login |

Hang Ups: az 1. évad

2018. 12. 07. 14:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– Do you feel you’ve been emotionally butt-fucked by your entire family?
– Yeah, since the age of six.

Kis késéssel írok írok az angol Channel 4 komédiájáról, és mivel anno elmaradt a pilotkritikám, így mostanra már évadosra duzzadt, bár ez az a típusú sorozat, ahol az első rész után nagyjából ugyanazt tudtam volna elmondani, mint most, a hat epizódot követően.

Emlékszik még valaki a Web Therapy-re? Lisa Kudrow volt a készítője és a főszereplője a szériának, ami websorozatként indult, majd a Showtime megvette, és a netes részek átdolgozása mellett sajátokat is gyártott. 2011 és 2015 között 4 évad alatt 44 rész készült el belőle, itthon az HBO-n is látható volt Web-terápia címen, valahol sajnálom is, hogy bővebben sosem foglalkoztunk vele, inkább csak előzeteseket pakoltunk ki hozzá. Na, a Hang Ups annak a feldolgozása.

Illetve…, a feldolgozást ezúttal úgy kell érteni, hogy az alapötletet veszi kölcsön, de utána már abszolút a saját szája ízére formázza magát. A Web Therapy, illetve a Hang Ups koncepciója ugyanis az, hogy a főhős terapeuta

Igen, majdnem olyan, mint a Terápia, de ezúttal a terapeuta egy epizódban nem csak egy pácienssel kommunikál, hanem elég sokkal. Plusz még a magánéletét is éli, de persze mindezt a webkamera segítségével látjuk: van családja (üzleti úton lévő feleség, gyerekek), a kiterjedt famíliával is törődnie kell (apuka, anyuka, tesók), ráadásul különféle magánhívásokat is bonyolít, többek között, mert necces ügybe is keveredett, de ezt a beszélgetést is átfordítják terápiásba.

A Hang Ups olyan, mintha sok miniszkeccsből állna, de közel sincs így, inkább egy nagy átívelés az egész, ember legyen a talpán, aki követni tudja a szálakat, minden páciens baját. És ez nem feltétlenül a háló kuszasága miatt van így, hanem a sorozat tempójának köszönhetően. Értelemszerűen folyamatosan beszélnek benne, ráadásul nem is kis sebességgel, és bár így elég könnyű lemaradni, de mégis ez a stílus határtalanul élvezetessé teszi a végeredményt.

A sorozat a jellege miatt igazi aranybánya a vendégszereplők számára, a készítők éltek is a lehetőséggel, és szép kis kiegészítő gárdát szedtek össze (az eredeti sorozatban például még Meryl Streep háromszori vendgeskedésére is futotta!), akiket marha szórakoztató látni, főleg úgy, hogy amikor megjelennek, sejtésünk sincs arról, hogy milyen karaktert kaptak, és ez a kiszámíthatatlanság hangosan röhögős pillanatokat eredményez, ld. például David Tennant az 1×02-ben.

Be kell valljam, hogy a Hang Ups nálam sokkal jobb lett, mint az eredeti. A Web Therapy amellett, hogy kicsit félszegebb, kínosabb megközelítést vállalt be, így közel sem pörgött annyira (bár eredményezett remek pillanatokat), túlságosan kötött keretek között működött, statikus volt, szinte végig a terápiáról szólt, hol osztott képernyővel, hol pedig a beszélő fél fejével. Persze ez volt a koncepció, szóval nem ostorozom emiatt.

De az ugyancsak a Hang Ups felé billenti a mérleg nyelvét, hogy a főhős esendő karaktere is jobban bejön, mint Kudrow-é, akinek a stílusával időbe telt megbarátkozni. Főleg annak köszönhetően, hogy itt egy normális, valóban segíteni akaró szakmabeliről van szó, nem csak gyors pénzkereseti lehetőséget kajtatóról, bár Stephen Mangan karakterének is vannak sötét oldalai, szó se róla.

Hatszor 20 perces az első szezon, simán nézhető egyben is az évad, és még egy utolsó előnyként a Web Therapy-vel szemben: ez nem esik szét annyira darabokra, hiszen míg az amerikai változatban a webes jellegre sokáig emlékeztetett az, hogy egy 30 perces rész 10 perces miniepizódokból állt, addig itt sokkal gyorsabb interakciókat láthatunk, amik évad szintjén összefüggő sztorivá kapcsolódnak össze.

Már csak egy kérésem lenne: egy magyar változatot kérnék, ha lehet. Jó főszereplővel zseniális és magyarosra vett dolgokat lehetne kihozni a koncepcióból.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz