login |

Good Behavior: a 2. évad – írta Tii

2018. 12. 10. 21:40 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

You’ve got two FBI agents, two criminals and an ex-parole officer stuck in an elevator. No, this is not the beginning of a joke.

Mint azt ti is tudjátok, imádtam az első évadot. Igazán magasra tette a lécet, ezért egy kicsit aggódtam, tudja-e majd a folytatás ugyanezt az izgalmat hozni, pláne, mivel tavaly az utolsó jelenet eléggé megkavarta az alapfelállást. A két főhősünk határozottan egymást választotta, ezáltal felvállalva érzelmeiket, ám egy 11 éves gyerek is bekerült a képbe. Ez elég ok lehetne, hogy Letty-t végre a helyes útra terelje, de hát valljuk be, ugyan ez lenne a helyes, nem ezért várjuk a részeket hétről-hétre.

Ráadásul a plakáttal kapcsolatban is voltak fenntartásaim, mert hiába néz ki nagyon jól, azt gondoltam, túl színes, túl vidám az első évad sötét, esős hangulatához képest. De aztán kijött az évad előzetese, és annyira jó volt, annyira az, amit megszerettem korábban, hogy tűkön ülve vártam az új részeket. És nem kellett csalódnom.

A tavalyi második évad az elsőhöz hasonlóan mozgalmas epizódok sora, melyek mindegyike valami új, amit eddig még nem láttunk, tele váratlan fordulatokkal, amik a teljes addigi cselekményt a feje tetejére állítják. És habár a poszterhez hűen az új évad képi világa határozottan színesebb, a cselekmény továbbra is ugyanolyan romlott, és persze a felejthetetlen zenei aláfestés is megmaradt.

Tehát annak, aki valamilyen oknál fogva még nem kezdte el a TNT szélhámosos drámáját, mindenképpen ajánlom, a többieknek a tovább mögött folytatom spoilerekkel, mert máshogy egyszerűen nem lehet.

Jacob needs money for school, so I’m here getting money for school. I can’t be there for my sister, I can’t be there for my nieces, I have no idea what happened to Silk, but Jacob… that is something I can fix for someone I love.

Az új felállás mindenkinek furcsa és idegen volt, a nézőknek és a karaktereknek egyaránt. Letty egyedül akkor nincs elemében, mikor anyaszerepben kell helytállnia, és Michelle Dockery nagyon jól adja vissza a karakter bizonytalanságát és kételyeit. Az pedig teljesen Letty-re vall, hogy a fiának képes beismerni, ha hibázik, és hogy azt hiszi, egy ölelés bármit megold. Javier ugyanakkor nagyon élvezi az egész papás-mamás helyzetet, tündököl a családfő szerepében, így próbálja kitölteni a saját családja után maradt űrt.

Persze a régi szokások nehezen halnak, ez pedig különösen igaz, ha az ember nem is igazán akar megszabadulni rossz szokásaitól. Javier továbbra sem akar felhagyni „munkájával”, mert ebben jó, és így az új család szükségleteihez szükséges pénzt is könnyen megkeresheti. Letty számára pedig a lopás természetes és kényelmes megoldás, hogy mindig megszerezze, amit akar, csupán a többiekkel akarja elhitetni, hogy jó útra tért. Azonban a leplezés nem az erősségük, így aztán már az első részben lebuknak egymás előtt, ám nagyobb gondjuk is akad ennél.

– We almost made it work.
– The story of my life.

Egy félresikerült munka következtében kiderül, hogy már nem csak az FBI van kedvenc bérgyilkosunk nyomában, de valaki más is üldözi, aki szívesebben látná holtan, és nem csak őt, de családja nagyobb részét is. Ám miközben növekvő (és megalapozott) üldözési mániája miatt Javier már minden idegent gyanúsan méreget, a veszély közelebbről érkezik, mint gondolná, így kerül az FBI kezére.

– We know someone wants to kill me. And we know it’s whoever killed Silk.
– Well, nobody can touch you now.

Persze főhőseinktől már megszokhattuk, hogy bármilyen rossznak is tűnjön az adott helyzet, mindig van kiút, így meg sem lepődünk igazán, mikor Letty még innen is kidumálja magukat, hogy aztán az elkövetkezendő részekben újabb bepillantást nyerhessünk a lelke rejtett zugaiba, és jobban megérthessük, mi mozgatja.

Bár a drag nem épp az én világom, a Rose’s Gardenben játszódó epizód a szememben mégis az évad egyik legjobbja volt, és velünk együtt Javiert is közelebb vitte Letty megértéséhez. Majd az Alice-nél tett látogatás megmutatta, honnan jött a nőnek ez a fajta élet, és miért ez a természetes neki, miközben Letty szemét is felnyitotta az anyasággal kapcsolatban, valamint hogy mi is lenne a legjobb Jacob számára.

Az évad második felében visszaköszönnek az első rész képsorai, egy pillanatra olyan, mintha tényleg visszaröppentünk volna a kezdetekhez, ahogyan Letty visszasüpped korábbi életébe, a régi, rossz szokásaihoz. A történtek után már semmi elszántság nincs benne, hiszen korábbi célja helyett most csak a csúfos kudarc emléke mozgatja, így aztán még mélyebbre zuhan az önpusztítás és az önsajnálat veremében.

I wish I could give you something that would save you from yourself.

Valamint Letty szétcsúszásával a hallucinációi is visszatérnek, aminek különösen örültem, mert elképesztő, ahogy a készítők ezt az elemet használják. Miközben Letty egyre közelebb sodródik a szakadék széléhez, a hallucinációi láttatni engedik legbelsőbb gondolatait, valódi érzéseit. A finálé kezdő jelenete például szerintem az évad csúcspontja.

Emellett végre Javierből is többet láthattunk, különálló jeleneteiben jobban kibontakozhatott a karaktere, így őt is jobban megérthettünk. Jó volt látni az érzelmesebb, törődő oldalát, akár Ava-ról, akár Letty-ről legyen szó (az a hangüzenet például igazán szívhez szóló), a sértett dühből feltett kérdései pedig igazán szórakoztató jelenetet alkottak.

A tőle megszokott higgadtságának köszönhetően a felmerülő komplikációk mellett Letty kiszámíthatatlan viselkedését is nagyon jól tudta kezelni a fináléban. Ez utóbbi egyébként különösen tetszett, mert a nő részéről ez a fajta reakció sokkal valósabb volt, pedig sok sorozat és film sokkal könnyedebben, felületesebben kezeli ezt a témát.

Mindig örülök, ha egy sorozat részről-részre, évadról-évadra konzekvens és visszaidéz apróságokat, mert ez valóságosabbá teszi. A Good Behaviorben ebben nincs hiány, és a történések felemlegetése, illetve egy-egy jelenet vagy megszólalás kissé eltérő megismétlése mellett a készítők a zenéket is jól használták erre a célra, például a buszmegállós helyzetben ismét Rihanna dalára hajt el párosunk, csupán annyi változott, hogy ki vesz fel kit.

When you see someone suffering, does it make you smile?

A mellékszereplők közül kiemelném Rob karakterét, ami a korábban látottakhoz képest elmélyült, és ezzel együtt javult a szememben, hisz láthattunk, hogy új családja mennyit jelent neki, és hogyan küzd annak összetartásáért. Helyette a leggyengébb karakter most talán az újonnan érkező Carin volt, aki számomra nem tudta helyettesíteni Letty előző évados barátnőjét, Tiffany-t.

A vendégszereplők közül a Rose’s Garden tulaját játszó Sam Littlefield, valamint a Letty mentorát megformázó Holland Taylor alakítását emelném ki, de említésre méltó a kémikus házaspár színészeinek alakítása is. Ami a mellékszereplőket illeti, szerintem Maria Botto-t alulértékelik (ő Juan Diego Botto nővére, és ezt is játssza), de Juan Riedinger is végig nagyon jól hozta a múltból felbukkanó, kétes szándékú Teót.

Nagyon sajnálom, hogy a sorozat kaszát kapott, mert nálam nagyon betalált, ugyanakkor nem ért váratlanul. Túl nagy volt a csend körülötte, ha a csatorna folytatni akarta volna, ősszel jött is volna a harmadik évad menetrend szerint.

De nem akarták, és szerintem mélyen ők ezt már tudták az évad végére – nekem legalábbis a nyitott szálak ellenére egyfajta lezárásérzetem volt a finálé záró jeleneténél. És habár még sokáig tudnám nézni Letty és Javier újabb kalandjait, mégis bele tudok nyugodni ebbe a befejezésbe.

– Hi.
– How did you get in?
– You don’t have a security system.
– They are coming to install one tomorrow.
– I’ll be harder to break in after that.

„Hőseink” tovább menekülnek, de tudjuk, hogy boldogulni fognak, így a jövő pozitív kicsengésű (legalábbis átmenetileg). Nyilvánvaló, hogy innen még rengeteg izgalom és bonyodalom, szorult helyzet és trükközés vár rájuk, de ez rendben is van, hiszen egy korrekt „happy end”, ahol ez a két nyughatatlan, adrenalin-függő, a társadalom peremén egyensúlyozó ember megállapodik, teljesen hiteltelen befejezés lenne a sorozat részéről.

Drama follows that girls around

Keserű szájízzel hát, de mégis halvány elégedettséggel búcsúzom a sorozattól – legalábbis amíg nagyon hiányozni nem kezd, mert akkor még mindig itt marad nekünk ez a két rövid, ám igen eseménydús, hullámvasútszerű évad, amit biztosan többször újra, meg újra meg fogok nézni még.

8 hozzászólás Ne habozz!

baratfule - 2017. 12. 18. 21:14

Hogy én ezt a sorozatot mennyire szerettem! Jó volt a második évad is, visszajött az első hangulata. :)

kuktin - 2018. 11. 08. 11:52

csak én sajnálom…??? szerintem rohadt jó kis sorozat volt.

bluemonkey - 2018. 11. 08. 12:12

Én is borzasztóan sajnálom a Good Behavior-t, rendkívül egyedi és minőségi sorozat volt, imádtam. Nekem óriási meglepetés volt, hogy nemhogy hozta az 1. évad szintjét, amit eleve számomra nagyon magasra tette a lécet, hanem még túl is tett rajta. Mégohzzá magasan. Igazi feel-good sorozat, abszolút kikapcsol, minden rész után eszembe jutott, milyen baromi ötletesek a készítők. Minden apróság, helyszín, story-line, hangulat, vágás, képi világ és a zene miatt. Nem beszélve az alakításokról. Na jó befejeztem, akinek tetszett az első évad, annak ez még inkább fog! :) (szerintem)

Kár, hogy kevesen fedezték fel maguknak itthon ès kint is. Ez is lett a veszte: a TNT második legkevésbé nézett saját drámája volt. Nem tudom, hogy a promót szúrták el, vagy rossz timeslotban sugározták, vagy egyszerűen csak nem jött be a többségnek. Mindenesetre reménykedek benne, hogy valamelyik csatorna vagy streaming-szolgáltató megmenti. Chad Hodge kèszítő az Instagram oldalán osztott meg egyèbkènt egy bónuszjelenet script-jét, ami a 3. évadban forgattak volna le.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 10. 22:33

Nekem is nagyon fog hiányozni ez a sorozat. Csodálom, hogy nem találtak rá többen, nekem a 60 feletti szüleim is úgy nézték felirattal, mint a kisangyal. Reménykedtem sokáig, hogy lesz 3. évad, szóval nekem fájt november elején a kasza híre, de valahol éreztem, hogy ez lesz.

Mindenkinek ajánlom, mert szórakoztató volt, majd még biztos újranézem párszor az elkövetkezendő években.

FBI Agent Rhonda Lashever for President!

pearl - 2018. 12. 11. 07:24

Én nagyon sajnálom, hogy vége lett. Nagyon szerettem ezt a sorozatot. Szerintem így is érdemes bepróbálni, annak aki kihagyta. Készülhetne hozzá egy lezáró film.

perelli - 2018. 12. 11. 18:50

Kár érte. Kiváló ügynök volt.

Agatha 111 - 2019. 05. 12. 20:08

Nagyon jó a visszatérők.
Szomorú, ha nincs következő évad .
Tudtok hasonlóan jó, izgalmas, eredeti ötletekben bővelkedő másik sorozatot ajánlani?

winnie - 2019. 05. 12. 20:13

csak azt tudunk, rengeteg van, érdemes csekkolnod a kritikáinkat és még inkább a kommenteket. a premiernaptárban rengeteghez találsz linket, vagy klikkelj a cím alatti kategóriára. mondhatnék címeket, de nincs biztosíték rá, hogy hasonló az ízlésünk, de idên a 70 bepróbált új sorozatomból 1-2 tucatra ez illik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz