login |

A hét kérdése

2018. 12. 17. 21:29 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: a hét kérdése

Mert igen, amellett, hogy egy csomó nézős sorozattal nem vagyok szinten, nem egy klasszikus, kötelező sorozatot el sem kezdtem nézni, arról nem is beszélve, hogy több olyan nagy kedvencem is van, amikből évente megnézem egy-két részt, mert anno direkt nem fejeztem be őket.

Na, most magamra reflektálok, fene az önző énemet! A vastagozott rész is megérne külön egy misét (ez van, ha az embernek sorozatos oldala van…), de én inkább a folytatás kapcsán kérdezném meg, hogy

Van-e valamilyen extrém, szokatlan sorozatos dilid?

Lehet, hogy egy választ sem fogok kapni, mert megfoghatatlan a kérdés, és tágan lehet értelmezni, de ettől még megadom az esélyt, mert nagyon érdekelnek a személyre szabott “marhaságok”, szokások, rigolyák, babonák. Mert én például nagyon különlegesnek érzem magam (nyilván nem, bár ki tudja, lehet, hogy egyedül vagyok vele), hogy fejembe vettem anno azt, hogy a legnagyobb kedvenc sorozataim közül néhányat nem fejezek be, hanem elhúzom évekre az élményt.

Az egész a The Dead Zone-nal kezdődött, ami nagy kedvencem volt, és amit annak idején nem fejeztem be, hogy aztán egy-két évvel később megnézzek belőle 3 részt és iszonyat jó élmény legyen, hogy még a kasza után is látok új epizódokat belőle. És onnantól datálom ennek az illúziónak a fenntartását. Nyilván nem direkt történt, de például lemaradtam a Pushing Daisies-szel, aminek az lett az eredménye, hogy sokáig megnéztem évente egy-két PD-részt, így élve át ismét a zseniális sorozat okozta élményt. És még most is vannak olyan nagy kedvenc sorozataim (vagy első évados kaszák), amiket olykor előveszek, hogy megnézzek belőlük egy-egy VADONATÚJ epizódot. Ha már ismételt nézésre nehezen veszem rá magam..

Tudom, hogy marhaságnak tűnik, de én nagyon szeretem ez csinálni. Nem véletlen, hogy mindig meg is adom a módját ennek. Nyilván nem kámzsában vonulok a monitor elé miközben kántálok, de azért mégiscsak különleges alkalom az ilyen.

29 hozzászólás Ne habozz!

Norbi_31 - 2018. 12. 17. 21:52

Nagyon sok kedvenc sorozatom utolsó, sorozatzáró részét a mai napig nem néztem meg. Magam sem értem, miért. Talán, mert sajnálom, hogy vége és hiába epic egy zárórész, akkor sem vagyok rá kíváncsi, mert így megkímélem magam a bánattól. Hülyeség, de nem tudom megmagyarázni.:D

Kissur - 2018. 12. 17. 22:00

Nem szoktam első évados sorozatot nézni, megvárom a 2.évadot. Ha nem jön, akkor neki sem állok, bármennyire jó. De ugyanez a helyzet azzal, ha már évek óta megy egy sorozat, majdnem belekezdek, de jön a hír, hogy kasza, akkor én el sem kezdem.
Inkább nézek 2×22 perces sorozatot, mint 1×40 perceset. Nem értem magam. :D

Silver - 2018. 12. 17. 22:17

Hmm jó kérdés, érdekes kommentek kerekedhetnek ki belőle.
Nekem van olyan, hogy nézek egy 1.évados sorit, de valamiért nem jutok a végére, majd amikor a következő évadja elkezdődik, akkor beszállok. Ha végeztem vele, akkor meg simán előveszem a kihagyott részeket.
Ez tipikusan átívelő szál nélküli krimiknél szokott lenni, de néha csak a premiereket, illetve finálékat nézem meg, mert általában azok ütnek a legnagyobbat :D
Van olyan, hogy csak “különleges” részeket. Pl. Mentalista jut eszembe, amikor szinte csak a főgonosszal foglalkozóakat láttam.
Olyan is volt, hogy egy kifejezett “sablon sztori” pl. amikor egy szereplő egy time loop-ba kerül foglalkoztatott nagyon, és utánanéztem azoknak a daraboknak, amiknek volt ilyen része, és megnéztem azokat az adott sorozat ismerete nélkül.
Az is jellemző, amikor fordított sorrendben nézem az évadokat :D

Anonymus - 2018. 12. 17. 22:23

Szintén Kissur-al egyetérve, nem nézek első évados sorozatok, csak akkor ha nagyon hypos és biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog.

Iszonyatosan szigorú excel listát vezetek a sorozataimról, nemtudom, nálam ez ilyen mánia, hogy mindent jegyzetelni kell és fel kell jegyezni (hol járok, mikor folytatódik stb).

Általába 2. évad után nem tudok kaszálni, előbb utóbb mindenképp visszatérek a sorozatokhoz, 1. évadnál, vagy azelőtt viszont sokkal könnyebben.

Általában elmondható rólam, hogy minden jelenleg futó sorozat mellé nézek még 2 befejezettet. Sokkal jobban szeretem a befejezett sorozatokat.

Szinkronosan nézem a legtöbb sorozatot, amennyiben végig le van szinkronizálva, ha egy évad is kimaradt valami miatt, onnantól kezdve az egész sorozatot feliratosan nézem (csak befejezett sorozatoknál, logikusan).

Telefonon, laptopon és pendriven is komplett évadok vannak a sorozatokból, az 1. évad után eldöntöm, hogy hol fogom nézni a sorozatot. Az 1. évad mindíg laptopon, vagy tv-n megy, ha nem látványos, vagy szitkom akkor általába telefonon nézek meg egy részt amikor időm van rá (pl az egész Doktor House sorozatot telefonon néztem végig, szerencsére elég nagy a telefon és jól látszik :D)

Nagyjából ennyi :D

Casey Novak - 2018. 12. 17. 22:28

Ez a nemfejezembe dolog megvan nálam is, bár inkább az a jellemző, hogy a kedvenceket gyűjtögetem pár hónapig, a legnagyobb kedvenceket pár évadig.
Az első, amit egyáltalán nem néztem végig, az a House volt. Jött a kasza híre, és letettem a lantot ott, ahol épp tartottam. Így kerülgetek 10 éve House spoilereket a neten, kisebb-nagyobb sikerrel.

A másik szokásom, ami egyébként nyilvánvalóan nem egyedi, az a “hangulatnézés”. Tehát hiába követek valamit hetiben, nem akkor fogom megnézni, amikor kijön, vagy mikor először időm lesz rá, hanem mikor az a bizonyos sorozat hangulatilag beillik a napomba. És eszerint párosítom, csoportosítom is őket. Pl. Chicago-s tripla részek után nem jöhet 25 perces komédia, mert nem tud rendesen lecsengeni az élmény. Legalább olyan sznob vagyok etéren, mint a bor-kaja párosításnál a sommelier-k :)
Van, hogy sorakoznak a jó kis epizódok, de agyilag csak a Law&Order húsz évvel ezelőtti részeit bírom elviselni. Aztán pl két napig csak sitcomok.
És amikor írni akarok kritikát, akkor persze hetekig nincs hangulatom az adott sorozathoz :D

Methia - 2018. 12. 17. 22:41

Vannak sorozatok, amiket csak bizonyos időben kezdek el nézni. Évek óta tartó “hagyomány”, hogy Supernatural első felét csak a karácsonyfa mellett nézem meg. Pedig mostanában nem számít ajándéknak…

spamdog - 2018. 12. 17. 22:56

Évente újranézek egy Aaron Sorkin sorozatot.

Wol* - 2018. 12. 17. 23:06

Tuti nem én vagyok vele egyedül, de néha nagy kedvencekkel, ha sokat kell várni az új szezonra előtte ledarálom a régi évadokat. Néha mázlim is van, mert így sikerült páromat is belerántanom az Orphan Black nézésbe, amikor az utolsó szezon kijött. Hasonló történt a Banshee-vel.
GoT-nál alap.

A másik hülyeség amit csinálok, de ez filmekre is érvényes: ha valami túl komplikált, nehézkes, lehúzó lesz, akkor felfüggesztem rövidebb-hosszabb időre. Van hogy csak elmosogatok közben, de van hogy két hétig nem térek hozzá vissza. Egy kivétel volt Dexter közben, amikor csak rácsaptam a billentyűzetre hogy megállítsam, két percig káromkodtam, és onnantól folytattam.

Mordekai - 2018. 12. 17. 23:25

Ez a “félreteszem későbbre/megvárom a tökéletes alkalmat/hagyok még belőle” ösztön gyakoribb, mint gondolod, winnie. Nálam ugyan nincs meg, de van pár haverom, akin nyomon követhető a jelenség. Az egyik pl. a mai napig nem látta a Mátrixot és karácsonyra tartogatja a McGregor-Khabib meccset. (Oké, ezek nem sorozatok, de ugyanazok a tünetek.)

citrom - 2018. 12. 17. 23:28

“Blokkokban” nèzem a sorozataim 90%-àt.
Tehàt, megvàrom, hogy az adott 1-2 soriból, 3-4-5-fèlèvad (vagy több)… darabnyi rèsz összejöjjön ès akkor az adott sorozat(ok) bűvkörèben èlek pàr hètig (reddit fórumok, pèdia oldalak àtnyálazása stb..)- Aztàn, ha utolèrem ès van idôm, akkor nèha hetiben folytatom, de többnyire hetekre, hónapokra szinte el is felejtem ôket.

comradecsa - 2018. 12. 17. 23:38

Én nem vagyok hajlandó a hype vonaton robogó sorozatot nézni, mert tartok tőle, hogy befolyásolná az értékitéletem a tömegvélemény.
Ezáltal például a GoT-ot a 2. évadnál hagytam ott, akkor elkezdett “szállni”. Ha lecsengett, befejezem. Természetesen lehetetlen a spoilereket elkerülni évekig, de egyrészt a befejezésig úgyis sokat felejtek, meg szerintem egy jó sztorinak a fordulatok halvány ismeretében is ütnie kéne.
De a Breaking Bad, Lost stb is ilyen volt.

speranza - 2018. 12. 17. 23:43

Extrém szokásaim nincsenek, de egy-két dolog azért akad:
Az egyik egy fóbia szerűség: soha, semmilyen körülmények között nem nézek kórházzal, orvosokkal, nővérekkel, betegségekkel kapcsolatos sorozatokat. Nem tudnék konkrét magyarázatot adni rá, hogy miért, de egyszerűen zsigeri szinten taszít már a köpenyek látványa is. (Pedig nem dolgozok az egészségügyben.)
A másik, hogy a sorozatok nézése közben lakberendezési ötleteket gyűjtögetek. Ha látok valami szép házat, bútort, szobabelsőt, vagy érdekes dísztárgyat, akkor arról készítek magamnak képet és később, ha aktuálissá válik egy átrendezés, felújítás, előveszem ezeket.
Szintén fényképezem a sorozatokban-filmekben felbukkanó patinás könyvtárakat. Ezeknek legtöbbször galériája, és gyönyörű faburkolata van. Egész gyűjteményem van már ilyen képekből.
Ezek ártatlan „perverziók”, de nem tudok leszokni róluk. :)

Mate4182 - 2018. 12. 18. 00:52

Hosszu evek ota csak nagyon pc sitcomokra tudok elaludni (himym, tbbt, tahm, community, brooklyn 99 ilyenek). Szerencsere a barátnőm ugyanilyen szoval 10 eve a sitcom fogyasztasunk 90%a felalomban történik :D

Thomas - 2018. 12. 18. 03:21

Bennem is megvan ez simán, hogy amit igazán várok, azt nem kapkodom el, tartogatom valami különleges alkalomra. Pl. az Amercian Idol 2., 3. és 6. évadát máig nem néztem meg, mert majd milyen jó lesz akkor is “új” évadot látni, amikor nem lesz. Amikor a FOX kaszálta, akkor elkezdtem elölről, csak csak az elsőt néztem újra, és már jött is a folytatás (szigorúan csak évente egyet akartam:).

Silver - 2018. 12. 18. 04:16

Mate4182: Ez nagyon édes :)

Ace - 2018. 12. 18. 08:15

Nekem is van olyan ,hogy besporolom a részeket és csak lassan adagolva nézem meg ,hogy elnyújtsam az élményt főleg az utolsó részeknél tapasztalható ez nálam.
Sci-fi sorozatokat főleg télen nézek valamiért. Nyáron meg nem tudom miért de mindíg akkor nézam pl a GOT-ot és a TWD-t…

JL - 2018. 12. 18. 09:47

Én az Outlook-om To do könyvtárában – most megnéztem – 387 sorozatot adminisztrálok folyamatosan. Abban benne van, hogy mikor melyiknek melyik részét néztem meg (rövid tartalommal). Oda be tudom másolni az sorozatokhoz kapcsolódó cikkek linkjeit (többezer sorozatjunkie link van lementve ;) A feladatokat határidőhöz tudom rendelni, így nincs olyan, ha valamelyikről lemaradjak, vagy esetleg 1 részt kétszer nézzek meg – utóbbihoz túl rövid az élet :)

Snoopyzit30 - 2018. 12. 18. 09:54

@Anonymus: “Iszonyatosan szigorú excel listát vezetek a sorozataimról, nemtudom, nálam ez ilyen mánia, hogy mindent jegyzetelni kell és fel kell jegyezni (hol járok, mikor folytatódik stb).”

Dettó. Különben már követni sem tudnám, hogy ki kivel van. Szerintem ez nem mánia, hanem simán praktikussági kérdés. Így hogy átlátom az egészet könnyebben tudom tervezni az időt is, hogy látom, hogy miből hány rész ment le és mit nem láttam még. Valamint ha ránézek a szépen szerkesztett excel táblámra, akkor csak mint egy tékából kiválasztom, hogy éppen mit akarok nézni és kész. Nálam sosem felejtődik el semmilyen rész vagy sorozat sem.

Tök jó olvasni más dilijeit, mert az ember csak mosolyog rajta, hogy mindenkinek van valami.

pearl - 2018. 12. 18. 11:31

Én a Haven utolsó 6 részét raktam félre későbbre, majd egy évvel később néztem meg. Volt amikor Supnat-ot tartalékoltam, hogy tovább tartson. A GoT-ot csak a 3. évad után kezdtem darálni, épp a hype miatt. Fináléra külön ceremónia a jobbaknál. Lost: mangó, póló, Sawyer baba az asztalon. Twin Peaks finálé cseresznyés pitével, kávéval. Lost-ot évente újra nézem, vagy néhány részt időnként, ha hiányzik a sziget. Karácsonykor a Constans részt. Évadkezdés előtt az előző évadok ismétlése természetes volt. De az Aranyéletet is megnéztem újra a 3. előtt. Ha új a sori, és még nem kezdtem bele, de közben kaszálták, akkor kihagyom. (Will) És persze a hangulattól is függ, hogy melyiket nézem. Este inkább a komolyabbakat, a kedvenceket nézem. Ha napközben van idő, jöhet a szórakoztatóbb H5O pl. Most próbálom magam rászoktatni, hogy amit lehet tévén nézzek. A Poldark-ot sokszor azon néztem, de valahogy még jobb szeretem a monitoron, valahogy bensőségesebb. Vagy ez hülyeség?

Laci - 2018. 12. 18. 11:39

Jézusom, és még én hittem magam junkie-nak, de úgy látom, itt sokkal elborultabb elmék is vannak :-)
Viccet félretéve: Nálam a Lost-tal kezdődött a dolog. Akkoriban még nem tudtam letölteni, egy kollégám hozta nekem hétről-hétre csepegtetve az új részeket dvd-n. Majd ő ajánlott újabb sorozatokat, és szépen lassan beszippantott ez a világ. Jelenleg olyan 40 sorozat van, amit próbálok követni. Ami az évek során változott, talán annyi, hogy már nem pazarlom az időmet olyanokra, amik nem nyűgöznek le maradéktalanul. B,C,D kategóriás sorozatoknak már nem adok esélyt. Ha 2-3 rész alatt nem szippant be, nálam kasza a dolog. Ettől függetlenül persze vannak olyan sorozatok, amik kicsit gyengébbek, de valamiért mégis szeretem. Ami a lemeradást/darálást illeti: évek óta tervezem, hogy egyszer utolérem magam, és minden héten megnézem az épp aktuális részt, de szerintem ilyen sosem lesz :-) Bizony, nálam is vannak több éves lemaradások.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 18. 12:10

Ezek az elodázgatások érdekesek. Miért akar valaki valamit elodázni, ha később meg nézhet megint egy másikat, ami tök jó? Nem látom értelmét. Vagy nem néz sok sorozatot és nincs még egy olyan jó, amit később úgy várhatna, hogy tartalékolni kell, hogy legyen valami különleges? Ez azért rossz lehet. Persze a rászánt idő akkor is ugyanannyi, szóval…

Bevárni részeket én is szoktam, de inkább praktikussági okokból, jó több órára elmerülni 1-1 sorozatban, de hogy elkezdjem nézni és utána hetekre, hónapokra hanyagoljam az nálam elképzelhetetlen.

Max. olyat szoktam, hogy ha már a kasza előtt vagyok egy hajszállal, akkor pihentetem kicsit a sorozatot, majd amikor újra belenézek akkor “friss szemmel” ott nyomban döntök a kaszáról, de ez csak olyan sorozatoknál van, amit évek óta nézek. Aztán persze erre idén rá is cáfoltam, mert gondolkodás nélkül kaszáltam el vagy 5-6 régi sorozatomat, “ha nem működik nem szabad erőltetni alapon.”

Tipca - 2018. 12. 18. 12:56

Régebben hetiben követtem majdnem minden sorozatomat, de már egy ideje átszoktam arra, hogy csak akkor kezdem el az új évadot, ha már eljutott legalább a félévad záróig, de általában a teljes évadot bevárom. Ennek folyományaként több sorozattal is évadokkal el vagyok maradva, mert sokszor elfelejtkezem róla, hogy azt a sorozatot néztem. Pl. mai napig várat magára a Gotham 4. évadja, a Sleepy Hollow utolsó évadját meg sosem láttam.
Meg évek óta állandó “esti meséket” nézek lefekvés előtt. Általában ez valódi animációs sorozat (így néztem végig a Death Note-ot, az Avatar sorozatokat, most épp a Dragon Ball Supert tolom), de néha normál sorozat is becsúszik, a lényeg, hogy 20 perces legyen. Így daráltam le pl a teljes Classic Doctor Who huszonakárhány évadját, vagy a Sarah Jane Chronicles-t

speranza - 2018. 12. 18. 13:06

A hosszas halogatást én sem értem. :)
Ha valami tetszik, végignézem az évadot/sorozatot, ha nem, akkor nem teszem el későbbre, hogy hátha megszépül idővel… Nem szeretek félbehagyni semmit.
Az velem is előfordul, hogy egy komplett évadot/sorozatot elteszek későbbre, vagy kitűzök egy bizonyos időpontot, amikor megnézem, de ha már belevágtam, nem halogatok, mert az élet rövid, és ha történik velem valami, lehet, hogy sosem tudom meg, mi a vége. :)

Dengu - 2018. 12. 18. 13:22

Nekem 2 ilyen dilim van, ha lehet egyáltalán annak nevezni. Az egyik, ami lehet, hogy a hiperaktív-figyelemzavarom miatt van :) hogy szinte az összes sorozat nézése közben csinálok valamit pl. krumplit/zöldségeket pucolok, aprítok vagy gyöngyöt fűzök, de van, hogy, ha pc-n nézem a sorit, akkor a fél képernyőn Facebbok Gameroomban pl a Cross-stich varrós/keresztszemes “játékkal játszom”. Persze ez sem minden sorozatra igaz pl. a TWD Negan féle darabolás közben nincs annyira kedvem nekem is (krumplit) darabolni :) Meg persze, amiket feliratosan nézek azt aktívan figyelni kell szóval ott nincs plusz.
A másik nekem is az alvásos dolog, csak én doku sorozatokra alszom el, jó halkra veszem, hogy alig halljam és figyelni kelljen rá, ebbe egy idő után “belefárad” a szervezetem és bealszom :)

@Snoopyzit30 Erről a hiper-szuper szigorú excell tábláról lehetne valami képet kérni vagy ilyesmi? Mert én rettenetesen trehány lévén, nem igazán tudom rendesen vezetni a nézéseimet…persze vannak kis listáim, de nem valami profi :)

Snoopyzit30 - 2018. 12. 18. 16:03

@Dengu

Küldj egy e-mailt a snoopyzit@freemail.hu-ra és csont nélkül átküldöm neked :-)
De nem ér röhögni :-D

Anonymus - 2018. 12. 18. 16:37

@Dengu: Az enyém pl így néz ki, egy részletről csináltam képet, remélem nem probléma, hogy linket másolok be ide :)

https://kepkuldes.com/image/T3w8F

Első sor egyértelműen a cím, a második az állapot, hogy befejezette, vagy lesz-e folytatása, utána az éppen aktuális statusz, tehát most éppen megy-e stb, majd a dátum, hogy mikor lesz a folytatás, az azutáni mező, hogy melyik csatornán megy (ez csak a szinkronos tartalmaknál) majd a végén pedig egy aktuális értékelés, hogy mennyit ér nekem a sorozat :D

Egyébként sokkal hosszabb volt ez a lista, epizódszámokkal stb, de ezeket már telefonos alkalmazásban vezetem. (Hobi a neve, nagyon ajánlom mindenkinek, az egyik legjobb)

Bia - 2018. 12. 18. 22:28

A sorozatzarokkal vagyok úgy hogy a Lost óta bem igazán láttam egyet se, valamiért nem nézem meg őket. Így jártam a Dexterrel, Sony of anarchy, TVD, TO.Habár nem láttam de a kritikát elolvastam a junkien.☺️
Nem szívesen zárok le sorozatokat.

Habár most közel sem nézek annyi sorozatot mint pár éve, de ajánlom figyelmetekbe TV sorozatok appot, ott részről részre lehet követni a kiválasztott sorozatot.

Én most úgy vagyok képbe a megjelenesekkel.

Elijah - 2018. 12. 19. 09:30

Mióta előfizettem Netflixre, teljesen megváltoztak a sorozatnézési szokásaim. Most már csak akkor folytatom a sorozataim nagy részét, ha Netflixre is felteszik az újabb évadot. És leginkább olyanokba kezdek bele, ami Netflixen is fent van. Néha szoktam kivételt tenni, például az HBO saját tartalmaival vagy olyan szériákkal, amelyeket mindenhol dicsérnek. Többévadosokat viszont nem vagyok hajlandó sem elkezdeni, sem letölteni, emiatt engedtem el egy-két sorozatot.

A másik dilim az, hogy előre megtervezem, hogy egy bizonyos évszakban mely sorozatoknak adok esélyt/folytatom. Most például a heti sorozataim mellett be van terezve a Chilling Adventures of Sabrina, a You, a Titans, a DC-sorozatok folytatása és A Series of Unfortunate Events 2-3. évada is. Azt nem tudom, hogy ebből mennyi fog összejönni, de mindig igyekszek minél több sorozattal haladni.

winnie - 2018. 12. 19. 10:11

igen, a netflix óta nekem is sokkal gyakoribb, hogy a platformok tartalma határozza meg, hogy mit nézek. péntek este nem a gép előtt keresgéltem, hogy mi legyen nézős, hanem adta magát, hogy ha már napközben csekkoltam a tidelands-et, bepróbálom a the protectort. amikor filóztam azon, hogy melyik legyen az első sorozat, amivel felhozom magam az ősszel elkezdettek közül, egy olyan mellett döntöttem, ami ott volt az amazon kínálatában (the purge), mert azt nem csak a gépen tudom nézni, hanem az ágyban vagy amikor várok a gyerekre, miközben edzésen van.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz