login |

Salvation: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is.

2018. 12. 06. 15:03 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Egyre inkább tudatosul bennem, hogy nem vagyok oda a gyógyszerelgurulós sorozatokért.

Szóval a Take Two után itt van még egy nyári kasza, egy elvarrásra szoruló sorozat – még akkor is, ha a készítők, ahogy arra minden kétséget kizáróan számítani lehetett, nem varrtak el semmit vele kapcsolatban, csak betoltak egy benga nagy cliffhanger-t, ami alapjaiban változtatta (VOLNA) meg a status quo-t. (A kulcsidézetet kiemelem fehérrel: It is not an asteroid)

Már a 2. évad elején éreztem, hogy gondok lesznek és ez az irány nem nekem szól, így diszkréten kihátráltam a sorozat alól. Az azonban meg sem fordult a fejemben, hogy a folytatás mennyire durva hullámvasútba csap át, arról nem is beszélve, hogy s a Salvation váratlanul elég kakukk lett a 2. évadra. Leírtam korábban is, hogy az első évad tisztességes és szórakoztató volt, de egy ilyen csikicsukit, amiben a karakterek minden cselekedetét az 5-10 percenként muszájcsavaroknak rendelik alá, nem egyszerű nyugodt lelkiismerettel nézni, na.

A Föld felé tartó aszteroida történetét lehetett ostorozni, de legalább elég konkrét volt és definiálta a sztori alakítását. A 2. évadban viszont már minden elvetemült dologról szólt a sorozat, és a jó kis ember kontra űrkavics-konfliktus mélyítése helyett ember kontra ember kontra ember kontra titkos szervezet kontra ember irányba vittek el mindent. Miért? Miért érezték annak szükségét, hogy 4-5 ellenérdekelt felet felállítsanak, hogy utána a karaktereket flippergolyóként hol ide, hol oda taszigálják? Ezzel tényleg csak egy csomó logikátlan és megalapozatlan oldalváltást, dupla és triplafedelű megoldásokat generáltak, amikre idővel immúnissá kellett válnia minden nézőnek, nem?

A szappanhab folytonos erőltetésével már nem is foglalkozom, az elején felvezetett egy-két kapcsolat, vagy halvány szerelmi háromszög simán elfért, de ahova eljutott a sorozat, az már-már tolerálhatatlan volt. És nem csak a romantika tartozik ide, hanem más tipikus és átlátszó húzások, mint például Darius álruházása.

Egy valamire nagyon kíváncsi lennék, hogy a színészek miképp álltak a sorozathoz. Azzal, hogy mennyi képtelenséget zsúfoltak bele, nyilván ők is tisztában voltak, de nem lehet azt mondani, hogy a Salvation ne adott volna számukra kibontakozási lehetőséget és változatos munkát, szóval ez lehet, hogy felülírta minden esetleges averziójukat, és tényleg annyira oda voltak benne mindenért, ahogy az az interjúikban átjött. (Pedig ilyenkor azt hinnénk, hogy ezerszer megbánták a döntésüket, hogy aláírtak, és szabadulni szeretnének.)

Valamilyen szinten biztosan élvezetes az is, hogy totál kiszámíthatatlan minden, és hogy különféle őrült szálakat lengetnek be (szia, Zoo 2. és 3. évad!), de mindez valahol az átgondoltság hiányára, a hirtelen jött elképzelések egymásra halmozására, illetve sokkfaktor mindenek elé való kiemelésére utal. A trash is lehet szórakoztató, sőt, sokszor az is, de azt még az ellendrukkerek is elismerhetik, hogy nem annak indult a sorozat.

Aki az 1. évadot pár rész után kaszálta, az nagyot nézhetett volna az utolsó epizódokon, és ebből a szempontból a Salvation tökéletes utódja volt a CBS nyári szériáinak, a Zoo-nak vagy az Extant-nek  – sőt, még az Under The Dome-nak is. (Az American Gothic-ot nem bántom, az üdítő kivétel volt.) Részemről nem véletlen, hogy az említettekből háromnak is végignéztem az első szezonját, majd gyorsan kaszáltam őket a 2. évaddal.

A zárás valahol szép és poétikus volt, de ha valaki azt meri mondani, hogy azért kár, hogy elkaszálták a sorozatot, mert most jött volna a lényeg, most kezdődött volna a valódi történet, akkor menten előadom Edward Norton önpüfölős magánszámát a Fight Club-ból, mert épp akkor lesz kasza valami, ha két évadon át nem kezdődik el a valódi történet. Ez kardinális bűn, egyébként pedig hiszem, hogy a végecsavar is csak egy random ötlet volt a sokból. Most ezt dobták ki kockán.

9 hozzászólás Ne habozz!

DarkByte - 2018. 09. 18. 13:15

Nos, az évad záróra olyat húztak a záró képsoroknál, amit már végképp nem gondoltam volna, hogy még idekevernek az egészbe. De már csak a résznek az indítása is, azzal a masszív ugrással. Én konkrétan végig kuncogtam, hogy ilyen márpedig nincs :’D

Amúgy totálisan hihetetlen számomra, hogy ezek szerint terveztek 3. évaddal. És a Wiki-n megnézve a nézettségi számokat, olyan őrületes esés sem volt az évad részei során. Szóval még az sem kizárt, hogy nem kap cancel-t, ami teljesen elmebeteg és kiábrándító. Bezzeg egy Expanse-t viszont szívbaj nélkül elkaszálnak.

lezsolt85 - 2018. 09. 20. 14:22

Egyfelől tényleg kiábrándító, másfelől garantált szórakozás lenne (csak nem úgy, ahogy ők gondolták:)).

idioty - 2018. 11. 03. 00:10

Végigszenvedtük. Az első évad sokkal jobb volt. A másodikban részről részre azt mondtam, hogyan ilyen nincs. Ettől már abszurdabb dolgot nem tudnak kitalálni. És megcáfoltak. Minden résznél. Ennél hihetetlenebb sorozatot még nem láttam. Ellenségek percről percre barátok majd megint ellenségek lesznek. Ennyi “szerelmi” szál több sorozatban sincs. Egyébként az zavar, hogy az első évad második részénél láttam, hogy ez ilyen sorozat lesz. Csak hát élt a remény bennem, hogy lehet ebből még jó is. De nem.

Tomi - 2018. 11. 15. 00:42

Most értem a végére. Hát ezek után nagyon kíváncsi vagyok hogy hogyan folytatnák. Remélem nem lesz kasza. Mert ugye ezt a cliffet nem nagyon tudják semmissé tenni mint az első évad végit.

És igen sok benne a kiszámítható twist, pl a Harris fia a resist vezetője obvious volt, de ez a “it is not an asteroid” meglepett.

idioty - 2018. 12. 06. 19:57

@Tomi: a címben is benne van, hogy nem lesz több évad! Hála Istennek :)

Egyetértek a kritikával. Vagyis talán én durvábban fogalmaztam volna. Bár az az igazság, hogy az első évad 3. részénél éreztem, hogy ez a csiki-csuki játékról fog szólni az egész és időpazarlás lesz megnézni az egészet. De valahogy a téma érdekelt, és emiatt végig reménykedtem. Vagyis az érdekelt volna, ha tényleg elindulnak és másik bolygóra költöznek.
Amúgy az milyen durva, hogy az összes főbb szereplőnek mindnek szerelmi háromszöge volt? Az milyen már, hogy megöli a hugit és mégis kavar a gyilkossal. De inkább a legdurvább az volt, hogy a második évad minden részében tudtak lejjebb süllyedni. Mindig kijelentettem, hogy ne már, ilyet… innen nincs lejjebb… Erre minden részben megcáfoltak és kiderült, hogy lehet még ennél is több vagy nagyobb hülyeséget csinálni.

Ambriel - 2018. 12. 07. 07:06

Jól elszórakoztatott 2 évadon keresztül, de nem sajnálom, hogy elkaszálták, mert ez az évad végi cliffhanger olyan érzést keltett bennem, hogy olyan irányba (földönkívüliek) menne a sorozat, ami soha nem érdekelt, nem kötött le.
Az utolsó részen azért nagyon nevettem, hogy x nappal később tulajdonképpen mindent semmissé, feleslegessé tettek, ami az elmúlt 2 évadban történt.
Az összevisszaság engem azért nem zavart, mert simán el tudom képzelni, hogy a valóságban is lenne, terroristahálózatokkal, nagyhatalmakkal, tele logikátlan döntésekkel, lépésekkel.

Tommmcsi - 2019. 01. 01. 13:12

A második évad 3. részénél kénytelen voltam abbahagyni. Már-már fizikai fájdalmat okozott a nézése.
Hihetetlen, hogy a sorozat készítői azt gondolták, ez sikeres lehet.

idioty - 2019. 01. 02. 09:58

@Tommmcsi: Szerintem a fájdalom csak ott kezdődik. Nekem konkrétan olyan érzésem volt, hogy részenként nagyobbat rúgnak belém, annyira fájt minden hülyeség.

scz - 2019. 03. 18. 15:09

Nekem tetszett a sorozat, és sajnálom, hogy kaszálták, bár túltolták a politikát, és minimális volt a tudomány benne.
Azonban:

https://index.hu/techtud/2019/03/09/nem_biztos_hogy_erdemes_felrobbantani_egy_aszteroidat/

https://index.hu/techtud/2019/03/18/oriasi_meteorrobbanast_eszlelt_a_nasa_25_km-re_a_foldtol/

Szóval én nem hiszek az összeesküvés-elméletekben, de na! :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz