login |

Berlin Station: kezdett a 3. évad

2018. 12. 16. 21:15 - Írta: winnie

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Úgy tűnik, amíg nyáron vissza nem tér a Homeland, a Berlin Station fogja átvenni a helyét, hiszen bár a napokban több kémes amerikai sorozat is folytatódott, a Counterpart az alternatív világos koncepciójával inkább a retró vonalat erősíti, míg az Epix drámája (mely az új évadban ismét új sztorit hoz) az aktualitásoktól hemzsegőt. Az már csak hab a tortán, hogy a mi régiónkban játszódik, ráadásul itt is forgatták.

De nem is ez a fő ok, amiért idén rámozdultam az itthon az HBO GO-ra a kinti bemutatóval egy időben érkező részekkel érkező sorozatra, nem is a továbbra is remek szereplőgárdája (Richard Armitage, Leland Orser, Michelle Forbes, James Cromwell, Richard Jenkins), hanem azért, mert az S3-ban az a Jason Horwitch lett a showrunner, aki nem kisebb sorozatot készített ezelőtt, mint a Rubicon.

A berlin-i CIA-állomás ezúttal az észt-orosz viszonyokba folyik bele. Észtországban ugyanis kezd eszkalálódni a belső feszültség, az észtek az orosz származásúak ellen fordulnak, miközben az oroszok is próbálják elhallgattatni az észt egyesítésért harcolókat, lehúzni azt a bizonyos vasfüggönyt – a módszereik pedig pont olyanok, amilyenek a valóságban is, ráadásul mindez csak a kezdet, hiszen sokkal nagyobb disznóságok (fantomvonatok, föld alatti komplexumok) is rejteznek a háttérben.

Mindezt egy múltban gyökerező körítésre húzzák fel, ugyanis a 80-as években, a Berlini Fal lebontása idején egy Diver fedőnévre hallgató CIA-ügynök akciójával indít a szezon, aki kihoz az NDK területéről egy később magas pozícióba emelkedő embert, és ezt a Diver-t vádolja Daniel is azzal, hogy megölte az édesanyját. Így amellett, hogy utóbbi Robert-tel Észtországba indul (majd később magára marad), a konfliktus felfejtése mellett még erre a kérdésre is választ keres.

A főszál tehát ennek a kvázi orosz inváziónak a megállítása lenne (még akkor is, ha a 3×02 végét nem tudom, hogy magyarázzák meg), de persze mintegy mellékesen az orosz és az észt vonal mellett a berlin-i szálakat is pöckölgetik, még April is kap saját sztorit (remélem, lesz valami lényege is, nem csak karakterizálás) – az irodapolitikai machinációk egyelőre közel sem annyira érdekesek, mint a terepen történők.

És talán ez az az aspektusa a sorozatnak, ami miatt még alulmarad a Homeland-del szemben, a személyes sztorik, mert a bevetésen kívül a karakterek (Daniel sem kivétel!) közel sem olyan érdekesek, mint Carrie-ék – mondanom ezt annak ellenére, hogy egyesek falra másznak utóbbi magánéletétől, amit én továbbra is nagyon izgalmasnak találok.

A feszültség ábrázolása és a tömegjelenetek mellett nagyon hatásos a sorozat fényképezési módja, marha dinamikusan jelenítik meg még az akciómentes eseményeket is azzal, hogy a szereplőket mozgásban sokszor hátulról mutatják.

Mondanom sem kell, hogy bejött a Berlin Station kezdése. Mondhatjuk lassan építkezőnek, hiszen egyes információkat nem zúdítanak ránk rögtön, de már az első két részben sem fukarkodnak az akciókkal, ha pedig azt nézzük, hogy a szezon sztorija 11 nap leforgása alatt játszódik, végképp nem fogja senki lomhának tartani. Nálam persze egyértelműen a szomszédban játszódó események jelentik a nagyobb vonzerőt, valamint az, hogy miképp a Homeland-nél, itt is megfigyelhető, hogy a tavaly megírt sztorira mennyi párhuzamos esemény hajaz az elmúlt hónapokból. Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél?

30 hozzászólás Ne habozz!

Kissur - 2018. 12. 16. 21:30

A 3×02-ben én vagyok az egyik észt rendőr a színpad előtt, de sajnos csak a távcsövön keresztül látszódom. De volt még egy forgatás, amit valószínűleg a 3×03-ban látunk majd. Amúgy maga a forgatás elég érdekes volt, mert civilek simán átmentek Sopron főterén, és kétszer leégtem a napon, amikor a külföldi stáb kissé tétlenül váratott minket a tűző napon, a magyar stábtagok persze azt tették, amit mondtak nekik. (Egyébként ezt a csapatot jobban bírtam, mint a Crownosat, pedig ugyanaz a cég volt.) A fénypont mindenképpen az volt, amikor a színpados jeleneteket vettük, és észrevettük, hogy egy néni néz minket kihajolva az ablakon közvetlenül a mellettünk lévő házból, és elkezdtük éltetni, megtapsoltuk és a zenekar is neki játszott egy rövid zenét. A néni pedig meghatódott. :)
A sorozatot meg majd kicsit összevárom, aztán valahol a felénél elkezdem darálni. De én is egy lightos Homeland utódot szeretnék.

Geza Kovacs - 2018. 12. 16. 22:18

Nagyon jó lett az első 2 rész alapján.

Hellhound - 2018. 12. 16. 22:25

Szokás szerint nagyon jó volt. Fura módon nem az a sorozat amit tűkön ülve várok, kicsit nehéz rávenni magam, hogy nézzem, de utána mindig rájövök, hogy milyen jó, amikor már befejeztem. Legmeglepőbb számomra az, hogy miért lett az egyik kednvecem. Nagyon tetszik, hogy a stáb nagy része “érett” emberekből áll, nem 18 éves szupermodellekből/macsóknól. Valahogy reményt ad, hogy idősebb korban is lehet az embernek nagyon izgalmas és szexi élete. :D Az intro külön díjat érdemel, bár amint látom kicsit megváltoztatták, az eddig jobb volt.
Amúgy az első részben a ‘észt’ vonaton látszik, a magyar honállomás. :D A nővérem kiemelt statiszta volt, nagyítóval várom hátha feltűnik majd. :D

Snoopyzit30 - 2018. 12. 17. 11:09

Ja, hogy Sopronban is forgattak? Jó reggelt! Én azon gondolkodtam végig, hogy azok a jelenetek hol játszódnak Pesten és nem tudtam rájönni. Hi-hi :-)

Amúgy a 2. rész végi cliff nekem tetszett. Hector egyébént hiányzik kicsit, remélem még majd jön segíteni nekik, ha úgy hozza a sors. Bírtam a karaktert nagyon.

_Peter - 2018. 12. 17. 13:15

Magyar helyszínek is jók, az aktualitás is nagyon üt. A téren láttam ugyanazt a statiszta lányt kétszer elsétálni, csinos volt ezért nem hiba. :)
A második rész végén talán a drogos srác volt az?

winnie - 2018. 12. 17. 13:29

” A második rész végén talán a drogos srác volt az?”

más nem lehet, én is rá gondolnék, de mintha lett volna egy közeli snitt danielről, bár nyilván összemoshatták a jeleneteket.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 17. 15:12

“nyilván összemoshatták a jeleneteket”

Akkor red herring és engem nagyon átvertek, mert eszembe nem jutott, hogy az nem Daniel.

winnie - 2018. 12. 17. 15:17

amikor ment a jelenet, nekem sem:)

hamupipacs - 2018. 12. 17. 22:30

A drogos srác arca ismerős volt. Ő Miller Dávid. A tanár című rtl-s sorozatban láttam.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 27. 13:35

3-4. rész

Most valahogy nem vagyok túl lelkes. Oké, hogy a cliffet nem oldották fel azonnal, ez teljesen rendben van. Az viszont annyira nem hozott lázba, hogy valszeg valami oligarcha kavarja a szart. Danielnek tuti a haja szála nem fog meggörbülni. Kicsit nekem ez most laposnak tűnik. Ez a Torres fickó viszont legalább hozott minimális akciót. Meglátjuk mit kavarnak a folytatásban, de remélem ennél azért izgalmasabb lesz.

noinipo - 2019. 01. 10. 16:05

SPOILER
Esküszöm nagyon bírom Torres-t, de az 5. részben mi lehetett a terve a csaj kiszabadító akciónál?? Most meg ugye ő lesz az egyszemélyes mentő akció, vagy összeáll a Torres-DeJean hadtest!?

Geza Kovacs - 2019. 01. 21. 22:23

Keményen hasít a sorozat, elképesztően jó. Az első évadban nem tudom, mit szívhattak, dögunalom volt, azóta viszont tökéletes. De ez a harmadik a 2-nál is sokkal jobb.

noinipo - 2019. 01. 25. 15:30

Kicsit másképpen alakul, mint gondoltam, de sebaj, így is menő.
SPOILER
Yates vonal meglepett. Kirsch szokásos formát hozza. Szuperfegyveres csapat pedig csak egy fél percet kapott, de így is fasza kis rész volt.
Most gondolom jön egy kis menekülés-akció.

Geza Kovacs - 2019. 01. 28. 22:01

Na ez a mai viszont minden szempontból rohadt gáz volt. Az oroszok ilyen fokú lenézése még egy B kategóriás sorozatban is primitív volna, a Shekespeare-dráma meg a végén színvonaltalan volt teljesen.

noinipo - 2019. 01. 29. 09:48

az a háborús felvétel….az vicces volt
nem érzem, hogy lenézés lett volna, inkább nagyon leegyszerüsítettek bizonyos dolgokat, viszont a sztori még így se rossz, én pl várom, hogy hova futtatják ki

Snoopyzit30 - 2019. 01. 31. 12:06

3×08

Most akkor Daniellel vajon mi lesz? Ha innen is visszahozzák az vicces lesz. Nekem eddig ez az évad tetszik a legkevésbé. Valahogy nulla izgalomfaktor.

A jelenet a kelenföldi erőműben nekem kicsit teátrális volt. Mármint a szavazás és körülményei. Ezt a helyszínt szinte minden itt forgató stáb kihasználja, már pár filmben, sorozatban biztos láttam.

kulup - 2019. 01. 31. 13:01

3×08
Ezt most elrontották, az afganisztáni felvétel röhejes volt, 35 éve egy komplett stábbal mentek ellenséget irtani, na persze. A Daniel-Frost jelenet hosszú és kínos volt, csak a pisztolyt lóbálgatták. Most akkor Hector levadássza Frostot és bosszút áll ? Vagy Daniel meg se halt ?

Hellhound - 2019. 02. 13. 01:32

Én nagyon bírom még mindig, de az egész évadban nem volt benne a Daniel… Általában ez nem azért szokott lenni mert így találják ki a sztorit, hanem azért mert a főszereplő nem ér rá vagy már nem annyira érdekli a szerep… Rossz emlékek Teen wolfbol meg ilyenekbol… :( Ilyenkor szoktak elkezdeni haldokolni a sorozatok.

winnie - 2019. 02. 13. 06:26

hellhound: aki állandó szereplő, annak rá kell érnie, ha szerepeltetni akarják. ha szerepeltetni akarják. mindig kérheti persze bárki a kiírását, de attól, hogy egy-két sorozatban ez lejtmenetet eredményezett, más sorozatokban egy ilyen kiszállás pont az ellenkező hatást érte el.

noinipo - 2019. 02. 13. 11:32

évad elejétől lehetett érezni, hogy Torres az új Daniel, de ezt a 9. epizódban egyértelművé tették

hamupipacs - 2019. 02. 16. 09:53

Igen, pont Armitage egy korábbi, sok évadot megért sorozatában (MI5-Spokes) is így adták egymásnak a stafétabotot a férfi főszereplők.

Thunder - 2019. 02. 19. 01:12

idén nagyon pc-re sikeredett a power girl vonal, nekem már kicsit sok volt mikor 4 csaj dönti el a fél világ sorsát. Szegeny Ashley Judd, az a botox …

winnie - 2019. 02. 19. 04:54

:) fura, én sosem striguláztam és mértem kilóra nézőként, még akkor sem, amikor férfiak voltak – igazából itt sem tűnt fel eddig. persze ezzel nem vitatom, amit írsz, csak hirtelen meglepődtem, hogy jé, tényleg.

de… pc nem akkor lenne, ha valami vélt vagy valós elvárásnak megfelelni akarnának és éppen ezért direkt arra törekednének, hogy 50-50 legyen a reprezentáció? szerintem ez pont, hogy nem korrekt politikailag így, hiszen lesz, akit meghökkent, a pc-nek meg épp az a lényege, hogy senkinek ne gázoljon a lelkébe, óvatoskodjon.

noinipo - 2019. 02. 19. 13:05

a legkisebb baja, hogy pc/power girl, de összeségében visszagondolva volt egy jónak tűnő aktuális téma, amit sikerült totál sablonos módon levezérelni, és a mellette lévő szálak sem töltötték ki az űrt
egy új főszereplő lett felvezetve, aki akár jó is lehet, de jelenleg még elég egy dimenziós
ráadásul a vége is olyan középszerűen semmitmondó és totál súlytalan lett
kicsit sajnálom ezt az évadot, de max 6/10

Hamupipacs - 2019. 02. 20. 02:58

Kirsch és a szomszédasszony. Na az a kétértelműség és kétség. Az nagyon eltalált volt.

noinipo - 2019. 02. 20. 13:31

Kirsch – érdekes engem inkább idegesített, fura szitu, amikor a nézővel egyértleműsítik, és mindenki tudja, hogy mi a helyzet, csak a szereplő, aki a filmben “megéli” az nem vágja
nem tudtam együtt érezni vele, mert ugyan egy magánéletileg totál szerencsétlen karakter, de ez a sorozat nem olyan mély és drámai, hogy ez átjöjjön, viszont amikor a mukájában is azzá válik az nekem sok volt

atalanta - 2019. 02. 22. 08:27

Szerintem ez a harmadik évad gyengébb lett, mint a második. Kevésbé hihető a sztori, sokszor kicsit erőltetettnek éreztem a történéseket, párszor túl szájbarágós volt. De még így is az egyik kedvenc, mert hasonló témájú sorozat nem sok van.
SPOILER ON
Ami megmenti számomra, a szereplők: Hector karaktere nagyon tetszik, kár, hogy kevés szerep jutott neki ebben az évadban. Daniel Millert nagyon hamar kiírták, pedig az előző évadok kulcsfigurája volt, most meg amikor beindulhatott volna, egyszerűen eltűnt. Kirsch továbbra is hozta a színvonalat, kell a sorozatba! Torres feltűnése üde színfolt! A női szekció viszont semmi újat nem hozott, náluk vártam volna kicsit többet, talán Esther karaktere fejlődött ebben az évadban. A végét pedig kicsit semmilyennek éreztem, furcsa volt, hogy Steven Frost, alis Diver karakterével akarnak még kezdeni valamit.
SPOILER OFF
Összességében jó volt szerintem, de nem közelítette meg a második évad színvonalát.

Carlos - 2019. 02. 24. 18:11

Ez az evad tetszett nekem a legjobban,talan az aktualitas miatt,vegig sikeresen tartottak fenn a feszulteseget, Torres kicsit keményebb vonala is jobban bejott. A második évadhoz képest mindenképp előrelépés volt ez az evad minden fronton.

Kempesbaba - 2019. 02. 27. 11:57

Én az utolsó két részen már azt éreztem hogy nagyon akarnak egy negyedik évadot és azért nem varrják el a búvár szálat.
Mondjuk én sosem értettem ezeket az évad végi cliffhanger-ezéseket. úgy gondolják ha az aktuális sztorit rendesen lezárják,akkor aki végig ülte a 3 évadot,az nem nézné meg a negyediket?

Nikolka - 2020. 01. 19. 21:30

Nekem eddig kimaradt a sorozat. December-januárban daráltam le a 3 évadot. Bennem óriási űr maradt, hogy nem lesz több évad. Nagyon megszerettem. Szuper szînészek voltak. És hozzàm közel kerültek a karakterek, annak ellenére, hogy valaki szerint kevés karakterizálás volt. Rhys Ivans Hectorja valami egészen zseniális volt, bár az utolsó évadban kicsit háttérbe szorult.
De az utolsó évadra megkaptuk Torrest aki szintén zseniális volt. Sajnálom, hogy neki már nem lehet még egy évada. Nekem ő lett az új Peter Quinn.
Leland Orser nekem már a Vészhelyzetben is nagy kedvenc volt. Olyan “megnyugtató” a kinézete.
Engem érdekelt volna a 2.évad folytatása is. Abban a témában is lett volna még potenciál.
Szerettem azt is mikor az első évadban lassabb, kémkedősebb vonal volt. De a pörgősebb akciózós részeket is ugyanúgy.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz