login |

black-ish: kezdett az 5. évad

2018. 12. 18. 20:00 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika,

(Most, hogy közeledik az év vége, és szép lassan a legtöbb országos sorozat felfüggeszti magát az ünnepek idejére, végre van időm megírni pár évadnyitót, amikről ősszel nem tudtam értekezni röviden. Ennek megfelelően a posztok több hetes lemaradást tükröznek, de így végre véleményezheti őket valaki, ha van mondanivalója (lesz kibeszélő), ráadásul a nézőknek több epizód alapján már jobb rálátásuk nyílik a szezonra.)

– Damn it! Slavery affects everything! It’s almost like we need to keep talking about it.
– All roads lead to slavery.
– Except for the 5 Freeway. That’d, uh, take you to Portland.

Kevés olyan országos szitkom van, ami amellett, hogy elég sikeres ahhoz, hogy sokadik évadját kezdje meg, még a díjátadókon is szóba jön, de az ABC komédiája ilyen. Azonban nem fogok kampányolni mellette, hiába kapott zsinórban háromszor jelölést az Emmy-n legjobb komédiaként, és és hiába nyert tavaly Golden Globe-ot a főszereplője (hogy idén jelölést se kapjon). Nem. A sorozat nem rossz, de a világon semmi kiemelkedő nincs benne.

Családi komédiák esetében persze mindig elég, ha valami hoz egy viszonylag fix, élvezhető színvonalat, valamint ha a legtöbb karakter szimpatikus benne, és ezt a tényállást a black-ish simán kimeríti. Nagyjából lehet tudni, hogy mire lehet számítani a szereplőktől, szinte már várja a néző Anthony Anderson legújabb kirohanását vagy Lawrence Fishburne szokásos pikírt megjegyzését, esetleg a jobb gyerekkarakterek éveken át újrahasznosított poénjait.

A tovább mögött folytatom.

A gond az, hogy bizonyos újrahasznosítás a fő szálon, a “fehéredő” fekete családon is érezhető, mert valamiért a készítők nehezen merik elengedni az alapkoncepciót, ami annak ellenére, hogy bőven hozna kiaknázandó témaköröket, sokszor elég erőltetetten van belepréselve a részbe. Lehet, hogy annyira a nézők sem bánnék, ha mernének szabadabban témákat választani. Nem hiszem, hogy az az black-ish identitásának feladását jelentené, ilyenkor már senki nem fogja kritizálni a sorozatot, hogy nem mindig rezonál a címére.

A mostani évadnyitóban Junior és a főiskola kapcsán is ez történt, nem is értettem, hogy sikerült az egészet szociális mezsgyére terelni és szinte prédikációba átfordítani a rabszolgaság árnyéka ide vagy oda. A sorozat legtöbbször nagyszerűen nyúl a kényesebb témákhoz (max nem mindig találják el a humort ilyenkor), azonban a mostani próbálkozás, hiába kísérte gondolatiság, mellément.

Ennek megfelelően a kezdés pár jobb pillanattól eltekintve elég feledhető volt (a nagyi engem a falra kerget…), viszont ez a sorozat is kap azért egy pacsit, hogy észreveszi azt a tényt, hogy nőnek a gyerekek, így a két nagy felsőoktatásos szála (amiből az egyik saját spinoff – Junior-nak nem jár!) mellett a kisebbek is kaptak a koruknak megfelelő sztorit, miközben persze azért elő-előveszi a sorozat az aktualitásokat is, hogy reflektáljon rá.

Mint írtam az elején, a black-ish-ben továbbra sem érzem azt az átütő erőt, ami jelöléseket hoz neki az Emmy-n egy igencsak túlreprezentált műfajban, tucatnyi más, zseniális komédia ellenében, azt, hogy miért a készítőt, Kenya Barris-t kellett megkínálni egy hipergiga Netflix-szerződéssel (nyilván nem egy Simon Rich fog, de akkor is…), és ezúttal azt sem lehet mondani, hogy azért nem sikeres itthon, mert ne kapott volna esélyt – nem véletlen, hogy a Comedy Central 2,5 éve kezdte el adni, és azóta sem folytatja.

Egy valamit nem vitatnék el a sorozattól, azt, hogy olykor nagyon betalálnak egy-egy epizóddal, és talán erre mozdul az amerikai tévés akadémia, hiszen nem teljes évadokat, hanem részeket jelölnek, afféle reprezentatív mintát a szezonból. Volt olyan hype-os rész, ami nekem is kifejezetten bejött, és jó eséllyel az épp aktuális három történetszál közül az egyik őszintén mulatságos. A gond csak az, hogy általában mindig van mellette két másik is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz