 02. 01:35

Eddig négy részt néztem meg, tetszetős. Érdekel, merre fog haladni a sztori, bár nem tudom megfogalmazni igazán, hogy mi is tetszik a sorozatban. Megragadott.

winnie - 2018. 12. 02. 06:41

mate815: van benne amerikai szál is. a miniszterék angolul beszéltek elvileg.

Mate815 - 2018. 12. 02. 09:45

Akkor szándékos volt a váltás, köszi!

Solmyr - 2018. 12. 03. 17:50

@winnie: és kikerül valamikor? :D

winnie - 2018. 12. 03. 17:59

persze.

LaCRossE - 2018. 12. 04. 00:40

Na ez nagyon jó volt.

Winnie, hogy állsz vele?

winnie - 2018. 12. 04. 09:27

haladok, 5. rész.

tüske - 2018. 12. 09. 14:20

6 rész után: még mindig nem teljesen tiszta, hogy ki kivel van :D, de épp ez a jó, végre nem szájbarágós a történet. És még mindig akadnak meglepetések.

A hangulat, a karakterek is jók, szívesen néznék ilyet itthoni környezetben. Az utóbbi hónapok legnagyobb meglepetése.

rary - 2019. 01. 10. 07:56

Elkezdtem én is, csak nehezen megy a felirat miatt, nem csinálhatok közben mást :D A nyomasztó hangulat tetszik, mert más és sok a szál, ami kibogozásra szorul.

winnie - 2019. 01. 10. 09:03

van hozzá angol szinkron is, ha az megfelel:)

rary - 2019. 01. 14. 22:59

Végeztem vele :) Nem egy rossz sorozat, de nehezen tudtam követni ki kivel van és merre tartunk. Sokat ugrált az idősíkokban és kellett pár rész mire rájöttem, hogy mikor hol vagyunk. Szépen felépítették a keretes szerkezetet és felüdülés volt, hogy amikor a buszt megláttam, akkor az “á, tudom, hogy hol vagyunk” érzés fogott el. Mivel lengyelül vittem végig, angol felirattal, kicsit szenvedős volt.
6/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz