login |

Pilot: Dogs of Berlin

2018. 12. 09. 21:38 - Írta: human

5 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Vajon a sorsunk már a származásunkkal el van döntve, hiába harcolunk ellene, hiába hisszük, hogy mi döntünk dolgokban? Nyugi, nem köldöknézős filozofálgatós sorozat közben gondolkodhatunk ilyesmin, hanem egy átívelő nyomozósban, amiben egy város felfordul. Mármint tényleg zavargások törnek ki Berlinben.

Nehéz a történetről írni amúgy, mert már a kezdés is több szálat mozgat, amik közül az egyik értelme még a pilot végére sem tisztázódik. Gyorsan bele is néztem a folytatásba, és ez alapján egyértelműbb, hogy merrefelé tart az egész. És talán pont ez fogja aláásni a sorozatot?

Az események katalizátora egy gyilkosság lesz: valaki megöli a német fociválogatott legjobb, török származású játékosát. A helyszínen pár járőr mellett egy nem annyira tiszta múltú nyomozó köt ki, aki az esetben látja a nagy lehetőségét: teljes titoktartást javasol az ügynél, nehogy megzavarják a fontos meccset vele, és lehetőséget szimatolva elrohan gyorsan fogadást kötni, amivel az alvilági tartozásait akarja kifizetni.

Viszont a kezdés fele egy másik zsarura koncentrál, aki láthatóan valami drog ügyletben nyomoz. Tippre itt veszít el pár nézőt a Dogs of Berlin, mivel ez elsőre sokkal unalmasabbnak tűnik. Mármint a fogadó nyomozó rögtön erősebb karakterizálást kap, míg ez a drogosztagos csak pár pillanatot, így nem annyira érdekes a sorsa egészen az 1×02 közepéig.

De mondom, egy filmnyi idő alatt tisztázódnak a dolgok, és láthatóvá válik a két fő szál és vagy 4-5 mellékvonal merrefelé fut: egy bevándorlós, rasszizmusos konfliktusba, ami felbolydítja a várost. Viszont ezt nem didaktikus tálalásban, feketén-fehéren, hanem mernek árnyalni, és lesznek itt a főszereplőktől erős döntések, ez már most biztos.

A problémám ott van, hogy a végső csiszolás hiányzik a sorozatból képileg és írásilag is. Azok a csoda zoomok “fontos” karakterek feltűnésénél, vagy amikor nem köteleződnek el egy-egy képi megoldás mellett, ez a rendőrfőnök bemutatásánál a legfeltűnőbb. Na, és a futások amiket a szereplők bemutatnak… Mondom, valami plusz.

Például az írás is ilyesmi lenne. Van egy jelenet, amikor a fő nyomozó tájékoztatja az egységét, és közben telefonon más információkat vezetnek fel. Remek ötlet, jól használva iszonyat feldobná a sima nyomozás beindításával járó “te csináld ezt, te azt” információöntést, hogy közben meginog a fogadós terve, új tétek kerülnek a levesbe, de valahogy ritmustalan az egész.

Viszont ne értsetek félre, csak a teljes kép miatt mondtam az előzőeket, nem a földbe akarom döngölni a sorozatot, mivel a hangulata mégis elkapott. Már maga a helyszín is “új”, meg tetszik, hogy mindenki viszonylag természetesen, hihetően cselekszik. Értve ez alatt, hogy a kamera nem játszik prűdet egyik nem irányába sem, és ez a naturalizmus valahogy árnyalja a téteket is.

Nem azt mondom, hogy berúgja az ajtót a Netflix a sorozattal, de a Dogs of Berlin megint egy olyan német darab, aminek érdemes esélyt adni Amerika “mániásoknak” is. Simán nézhetőnek tűnik, és a panelek közötti akció itt is ad egy pluszt, mint azt tette például a Hackerville-nél. Ha már ezt hoztam be a képbe, akkor a Dogs pár szinttel jobbnak érződik.

Mivel a Netflix szokás szerint az egész évadot feltette, így mások tuti a pilot után járnak, sőt, végeztek is a sorozattal. Tőlük ködösítést, általános véleményt kérnénk a kommentekbe ha lehet, vagy egyértelmű spoiler jelölést.

5 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2018. 12. 09. 22:02

jó kis dinamikus kezdés volt, egy pillanatig sem unalmas, a zsaru szála jól indult, bár azért for realz, egy fecske nem csinál nyarat a fociban, főleg nem hazai pályán a törökök ellen elég fura vereségre fogadni. de nyilván kit érdekel, ha jó a cucc, és itt nem ez a szál a lényeg, és talán nem is a gyilkosság, hanem annak következménye. eddig rendben volt, sima 7/10 vagy több.

human - 2018. 12. 09. 23:16

de ezt megmagyarázzák, h nem ért a focihoz egyáltalán, ez a csapatbemutatós jelenet amit kiemeltem. pl nekem tök hihetőnek tűnt ez a felvetés, mert én sem értek a focihoz :)

gromit - 2018. 12. 10. 23:42

háát, most (2018 végén, az idei teljesítményük után) totál hihető felvetés :D
(nem láttam (majd egyszer ha odajutok), viszont a focit követem)

Stiel - 2018. 12. 31. 23:20

Végignéztem, tetszett. Sok karakter van, de jól elkülönülnek, mindenki egyedi (míg pl. a The Wire nekem nem működött ilyen szempontból). Nagyon jó ütemben fedik fel az egyes szereplők motivációit, vannak meglepetések, de ettől még logikusan alakul a történet. Jó a kivitelezés is (csak tényleg naturalista).

Snoopyzit30 - 2020. 03. 18. 17:13

Most daráltam le a koronavírus árnyékában lévő home office-ban (upsz). Az első pár rész nekem elég depresszív volt, de aztán nagyon magára talált az egész. Ha jól gondolom nem készült 2. évad. Ejnye, de kár!

7,5/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz