login |

Arrow: lepihent a 7. évad

2018. 12. 04. 18:30 - Írta: Necridus

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Tudom, jövő héten még jön egy résszel az Arrow, de az a crossover, az Elseworlds része lesz, szóval valójában a 7×08 volt a de facto félévadzáró.

6 év kellett, hogy Oliver Queen felfedje magát, s a sorozat egy olyan irányba indult el, aminek köszönhetően sosem lehet már olyan, mint régen.

Az évadnyitó írásomban dicsértem a börtönös jeleneteket, feleslegesnek tartottam a csapat felét, aggódtam a Dinah-René páros közti konfliktus miatt, Diazt is eléggé gyengének láttam, cserébe viszont lelkesedtem az új Green Arrow-ért. Meg kell mondjam, Beth Schwartz mindenképp jó munkát végez új showrunnerként (atya ég de nem bírtam Guggenheim és Mericle munkáját a 4. évad és a 6. évad alatt), annak ellenére, hogy mégsem olyan irányba ment, amire azt mondhatnám, hogy “na b***ki, ez nagyon jó!”

Ettől függetlenül mégis élveztem az eddigi epizódokat, és ki merem jelenteni, hogy a sorozat ismét talpraállt (habár most nem kellett olyan mélyről), ahogy anno az 5. évadbanA tovább mögött spoileresen a lényegre térek.

Az ismételt feltámadás leginkább a börtönnek köszönhető, hiszen azt gondoltam, nem nagyon lesz több egy-két bunyónál a szál, mégis kaptunk egy olyan kétszínűséggel, brutalitással és agymosással teli szálat, ami abszolút le tudott kötni.

A csúcspont a James Bamford rendezte 7×07 volt, ami abszolút Oliverre fókuszált, s a Diaz okozta börtönlázadást láthattuk benne. A rendezés, a brutalitás (ahogy Sampson égő teste lezuhan a galériáról és az asztalon vergődik), a folyamatos “mi az isten lehet ennek a vége?” érzés kimagasló volt, s rengeteg olyan motívumot tartalmazott, amire abszolút nem számítottam.

Stanley ugyanis megölte Brick-et, kiszökött, Sampson elégett, Turner pedig Oliver mellé állt. Diaz az új szupererejét felhasználva meg majdnem végzett Oliverrel, aki kicsit túl egyszerűen győzte le és dugta rácsok mögé a Sárkányt. Olivert kiengedték, hiszen Laurel alkut kötött az FBI-jal: Diaz be, Oliver ki. Ettől függetlenül mindenki tudja már, ki az íjász, így egy új korszak nyílik meg az Arrow életében.

Oliver ugyanis a “pszichopaták mosták át az agyam, meg kell reformálni a börtönrendszert” mozgalom élére áll, mégis folytatja hobbiját, s a zöld íjászként üldözi tovább a bűnözőket. Egyetlen újítással (na jó, kettővel, igazából már nem hordja a kapucnit meg a maszkot): mostantól a rendőrség oldalán harcol. Dinah ismét vigilante-párti, s alkalmazza Olivert, mint a SCPD egyik dolgozója.

Kíváncsi vagyok, ebből mit hoznak ki, mert innentől kezdve Oliver szabályozva lesz, ami elképzeléseim szerint pár rész múlva igen nagy konfliktushoz vezet majd közte, Dinah és a polgármester között.

A már annyiszor emlegetett Dinah egyébként szerencsére nem balhézott Renével, ahogy azt felvetettem az évadnyitó írásban, sőt, Laurel mellett harcolt Silencer ellen, ami nagyon ütős jeleneteket hozott. (Ki kell emelnem, hogy Juliana Harkavy, ha Dinah, ha nem, muszáj, hogy maradjon az Arrow-nál, mert azon kívül, hogy az egyik nagy eyecandy, szinte ő tartja a lelket az egészben. Ahogy beleéli magát a szerepébe, ahogy már-már lubickol benne, ahogy valóban élvezi, hogy színész, azt nagyon jó látni, s ő az, akin nem azt látom, mint olykor a többieken, hogy k****ra unják már, és csak a pénzért csinálják.)

A többiekről nem sokat lehet mondani: René ide-oda csapódott, de igazából kihagyható lett volna, ahogy Curtis is. Ő részt vett Diggle oldalán egy A.R.G.U.S.-os küldetésben, ami során először ugrott be a sorozat nézése közben, hogy át akarom tekerni a jelenetet, mert nem bírom elviselni, annyira unalmas. Na igen, Diggle pedig nem tudom hányadszorra is mondom ki, de nem kellene már, el kéne engedni, mert megfáradt, unalmas karakter. Az egész A.R.G.U.S.-szál arra ment ki, hogy megtudjuk a Longbow Hunters tagjainak neveit.

Na jó, azt nem tagadom, hogy hozott egy nagyobb meglepetést Diggle a félévadzáróban, hiszen Diaz segítségét kérte a börtönben, de ezt simán el tudtam volna képzelni úgy is, hogy csak ebben az egy részben szerepel (Curtis-szel együtt, bár ő meg abszolút nem kell), s itt elvégzi azt, ami miatt 7 és fél részen keresztül lopta a játékidőt.

Na meg Diaznak is leáldozóban van, és az emlegetett Longbow Hunters csapat jöhetne végre a középpontba, hogy komolyabban megismerjük őket, mert elsőre elég badassek, de még bőven van mit mutatni belőlük.

Hogy építő jellegű legyek: inkább adhatnának több anyagot Laurelnek, aki idén rengeteg változáson ment keresztül, csak egy problémám van az egésszel: nem tudjuk, honnan indult. Mármint nyilván tudjuk, hogy mindenkije meghalt a saját földjén, és ezért teljesen megváltozott, na de ezt mindig csak mondták. Annyira szükség lett volna egy olyan részre (vagy legalább egy félepizódra), amiben Laurel korábbi életét bemutatják, hogy mégis miért lett Siren, mi okozta benne azt a hatalmast törést, hogy ilyen gonosz legyen. Így megérthettük volna a karakter motivációját, a javulását komolyabbnak is vehettük volna.

Ennek ellenére azért nem mondom, hogy keveset szerepelt, mert Felicity morális iránytűje, tulajdonképpen az esze volt, miközben Dinah-val nyomozgatott, Silencer ellen is, s még bíróságra is vitte Oliver ügyét. Érdekesen alakul, s mondhatni megnevettet, hogy az írók tényleg Katie Cassidy (akit ugye anno Marc Guggenheim kirakott) karaktereinek tudnak csak olyan szintű karakterfejlődést írni, ami lenyűgöz, ésszerű és igazi változásnak tekinthető. (Egyébként Laurel-t a “kanári korszaka” miatt miért nem kergeti a város?)

Hi, I’m Felicity and i’m the wife of the freaking Green Arrow.

Meg persze van a karakterfejlődésnek az a változata is, amikor a teljesen szórakoztató karakterből az unalmasság megtestesítője válik, aki emellé még idegesítő is lesz. És míg évekkel ezelőtt (3. és 4. évad) azt mondtam, hogy Felicity-től az arcomat is lekaparom, addig most fordult a kocka, és kellemes meglepetés lett. Ő valóban fejlődött, hiszen annak köszönhetően amilyen szörnyűségeken ment keresztül, teljesen érthető, hogy megváltozott, s már sokkal könnyebben lő olyanokra, akik ismét az életére törnek, mint korábban.

Na de a rész vége!

Könyörgöm, ha ezek még egyszer szétmennek, még egyszer megkapjuk az on & off Olicity-drámát, amitől kirohanok a világból, akkor ismét magamra ragasztom a hater hashtaget. Bízom benne, hogy az írók meglepnek, és hamar elengedik ezt a köztük lévő konfliktust, mert tudjuk, az előzőnek is mi lett a vége (negyedik évados átok, rád gondolok).

Az idei nagy újítás ugye a flashforward, a 20 évvel későbbi Star City-ben rohangáló Roy, Dinah, Zoe (Ramirez) és William kalandjairól szóló szál.

A kontinuitás miatt én már csak legyintek, hiszen a Legends-es Zari mesélt az A.R.G.U.S. igazságosztó-ellenes lépéseiről, aminek nem sok nyomát látjuk, mégis Star City romokban, s a főszereplők igyekeznek kitalálni, miért, s hol is van Felicity (mert nyilván fontosabb, mint Olivert megkeresni). Ekkor találkoznak Blackstarral, akit a Shadowhunters-es Katherine McNamara játszik, akit beállíthatunk az eyecandy sorba Cassidy és Harkavy mellé. Nem sokat tudtunk meg róla, de ígéretes karakternek tűnik, csak kérdéses, hogy kell-e?

Mert az új Green Arrow is főszereplői státuszt kapott, akiről ki is derült, kicsoda: (Emiko Queen?), Robert Queen lánya. Ő egyelőre nem nagyon üt el a képregényes alteregójától, de láthattunk már elég nagy húzásokat az Arrow-tól, amikor azt hittük, hogy ő az, aki, közben meg nem…

Panaszkodtam a zsúfoltságra korábban, hiszen rengeteg szálat indítottak meg, mégis sokkal inkább zavar már a kiemelt szereplők száma. Most, hogy Sister Queen is állandó szereplő, és az istenért se akarnak megszabadulni egyes karakterektől, esélyes, hogy ismét annyi egymással nem összefüggő szálon fut majd a sorozat, hogy egy-kettő totál érdektelen lesz, aminek köszönhetően megunják a nézők.

Éppen azért, amiért ennyi felesleg van benne, “csak” 8,5/10-et adnék a félévadra. Remélem a 2019-ben érkező részek már teljes erőbedobással a lényegre koncentrálnak majd, és nem pazarolunk ennyi időt felesleges karakterekre és történetekre.

A rész végén pedig megkaptuk az Elseworlds-crossover egy jelenetét, ami igen sok easter egg-gel rendelkezik, köztük a Smallville-es Green Arrow holttestével. Jövő héten jön tehát a crossover (és az arról szóló írás is), mellette majd a Legends “önmagával” crossoverezik, holnap hajnalban pedig a The Flash 100. része kopogtat, amivel kapcsolatban szintén igyekszem időben jelentkezni. Ajaj, az Arrowverse megint belehúzott decemberben!

12 hozzászólás Ne habozz!

Ayrons - 2018. 12. 04. 16:04

Nagyot csalódtam most. Ez most komoly hogy ő az Íjász ? Annyi jobb karakter lett volna rá. Eddig tetszett az új Íjász de ezután….

LaCRossE - 2018. 12. 04. 18:49

Összességében szerintem egy jól sikerült félévad lesz.

Az az érzésem amúgy, hogy az egész Oliver/Felicity dolgot kicsit túllihegi mindenki. Nem egészen tiszta, Felicity hogy értette azt, amit mondott, szóval majd meglátjuk. Addig is nem fogok személy szerint sokat foglalkozni a szállal.

Kis off: Jézusom a LoT mai része mennyire zseniális volt.

Dalmayr - 2018. 12. 04. 20:06

@LaCRossE: off+1 de tényleg iszonyat király volt ez a LoT rész :D
Olicity halál unalmas már, abban pedig régóta biztos voltam, hogy nő az új Green Arrow. Nem volt rossz összességében, de remélem feljebb kapcsolnak jövőre.

FP Jones - 2018. 12. 04. 20:25

Jó eddig az Arrow is és a Legends is :D (beteg az utóbbi, nagyon elszállt) :D

Kopasz gyerek - 2018. 12. 04. 21:16

Én a hatodik évad elején kaszáltam a sorozatot. Most olvastam, hogy Oliver felfedte magát. De miért? Így veszelybe sodorja a szeretteit, nem?

jessm - 2018. 12. 04. 21:50

Hagyjátok már ezt a Felicity dolgot, nyilvánvalóan csak arról van szó hogy friss házasok és Oliver döntèse is belezavart, szóval van megtárgyalnivalòjuk. 1-2 rèsz alatt lezárják a konfliktust. Ki lett mondva, hogy se Oliver se Felicity nem megy sehova

Kicsit furcsa évad zárò volt. Inkább egy évad nyitònak tűnt ahol elindították a szálakat. Ettől függetlenül tetszett a rèsz.

KennyVice - 2018. 12. 04. 22:03

Azt hiszem, jól tettem, hogy a Flash mellett ebből is kiszálltam a legutóbbi évadok után. :D Marad nekem csak a Legends, az legalább fun.

DarkEagle - 2018. 12. 04. 23:46

Nekem a Trakt oldal azt írja hogy Decemberben lesz még egy 10. rész persze ez változhat, nem tudom mert a többi sorozathoz nem ír részt.

Egyébként ez az Olicity dolog szerintem is felesleges, mármint rágódni rajta. Nyilván 1-2 rész alatt megoldják a dolgot de ez a probléma legalább valóban valós probléma és nem valami random hülyeség. Olivernek is be kell látni hogy Feli baba nem tehetett mást.

Egyébként engem totál meglepetésként ért hogy a csaj az új GA pedig eddig állandóan belefutottam a spoilerekbe és nem is nagyon szokott zavarni főleg mivel ismerem a képregényt. De így azért ez nem rossz fordulat. Elég ha beírom amit már hivatalosan is lenyilatkoztak hogy a neve a csajnak Emiko Queen. Én baromira nem számítottam rá hogy őt csak így behozzák és ha az anyja az lesz aki a képregényben akkor tényleg lesz vele kavarás rendesen. Oliver reakciójára nagyon kíváncsi vagyok. :D

Eddig nagyon jó az évad szerintem. Oké nem annyira jó mint a Promis messze jobb mint a tavalyi.

azt viszont nem tudom lenyelni hogy Digék társulni akarnak Diazzal.

A jövő szál meg egyre több értelme nyer. Az nyilvánvaló hogy Feli mami nem halott hiszen tuti hogy ő hívta ide Willit is de hogy nem a várost akarja felrobbantani az is tuti. Ez a 4-es csapat vagy minek nevezzem őket külön érdekes bár 2 tagot ugye tudunk, sőt hármat. Oliver, Dinah és Roy vagyis szerintem Roy is tagja és nyilván Rene is. Dig ugye tuti ki fog esni a Diaz féle kavarás miatt. Feli pedig ki tudja mit alkot.

ecsillag - 2018. 12. 05. 08:42

Nekem a Trakt oldal azt írja hogy Decemberben lesz még egy 10. rész persze ez változhat, nem tudom mert a többi sorozathoz nem ír részt. => Akkor azt rosszul írják. A crossover zárja a félévadot, utána pedig magyar idő szerint (ha minden igaz) január 22-én tér vissza a sorozat.

Szula - 2018. 12. 06. 15:28

Emiko Queen. Én baromira nem számítottam rá hogy őt csak így behozzák és ha az anyja az lesz aki a képregényben akkor tényleg lesz vele kavarás rendesen. Oliver reakciójára nagyon kíváncsi vagyok. :D

Valószínű ő lesz mint a képregénybe mert a csajszi kinézetéből is lehet rá következtetni. Csak ugye a korkülönbségeket hogy fogják rendbe tenni az a nagy kérdés.

2zok - 2018. 12. 09. 15:38

Azt láttátok, hogy Dinahnak a jövőben van egy seb a torkán? Lehet kivágták a “scream”-jét?

kpeter - 2018. 12. 12. 11:52

Oliver börtönből szabadulós része és az utána következő rész szerintem nagyon jók voltak. De ez az Elseworlds… Megint hófehérke és a hét törpe mese színvonal az egész. Nekem rohadtul nem hiányzik Flash, Supergirl de még a Legends se az Arrow mellé. Sokkal inkább Daredevil és Punisher lenne az aki melléjük való. Kár, hogy ez a kettő Marvel… Szerintem a Supergirl, Flash, Legends valamennyire összeillik, de az Arrow kilóg szvsz. Plusz megint a Felicitys lelkizős részek ehh… Remélem a crossover után ott folytatják, ahol abbahagyták előtte…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz