login |

Deutschland 83: kezdett a 2. évad, a Deutschland 86

2018. 12. 15. 16:56 - Írta: gromit

8 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

A Deutschland 83 első évadja remek korrajzot adott a 80-as évek elejének kelet-, illetve nyugatnémet világáról, kémes történetbe csomagolva.

Sokaknak a nosztalgiafaktor is bejött, de karakterek szintjén is jól működött. Főhőse a keletnémet kisember, aki akarata ellenére egy titkos megbízatáson nyugaton találja magát – és nem is válik belőle szuperkém egy csapásra, hibákat követ el, végig egészen emberi marad.

Die DDR ist teuer
(Az NDK drága)

Azóta eltelt három év, nemcsak az első évad óta, hanem sorozatidőben is. 1986-ban vagyunk, az NDK hatalmas államadóssággal küzd (ráadásul nyugati kölcsönök miatt). A Szovjetunióban Gorbacsov lassú reformokat indít el, és közben kevéssé törődik a keletnémetekkel.

Az NDK gyakorlatilag magára marad a válságos időben, márpedig “az ideológia és az egyenlőség drága”, avagy az NDK és az uralkodó rendszer fenntartása nagyon drága, pénzre van szükségük. Kemény valuta kell, mindenáron. A keletnémet titkosszolgálat már nem csak információt gyűjt külföldön, hanem kreatívan támogatja a szocialista gazdaságot, például összeszedegeti a nyugatnémet “katonai teherautókról lepotyogó” fegyvereket, amikre aztán biztos akad jó pénzes vevő is valamerre.

Ez az új évad háttere, de a korabeli híradórészletekből összeállított politikai-történeti bevezető mégis egész máshová visz el. Kilépünk nemcsak a kettéosztott Németországból, hanem a kontinensről is: Afrikában is zajlanak az események. Dél-Afrikában a faji megkülönböztetésen alapuló apartheid rendszer ellen sokan tiltakoznak helyben, és nemzetközi szinten is, az ország ellen embargó van érvényben. Tökéletes terep kétes fegyverüzletek nyélbe ütésére.

A kezdés rímel a sorozat eredeti nyitányára: Lenore Rauch (Maria Schrader) szerint unokaöccse a legalkalmasabb egy titkos külföldi bevetésre, amiben egy NSZK-s állampolgárt kell megszemélyesíteni, Martin (Jonas Nay) viszont vonakodik. A különbség, hogy Lenore már nem a bonni nagykövetségen attasé, a dél-afrikai kiküldetés nyilván büntetés számára is a három évvel korábbi balul sikerült akció óta. Martin pedig három éve gyakorlatilag száműzetésben él, cinikussá vált.

Az új helyszín mindenképp érdekes, de a nosztalgiafaktor itt nem tud ugyanúgy működik. A németeknél a kelet-nyugat szembenállást könnyebben át tudjuk érezni (legalábbis az idősebbek mindenképpen), Afrika viszont innen túl messze van.

Az internetes világ előtt tényleg csak újságokból meg a híradóból lehetett értesülni egy-két afrikai eseményről. Most viszont a röpke tudósításokon felül is láthatunk pár életképet a dél-afrikai apartheid működéséből, vagy a polgárháborús Angolából.

Habár izgalmasnak ígérkezik ez az afrikai szál, jó, hogy a sorozat nem hagy fel a két német oldal bemutatásával se, még ha nem is törekszik átfogó, teljes képre, inkább csak egy-egy szeletre. Az előző évadban megismert karaktereket követhetjük nyomon, hogyan élnek, hogyan változott az életük három év alatt.

Az természetes, hogy az új helyszín behoz pár új szereplőt is, de az NDK-ban is kapunk új karaktert. Nem tudom, hogy a magas rangú NDK-s funkcionárius Frau Dietrich (“mint Marlene”) figuráját mennyire szánták karikatúrának, vagy csak én találom különösen viccesnek (nyilván Anke Engelke komikusi karrierje miatt is), de az a bizottsági ülés tényleg gyöngyszem, és nagyon jól mutatja az ideológia és a valóság bonyolult kapcsolatát.

A Deutschland 86 első része egy afrikai kirándulást (és egy egész “road movie” ígéretét) hozza, de közben nem szakadunk el az NDK-tól sem. Mindeközben a sorozat erősen épít az előző évadban megismert karakterekre. Az időugrást követően sok régi ismerőssel találkozhatunk (a főcím szereplőlistája alapján lesz még – rögtön választ is ad egy, az előző évad végén függőben maradt kérdésre). Kissé hiányoltam a főcímből a visszaszámlálást, de természetes hogy az új fő téma miatt frissíteni kellett a képi anyagon. De Major Tom még megvan!

8 hozzászólás Ne habozz!

Sigismundus - 2018. 12. 15. 18:29

Jó sorozat.

Egyenlőre a 2x06ig néztem meg.

Az afrikai szál eleinte nekem is olyan volt hogy érdekes, meg alaposan kidolgozott (egyenruha+nyelvek) de reméltem hogy aztán visszatérnek északra. Most az NSZK helyett Nyugat Berlin és sajátos szubkultúrája az ellenpont az NDKs élettel szemben.

Ami az NDKoskat, pontosabban Staasisokat illeti én nem csak az új szőkeséget hanem a többieket is karikatúraszerűnek érzem, Sweppenstelle elvtársat is, meg a többieket a képen.

” Főhőse a keletnémet kisember, aki akarata ellenére ”

Na ez azért kissé túlzás viszont, Martin nem volt átlag ossie, egy elkötelezettre nevelt NDKs határőr, akit nem kellet hosszan győzködni.

Sigismundus - 2018. 12. 15. 18:40

Némi spoiler

+ a dollárok tánca jelenet az hatalmas !!!! :-)

gromit - 2018. 12. 15. 21:47

“Martin nem volt átlag ossie, egy elkötelezettre nevelt NDKs határőr, akit nem kellet hosszan győzködni”

Nyilván kapott ideológiai nevelést, hiszen ott nőtt föl, de nem volt annyira elkötelezett, mint a nagynénje vagy a barátnője (mint kiderült), és nekem úgy tűnt, a nyugati turistákat is inkább poénból szivatta a Shakespeare-könyvvel még az elején. Meg nem is kapott olyan speciális kiképzést, mint a Der gleiche Himmel nyugatra dobott kéme.

Igazad van, hogy nem annyira átlagos, de úgy került először is nyugatra, hogy nagynéni beugrott látogatóba és jól elkábította vmi kávéba kevert szerrel.

(én még csak a 3. résznél tartok, de már eddig is mozgalmas nagyon)

zirmi - 2018. 12. 16. 02:40

waaat? én úgy emlékeztem h a 86-ot is láttam már és vártam a 89-et :D
de akkor ez remek hir és megyek darálni ezt is.

galocza - 2018. 12. 18. 22:30
calibos - 2018. 12. 19. 09:15

Végignéztem német nyelven a sorozatot. Ez a évad is tetszett bár nem annyira mint az első. Az a bajom a Deutschland 86-al hogy műfajt tekintve dráma-thriller-akció lenne, de nem tudom milyen osztályba tenni! Legszembetűnőbb számomra hogy a Stasi kigúnyolására fektették a legnagyobb hangsúlyt. Legjobb példa erre Anke Engelke aki (magasrangú tanácsadót játszik) aki egy vérbeli humorista a német showbizniszben és ha nem szándékosan-tudatosan választották erre a posztra akkor egy nagyon rossz döntést hoztak.
Kapunk mindenből egy kicsit ,: drámát, szerelmi szálat szexjelenettel fűszerezve, bunyót, lövöldözést, kivégzést…. Sok, nagyon érdekes tűnő cselekményszálakat adnak, amik megítélésem szerint érdekessé és izgalmassá teszik/tennék a sorozatot, viszont ezek mielőtt jobban kibontakoznának, felszínesen elvarrják/lezárják. Sorozatnak az egyik problémája hogy egyszerűen kevés a 10 epizód. Másrészt nekem túl sok a Stasi körüli Paródia.

Bence - 2019. 01. 04. 21:30

Nekem nagyon tetszett!
Szerintem jót tett a sorozatnak az új helyszín, valamint a nagyobb tét. A főszereplők egyszerűen brillíroznak, míg az új szereplők nagyrésze is telitalálat.

EmmyGreek - 2019. 01. 05. 18:22

Összességében tetszett a második évad, de én is inkább az első mellett tenném le a voksomat (miután megnéztem ezt az évadot, újra lecsekkoltam az elsőt, és megállapítottam, hogy nekem jobban bejön),

Pár nap alatt néztem végig, az afrikai részek lassabban csúsztak, mint amikor a sorozat visszatért Európába. Valahogy számomra még mindig a két Németország közti dinamika adja a sorozat varázsát.
Kicsit fura volt Martint ekkora spílerként látni, de három év sok idő. (Az meg külön tetszett, hogy megtanult zongorázni, nem lesz már szükség az ujj elroppantására. :D)
Az új szereplők rendben voltak, és jó volt sok régit is újra látni (Frau Netz :D), de pl. az Edel családból nem Alexet szerettem volna viszont látni. :D
Jót szórakoztam Schweppenstettén, akinek visszavettek az arcából az előző évad óta, a tanácsadónő Dietrichen, aki hozta az abszurdabbnál abszurdabb pénzszerzési ötleteket, de valahogy Hartmann lett a kedvencem, rajta sokat vigyorogtam (főleg a Rocky Horror alatt).
Annettet viszont sikerült még inkább megutáltatni velem, úgy minden második képernyőre kerülésekor kedvem lett volna egy taslit adni neki (főleg azután, amit a Fischer családdal művelt).
A vége meg, hát, sejtettem, hogy valami ilyesmire hozzák ki, elég szomorkás (főleg az árulkodó, Annett és Martin rávigyorognak a gyerekre, aztán egymásra néznek, és a mosoly lefagy az arcukról, és elég sokatmondó tekintettel néznek egymásra). Azzal nyugtatom magam, hogy csak három évet kell várniuk, hogy jobb legyen (de remélem, nekünk nem kell újabb hármat várni az új évadra).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz