login |

Mrs. Wilson – írta speranza

2018. 12. 13. 21:40 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, minisorozat,

A BBC legújabb kosztümös drámája ismét egy megtörtént esetet tálal fel nekünk. A minisorozat érdekessége, hogy Ruth Wilson ebben a három epizódban saját családja nem mindennapi históriáját vitte képernyőre, a nagymamáját a főszerepben ő maga alakítja. A forgatókönyvet a címszereplő emlékiratai alapján Anna Symon írta, a rendező Richard Laxton volt.

A történet 1963-ban kezdődik, amikor a gépíróként dolgozó Mrs. Alison Wilson (Ruth Wilson) hirtelen megözvegyül. Még arra sincs ideje, hogy feldolgozza férje váratlanul bekövetkezett halálát, amikor betoppan egy idősebb hölgy, aki azt állítja, ő Mrs. Gladys Wilson (Elizabeth Rider), és azért jött, hogy összeszedje a férje holmiját.

Alison elküldi a hívatlan látogatót, akit Alec (Iain Glen) exfeleségének vél, de nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy férje esetleg mégsem vált el a házasságkötésük előtt, és megszállott nyomozásba kezd a múlt után. A kutatás közben azonban akadályok garmadával szembesül, mert mint kiderül, megismerkedésük idején (1940-ben) mindketten ügynökök voltak, az MI6-nek dolgoztak.

A jóképű Alexander Wilson őrnagy amolyan „sztár” volt ezekben a titkos berkekben, civilben bestseller könyveket írt és folyékonyan beszélt arabul. Nem csoda hát, hogy könnyen levette a lábáról a fiatal, naiv gépíró lányt, akinek azt mondta, hogy a feleségétől már elhidegült, és válófélben vannak.

Ebből a közhelyesnek tűnő helyzetből indít tehát a pilot, de a cselekmény végig izgalmas és fordulatos, sok minden történik már az első részben. A két idősíkot párhuzamosan mutatják, Alison és a család ismerőseinek visszaemlékezéseiből tárul fel a múlt, apró morzsánként. Brit sorozatokhoz képest szokatlanul gyors a tempója, ez azonban véletlenül sem megy a dráma rovására.

A mellékszerepekben feltűnik Keely Hawes (Doroty Wick szerepében), akit nemrégiben a Bodyguard-ban láthattunk, valamint Fiona Shaw és Anupam Kher is. Iain Glen (aki a nézőknek azt hiszem, leginkább a Game of Thrones-ból lesz ismerős) magától értetődő természetességgel hozza Alec ellentmondásos figuráját.

De az igazi telitalálat természetesen Ruth Wilson, aki szívből jövő, mély átéléssel játssza nagymamája szerepét. Megrendítő látni, mit élhetett át Alison Wilson, amikor rádöbbent, hogy imádott férje, két fia apja bigámista volt, és hogy az az élet, amit húsz éven át épített a biztos alapokban bízva, egy pillanat alatt omlik össze.

A pilotban kiderülő információkkal azonban a meglepetéseknek még koránt sincs vége, mert néhány nagyobb megrázkódtatás még várat magára. Bár a Mrs. Wilson több országban is játszódik, csak a brit jeleneteknél használtak valódi helyszíneket. Az indiai eseményeket elég költségtakarékosan oldották meg, de az illúzióból ez nem sokat vesz el.

Maga a mini összességében két rendkívüli ember elképesztő élettörténete, amit élmény végigkövetni. A megszokott BBC-minőség pedig garanciát jelent az igényes szórakozásra.

11 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2018. 12. 14. 10:05

Itt is Alison a neve? És tényleg így hívták a nagyanyját? LOL!

speranza - 2018. 12. 14. 17:23

Igen, tényleg így hívták. :)

Amúgy minden elismerésem Ruth Wilsoné. Nagy bátorságra lehetett szüksége ahhoz, hogy ezt az elképesztő storyt a világ elé tárja. :)

Snoopyzit30 - 2018. 12. 14. 17:48

Mindenképpen nézős lesz, de az ilyen emlékiratokkal mindig óvatos vagy, mert vajon mennyire turbózzák fel ezeket a hatás kedvéért?

Snoopyzit30 - 2018. 12. 14. 17:49

*óvatos vagyok (bocs elírtam)

speranza - 2018. 12. 14. 18:21

Nekem úgy tűnt, hogy nagy körültekintéssel jártak el. A család a memoárok birtokában szintén nyomozott, de a hivatalos iratok a mai napig titkosak, mert “biztonsági szempontból érzékenynek” nyilvánították őket. Emiatt akadnak fehér foltok a történetben és ezeket meg is hagyták, nem bocsátkoztak találgatásokba. Emiatt is gondolom azt, hogy nincs felturbózva. :)

sorozat/gyilkos - 2018. 12. 16. 17:47

Ms Wilson nagyon nem bánta volna, ha a férje csak bigámista, maradjunk ennyiben. Mellesleg (félspoiler) a levegőben hagyott (a titkosítás miatt) történetszálról nekem azonnal egy bizonyos cambridge five jutott eszembe. Logikus volna minden szempontból.

speranza - 2018. 12. 16. 18:43

Lehet benne valami. A tények ismeretében nehéz állást foglalni, de nekem is szöget ütött a fejembe, hogy ha tényleg csak annyiról lett volna szó, amennyit a tartótiszt elmondott, akkor miért kellene közel 80 év után még ma is titokban tartani a történteket.

sorozat/gyilkos - 2018. 12. 16. 23:46

Jól emlékeztem. Philby a közel-keleti ügyosztályt is vitte, 43-tól konkrétan ő volt a főnöke annak a szekciónak is. A stílusához is passzolna, egy dezertáló szovjet kémfőnököt (aki őt is lebuktatta volna) felnyomott az NKVD-nél, el is tűnt a pasas a családjával együtt.

Az viszont nem teória, hanem tény (utánanéztem), hogy a Wilson kirúgásához vezető anyagot író MI5 ügynök Anthony Bluntnak (a cambridge-i ötök másik tagja) dolgozott.

Szóval akármekkora szélhámos volt a pasas, nem lehetetlen, hogy ebben igazat mondott.

speranza - 2018. 12. 17. 00:00

Elképzelhetőnek tartom, hogy igazad van, de attól félek, nem fogunk elég hosszú ideig élni ahhoz, hogy végül megtudjuk a teljes igazságot. :))

sorozat/gyilkos - 2018. 12. 17. 09:54

Ez csak játék, nem az igazság a lényeg. A nyomozás.

speranza - 2018. 12. 17. 12:08

Tudom. Nem véletlenül szeretem én is annyira az ilyen elgondolkodtató történeteket. A kérdőjelek nélkül fele ilyen érdekesek se lennének. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz