login |

A hét kérdése

2018. 12. 10. 20:20 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: a hét kérdése

Így egyben nézve 4-5 részt, nem rossz ez.

Ööö, de jó az, ha valami “egyben nézve 4-5 részt” “nem rossz”? Nem tudom, de ez a komment szöget ütött a fejembe. Lehet, hogy csak én misztifikálom túl a dolgot (nyilván nem rám tartozik, hogy ki mit néz és milyen élményben van része), de sokszor már az olyan darás kommenteken is fennakadok, hogy valami, ha az ember gyorsan túl van rajta, akkor egész nézhető.

Biztos, hogy érdemes megállapodnunk az olyan sorozatok mellett, amiknek az élvezetéhez (vagy elviseléséhez?) pár rész egyben történő nézése vagy évaddara kell? Sőt, ami még fontosabb, tényleg olyan sokat ad az élményhez, illetve javít a sorozaton egy darálás? Én is darálok (főleg teljes évados premiereket, vagy olyan sztorikat, amik komplexek), de szinte sosem azért, mert valami hetiben nem lenne jó.

Éppen a heti nézés a szűrő számomra, ha úgy valami nem érdekel, akkor hozzá sem nyúlok a sorozathoz évad végén, nem akarom valami közepessel vagy szimplán jóval beérni. Azt persze aláírom, hogy van bőven olyan sorozat, amit régen, amikor több szabadidőm volt (és kevesebb sorozatot néztem), akkor nézős lett volna, sőt, ha nem lenne mit néznem, akkor ma is nézném őket, de ilyenkor mindig be tudom dobni a dzsókert, miszerint akkor már inkább elkezdem nézni a Dexter-t vagy a Breaking Bad-et, vagy befejezem a Pushing Daisies-t.

(Mert igen, amellett, hogy egy csomó nézős sorozattal nem vagyok szinten, nem egy klasszikus, kötelező sorozatot el sem kezdtem nézni, arról nem is beszélve, hogy több olyan nagy kedvencem is van, amikből évente megnézem egy-két részt, mert anno direkt nem fejeztem be őket, hiszen tudom, hogy megvárnak.)

Ja, hogy a kérdés? Nem tudom. Nincs kérdés. Vagy oké, legyen:

Nektek mi a véleményetek?

24 hozzászólás Ne habozz!

Kissur - 2018. 12. 10. 20:36

Na most fogom magamra borítani az internetet és kiutáltok innét tudom, de számomra a Trónok Harca volt ilyen. Nem nézem, de mindenki ajánlja. Az 1.évadot megnéztem, de nem maradtam. Aztán azt az érvet kaptam, hogy “de ha eljutsz a 3.évadig, ott már jó lesz”. Számomra nem éri meg 30 rész azért, hogy értékelni tudjak valamit.
Ellenpélda: Breaking Bad. Végigszenvedtem magam az 1.évadon, és a 2.évad közepén nagyon elkapott.

Érdekes kérdés amúgy, mert volt olyan amikor egyben daráltam az évadot, és úgy tetszett, majd a következő évadot hetiben néztem már, és úgy nem volt olyan jó. De az a baj, hogy sosem fogom megtudni, hogy vajon egyesével nézve is ugyanolyan lett volna.

speranza - 2018. 12. 10. 20:50

A darálástól semmi sem lesz jobb, legfeljebb az lehet a magyarázat, hogy amikor folyamatosan nézi az ember az egyik epizódot a másik után, jobban látja az összképet, mintha egyenként nézné, és a sorozat kisebb hiányosságai így kevésbé szúrnak szemet.
Amúgy a darálásnak van egy nagy hátránya is: az, hogy így szinte átmegy az emberen a sorozat anélkül, hogy lenne ideje leülepedni az egyes történéseknek. Emiatt nekem elég pár hét, és szinte már csak benyomások maradnak meg a darált sorozatokból. Ellenben a mai napig emlékszem több olyan epizódra a kedvenc sorozataimból, amiket hétről-hétre néztem. :)

danielse - 2018. 12. 10. 21:41

Szerintem ez egy létező jelenség, egész egyszerűen vannak sorozatok, amelyek mondjuk heti egy rész lebontásban valahogy nem kötnének le, de ha 4-5 részenként nézem mini-darában akkor olyan flowba kerülök velük kapcsolatban, hogy élvezetessé válik. Nekem ilyen pl a blindspot.

Kaktusz - 2018. 12. 10. 21:56

24-et meg akkor is daralva neztem, amikor mar felzarkoztam annyjra, hogy nezhettem volna hetiben is. Inkabb mindig megvartam az egesz evadot.

Jelenleg a Blindspotnak varom a karacsonyi szunetet es a felevadot fogom ledaralni, egeszen egyszeruen azert, mert egy delutant szivesen raszanok, max ha uncsi mosok teregetek kozben, de annyira mar nem erdekel, hogy hetiben nezzem.

Az Outlandert pl egeszen biztos nem kovettem volna az elso evadtol hetiben, nekem kellett a dara, hogy rakattanjak, es kar lett volna nem nezni. Most mar minden hetfon varom az uj reszt es igy hogy mar beleinvesztaltam ennyit szivesen nezem hetiben.

LoGi - 2018. 12. 10. 22:07

Van egy sorozat, aminél direkt meg figyeltem csak darálva szeretem nézni, senki nem találná ki melyik az :D

Jane the Virgin.

Dengu - 2018. 12. 10. 22:10

Hát igen, ez a baj a darálással. Mondjuk szerintem ehhez hozzá tartozik az is, hogy sokkal több sorozat elérhető, így ha valaki igazi junkie akkor muszáj darálnia…
Amúgy én is egyet értek Kissurral, hogy nem mindegy mikor nézi az ember. Nekem is volt már olyan, hogy valamiből megnéztem az első két részt aztán nem jött be, de pl 2 hónap múlva ment a tévében és akkor meg bejött és onnantól néztem…
Meg sorozatfüggő is…pl az olyan sorozatok mint a Rém rendes család vagy a Jóbarátok…ahol “csak viccesek” (jó nyilván túlzok) ott egyszerűen nem bírnám darálni, ott kell a szünet.

Az viszont szerintem már régen rossz, ha egy sorozaton “túl kell lenni”, akkor nincs értelme nézni. Meg az is igaz, hogy a drámásabb sorozatoknál jobb hagyni leülepedni…

Flanker - 2018. 12. 10. 22:11

Kicsit tényleg túlmisztifikálod :)

h3x0r - 2018. 12. 10. 22:13

En is azt vettem eszre, hogy sok esetben daralaskor jobban rahangolodom egy sorozatra, mintha heti 40-50 percet neznek belole. En is sokszor csinalom azt a “heti” sorozataimmal, hogy megvarom amig kijon nehany resz es egyben nezem meg oket. Sokkal jobb erzes este megnezni egy sorozatbol 3 reszt, mintha harom kulonbozo (stilusu) sorozatot neztem volna egyet-egyet.

Az se mindegy, hogy amikor hetiben nezel egy sorozatot es jon egymas utan 2-3 gyengebb resz, akkor 4. heten mar nem olyan nagy kedvvel ulsz le a kepernyo ele, viszont daralaskor kicsit elvisz magaval a sztori es valamivel megengedobb vagy.

NitRo - 2018. 12. 10. 22:18

Én az ilyen 20 perces komédiákkal vagyok úgy, hogy egyben nézve jobb. Egy-két hetet várni néhány poénra annyira nem éri meg, de ha úgy nézed, hogy egy órába belefér három rész, akkor már másképp jön ki a dolog.
A How I met your mother nálam addig volt jó, amíg ledaráltam 5 évadot, aztán eléggé szenvedés kezdett lenni, igaz a színvonal is csökkent. Hasonlóképp éreztem a Big Bang Theory-val. Ott is az első négy évadot daráltam, a többit hetiben néztem. Onnantól kezdve már nem is éreztem annyira jónak.

Bence - 2018. 12. 10. 22:21

A költő arra gondolt, hogy hetiben nem tartott volna ki a sorozat mellett, mert nem fogta meg annyira (+20 lehetséges indok még), de egy darának teljesen alkalmas, s összességében tetszett neki.

Teljesen más kérdés, hogy mit ad-vesz el az ha darálsz, de ez is annyi tényezőtől függ, hogy kár lenne definiálni a jogosultságát.

Elijah - 2018. 12. 10. 22:34

Ez mindig az adott sorozattól függ. Például van egy ismerősöm, aki naponta egy részt tud csak végignézni a Black Mirrorból, mert túlságosan felkavarják az adott részben történtek.
Én inkább a darálás mellett vagyok, mert ha egyben nézel meg egy évadot, jobban emlekszel a részletekre, jobban átlátod a történetet. És ez nagyon jól jön az olyan sorozatok esetében, mint a Westworld vagy Legion, de… még így is úgy gondolom, hogy nem minden jó daraanyag. Egy szitkomot nem tudnék komolyabban darálni, mert úgy nem élvezetes. Szeretem, ha tudok emlékezni a viccekre/vicces pillanatokra, és ha megnézel 8-10 részt egyszerre, akkor a felére nem is fogsz emlékezni. Vagy ott van a Riverdale. Biztos vagyok benne, hogy sokan elkaszálnák, ha darálni kéne, mert egyébként nagyon gyenge a történet és a karaktereket is rosszul vezetik, nem jut elég idő azokra, akik igazán fontosak. Azonban így, hogy hetiben nézem, teljesen ki tud kapcsolni, és egy fáradt nap után mindig jól jön valami ilyesmi. Mondjuk úgy, hogy emiatt bocsátom meg a logikai bukfenceket.
Persze ez személyenként változó. Ahány ember, annyi szokás.

jessm - 2018. 12. 10. 23:24

Nekem sokszor van hogy egy szereplő vagy egy bizonyos történetszál érdekel a sorozatból és akkor végig tekerem a sorozatot, és akkor van olyan érzésem hogy egyben nézve 4-5 rész nem rossz.
Viszont ha abszolút nem érdekel akkor lehet akár mekkora közönség kedvenc , 4-5 részben sem fog megfogni.

Anonymus - 2018. 12. 10. 23:57

Véleményem szerint nem a daráláson múlik, hogy jó-e egy sorozat. Számomra ha darálható akkor nagyon tetszik. De mit jelent a darálás, egy nap 4-5 rész vagy minden nap egy rész? Nem mindegy, pl a Black Mirrorból, Maffiózókbó, Westworldból napi egy résznél több sose ment le, de másnap mindíg kedvem volt megnézni mégegy részt.

human - 2018. 12. 11. 01:02

“ha egyben nézel meg egy évadot, jobban emlekszel a részletekre, jobban átlátod a történetet. ”

viszont hetekkel később meg pont fordítva lesz amúgy :)

turosz - 2018. 12. 11. 01:56

Nekem már a winnie “jelenség” is értelmezhetetlen, évi több 100 premier, ami miatt évekig nem tudom folytatni a kedvenceimet ill. el sem tudok kezdeni alapsorikat, noormális? :D
Én heti nézős voltam sokáig, elég sok szinkronos tv-s sorozatnál még mindig ez van, de egyre többször gyűjtöm be a teljes szezont és szigorúan napi egy résszel “darálom”, max. dupla évadzáróval.
Utoljára Star Trek-BSG-SG idején fordultak elő nálam napi 4-5 részes darák, így nehéz véleményezni, de szerintem nálam pont fordítva lenne. Míg “heti egy rész belefér” alapon sajnos még mindig nézek közepes sorozatokat, ha több részt néznék belőlük egyszerre, akkor szinte biztos kasza lenne, mert jobban kijönnének a hibák.

juhaszvik - 2018. 12. 11. 06:09

Nem nézek közepes sorozatot. Pontosabban elkezdem nézni, és amikor rájövök, hogy random rábökve találhatok ennél 10 vagy 100 jobb tartalmat, akkor megállítom a lejátszást.
Alapvetően mindent darálok, ha néha-néha rám tör a türelmetlenség, akkor is hamar megbánom. Innentől kezdve nem is igazán látom, hogy a kettőnek mi köze van egymáshoz.
Ja, hogy válasz? Nem tudom. Nincs válasz.

winnie - 2018. 12. 11. 07:42

turosz: szerintem te is jó pár alapsorozatot nem néztél még meg, ezzel mindenki így van:) nyilván olykor neki-nekiülök egynek, most például now and againt nézek a youtube-ról, ami vagy 20 éves. csak az a gond, hogy időt kéne szakítani egyes alapokra, ami nem nagyon van. más kérdés, hogy 3 részt igazán megnézhetnénk belőlük, mert lehet, hogy nem is jönnének be, és akkor egy-kettőt kihúzhatnék a listáról.

a több száz, maximum olykor több, mint 100, de egyébként nincsenek “kedvenceim”, vagyis nyilván vannak, de azokat folytatom, amikor van rá lehetőségem. a middle-t is néztem 9 évadon át. ami jó, azt nézem, ami nem annyira, azt nem, ennyi.

a különbség az, hogy sok mindent elkezdek, így hetiben annyira nem tudok nézni aktuális cuccokat, ami persze nem azt jelenti, hogy darálom őket, csak gyorsabb tempóban, késve pótolok. ld. kimaradt mondjuk az office 6. évad, vagy a parks and recreation 4. évad, mert akkor épp nem volt időm, de ugye gond egy szál sem, mert helyettük is valami nagyon jót néztem, szóval az igaz, hogy nem sorozatok, hanem minőség/élmény fele tendálok. de azok is meglesznek idővel.

m minnifield - 2018. 12. 11. 08:29

Winnie, azt hogy csinálod, hogy megnézel évente 100+ premiert meg mittomén, közben abbahagysz egy sorozatot és hónapokkal később folytatod? Én már arra se emlékszem, mit csináltam tegnap, nemhogy mi volt fél éve egy epizódban, ráadásul nem is nézek csak egy marék sorit, nem 100-at…
:D

zolkó - 2018. 12. 11. 09:44

Offtopic, de én winnie mester esetében azt pl. nem értem, hogy ez a halogatás (évi 1-2 epizód, mert megvár) nekem annyiban lenne “félelmetes” (nem az, de jobb szó híján), hogy mi van ha holnap kitör egy háború, vagy nem lesz áram, vagy stb egyéb ok, ami miatt soha nem tudnám befejezni a legnagyobb kedvenceimet. Mármint nem tudnám így tartogatni őket, mert látnom KELL, ha már kedvenc. Arról nem is beszélve, hogy aki ennyire benne van a hírekben, cikkekben, interjúkban a készítőkkel, az nem létezik, hogy ne szaladt volna bele méretes spoilerekbe adott részekről, finálékról.

zolkó - 2018. 12. 11. 09:49

Ontopic: A darálás a kaszákban is segítség tud lenni. Pl. az Arrow első négy részét megnéztem anno pár óra alatt, és tudtam, hogy ezt a “marhaságot” (sorry, nekem az) soha többet nem akarom látni. Így nem kellett hetiben végigkínlódni, kivárni azt a pontot, hogy “na jó, akkor én ezt nem nézem”, hanem kb 3 óra alatt letudtam a dolgot.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 11. 10:43

@danielse: “egész egyszerűen vannak sorozatok, amelyek mondjuk heti egy rész lebontásban valahogy nem kötnének le, de ha 4-5 részenként nézem mini-darában akkor olyan flowba kerülök velük kapcsolatban, hogy élvezetessé válik.”

Teljesen így tudnám leírni én is, hogy a darában van egy flow-érzés, de szerintem nem azért nem köt le 1-1 sorozat ha hetiben nézem, mert rosszabb minőségű, hanem mert a rohanó világban sokkal nehezebb hetente ráhangolódni 1 órára valamire. Majd utána a következő órában megint egy teljesen mást nézni, néha persze ez is sikerül, de nem mindig.
Sokkal jobban átjön az egész hangulata, ha 4-5-6 részt néz meg egyszerre az ember ugyanabból. Ha pedig elkezdem és 3 rész után nem jó, akkor ugyanúgy simán kaszálom mintha hetiben néztem volna.
Én nem gondolnám, hogy kevésbé emlékszem rá, mint az, aki hetiben nézte. Ez inkább alkati kérdés, meg hogy mennyire fogott meg a sorozat, ha nagyon jó, akkor marandó lesz akkor is ha daráltam.

pytta - 2018. 12. 11. 10:43

@m minnifield: elvileg az úgy van, hogy azokra a dolgokra, amiket félbehagysz, jobban emlékszel, mint amiket befejezel. Lehet, hogy nem mindenkinél van így, de rám ez abszolút illik, ha félbehagyok egy könyvet valamiért, és utána 1-2 évvel újra folytatom, meglepően pontosan fel tudom idézni, hol tartott a sztori.

turosz - 2018. 12. 11. 13:29

winnie: “szerintem te is jó pár alapsorozatot nem néztél még meg, ezzel mindenki így van:)”
Bár annyiban csalok, hogy sitcomot gyakorlatilag nem nézek, 5-15 éves távlatban közelítek a 100%-hoz, az elmúlt 5 év nagy boomjában már akad néhány kimaradó, de bőven 90% felett lehetek itt is “alapsorik” terén, igyekszem :) (persze a mi a az alapsori vitatható és elkezdésről beszélek, sok lett kaszálva közülük, ami nem az viszont pipa )

“nincsenek “kedvenceim”, vagyis nyilván vannak, de azokat folytatom, amikor van rá lehetőségem.”
Na ez az :) Ha valami kedvenc akkor nálam vagy megnézem egyben az összes részét, vagy ha még megy azonnal nézem hetiben ha indul az új évad, vagy egyben begyűjtve. Nem tudom elképzelni, hogy azért tolódjanak évekig mert helyettük évi 100+ premier vigye az időmet. Ráadásul min. 1-3 rész/sori erejéig. Ez 150-300 rész, és gondolom a nagyja kasza lesz, ebbe jópár nézős sori aktuális évada beleférne.

De nyáron csináltam egy “Legyél te is winnie” projektet – tényleg ez volt a fantázianeve :) – volt egy szabad és család-programmentes hetem és ezalatt napi 5 premiert néztem, nehezítve, hogy nem “tuti” nézősöket, hanem gyanúsan kérdőjeleseket válogattam. Érdekes élmény és eredmény lett, meg is írtam a tapasztalataimat, csak valahogy elkallódott így nem küldtem el :)

Delilah - 2018. 12. 12. 21:11

Azt soha nem mondanám, hogy egy sorozat, amit hetiben nem néznék soha, az majd a darától jó lesz… többen is említették már azt a bizonyos “flow” érzést, amikor úgy igazán el lehet mélyülni a hangulatban, sztoriban stb ez nálam a kulcs, ettől sok sorozat megszépül, jobban leköt és ezáltál máshogy is látom őket. Ha valamit hetiben nézek sokszor csak háttérzaj, telefonozás, házimunka mellett… Nálam totál ilyen a Blacklist v Blindspot az országosok közül, de mondjuk a CW-s szuperhősök sem hiszem, hogy mennének darában, mert kicsit besokalnék tőle (kivéve LoT), a másik oldalról a streamingesek (stranger things/jack ryan/Daredevil… csak a legutóbbiak) kizárt, hogy kibírnám a heti egyet

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz