login |

Knight Rider – írta wilson

2018. 12. 09. 15:50 - Írta: vendegblogger

27 hozzászólás | kategória: klasszikus, kritika,

Televíziós ikonokból nincs hiány, az elmúlt 50-60 év alatt minden esztendőre jutott legalább egy emlékezetes karakter. A 21. század első évtizedáben az übertahó, a sovinizmus minden fajtáját ismerő és aktívan alkalmazó (mégis mindenki által szerethető) Gregory House volt a közönségkedvenc, de a nyolcvanas évek derekán valósággal tobzódtunk a sorozatsztárokban.

Ugyan Michael “mindenki izguljon a szőrös mellkasomra” Hasselhoff pár évvel ezelőtt inkább van elfoglalva, hogy ne szerepeljen minden héten a pletykákra éhes bulvármagazinok címlapján, harminc éve még leginkább a frizuráját igazgatta két hatalmas koncertfellépés között. Ha volt sorozat, amely a nyolcvanas évek felhőtlen boldogságát és feltétlen bizalmát – nyitottságát egy nagy történetbe sűrítette, akkor az mindenképp a Knight Rider volt.

Az NBC 1982. szeptember 26-án engedte útjára a Michael Knight és K.I.T.T. furcsa párosát, és a csatorna semmit sem bízott a véletlenre. A készítő, Glen A. Larson pedigréje addig jobbára sci-fi témájú alkotásokból állt, többek között a 78-as Battlestar Galacticát, a modern Buck Rogers-minit, vagy épp a többszörösen Emmy-jelölt McCloud-ot jegyezte. Nos, ő a Knight Riderrel egy idealista sorozatot teremtett, ahol a jó mindig győzedelmeskedik, ahol a kisembernek is kijár a tisztesség és a segítség, ahol egy magányos lovas is tehet valamit az egyre nagyobb méreteket öltő bűnözés ellen.

Olyan években járunk, amikor az amerikai nagyvárosok, New York, Detroit vagy Boston utcái még nem éppen az a turistacsalogató látványt mutatták, ahol rendszeresek voltak a kisebb zavargások és a rendőri túlkapások. Ezek után nem meglepő, hogy a Knight Rider főhőse – vagy inkább párosa – a modern Robin Hood szerepét tölti be, megállás nélkül haladva előre, falva a kilométereket – és a nőket.

A pilotban a Larry Anderson által alakított Michael Arthur Long az ezerszer ismert történetet (átvert és megnyomorított protagonista) játssza el, nagy sikerrel. A vietnami sebesülés által megmenekülő Long kap egy második esélyt az élettől. Itt kerül képbe a FLAG, az Alapítvány, amely nagyon vastag és utópista üzletemberek pénzét felhasználva alakítja az igazságosztó szerepét.

David Hasselhoff tökéletesen alkalmas volt a feladatra: nagyon sármos, árad belőle a macsóság. Színészi kvalitásait tekintve nem egy Al Pacino, de a sorozathoz és a kor követelményeihez pont megfelelt. A széria igazi sztárja mégsem ő, hanem gépiesített társa KITT, a William Daniels segedelmével megszólaltatott Pontiac Trans Am.

KITT maga a nyolcvanas évek két lábon: a feltörekvő számítástechnika ismeretlen mivolta és csodaszámba menő státusza tökéletesen elegendő volt ahhoz, hogy mindenki elhiggye, tényleg van egy kocsi, ami beszél, saját személyiséggel rendelkezik, viccelődik és csipkelődik. És persze képes akár 300 mérföld per órával is száguldani, két méteres féktávval, környezetbarát fogyasztással. Mert ugye ez olyan mindennapos manapság is.

KITT igazi ikon, megkapóbb, mint a Duke fivérek Lee tábornoka. Képes masszív betonfalakon átugrani, két keréken, oldalra döntve elsuhanni, “csendes üzemmódban” lopakodni (bár az mindig is érdekelt, hogy ha nem is hallják meg, azért a sötétben csak kiszúr mindenki egy böhöm nagy vörös LED-et ami folyamatosan pulzál) és természetesen akár teljesen hagyományos, kulccsal nyitható zárakat kinyitni beépített elektronikája segítségével.

A magányos lovas szerepkör ellenére a Knight Rider tisztes mellékkaraktereket vonultat fel. Az eleganciájáról, jó humoráról ismert Devon Miles (Edward Mulhare) a nap minden percében ott ült a maga kis bőrfotelében, örömmel fogadva Michael hívásait. A három szezonon át a geeket játszó nő (!), Bonnie Barstow (Patricia McPherson) a romantikus szerepkört töltötte be, bár komoly afférja nem volt Michael-lel, ami kuriózum volt a karakter kapcsán.

Más kérdés, hogy idővel kissé elszabadult kiegészítő karakterek terén a pokol, a nagyobb mennyiségű hallucinogén anyagok elfogyasztása után a forgatókönyvírók az éppen aktuális dél-amerikai szappanoperákból merítve mutatták be Michael ikertestvérét (aki ugye annyiban különbözött hősünktől, hogy nem fekete hanem fehér cuccokban járt, meg volt egy tetszetős hortobágyi bajusza), aztán persze KITT nemezisét, a végül jó útra térő KARR-t.

A 42 perces formátum végül 4 szezonon és 90 epizódon keresztül állta a sarat. A nem várt siker láttán természetesen azonnal feltűntek a copycat sorozatok, mindenki beszélő, több méter magasra ugró és sérthetetlen autót akart, de egyik sem ért el akkora sikert, mint a Knight Rider – főleg nem a későbbi spinoffok.

Az 1991-es Knight Rider 2000-ben például KITT vörösre festve üldözte volna a bűnt, de a pilot nem kapott berendelést. A Knight Rider 2010 három évvel később film formájában vitte volna tovább a hagyatékot, de olyan kevés szál fűzi a KR mitológiához hogy még a spinoff státusz is eltúlzott. Komolyabb folytatás 1997-ben született a Team Knight Rider személyében, ami a nem túl távoli jövőbe helyezte az alapkoncepciót egy egész armadányi járművel. Ám az antipatikus karakterek, a gyenge történet miatt második szezont már nem kapott, így 22 epizód után a süllyesztőben végezte. A 2008-as rebootot pedig már a Junkie is dokumentálta.

Érdekesség, hogy az eredeti sorozat kultstátuszba igazán a nyolcvanas évek végén és nem szülőhazájában, hanem Európában lépett. Hasselhoff igazán népszerű Németországban lett, ahol nem egészen rövid életű énekesi karriert (!) is letudott, durván megkínozva a vájtfülűek hallójáratait acélos hangjával.

Egy szentimentális, klisés, de mégis sokak gyerekkorát meghatározó alapvetés volt a Knight Rider. Nem vagyok biztos abban, hogy a mai generációt lekötné, de akinek kimaradt az életéből, az a tévés történelem egy szeleteként azért adhat neki egy esélyt.

27 hozzászólás Ne habozz!

salcay - 2018. 12. 09. 17:44

A Knight Rider koncepcióját már láttuk korábban is, de a 80as években ezt a magányos lovagot a sci-fi vonatkozás tette naggyá. Ma viszont a Knight Rider már nem sci-fi többé. A Tesla már elektromos hajtású, adott esetben nem értem miért is nem beszél (pedig minden technológiai alapja megvan), s önmagát képes vezetni valamilyen szinten. Épp csak nem páncélozott, és nem ugrat. S jelentősen több kraft van benne, mint amit KITT bevallott.
A 2008-as sorozat volt az, ami talán talán megközelítette a régi sorozatot.
Viszint a jó útra tért KARR nekem hibádzik! KARR 2x pusztult el az eredeti sorozatban, de jó útra semmiképp sem tért.

juhaszvik - 2018. 12. 09. 18:09

salcay: az öntudatos mi, a kocsira festett védelem, az analóg rendszerek hackelése és még számos dolog miatt én nem írnám le a sorozat scifi mivoltát.

És ha DH, akkor nem maradhat ki a világ egyik “legjobb” klippje:
https://youtu.be/PJQVlVHsFF8

_Peter - 2018. 12. 09. 18:17

SPM fokozat! Tök jó nosztalgia cikk! Az elolvasása után meg is néztem a Knight Rider introt: https://youtu.be/oNyXYPhnUIs

Lewis - 2018. 12. 09. 18:18

Ha ennyire sikeres volt, miért kaszálták el 4 évad után?

Bond - 2018. 12. 09. 18:31

96-os vagyok, de ezen nőttem fel. Ártatlan gyerekkor. Imádtam 128.-jára is.

Nish - 2018. 12. 09. 18:31

Michael Long nyomozót szolgálatteljesítés során halálosan megsebesítik és sorsára hagyják.

Arcon lövik.

winnie - 2018. 12. 09. 18:35

lewis: azért, mert amerikai volt a sorozat és nem amerikában volt siker?

Roxi - 2018. 12. 09. 19:19

Tudja valaki,hogy nálunk mikor mutatták be? Sejtésem szerint már a kilencvenes évek elején kb. a Dallas-al egyidőben. Mindenesetre akkor néztem minden részét :)

des - 2018. 12. 09. 19:38

Fúú ezt én is néztem mindig. De már akkor is poén szinten vettem, mert sok megoldás elég gagyi volt benne. Ennek ellenére jó volt és az ismétlést is néztem.

Kopasz gyerek - 2018. 12. 09. 20:19

Nekem a főcímdal a csengőhangom pár hete :D

Volante - 2018. 12. 09. 20:22

Legendás, nem kevesebb. Gyerekkorom óta megunhatatlan.

KARR viszont sosem tért jó útra, KITT kétszer is elintézte, másodszor véglegesen.

Mate4182 - 2018. 12. 09. 20:41

Baromi jol megirt es hianypotlo post! Jar erte a pacsi!

Es egyetertek a knight rider kultsorozat. 88as vagyok es a gyerekkorombol van egy amolyan kis toplista amin ez is ott van :D

juhaszvik - 2018. 12. 09. 20:43

Roxi: az imdb szerint 1992. február 29-én (ami egy szombati nap volt), az ano blog szerint 19.00-kor az MTV2-n. 1 óra 40 perc volt, úgyhogy gyanítom leadták a duplarészes pilotot (mint ahogy az USA-ban is majd 10 évvel korábban)

… a barátom (no offense)

nfsu17 - 2018. 12. 09. 21:13

Ez és a MacGyver gyerekkorom meghatározó élménye.

Sajnos valószínőleg ez már sosem lesz kult sorozat a 2000-es évek után szülötteknek, de ne legyen igazam. Ők maximum majd “ilyen is volt” alapon fognak visszaemlékezni rá, mint a VHS-re, meg a magnókazettára…már ha a VHS-re egy mai 10 éves gyerek tudna valamit is mondani, hogy azmegmi.

Kíváncsi lennék rá, hogy a 11 éves unokatesóm (fiú) mit szólna hozzá, ha elkezdenénk nézni.
Valószínűleg dobná a fenébe és nyúlna a mobilhoz májnkráftozni, meg hülye videókat nézni. Mondjuk annyira az autók sem érdeklik, nem annyira mint engem anno, tehát -2-ről indulna kapából nála.

De nem gáz, jól van ez így. Engem sem érdekelnek és sosem érdekeltek a winnetou-filmek, pedig apám mindig ezekről áradozott.
De ugyan így a GoT sem érdekel, a mai kölköket meg igen.

Mindennek megvan a maga ideje, a maga kora, amire ő szívesen emlékszik.
A mi korosztályunknak ez marad(t).

Egy TBBT, de még egy Lost részre sem tudok ilyen jó szívvel emlékezni.

Viszont az is igaz, hogy mai fejjel nem tudnám már végignézni az az igazság.
Több részbe belenéztem és mivel minden rész ismerős, így el tudok már veszni a részletekben…és itt főleg a technikai megvalósításra gondolok…sokszor inkább röhögni támad kedvem…viszont ha csak memóriából tekintek vissza, akkor nincs gond.

Enzo - 2018. 12. 09. 21:28

“Ugyan Michael “mindenki izguljon a szőrös mellkasomra” Hasselhoff pár évvel ezelőtt inkább van elfoglalva, hogy ne szerepeljen minden héten a pletykákra éhes bulvármagazinok címlapján”

na most vagy Michael Knight, vagy David Hasselhoff, nemde? :P meg ott valami szó még kimaradt a mondatból :)

jó kis nosztalgiavonat amúgy a cikk

Never - 2018. 12. 10. 01:43

siman megnezem most is, Karr vs Kitt egy ikonikus resz. Imadom. McGyver, Magnum, Miami Vice, Knight Rider… meghatarozo darabok az eletemben :)

Kissur - 2018. 12. 10. 08:44

Fú de jó, hogy erről lett írás. Szorgalmazom, hogy még több retro sorozatról szülessen kritika/kibeszélő!

Nekem a Goliathos részek maradtak meg nagyon. Emlékszem gyerekként nagyon féltem tőle.
Valaki mondja már el: Hová ment állandóan az a ku… kamion? Valaki tudja? És ki vezette? :D

Ace - 2018. 12. 10. 09:31

Valóban Kult a sorozat és igazi 80-as évek most amúgy is menő szóval akinek tetszik a 80-as retró és még nem látta nézze meg.
Én is még gyerekként láttam akkor nagyon tetszett bár már akkor is kilógott a lóláb egy-két gagyi jeleneten. Még ha egy-két adón elkapom akkor néha elidőzök most is mellette bár inkább mosolygok csak rajta.
Az alapkoncepció mindenképpen ütős volt akkoriban a magányos lovas igaságot oszt egy modern western volt némi scifi körítéssel limonádéval felöntve akkoriban igazán üdítő volt fogyasztani az biztos.

scz - 2018. 12. 10. 09:54

Dallas, Magnum, Knight Rider – emlékszem, utóbbit adták délutánonként, általános iskolából hazaérve, 90-es évek második felében mindig a TV előtt ültem, és megnéztem. És imádtam, annak ellenére, hogy az SPM-fokozat gyorsított felvétele már akkor is ócskának hatott.
Ahogy a Turbo boost után az orrnehéz, parittyából kilőtt autó a fizikai törvényei szerint beleállt volna a földbe, de Michael mindig kimozogta a vezetőülésben, hogy “ez jó volt, pajti”.
Persze, bugyuta volt a megvalósítás, de mégis izgalmas sorozat.

Halhozo - 2018. 12. 10. 11:38

Azért kár, hogy a magyar “spinoff” -ot nem említitek meg: https://www.youtube.com/watch?v=X0TXbK7BThU

Quantumleap - 2018. 12. 10. 16:09

Jó retro-cikk. Amiről még szívesen olvasnék, az a Nehéz napok a Föld nevű bolygón, Jessie-vel meg a beszélő vörös bigyóval.

Watswon - 2018. 12. 10. 16:25

Szép napot
Hát az “eredeti” ,Hasselhoffos Knight rider jó volt.
A 2000-es generációs fiatalok is megnézik,bár nálunk a családba a Team Knight Rider nagyobb siker volt.
Az animációs sorozat valyon miért nem kapott magyar szinkront?!

Amúgy egy felújitott,technikailag is modernizált,beszélő jármű/mesterséges inteligenciás film sorozat szerintem ma is vonzaná a nézőket

Quantumleap - 2018. 12. 10. 18:47

Ami a Knight Rider Team-et illeti, én azt csak és kizárólag azért néztem, mert néha voltak benne csajbunyók. Amúgy elég gyenge eresztés volt.

speranza - 2018. 12. 10. 19:09

Tényleg jól sikerült a cikk. Annyira, hogy reggel elkövettem azt a hibát, hogy kávézás közben a nosztalgia kedvéért belehallgattam David Hasselhoff „legnagyobb slágerébe”, a Hooked on a Feeling-be, és aztán egész nap vertem a fejem a falba, mert az istennek se tudtam szabadulni a dallamától. :D
„Májkül” valóban egy ikon volt. Anno láttam az összes epizódot, de nekem is csak kb. azok maradtak meg az emlékezetemben, amiket feljebb említettetek. :)

gromit - 2018. 12. 10. 23:35

Uff, ez a Hooked on a Feeling akkora nagy sláger volt, hogy én még sose nem is hallottam… vagy láttam eddig… de ez így tényleg nagyon súlyos :D

De ha már Hasselhoff, akkor nekem a Looking for Freedom szinte automatikusan elindul a fejemben :D :O

“a William Daniels segedelmével megszólaltatott” de hát Versényi László, nem? :)

Szóval igen, gyerekkorom egyik alapvetése. Sose voltam nagy autós (turbó rágós gyűjtemény az volt, de nekem ott is a gyűjtés volt a lényeg meg a cserebere, nem a lóerő :) ), de a Knight Rider kötelező műsor volt annó.

Nahát, ha a beszédtechnológiát kell magyaráznom, valahogy nem szokott eszembe jutni a Knight Rider, pedig tényleg nagyon adja magát ez a beszélő autó. (Mondjuk nem is biztos, hogy értenék vagy értékelnék, ha erre hivatkoznék. Meg ugye a KITT-szint azért elég magas.)

Zizi - 2018. 12. 10. 23:50

1988-ban születtem, így kiskoromban, pontosabban ovisként néztem.
Örök életben emlékezni fogok rá, hogy az egyik résznek (valszeg évadzárónak), azzal lett vége, hogy Micheal látszólag meghalt… (asszem egy épületben lelőtték vagy felrobbant???)
Engem ez annyira lesokkolt, hogy másnap alvásidőben sírtam miatta az oviban, persze az óvó nénik meg találgatták, hogy miért sírok: talán rosszat álmodtam, vagy hiányzik anyukám? Soha nem mondtam el a valódi okát. :D

szóval valszeg belém van kódolva a sorozatjunkieság :D

pytta - 2018. 12. 11. 10:39

Én gyerekként imádtam a Team Knight Ridert is. Ma már nem mernék megnézni belőle egy részt se, nehogy összetörjenek az emlékeim…
Utána a Száguldó vipera c. sorozat okozott még hasonló katarzist, de az már jóval kevésbé volt kult, mint a Knight Rider.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz