login |

Law & Order: SVU – 20×10: Alta kockers

2018. 12. 06. 20:01 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika,

A 20. évad nagyon erős kezdése óta egy kicsit parkolópályán volt nálam a Law & Order: SVU, ami persze nem jelent semmit, mert mindig periodikusan nézem, olykor lecsúszik egy 4. évados rész, máskor pedig egy random friss. De a héten betáraztam a legfrissebbet, mert láttam, hogy egyfajta “kétkezes” epizódot hoztak össze Judd Hirsch és Wallace Shawn vendégszereplésével, vagyis kódolva volt benne, hogy nagyon jó lesz,

Nem terveztem írni magáról a részről, és most nem is az a lényeg, hogy bejött-e vagy sem, hanem az, hogy itt van egy 20. évados epizodikus krimisorozat, amibe bármelyik évadnál vagy résznél be lehet szállni (akkor most is), és amiről azt gondolná az ember, hogy már totál rutinszerűen írják. És tudom, hogy egyes hosszan futó nyomozósoknál ez a helyzet, de ezt az epizódot mostantól mutogatni fogom, hogy még egy 444. részt is (tényleg annyi) meg lehet így csinálni. Hogy egy sokszázadik epizóddal is saját gyermekeként foglalkozik az író.

Arról nem is beszélve, hogy már abban különleges volt a rész, hogy bár egy nyomozós sorozatról van szó, és volt benne nyomozás és holttest is, a procedurális dolgokat olyan diszkréten a háttérbe szorították, hogy szinte fel sem tűnt, hogy máson van a hangsúly, egy olyan megrázó történet érzelmes kibontásán, ami felszínesen nézve lehet, hogy csak egy sokadik, hasonló témájú SVU-résznek tűnik, de ha belegondol az ember, akkor mélységesen elszomorodik…

Maga a rész egyébként egy íróként nagyon sikeressé váló, egykori gyerekprostituált megölésével indít, mely ügyet elég hamar felfejtik (már az is eléggé fejvakarósan lett kifuttatva), de idővel olyan irányba kanyarodik el a nyomozás, amit még csak sejteni sem lehetett előre. Mondanom sem kell, hogy a két veterán színész nagyon jó, egyszerre viccesek és komolyak, szívesen elnéztem volna őket még tovább is.

Egyébként persze, hogy nagyon jó volt a 20×10, még akkor is, ha előzetesen annyira felhype-oltam magam, hogy nem ért fel olyan magasra, amilyennek vártam, de ez szerintem csakis annak köszönhető, hogy egyrészt csak az epizód második felét kapta meg Hirsch és Shawn, másrészt pedig kevesebb közös jelenetük volt. De ettől még simán kinézhet nekik ősszel egy Emmy-jelölés vendégszereplőként.

És ez csak egy példa a LO: SVU-ból, mert így, 400-on túl is képesek érzelmileg csurig töltött epizódokat írni.

8 hozzászólás Ne habozz!

szaszazsu - 2018. 12. 06. 21:48

Csatlakozom az elottem szólóhoz: én is kitartok a kezdetektol, és még mindig várom az új részeket… nagyon színvonalas, elgondolkodtató, (sajnos) nagyon életszagú sorozat.

Piros11 - 2018. 12. 06. 21:57

Ezúton is köszi a “kezdő évad” megválasztásában való segítséget Winnie,végül a 19-re esett a választás,de azóta már a 15×10-ig vissza is fejtettem,hihetetlen berántott,pedig nem épp egy feelgood valamiről beszélünk.
Az ügyek sokszor nagyon durvák,és bár sokszor kitalálható volt a sztori,sokszor még azon is csavartak egyet,és ahogy írod ez 20 évad után minimum tapsot érdemel.

Bár ezt az évadot még nem láttam,megvárom darára az évadot,nagyon remélem,h Philip Winchester nem lesz hosszútávú ADA,egyrészt mert Barba az abszolút kedvencem és sajnálom a távozását,másrészt Peter Stone nekem már a Justiceba se működött,itt meg pláne,Philipnek inkább az akciósorik állnak jól,a Playerbe abszolút nem volt bajom vele.

Összességében nálam krimiknél most nagyon toppon van,bátran ajánlom bárkinek.

Karcsi - 2018. 12. 07. 01:45

En azzal sajnos nem tudok egyeterteni, hogy mindig eletszagu lenne. Az emlekezetesen rossz gamergates epizod konkretan parodianak is rossz lett volna.

winnie - 2018. 12. 07. 05:28

“En azzal sajnos nem tudok egyeterteni, hogy mindig eletszagu lenne.

per definitionem mindig életszagú, hiszen mindig valós életbeli eseteket dolgoznak fel, ez a rész is valós eseményeken, valós testvéreken, egy valós házon alapszik. szóval a SZAG megvan:)

mint ahogy a gamergate is megtörtént valójában, vannak/voltak gyűlölködések. onnan kezdve pedig, hogy vezetik le az életszagú történetet, az más dolog. (és azt tudjuk, hogy a hackelés, gaming vagy akár a sportok ábrázolásával sokszor meggyűlik a sorozatosok baja, de ez általában kimerül ábrázolásban, külsőségekben, amiket a hozzáértők azonnal kiszúrnak.)

de, félretéve most azt, hogy jó volt vagy sem mondjak a gamergate-es rész (nem voltam oda érte, sőt, gyenge volt, le volt egyszerűsítve és prédikált, szóval nem védeni akarom a részt), én nem nagyon tudok mit kezdeni a minősítéssel, hogy mondjuk egy történet paródia. mármint úgy értem, hogy a való életben szinte bármire lehet találni példát. ami pedig nem történt meg, az meg fog. abban is történtek olyan dolgok, amik megtörténtek, és olyanok is, amik miért ne történhetnének meg, ha valaki nem százas vagy nem jó ember. alapból egy gyilkosság sem életszagú, hiszen nem történik a szomszédban, a környéken, de még kerületünkben sem (általában), de bármennyire is nem életszagú egy kannibál gyilkos, egy hajevő szélhámos vagy a házukban 140 tonnányi kacatot felhalmozó és azt csapdákkal teletoló testvérpár (mint ebben a részben), a valóságban még léteznek.

ha valami megtörténHET és lehet, hogy meg is történt, akkor az validnak tűnik, nem? és ez esetben nem arról van szó, hogy mindig ez történik, nem kell általánosítani, stb. de ez a sorozat elszigetelt, egyedi esetekről szól. az nem a közösség kritikája, ha a közösség egy (vagy több) tagja deviáns vagy nem derék ember. adott egy alapsztori, amit tovább gondolnak, nyilván olykor eléggé elrugaszkodnak, mert érdekesnek vélik azt a “WHAT IF”-utat végigjárni, de nem hinném, hogy az életszag hiányozna. (a gamergate-es epizódban arra mentek el, hogy mi lenne, ha valaki lenne annyira pszichopata, hogy odáig jutna el, hogy.)

Aldo - 2018. 12. 07. 13:54

Tényleg van olyan kis hazánkban, aki az elejétől fogva nézi?

winnie - 2018. 12. 07. 13:59

szerintem a nagy többség olyan – mármint aki elkezdte nézni akkor, amikor be lett mutatva itthon a tévében, csak épp az ő többségük leragadt a 8-10. évadnál, ameddig adták.

aki viszont angolul nézi (a kisebbség), az jó eséllyel épp az 5-10. évadnál kezdte el, szóval nem nézi az elejétől, viszont bepótolhatta az elejét.

szaszazsu - 2018. 12. 07. 21:57

Aldo: van!

Sydneyke - 2019. 02. 12. 11:01

Én is az elejétől nézem.
Stabler volt a nagy kedvencem.
Őt visszasírom azóta is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz