login |

Pilot-mustra: Nightflyers – 1×01

2018. 12. 04. 21:35 - Írta: winnie

36 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

This is a warning… Not a distress call. Do not board this ship. Do not bring the “Nightflyer” back to Earth.

Igen, ezt nevezem én aranykornak! Amikor a junkie még választhat is, hogy melyik “gyilkos űrhajós” sorozatot akarja nézni. Múlt héten került fel a YouTube Premium-ra az Origin teljes első szezonja, most pedig itt van a Syfy-tól a Nightflyers, amit a csatorna napi egy epizóddal kvázi darál – szerencsére, mert előbbivel ellentétben sokkal komplexebbnek tűnik.

NIGHTFLYERS – 1×01 – 2,5/10

Hiába komplexebb azonban a végeredmény, ha nem jó. Vagy legyek PC és mondjam azt, hogy “ha nem jön be”? Pedig még azt is tervezgettem, hogy napi kibeszélőt is kap a George R. R. Martin-féle Thousand Worlds-univerzumban játszódó scifi-horror, aminek egy 80-as évekbeli novella az alapja, és amit 1987-ben már feldolgoztak filmmé, ami – nomen est omen – a Gyilkos űrhajó címet kapta.

Azonban junkie tervez, sorozat végez, hiszen a Chilling Adventures of Sabrina után idén másodjára tapasztaltam azt, hogy valami olyan szinten hidegen hagy, hogy még a második részt sincs kedvem megnézni belőle. A műfajt szeretem, azonban a Nightflyers-ben alig találtam értékelhető momentumot, irritáltak a szereplők, nem tudtam értelmezni a jeleneteket, amiken többször inkább röhögni támadt volna kedvem, ha nem untam volna annyira a pilotot.

Pedig marha jól kezdődik az egész (itt az első 5 perc), in medias res, egy űrhajón egyik ember üldözi a másikat, hogy a jelenet sokkoló véget érjen – mi pedig visszaugorjunk a múltba, a Földre, hogy aztán csak nyilván a fináléban lássuk ismét ezt a szegmenst. Oké, ez elég nagy csalódás volt, de persze, ha alapozni akarnak, akkor kell a beetetés is, hogy maradjon a néző. A jó hír viszont az, hogy pár perc és ismét az űrhajón leszünk, az utazás lényegét majd később rágják a szánkba.

We are the disease.

A lényeg, hogy a 21. század végén járunk és a Nightflyer azért indul el a haldokló Földről, hogy gyarmatosítson és felvegye a kapcsolatot egy, a csillagrendszerek között “tanyázó” idegen fajjal, a volcryn-nal – legalábbis ez a hivatalos magyarázat. Mindenféle szaktudással rendelkező embert verbuválnak össze az űrhajón, és indulhat is a buli.

Eddig minden a megszokott mederben folyik, szép lassan megismerjük a jövőtechnológiát, az űrhajós életet és a karaktereket, akik között akad xenobiológus, egy saját USB-vel rendelkező űrhajóval suttogó, egy születése óta genetikusan űrutazásra megtervezett szuperember, a szomorú szemű főhős, valamint a kapitány, aki valamiért csak hologram formájában hajlandó megmutatkozni. Ja, és egy L-1. Meg az ő pszichiáter idomárja.

Szerintem a gondok az L-1 kapcsán kezdődtek nálam, egy idő után már röhejes volt az elvan-ozás úgy, hogy gőzünk nem volt arról, hogy mi a francról beszélnek és miért rettegnek ennyire tőle (valami telepatikus képességekkel rendelkező emberféleség, idegesítő akcentussal), és onnantól kezdve nem volt megállás. Mert a látszólag ok nélküli páni félelmet a sok magasztos űrduma között még lenyeltem volna, de a sok levegőben lógó jelenetet már nem bírtam.

Tételesen felsorolhatnám, hogy mikor mely szereplők viselkedését nem tudtam értelmezni, de tényleg zavaró volt, hogy úgy írták meg a jeleneteket, mintha valami plusz tudással kéne rendelkeznünk, hogy a kapitány miért kukkol és miért furkó, hogy az egyik karakter miért kezd kihívóan vetkőzni a másik előtt, majd mászik rá random egy harmadikra, hogy miért hebegnek-habognak látszólag ok nélkül, hogy miért tahó az L-1, hogy miért félti annyira a gazdija

Az egészet úgy írják le, hogy egy űrben játszódó kísértetházas sztori a Nightflyers (kár, hogy kísértetházasból is nemrég láttunk egy zseniálisat, majd írok a The Haunting of Hill House-ról is), ennek megfelelően már a pilotban is rágyúrtak az egyik nagy nemezisemre, a látomásokra. Amivel nincs gondom, más gyilkos űrhajós sztorikban is ezek hozták az ijesztgetéseket, a gond csak az, hogy ezek tényleg semmi újat nem hoznak, csak felesleges rutinköröknek tűnnek.

Az efféle szélsőséges vélemények esetében már megtanultam, hogy simán benne van, hogy csak valami megosztónak a rossz végén állok, szóval érdemes csekkolni a kommenteket, van egy olyan érzésem, hogy jó pár pozitív is lesz köztük. (Bíztam human-ben, hátha neki bejön és ír majd egy másik kritikát, de azt írta nekem, hogy szerinte is nagyon gyenge volt, és a Helix-hez hasonló trash-ként írta le, csak épp a liftzene nélkül. Azért remélem, kapunk majd finálékritikát.)

Egy pilotpróbát már csak azért is megér a Nightflyers, mert a tipikus körítést közel sem tipikusan kezdi el felfejteni, több olyan témát is feldob, amit érdekes lehet kibontani, szóval látszik, hogy ambiciózus a sorozat, csak épp kissé szétszórtnak tűnik, a készítők talán túlságosan is bíztak abban, hogy az ezerszer látott alaphelyzet homályos felvezetése felkelti annyira a néző érdeklődését, hogy maradjon.

Azt pedig mondanom sem kell, hogy a lassan építkező sorozatokhoz hasonlóan a Nightflyers-nek is lesz egy felfutási ideje, és remélhetőleg egyre érdekesebbé fog válni, hogy aztán kilőjön a flashforward-ban felvezetett jelenet felé. És ki is tartanék kíváncsiságból, hogy ezúttal milyen csavart kap a klasszikus alaphelyzet, de ha ennyire nem klappolunk, akkor nincs értelme erőltetnem.

36 hozzászólás Ne habozz!

cherockee - 2018. 12. 03. 13:56

2. rész végén azt érzem, hogy rossz döntés volt nem darálni, nem csak azért, mert egyben biztos jobb (mini sorozat, persze hogy jobb), hanem mert sok mindent feldobtak, de még válaszok nem igazán érkeztek, így nem igazán látok irányokat a történetben. A látvány nagyon jó, a színészek annyira nem fogtak meg (szerintem konkrétan néhol bénák a jelenetek), a történet eddig érdekes.

Enzo - 2018. 12. 03. 15:33

40 percig jutottam tegnap, 2 dolgot érzek nagyon:
– ez rohadt creepy
– és rohadtul érdekel

CrM - 2018. 12. 03. 20:22

Még csak az első részt láttam. Engem eléggé az Event Horizon-ra emlékeztet, ami soesm bírt rám semmilyen hatással lenni, pedig annak idején még moziban láttam, és nemrég adtam neki még egy esélyt, de semmi. Sajnos ennél is ezt érzem, pedig a biztosan jobbat is ki lehetne hozni ebből a témából.

cherockee - 2018. 12. 04. 22:09

3. rész után igazából azt mondom, hogy akinek az első kettő tetszett, folytassa, többi kiszállhat :). Kicsit eseménydúsabb talán, de a recept ugyan az. Több dolog ami lebegtetve lett az előzőekben, az itt le lett ütve, de voltak meglepetések is szerintem. Nekem továbbra is tetszik, mivel mini, ezért mindenképp végignézem, remélek még legalább két fordulatot az egész történet irányában, és akkor elégedett leszek.

Origin-nel szemben ez tényleg sötétebb, összetettebb, és jóval rejtélyesebb, kevésbé egy-egy emberre, mint inkább a hajóra épít, az egész helyzetre, de esélyes az átfedés a közönségben (nekem az is tetszett, ez kicsit jobban, a nagyobb rejtély miatt).

szirial - 2018. 12. 04. 22:24

Én a regényt olvastam régebben, talán a Galaktikában. És már az sem tetszett. Logikátlannak éreztem a cselekményt, túlmagyarázottnak a karakterek indokait.
Eddig nem kezdtem el nézni a sorozatot és a hozzászólások sem győztek meg.

Enzo - 2018. 12. 04. 23:56

2,5/10? Tyűha, arra nem számítottam, hogy ennyire lehúzod. Így nem leszünk sokan a kibeszélőben :D Még szerencse, hogy előbb elkezdtem, mert a poszt elbizonytalanított volna. Röviden: lehet hogy csak a hatalmas hype/várás-faktor miatt, de nekem eddig kifejezetten bejön. Hosszabban meg mindjárt.

Enzo - 2018. 12. 05. 00:38

Két érzés maradt meg bennem igazán az extra hosszú első részt nézve: hogy itt minden rohadtul creepy, és hogy nagyon érdekel mindennek és mindenkinek a sztorija. Mondjuk így két rész után elkezdhetnének válaszokat is adni, de egyelőre leköt.

1×01
De tényleg rohadtul creepy minden: Thale csak úgy simán, Lommie ahogy beszél a géppel, a titokzatos Eris kapitány, hogy figyelni tud mindenkit, Karl és felesége közti videoüzenetben a zaj (ahogy eltorzította a felesége arcát), a kislányos-emlékezős rész (mi történt a kislánnyal?), és a rész vége is (Lommie-tól a “Get out!”-ozás, meg a felgyújtott Murphy…). Ja meg a kezdőjelenet is az volt, nyilván egy hangsúlyos nyitány kellett, be is tekintettünk a jövőbe, ahogy Dr.Matheson szemrebbenés nélkül elvágta a saját nyakát. Para.

Még darabkák:
– Ez az eddigi egyik legjobb flashback-ötlet, amit láttam, hogy egy emlék hologramban látjuk a múltat, ahogy a főszereplő visszanézi. Szerintem kifejezetten kreatív bemutatás a szokásos szimpla múltbéli jelenet helyett.
– Rendesen tolják a terminus technicust: L-1, Teke energia, Volcryn… plusz van itt mindenféle speckó személy: telepata, génmódosított lány (Mel), számítógépekkel beszélő (Lommie), hologram…mint mondtam, lassan ezekhez azért kéne magyarázat.
– Óhatatlanul eszembe jutott az ellentét a Philip K.Dick’s Electric Dreams első részével (The Hood Maker), hát itt azért erősen máshogy kezelik a telepatákat :D
– Apropó Thale, rohadt szürreális, hogy a mindenki által rettegett különleges képességű lény egy ilyen nagyon brit akcentusú suttyó :D De nekem ez jó értelemben véve szürreális, na.
– A Mel-Lommie összebújás nekem csak olyan szempontból volt out of character, hogy utóbbit valahogy sokkal autistábbnak képzeltem, aki nem ennyire vevő a testi érintkezésre.

1×02
Ez a rész csak negyedórával volt rövidebb, de fele hosszúságúnak érződött. Igazából csak még több rejtélyt kaptunk, az egész lassan az Eureka azon epizódjára kezd emlékeztetni, amikor a S.A.R.A.H. nevű okosház irányítását átvette a B.R.A.D. katonai program, és a lakók ellen fordult (lásd az átprogramozott gyilkos lézeres pókbot).

Amiket feljegyeztem:
– Oké, Lommie eddig is az egyik legérdekesebb karakter volt, de a sötét múltja alapján, amit Thale láttatott, még inkább.
– Éééés még egy fura szereplő, a “méhkirálynő” Tessia. Csak hogy legyen mit kibontani (de csalódás lesz, ha ez nem történik meg)
– Karl realtime beszélget Joyjal? Az úgy tuti fizikailag lehetséges? Szerintem késleltetésnek kéne lennie, nemtom mennyire vannak a Földtől, de a Martian/Expanse kombóból kiindulva én erre azért felhúztam a szemöldököm.
– Apropó Joy, jól értettem, hogy ő valamiféle emléktörlős terápián van? Ez is fura…
– A rész végi csavar alapján akkor a piros fény nem is Eris? (csak a narancssárga? vagy mi?) Ezt már előtte is lehetett sejteni, mert pislákolt a piros abban a jelenetben, amikor Eris és Karl beszélgettek.

Ace - 2018. 12. 05. 08:40

Ajaj remélem nincs igazatok ,hogy ez is egy újabb Helix. Mert akkor megint kihagyott ziccer az egész. Ott is és itt is nagyon érdekes volt az alapfelvetés ne keljen már megint csalódnom. Amiket eddig leírtatok inkább darálni fogom.

ubul - 2018. 12. 05. 09:11

mondjuk a Helix mérföldkövekkel jobb pontokat kapott :D

winnie - 2018. 12. 05. 09:49

ubul: én szerettem a helixet, még ha kakukk is volt:)

Kpeter - 2018. 12. 05. 11:14

A Helixet imádtam. Annyira beteg volt :D Sajnáltam mikor kaszálták. Ellenben nem merek már Syfy scifit elkezdeni, mert tartok tőle, hogy úgyis kaszálják.

SHP - 2018. 12. 05. 17:47

Nekem az 1×1 semmilyen volt. A nyitás is. Az egész erőltetettnek tűnt, amikor a kislányos rémisztgetést próbálgatták az olyan unott érzést keltett bennem, azt kérdeztem, hogy “most tényleg?” nem szokott bajom lenni a klisékkel, mert sokszor okkal vannak, de itt zavart.

A 2,5/10 kicsit túlzás talán, de 5/10nél mindenképp lejjebb volt nálam is.

De egyelőre folytatom, mert szeretem a scifit :D

stargatelost - 2018. 12. 06. 19:59

1×04: Ez volt eddig a legjobb rész.

SPOILER

Mondjuk ez a muter a gépben dolog is elég röhejes, de a szonda talánya volt annyira érdekes, hogy feledtesse.
A vége pedig, huh, igazi borzongató sci-fi csemege :D

Enzo - 2018. 12. 06. 23:29

1×03

Oké, végre kaptunk némi magyarázatot, viszont kezdenek átjönni a rosszabb húzások is. Kicsit mindennel olyan érzésem van, mintha 1-2 rész kimaradt volna az elején: ez a Mel-Eris kapcsolat/flörtölés nem volt felvezetve, csak úgy “lett”, indoknak meg elég kevés az, hogy Mel ilyen típus ; kezd nagyon szájbarágós lenni, hogy a fény mindig átvált gonosz-pirosra ; és hát a végén a leleplezés (Cynthia, Eris anyja) is jobban ütött volna, ha eddig nem csak homályos utalásokat hallottunk volna a nőről felejthető jelenetekben.

– Legalább eyecandy szempontból adta a rész :P Ja meg felröhögtem Karl és Rowan bejutási technikáján, hogy megfúrták a biohulladék-vezetéket, kreatív :D
– A nyúlboncolás nem hiányzott, viszont van egy érzésem, hogy metaforikusan köze lesz majd a Volcryn-nal való kommunikációhoz.
– Most akkor az Europáról indultak? Próbáltam visszakeresni, hogy említettek-e ilyet, de nem.
– Sejthető volt, hogy egyszer az lesz a csavar, hogy valójában az igazi Eris van ott, nem a hologram -> és ezt most el is lőtték.

Release-ileg nem teljesen értem a koncepciót, 2.-án elérhető volt már aznap az első (és 2.) rész, a mára írt 1×05 viszont még nem szedhető. Mindenesetre utána lesz két nap szünet epguides szerint, és úgy folytatódik (milyen rendesek, adnak időt a felhozásra).

Enzo - 2018. 12. 09. 01:14

1×04
Úgy eltelt a rész, de nem sok mindent tudtam felírni róla. (Érdekes, ha azt mondom, gyorsan eltelt, annak azt kéne jelentenie, hogy izgalmas volt, sokminden történt benne, ugyanakkor a “csak ennyi történt és már vége is?” érzés meg ellentmond ennek.)

– Érdekes volt a szonda vizsgálata, nagyon szürreális, hogy szív meg vér van benne, elég beteg ötlet.
– Karl és Joy között most már van késleltetés? Mert most csak videoüzenetet tudott neki küldeni a fickó…
– A vége annyira nem ütött meg, mint kéne: ezek szerint a Volcryn “időutaztatta” a szondát? (már ha egyáltalán ők küldték vissza)
Nem igazán tudom, hogy mit kéne érezni az egésszel kapcsolatban, az a bajom. Creepy volt a terhes dokis halu-jelenet is, de egy idő után már unalmassá válik a “Karl sétál a folyosón és meglátja a halott kislányát” motívum, ha nem csavarnak rajta valamit.

Enzo - 2018. 12. 11. 02:02

1×05 (pótlás tegnapról)

Valahogy nem működik ez az egész “anyuka mint gonosz szellem a hajóban” dolog, és most már kicsit a creepy-ség is kezd elveszni belőle. Hiába az ódon Greywing-kastély meg rondaCynthia/kicsiCynthia/fater/Lommie furcsa metaforikus kergetőzése benne, egyszercsak úgy eltelik a rész, és az ember úgy tudomásul vette a dolgokat, de ennyi. Lommie-centrikus epizód volt egyébként egy kicsit az ötödik, beinstalláltak a csajnak egy új portot (csak így lazán?), kaptunk a luddita közösséges múltjába némi visszatekintést, meg ha már itt tartunk, Murphy karaktere is kapott egy kis mélyítést.
A “felébredős” jelenetben gyorsan kitalálható volt, hogy ez még mindig halu, Matheson nemtom honnan érezte meg, hogy Karlnak fogy a levegője (ez amúgy megint mennyire random merénylet?), Auggie-nak is van titka, ezek még mind oké, de a végén a metaforikus extra zárat csak simán leveri a nő(?) bentről és ennyi a feloldás? Eh.

_Ra_ - 2018. 12. 11. 21:31

1×07

Kicsit lazább rész volt, az időugrás nekem furcsa volt, de legyen. A vége azért elég nagy WTF! :D Nem véletlen szerintem hogy Thale miért nem akart beszélni a gyerek hangjáról. :D

winnie - 2018. 12. 13. 10:19

“A vége azért elég nagy WTF! :D”

mi volt benne?

wondorog - 2018. 12. 13. 21:07

Nem akartam kritikát írni, míg nem néztem végig az évadot, de mivel nem tudom, mikor lesz időm az utolsó 3 részre, leírom a dolgot, amíg friss.

Direkt nem szálltam be premiernél, majd múlthét csütörtökre ígérték a kisregény újrakiadását (nem tudom, milyen formában jelent meg korábban, de nem olvastam) és csak az elolvasása után ülök neki a sorozatnak, mert tapasztalatból már az Expanse-nál is jobban élveztem a sorozatot, miután elolvastam a könyveket.

A lényeg, a lényeg, ezt nem tudom milyen adaptációnak lehet nevezni. Kb. olyan, mintha a showrunner elolvasta volna a történetet, aztán írt volna valami teljesen mást, néhány alap dolgot bennehagyva értem itt:
– 5 karakter nevét
– ebből az 5-ből kb. 2-nak maradtak meg alaptulajdonságai és motivációi, valamint 1-nek félig
– a maradék karaktereket kivágták, helyette beraktak újakat
– a küldetés célja megmaradt, de a körülmények teljesen mások
– a konfliktus nagyjából megmaradt (anyuka a hajóban, viszont ez a csavar, a kisregény utolsó ötödében derült ki)

A legnagyobb bánatom maga a kapitány, aki messze a legérdekesebb karakter volt a könyvben, itt viszont annyira érdektelen, hogy az hihetetlen.
Az idegen fajra még kíváncsi leszek, mert az nagyon érdekes eleme a könyvnek, viszont itt nagyon nem azt látom, hogy abba az irányba mennének ezzel kapcsolatban.
Mindenképpen megnézem az utolsó 3 részt, mert kíváncsi vagyok a végkifejletre, viszont ezt leginkább csak címe alapján és néhány nagyon alapkidolgozás alapján nevezném csak adaptációnak.

winnie - 2018. 12. 14. 05:50

a sorozatoknál szerintem ez sokkal általánosabb adaptációként, főleg, hogy eleve több évadra terveznek, így az eredeti sztorihoz nem nagyon tudnak ragaszkodni, ha az valamennyire lezárt.
a vége engem is érdekel, de ahhoz elég megnéznem a finálét, bár az “előző részek tartalmából”-szegmensekkel valamennyire követem a dolgokat.

cherockee - 2018. 12. 14. 12:14

Rövid vélemény, teljes évad végignézése után: egyrészt azt hittem, hogy limited/mini sorozat lesz, 10 rész, ennyi, ehhez képest a 10. rész vége nyitva maradt, nem kicsit, hanem kb. mint a 9. vagy 8. vége. Lezártak egy csomó szálat, vagy legalábbis részben megválaszolták, de ez nem egy fix végű sorozat lett így. Én értettem félre szerintem a promóciókat.

Másrészt, nem érte meg. Nem tudom ajánlani, randomnak tűnő események, reakciók, kb. mindenki úgy tesz, mintha nem értené, hogy mennyire súlyos a helyzet, nem spoiler, de mintha egy kutató a reaktorleolvadás közben totál nem fogná fel mi történik, csak tovább csinálná a kísérletét az egyik laborban. Vannak nagyon jó elemek, látványos részek, de olyan pillanatok alatt tűnik el adott részen belül az előzmények emléke, hogy az nem megbocsájtás, az kb. írói hiba. Aki pár órája meg akart ölni, bármi azóta történt esemény nélkül kiengedem, mert kell a segítsége, majd igazából az a segítsége, hogy mond pár mondatot valakinek, ami még csak nem is igényelte őt.

Csalódás, nem tudom ajánlani, főleg ha valaki fix véget vár. Több rész volt ami önmagában kihagyható, mert semmi hatása a történet fő szálára, de a fő szálat meg nem zárták le, úgyhogy ennyi.

winnie - 2018. 12. 14. 12:38

én mindig mondom, hogy nincsenek minik:) csak viccelek persze, de ahogy olvastam az interjúkat, terveik vannak vele, és a Thousand Worlds-univerzum eléggé kiterjedtnek hangzik név alapján. ahogy elnéztem, ez is olyan végnek tűnt, hogy “nesztek, ez lesz a 2. évad iránya, hogyantovább.”

Krisztian - 2018. 12. 14. 12:47

Egy nagy katyvasz volt az egész, de végignéztem. Kár volt.

tiboru - 2018. 12. 14. 18:31

Hát köszi többeknek a megerősítést: az első epizód után még bizonytalan voltam, de most már tutira tudom, hogy ezt se fogom tovább nézni :-)

stargatelost - 2018. 12. 14. 21:09

Évadról SOPILEResen:

Összességében fasza volt. Az elején még a hülye látomásoknak tűnő dolgokra is logikus magyarázatot adtak.
Az utolsó részben meg GRRM sem hazudtolta meg magát egy csavarral :D Ennek ez a fétise? :D
Az időugrás is jó volt évad közben, a Teke-től való megváltozás, beőrülés is okés volt. A Volcryn pedig egyszerűen gyönyörű. Lenyűgözőek azok a shotok a Nightflyerrel.
Most komolyan:
http://kepkezelo.com/images/myleje9mqfru7caw8smk.jpg

cherockee: A TEKE energy-től voltak ilyen hülyék. Nem viselkedtek racionálisan, de pont emiatt. Van is az a rész, amiben Mel veszi észre, hogy megváltozott mindenki. És ugye ez csak a kezdet volt, láthattuk Rowannél mivé fajult :D

rodosto - 2018. 12. 14. 23:03

Hát a katyvasz tényleg jó kifejezés. Tipikusan januárra el fogom felejteni, hogy miről is szólt pontosan, és remélhetőleg (ha lesz) a második évadra meg teljesen az egészet, hogy még ingerem se legyen folytatni.

Viszont azért szinte díjat kaphatna, hogy mennyi random dolgot/klisét belepakoltak ebbe a 10 részbe. Mintha nem tudták volna (jó tudom, adaptáció) eldönteni, hogy ez most Ház vs lakók/telepata vs emberek/halálos kór/őrült gyilkos gyilkolászik/idegenek/klónozás/robot/random hajó/halucinációs/alternatív dimenziós/időutazós stb történet legyen, aztán valaki rácsapott az asztalra, hogy de miért ne mind. Két részenként egy jumpscare-rel fűszerezve, mert miért ne, színesíti.

A látvány rendben van, de kb ez az egyetlen pozitívum amit el tudok mondani. Többször volt itt a Helixhez hasonlítva. Az is eléggé elborult volt, de koherens, és követhető. Ebből a csodából meg lehetne 3-4 másfél órás filmet vágni, kerek egész történettel, valamint ugyanennyi kisfilmet, és az égvilágon senkinek sem lenne hiányérzete.

Enzo - 2018. 12. 16. 00:58

1×06 (pótlás tegnapról)

“Na végre egy klasszikus elhagyatott hajós-felfedezős rész”, gondoltam az elején. Végülis ez igaz is volt, és egy egész creepy szektába futottak bele hőseink, de azért több dolog is zavart a részben: furcsa volt, hogy Erisszel csak úgy mindenki előtt megbeszélik az anya-témát, nem is tudott róla a legénység ; nem tűnt túl hitelesnek a reakció, hogy az Eagle-ön ennyi gyanús és ijesztő előjel után nemhogy nem húznak el, de még csak nem is nagyon gyanakodnak, ráadásul még szét is válnak… ; Lommie csak úgy otthagyta Auggie-t, mikor azt megrohamozták a nők…
A vége meg WTF… random hirtelen, minden előzmény nélkül előrángatott és elvágott kérdés, hogy Agatha L-e? Én abszolút úgy értelmeztem, hogy Thale érzékeli azt, amit Karl (ugye kíváncsi Agathára, lásd zuhanyzós jelenetek az 1.részben), azért vérzik Karl szeme…

Még darabkák:
– Tetszett a kajanyomtató/szintetizáló gép.
– Elhangzott az Eagle űrhajóról a “dandelion seed” kifejezés, ami ugye utalás a főcímre.
– Sejtettem, hogy Lommie egyből a ludditákra asszociál a para kolóniáról.
– Rendesen undorító volt, amit az asszonyok műveltek, az a baba-termesztős helyiség, meg a “lecsapolás”, nem semmi horrorelemek, azt meg kell hagyni.
– Mikor bemondták, hogy minden Eris-hajó ugyanolyan (azért hasonlóak az Eagle folyosói), eszembe jutott, hogy ez így milyen kényelmes forgatási szempontból -> és a TBS-es extrában kiderült, hogy tényleg a Nightflyer díszletet alakították át :D

#hétidézete:
“You know, there are many other ways. There are many, many other ways we can do this.” :DDD /Rowan/

ontheground - 2018. 12. 16. 15:16

Sziasztok. Végignéztem, nem értem a hype-ot mögötte. Illetve értem, az írója miatt, de ez sajnos nem jött be. Max 2/10 szerintem, ez is csak azért, mert űrhajós sci-fi. Időhúzás, csapongó, logikátlan, katyvasz. Az in medias res-t sem értettem, amikor körbeért, mi olyan veszélyes ebben a hajóban, hogy ki kellett küldeni azt az üzenetet a Földre: a mesterséges intelligenciaként jelenlevő gonosz építő meg a gyásztól+teke enerdzsitől bekattant biológus? Rosszabb még az Origin-nél is, pedig az se a világ közepe. Mindkettőt vártam pedig, de ezeknél sokkal jobb sci-fi-k is voltak az elmúlt pár évben. Olyanok is, amiket kaszáltak. A TEKE enerdzsivel meg elmehetnek a készítők bowlingozni. Azért, ha lesz 2. évad, ebbe is meg az Origin-be is belenézek, mert nagy sci-fi rajongó vagyok.

wondorog - 2018. 12. 18. 17:09

stargatelost: az évad végi “csavarhoz” semmi köze nem volt Martinnak, a kisregényben teljesen más a végkifejlet.

Enzo - 2018. 12. 19. 17:02

1×07 (pótlás tegnapról)
Na jó, most köszönöm egy ideig elég a szülős részekből….már az Aranyélet 1×07 is kicsit traumatizált, ennek a végén meg úgy ültem a székben, hogy “phű de beteg állatok vagytok” :O

Az időugrás kicsit olyan érzés volt, mintha az írók hirtelen rájöttek volna, hogy kéne haladni valami fő konfliktus felé nagyobb léptékben, és ezért ugrottunk volna 8 hónapot. Így nem kellett bemutatni egyes folyamatokat, mint pl. Rowan és Tessia összejövése, vagy hogy Thale-t hogy fogadták be ennyire Murphy-ék – hozzáteszem, ez utóbbi szál mondjuk kifejezetten tetszett, még külön történetként is elnézném, ahogy mindenféle adrenalindús élményekbe kalauzolja el őket a telepata.
Lommie késes kislányos jelenete elég para volt, eszerint a rossz Cynthia-folyamatot zárta be? (vagy inkább mindegyik gonosz?)
De a végén a drámát semmi se überelte, nem elég szegényeknek, hogy halva született a gyerek, még elkezd ott fertőzve rohadni, ki az isten talál ki ilyet?
(Mondjuk ez részben megmagyarázza, hogy válik Rowan olyanná, amit az első rész flashforwardjában láttunk.)

winnie - 2018. 12. 20. 07:05

“égignéztem, nem értem a hype-ot mögötte. ”

nem volt mögötte hype. a bemutatása óta biztos, hogy nem, max előzetesen beszéltek a címről, mert ismert az írója, de nem volt szó arról, hogy valami húhadenagy mű az alapanyag.

ender1112 - 2018. 12. 29. 06:07

Nem létezik, hogy Martin ennyire értelmetlen történetet írt… vagy ennek lesz/lenne második évada?

winnie - 2018. 12. 29. 08:13

martin egy novellát írt, a sorozat nem az ő műve, de az írók fejében az egésznek abszolút van értelme.

Enzo - 2018. 12. 29. 17:43

1×08 (csütörtökről)
Érdekes volt a karanténos rész, néhány emlékezetesebb mozzanat: kicsi Cynthia alapból para, erre még richtig felvesz egy pestis maszkot, csak hogy jó legyen… ; WTF, Eris nem organikus lény? nem volt elég, hogy az elején csak projekció volt, most még ez is? ; na, Cynthia kiszabadult, és beleszállt Lommieba, remek…

1×09 (péntekről)
– Kissé frusztráló volt látni, hogy Mel az egyetlen józan hang a hajón, Karlt elvakítja Skye(?) megtalálásának lehetősége, Rowan meg nagy gyászában teljesen meggárgyult (remekül hozta egyébként a para karaktert, a méhsejt-evéssel, meg mindennel…)
– Azt hittem, hogy a jelenet, amit mutattak a flashforwardban, a történet egy kicsit későbbi állapotában lesz, amikor esetleg már csak páran élnek és a hajó is lepusztultabb…de mondjuk a 2 telepatás dilemma miatt, amit Agatha említett, valahol érthető, hogy kellett egy “break the loop” cselekedet.
– És cliffhanger a végére, megérkeztek a Volcrynba. Na már csak egy rész, kicsit olyan érzés, mint a The Terror-nál ugyanekkor, hogy “miben fog meghalni ennyi ember?”, azzal a kitétellel, hogy itt végül is nincs kimondva, hogy senki se fogja túlélni.

#hétidézete Thale-é:
-What…what exactly is it you want me to say to them? “Hello, do you like my tiara?” :D

Enzo - 2018. 12. 31. 15:52

1×10
Hú, mindent bedobtak még így a végére, aztán meg kicsit kurtán-furcsán lezáratlan maradt az egész. Mindenesetre a Volcryn vizuálisan nagyon oda lett téve, azt meg kell hagyni.

De kicsit valóban katyvasz az egész, most akkor Eris nem organikus, de mégis szét lett fejszézve Rowan által, de azért némi beszéd erejéig még feléledt, hogy némi szemkivájás (fújmá’) által kiderüljön, hogy ilyen fura űrlény-formában is él a hologram->majd élőlény->majd robot-szerű megjelenési mód után. A rész közepén már mindent bedobtak, Roy valójában Cynthia “cross-sex” klónja, WTF, és Mel is Roy tesója, mi van itt, ezek lefeküdtek egymással, majd kiderült, hogy tesók, tisztára mintha a Trónok harcát látn…oh wait.

– Az milyen emlék volt a memóriagömbben, hogy Auggie szétveri Cynthiát?
– A “hogy halna meg mindenki” kérdésemre választ kaptam a hajtómű leolvadással, de aztán végül sikerült elkerülni (I guess).
– Rowan a dühöngő baltás gyilkosból újra viszonylag normális és józanul gondolkodó személy lett, aki aktívan segít a terv végrehajtásában, mindezt még ugyanazon a napon. Oooké…
– Cynthia az évad elején még összevissza tudott állítgatni mindent a hajón, meg látomásokat kreálni, most meg hogy kapott testet is, sokkal erőtlenebb lett?? A rész 2.fele arról szólt számára, hogy tehetetlenül ordít (Auggie elviteti a hídról, Karl elviszi a pod-ot)…
– Karl kb hazatért a végére egy másik valóságba (érdekes first contact kommunikáció ez a Volcryn-tól), a hajót meg csak a leállításig láttuk, ahogy mindenki összebújt békességben.

Hát szóval a kezdés előtti és az első rész megnézése közbeni/utáni hype rendesen alábbhagyott, ahogy haladtunk előre a történetben. Az ígéretes alapkoncepcióból egy ötletes szálakat és karaktereket felvonultató, olykor sokkoló, de alapvetően kicsit kaotikus és minden létező sci-fi elemet összedobáló mű lett, ami maga sem tudta, hogy hova tart, és valahogy olyan alap dolgok sem igazán működtek benne, mint az emberek közti kapcsolatok, motivációk, vagy éppen a parancsnoki hierarchia. Thale vagy épp Lommie karakterében (de pusztán az alapsztoriban is) sokkal több potenciál volt, amit egy jobb történettel, más szálakkal ki lehetett volna hozni. A nézettség nem ígér 2.évadot, és őszintén szólva annyira nem is bánnám, ha ezt itt abbahagynák, mert kell a hely a jobb sztoriknak. :(

karit - 2019. 01. 11. 10:08

“Karl kb hazatért a végére egy másik valóságba (érdekes first contact kommunikáció ez a Volcryn-tól)”

Pensacola? (Contact)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz