login |

Counterpart: kezdett a 2. évad

2018. 12. 17. 19:45 - Írta: winnie

32 hozzászólás | kategória: kritika,

Szép, új világban élünk, amikor egyszerre két, Berlin-ben játszódó amerikai kémsorozatot is nézhetünk, amik amerikai gyártásban készülnek. A Berlin Station idei kezdéséről tegnap írtam, de mellette a Counterpart is elindult egy hete. Az a Counterpart, ami többek szerint az idei év egyik legjobb újonca volt, amit meg is értek, jó látni egy komoly, “felnőttes” sorozatot.

Alapvetően egy politikai thrillerről van szó, amiben két oldal áll szemben egymással, s eddig ebben semmi eredeti nincs, azonban a Counterpart egyediségét az adja, hogy a két ellenlábast, akik diplomáciai zűrbe keverednek egymással, nem két rivális ország, hanem egyazon ország adja – csak éppen két különböző világból. Éljen az alternatív létsíkok közti háború?

Őszinte leszek, eléggé el voltam veszve az indításnál. És szerintem nem is a sok nézett sorozat, hanem a finálé óta eltelt több, mint fél év az oka ennek. Egyszerűen nem emlékszem részletekre az első évadból, karakterekre sem mindre, motivációkra pedig még kevésbé, főleg, ahogy olvasom, már az első szezonban sem feltétlenül értettem, hogy kit mi is mozgat pontosan. Márpedig az efféle sorozatoknál muszáj képben lenni a műélvezethez.

Ha egyben nézném meg a szezont (lehet, hogy így is fogok majd tenni), akkor fokozatosan belerázódnék, bár nem tudom, hogy mennyire kerülnék képbe, azonban így tényleg komolyan megszenvedtem a kezdéssel, miközben találgattam, hogy X-et vagy Y-t láttam-e már korábban vagy új szereplő. Ettől még élveztem, amit láttam, de csak nagyon visszafogottan.

Érdemes is egyébként az első két epizódot egymás után lenyomni, ugyanis a 2×01 az egyik, a 2×02 pedig a másik világgal foglalkozik, mindkettő oldalról felvezetik az idei sztorikat és felelevenítik a karaktereket, és rendben is volt a kezdés, de a fentiek miatt nagyon messze voltam attól, hogy lenyűgözzön, amit látok.

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Nyilván feledékenység terén nem mindenki jár a cipőmben, míg a feleségem egy CSI-ismétlés láttán 5 év elteltével is megmondja, hogy ki volt a gyilkos, én vagyok az, aki évente újra tud nézni krimiepizódokat anélkül, hogy bármire is emlékeznék.

Hogy konkrétabb dolgokra is utaljak: például gőzöm sem volt arról, hogy az KémHoward még sosem találkozott Quayle feleségével, ergó, hogy jelentős volt kettejük összefutása. Dettó nem tudtam átérezni a 2×02-es cliffhangert, miszerint az ExKómásEmily már járt a túloldalon (értem, hogy nagy dolog, de nem tudtam, hogy az). És valahogy azt sem tudtam pontosan dekódolni, hogy Mira milyen győzelemről beszél, ami közel van.

Természetesen fokozatosan rázódtam vissza a Counterpart retrós, oldszkúl világába, ami nagyon jó érzés volt, tele volt az első két rész olyan pillanatokkal, amiért imádni lehet a sorozatot, de közben kissé esetlen megoldásokkal sem fukarkodtak, nem tudtam, hogy az az Eli (aki vagy szerepelt már, vagy nem) miért nem bírt magával, miért kellett berúgnia az ajtót.

Ehh, bosszantó dolgok ezek. Idővel persze szerencsére az Indigo is meglett (pedig hogy utálom a kódneves szervezeteket!), azt viszont magam sem tudom, hogy miképp viszonyuljak a menedzsmentes homályhoz, mert eleinte jópofa volt ez az egész, de már kezd valahol fárasztó lenni a titokzatoskodás. Annyiban persze jár a plusz pont, hogy most végre egy (vagy két) lépéssel közelebb kerültünk hozzá. Bár arra kíváncsi leszek, hogy van-e kincs a szivárvány tövében, hogy terveznek-e valami nagy dolgot, amikor fény derül mindenre a menedzsment kapcsán, vagy csak simán lehull a lepel róluk?

Az Indigo mellé kaptunk még blacksite-okat és echo-t szegény JoviálisHoward kapcsán, és ismét csak lenyűgözött, hogy J.K. Simmons mennyire jó, mennyire nem okoz gondot elválasztani a két karakterét – majd akkor fog beindulni a muri, amikor megint az egyik Howard-nak a másikat kell alakítania, az valamint zseniális volt/lesz.

Mentségére szóljon a sorozatnak, hogy ha a történet apró részleteiben nem is mindig tudok elmerülni, a gondolatisága még így is abszolút leköt, az egésznek a pszichológiája, az identitás kérdése, és van egy olyan érzésem, hogy a folytatásban még bőven fogunk ennek kapcsán is újabb rétegeket kapni. A folytatás kapcsán, amit még a botladozásaim ellenére is nagyon várok.

32 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2018. 12. 17. 20:50

Baromi jó volt az évadkezdés.

sorozat/gyilkos - 2018. 12. 22. 12:45

Most daráltam le az elejétől, és összességében csalódás. Amolyan kihagyott zicceres csalódás ez, ahol van egy iszonyat érdekes és rengeteg felé kifuttatható alapkoncepció, saját, felismerhető stílus, elképesztően jó hangulat, minőségi megvalósítás, kiváló színészek, a táblára alapvetően jól felrakott karakterek és a végén mégis szétfolyik az egész.

Egy rakás dologba bele lehetne kötni, a menedzsment teljesen értelmetlen, és semmivel sem indokolt működésétől, az erősen larpourlar német helyszínig (az erre szánt kb 3 percnél több lenne az igényem, és szerintem lenne is fantázia a kibontásában), de a legnagyobb baj az, hogy úgy fest, az alkotók fejében vagy világos kifutása nincs a történetnek, vagy az idővel nem tudnak gazdálkodni. A történetnek nincs kohéziója, az események öncélúan, helyenként teljesen logikátlanul zökkennek egyet, csaponganak, a karaktereket nem a saját súlya, logikája viszi előre, hanem az esetleges és átgondolatlan alkotói cél. A végeredmény pedig egy már már szappanos, kilógó lólábbal generált konfliktusok gyűjteménye.

Feltűnő, hogy a fő karakter kettősségét milyen árnyaltan, bravúrosan oldja meg Simmons az elején (nagy összeg arra, hogy ezért vállalta el) és mennyire elveszíti a fonalat a karakterfejlődés közben. Nem gondolnám, hogy elfelejtett játszani, valószínűleg csak rossz a karaktervezetés, nincs tisztázva melyik merre halad.

Nagy kár, mert ebből egy Lost-os összefogottsággal instant klasszikus is lehetett volna. Így viszont egyre többet látom a hibáit, és egyre kevésbé élvezem azt a világot, amit remekül felrajzoltak.

panav3 - 2018. 12. 23. 22:34

Tényleg, én se emlékeztem sok mindenre, de nagyon tetszik egyébként a hangulata a sorozatnak. Aki nagyon hiányzik nekem (még) az a bérgyilkos csaj, nem is emlékszem mi lett vele. Kicsit nekem túl lassú lett így az egész, és mindig van benne valami egészen amatőr húzás (most ugrott be az utolsó részes támadás is az össze vissza rohangáló őrökkel :P ).

noinipo - 2018. 12. 25. 16:07

@panav3 Bérgyilkos csaj érkezik nyugi.

Tényleg nem kapkodós, de nekem nagyon tetszik, jó ez a ritmus a sztorihoz, egy percig sem unalmas, csak alaposan végig gondolt szerintem. Eddig bejön a második évad is!!

leila - 2018. 12. 25. 16:29

2×03

Lassan, de alakul a cselekmény, viszont én már azt sem tudom, ki melyik oldalon áll és “kiben lehet bízni”, ki mit akar.

heidfeld - 2018. 12. 26. 18:30

Megmondom őszintén, nem kedvencem a műfaj, de a Condor kedvet adott, illetve Leonie Benesch, de főleg Liv Lisa Fries volt a fő motiváció. Egyébként Lisa az utóbbi évek, talán legtermészetesebben játszó színésznője, Leonie amit a Babylon Berlin 2×07-ben lejátszott arra kevés dicsérő jelző van a szótárban…
Színészek terén nagyon el vagyunk kényeztetve, itt is. Felsorolni is nehéz a jobbnál-jobbakat, még kisebb szerepekben is. Mirla Bruke, de különösen Lotte Verbenk.
Egyedüld Baldvin alakítója tűnik halványabbnak. Talán csak a karakter elcseszettsége teszi, de Sara Serraiocco alakítása nem győzött meg.
Történet nagyon fordulatos, leköt, így ez is megy a heti programba. Tényleg későbbre volt tervezve megtekintése, de néha/ sokszor/ barátnőm kedvében is kell járnom. Ő nagy Lost-rajongó.
És itt jegyezném meg, hogy ebben a 13 részben több választ kaptunk rejtélyek magyarázatára, mint amennyit a Lost-féle, bődületes zagyvaság, akár 47 évadában kapnánk…
Egyébként a sorozat tempója nekem tökéletesen megfelel.
8/10 Kellemes karácsonyi meglepetés.

leila - 2019. 01. 02. 12:58

Nincs egy üres pillanat sem, de remélem, a végén kapunk egy lezárást, ahol a szálak összefutnak.

Másik gondom: JK Simmons-ot szeretném többet látni, kezd nagyon sokrétű lenni, sok szereplővel.

heidfeld - 2019. 01. 09. 10:40

Sorozat leggyengébb részét láttuk, tegnap este.
Egyik főszereplő teljesen feleslegessé vált, de nem elég tökösek, nem szabadulnak meg tőle. Ez nem volt jellemző, eddig..
És egy dolog, hogy felesleges, roppant idegesítő is.
Kár. Nagyon magasan volt a színvonal. Ők is tévedhetnek.

noinipo - 2019. 01. 10. 16:00

Nem gondolom, hogy ez lett volna a leggyengébb epizód, de tény, hogy a kicsit idegesítő volt. Érdekes lesz, hogy hova fogják kifuttatni, és kit hajlandóak beáldozni. Lesz valamilyen lezárás, vagy ugyanezzel a fő szállal terveznek tovább (már ha lesz tovább, mert nézettség amúgy is erősen tart a zéró felé).

leila - 2019. 01. 10. 16:15

Nekem is már érett, hogy Quayle bevégezze. Kicsit erőltetetté vált a megoldás.

Jó lenne már végre azt is tudni, mivel fenyeget a másik világ, mert mindig csak utalgatnak rá.

Shred - 2019. 01. 16. 08:56

Nekem a két évad nagyon egyben van, mármint a második nem ad olyan nagy hűha-élményt eddig – inkább szerves folytatásnak érzem. A kedvencem egyértelműen Quayle, a Trónok harca-beli ripacskodás után elképesztő, amit nyújt a képernyőn, főleg hogy már ő is két példányban szerepel.
Megértem, hogy nem lesz a Képmás felkapott sikersorozat: nagyon visszafogott, szürke (noir) hangulat, alapvetően öreg vagy erősen középkorú főbb karakterekkel, ami elég szerencsétlen kombináció.

leila - 2019. 01. 21. 12:57

Ez a rész nagyon ütött. Ki látta?

Crow - 2019. 01. 21. 23:11

Komoly rész volt bizony, sci-fi a javából. Az elején a tükröződés után szinte centire ugyanazt csinálták, aztán mikor leejtették a lámpákat az alagútban azt hittem egymásra fognak világítani, de nem, az egyik kicsit félregurult, már ott elkezdődött, aztán a kazetta dolog…Helyrekattant sok minden így. Csak hogy lesz ebből következő évad nem tudom, mert nagyon ellőtték a csattanó puskaport…Amit viszont nem értek, hogy most ezek szerint a Prime világa csinálta a vírust mert paranoidabb volt a fia halála után, de mégis az ö világa volt ahol tarolt, vagyis a másik oldal vetette be? (Vagy már én is keverem őket, jesszus pedig próbálok nagyon figyelni…)

Crow - 2019. 01. 21. 23:22

Amúgy látszólag az öregnek nincs teljesen igaza, például a nárcisztikus nagykövet baromi jól kijött magával,(a két csaj is együtt élt a férj-el) ez a személyiségen is múlhat ezek alapján…(Ténynek veszem mondjuk, hogy az egomán kontroll személyiségű ember az lecsapkodja a másikat idővel). Ugye lezárni akarják most az átjárót, de ha az ellenkezője történne, nyilvánosság előtt megnyitnák, bizony új értelme nyerne a sok hippi “szeressük egymást” “ne tedd mással amit magaddal se” bölcselet…

Geza Kovacs - 2019. 01. 21. 23:49

Wow. Eddig is tetszett, de talán ha ezzel kezdték volna, és a kémfilmes helyett innen építkeztek volna, lineáris időrendben bemutatva a vírusos dolgot, stb-stb., még jobb lett volna. Végül is kezdetektől az érdekelt leginkább, miért van két párhuzamos világ, és csak utána az, hogy pl. Simmons hogy játssza el a két karaktert.

Aredhel - 2019. 01. 21. 23:53

Ha jól vettem ki, Alpha fia halt meg, és megölte P Janeket P Mira szeme láttára. Szóval Alpha világban vetődött fel a vírus ötlete. A végén ugye Prime rendőröknek lett átadva Alpha Janek, és az abban a világban van Echo (legalábbis Alpha Echó-ról nem tudunk egyelőre…).

heidfeld - 2019. 01. 22. 06:32

Király volt, tényleg. Különösen az emberi gyarlóság, gyengeség ábrázolása tetszett. Sok minden tisztább így.
Kár lett volna ezzel kezdeni, de első évad, vége-felé lett volna a helye.
8.5/10

Crow - 2019. 01. 22. 08:59

Kösz Aredhel igaz! Az kavart meg hogy az öreget a másik világba száműzték…mondhatni akkor szerencséje volt hogy az Echoban lapított, különben a saját vírusa csinálhatta volna ki…

leila - 2019. 01. 22. 15:26

Az Echo a vírussal sújtott világban volt, Alphában. Mi a Prime világból indultunk, ahol Berlin nincs túlépítve, viszont nem volt vírus se.

Yanek Alpha halt meg, és Prime ment a másik világ börtönébe, ahol most Mirával van. Mira Prime-ot csak gyerekként láttuk, illetve a Prime fiú halt meg.

Kéne színkódolás, mint az Awake-ben :)

Howard - 2019. 01. 27. 17:10

A 7. rész nagyon ott volt megint, de van egy olyan érzésem, hogy ezt a sztorit már kifutattják. Nem tudom, hogy lehetne ebből még egy évad, pedig az egyik legjobb (underrated) sorozat.

noinipo - 2019. 01. 29. 09:45

Vélhetően a ‘főtéma’ lezárást kap az évad végére, de ettől még tovább lehetne írni némileg új alapokra helyezve (de Silk köré persze), mert a két világ felállás rengeteg további lehetőséget rejt. Viszont a nézettsége alig mérhető, így van rá esély, hogy itt véget ér. Mondjuk pont most javult valamelyest…
Kár lenne, mert én nagyon bírom hétről-hétre.

Howard - 2019. 01. 29. 17:07

Én azt is elnézném ha nem csinálnak semmit csak mutogatják a hétköznapjaikat. De akkor kb. senki nem nézné rajtam kívül :D

kulup - 2019. 01. 31. 19:05

Ez egy értelmes, normális sorozat. Nagyon oda kell figyelni, néha nem is sikerül és akkor fogalmam sincs, ki honnan jött. Érdemes lesz majd darálva újranézni.

leila - 2019. 02. 10. 16:11

Micsoda rész volt ez is. Sejteni lehetett, hogy Mira nem áll meg egy ketrecbe zárva a pincében. Még talán arra is gondoltam, hogy az Alpha Mira ott lent és Prime Mira megy fel helyette…

De nem kell mindenre ugyanazt a kártyát húzni és ezért kedvelem ezt a sorozatot.

Emily jelenete is kiváló volt, utána pedig ahogy Howard ment az egyiktől a másikig… nagyon hatásos volt.

Howard - 2019. 02. 11. 18:11

“We kill people. Then we eat breakfast” :D
A vége durva volt, én nem számítottam rá. Már nagyon kíváncsi vagyok az utolsó részre, de egyben szomorú is vagyok, hogy vége lesz:(

Shred - 2019. 02. 13. 10:20

Fúú, én most nagyon fel##tam az agyamat az utolsó részen. Alapvetően jól alakul a sztori, tetszik, ahogy összedolgozzák az írók a szálakat, DE…
SPOILER

…baromi hiteltelen volt, hogy Shaw kiengedi Mirát, miután kiderül hogy Nomit elkapták és vele zsarolják meg. Egyrészt ez már nem az ő Nomija, csak az ikre, másrészt meg a vírus szabadon engedése miatt milliók élete forog kockán. Szerintem ezt a részt nagyon eltolták.

hummel - 2019. 02. 17. 12:00

Remek évad volt.

Mira karakterét jól összerakták. Az apját elvesztett kislányból könyörtelen terrorista vezér. És hogy a tervébe a személyes bosszúját is belevonta … A lezárt átjáróval arról is gondoskodott, hogy a vírus ne üssön vissza a saját világára. Ki tudja, milyen tervei lettek volna még, illetve a megmaradó sejtek milyen utasításokat kaptak már tőle.

noinipo - 2019. 02. 18. 12:05

Ajándékot hoztam is meg nem is…kapott szép lezárást, de a vészkijárat nyitva maradt, ha mégis lenne jelentkező.

Én szerettem a sorozatot, alap ötlet is jó, és a megvalósítás is bejött, sajnálom, hogy nem volt nézettsége, és lelőtték. Én még elnéztem volna 1-2 évadot.

Howard - 2019. 02. 18. 17:05

Remélem valamilyen formában folytatják (én akár egy könyvet is el tudnék képzelni).
Nem is tudok hirtelen mit mondani, annyira egyedi volt ez a sorozat (vagy tud valaki egy másik sci-fi-kém-drámát ajánlani?) és annyira jó szereplőkkel, hogy szép csendben az utóbbi évek egyik legjobb sorozatává vált.

Geza Kovacs - 2019. 02. 18. 23:18

Nagyon tetszett, szépen lezárták. Ha nem folytatják, így is tisztességes teljesen.

rary - 2019. 10. 05. 15:42

Elvesztem én is abban, hogy ki mikor ki.
De kezdem érteni, csak nem mindenkinél. Egyetértek a fentebb szólókkal, hogy már túl titokzatosak és nem tudom mikor és hol vagyunk. Köszi a hozzászólásokat, mert segített megérteni vagy legalább közelebb kerültem hozzá. Nagyon jó a koncepció csak túl lett bonyolítva.

Enzo - 2020. 09. 30. 01:52

2×01 (pótlás)

Korrekt kis évadkezdés volt, megalapozta a szálakat (illetve egyelőre csak az egyik felét a világoknak), behozta az új kiemelt szereplőt (Naya Temple), és a végén még a titokzatos Vezetőséget is belengette.

Darabkák:
– RIP Alice-k :(
– Érdekes látni, ahogy itteniEmily felépül a kómából, de még nem teljesen emlékszik szavakra meg ilyenek.
– Quayle biztosítéka (hangfelvétel az igazságról) még tuti fontos lesz.
– Ne már, ebben az évadban nem is fog szerepelni Baldwin? Már sokkal kevésbé tetszik, mint az első :(

2×02

A rész első felében azt éreztem, hogy marha sok az új arc (jó, hogy az Indigósokat mutatták a previously-ban, mert nem emlékeztem volna rájuk), aztán a második fele egész korrekt lett ezzel a nyomozással: alterEmily próbálja levadászni Mirát, hogy cserébe elengedjék itteniHowardot. Ahogy az első epizódban ezzel a világgal nem foglalkoztak, most a “mi világunkból” nem láttunk semmit – de azért remélem, a lezárás nem tart a teljes évadon át, hisz’ már most is volt egy rövidke megnyitás.

Darabkák:
– De éreztem, hogy Schmidt papa a felesége tudta nélkül rákap a fia ígéretére és segít Emilynek…
– Na szép, Howard kihallgató fickója is Mirával dolgozik…
– Nemtom mi lehet ez az Echo nevű hely, de nem hangzik bizalomgerjesztőnek.
– Hoppá, itteniEmily is járt a túloldalon? Akkor ezért mondta Aldus a leugrása előtt, hogy “of course it was you”?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz