login |

Pilot-mustra: The Protector – 1×01

2018. 12. 20. 14:50 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Elég sok “első” van mostanában a Netflix-en. Pénteken debütált az első saját ausztrál sorozat, s mellette az első török is, de már horvát sorozatot is adtak el a szolgáltatónak, bár nem direkt saját a gyártás. Mindezt azért is írom, mert nagyon remélem, hogy a hazai írók, produkciós cégek is bombázzák, vagy legalábbis készülnek a szolgáltató bombázására, mert nincs messze az, hogy egy magyar széria is kapjon egy zsák pénzt, hogy elkészülhessen. És a lehetőségre a legélelmesebb, legfürgébb fog lecsapni.

A törökök persze korábban már több, mint egy tucat sorozatukat eladták a Netflix-nek, a piac is elég hamar kiépült, a honosítás a kelet-európai régió piacai között a lengyel és az orosz mellett talán legelőrébb tart, így nem volt meglepő, hogy innen is érkezett egy saját projekt. Az viszont már annál inkább, hogy nem egy történelmi drámát vagy krimit kaptunk, hanem szuperhősös darabot.

THE PROTECTOR – 1×01 – 6,5/10

A The Protector, azaz A Védelmező főhőse (és címszereplője) Hakan, akinek a narrálásával indít a pilot, és a srácot balszerencséjére éppen lelövik. Vagyis…, mondjuk azt, hogy kilőnek rá egy golyót, ami feléje tart, és ő ezt kommentálja. Majd pedig visszatekerünk pár napot, és kiderül, hogy egy, haverjával közösen indítandó saját vállalkozásról álmodó fiatalemberről van szó, aki apja szőnyegboltjában végez kulimunkát.

Hakan szeretne feltörni, amiért nem nagyon tud sok mindent tenni, de jelentkezik a város legjelentősebb cégbirodalmának egyik kiadó állására (az azt tulajdonló dúsgazdag Faysal Erdem a másik kiemelt szereplő, a nem feltétlenül tiszta eszközöket használó ellenpólus sztorija párhuzamosan bomlik ki), amire nincs sok esélye, viszont valamiért mégis felkelti leendő főnöke figyelmét. Viszont még mielőtt erről értesülhetne, egy titokzatos nő tűnik fel apja boltjába és egy fura szimbólummal ellátott tárgyat keres, aminek a létezését az öreg letagadja, Hakan azonban pontosan tudja, hogy miről van szó. Amikor azonban elviszi a nőnek olyasmi történik, ami egész életét kisiklatja – vagy inkább más vágányra tereli.

Ahogy írtam, kvázi szuperhősös a sorozat, amire azzal erősítenék rá, hogy leginkább egy eredetsztorit láthatunk – egy nem elkapkodott, de szerencsére nem is vontatott eredetsztorit, mely próbál megalapozott lenni, mint karakterek, mind pedig mitológia terén. Utóbbi kapcsán a részek középkori flashback-ekkel és narrációval indítanak, amik révén megismerjük a varázs kegytárgyak történetét, és a Protector-mítoszt.

A szuperhősös motívum azt is jelenti, hogy majd mindegyik klasszikus panelt (klisét?) megkapjuk vele. A szuperképességet (na, vajon mi lesz?), a jelmezt, az erőt adó tárgyakat, a segítőket, a húzódozást a világ, vagyis a város megmentésétől, a random kisebb ellenfeleket, a nagy vetélytársat, a Halhatatlant (akinek a kiléte titok, de a pilot után lenne egy tippem rá…), a kezdeti botladozásokat, a képességekhez való hozzászokást, a használatuk elsajátítását, a kiképzést, a forrófejűség leküzdését, stb.

Az, hogy a sokat látott dolgok nem unalmasak, mindenképp a szimpatikus karaktereknek köszönhető. A rejtélyes múltú Hakan van annyira egyszerű, hétköznapi, hogy azonnal közel kerüljön hozzánk, miközben senkiből Védelmezővé válik – szó, mi szó, nem annyira érdekes, de mégiscsak szerethető. És körülötte nagyjából mindenkire igaz, hogy korrektül megrajzolt, nem szélsőséges figura, akiket elég könnyű a helyükre tenni.

Mint az sok más, nem amerikai Netflix-sorozatra is elmondható, a The Protector-nak is az a legnagyobb erénye, hogy nem a megszokott stílust látjuk viszont. Ebben is vannak angolszászok az írók között, de már a szkript kapcsán is látszanak a török gyökerek, a megvalósításon pedig végképp. A zene stílusa és használata önmagáért beszél, de egyébként is nagyon áthatja az egészet az egyszerre régies és ultramodern Isztambul, mint helyszín.

Ahogy az indiai sorozatokkal szemben is vannak prekoncepcióim a stílusukat tekintve (és nem csak a bollywoodi énekes-táncos betétekre gondolok), úgy ettől a török szériától is kissé ódzkodtam, még a bepróbálásában sem voltam biztos. De a pilot után rögtön lecsúszott a 2. és a 3. rész is, ami elég beszédes. Mindez pedig annak köszönhető, hogy minden különbözőség ellenére is az európai Netflix-sorozatok közül leginkább ez hajazott egy amerikaira, bár az érzékiségét azoknál kicsit feljebb tekerték.

A kezdés után egyáltalán nem az a darab, amit kötelezőnek mondanék, a zsánerműfaj ellenére nem hiszem, hogy fenyegetné a Marvel-sorozatok helyére való lépés, de simán benne van, hogy rátaláljanak többen is, és én biztos, hogy sokkal szívesebben nézném mondjuk az Arrow ellenében. Mindez annak köszönhető, hogy elég könnyen fogyasztható, kellemesen misztikus, és van benne annyi potenciál és sajátos íz, hogy érdekeljen, milyen irányba viszik el Hakan történetét.

Viszont hiába lesz érdekes az eredetsztori, tippre az az első évad zárásával véget fog érni, így a The Protector nagy próbája azt követően fog eljönni, akkor derül ki, hogy mennyi benne a valódi potenciál, hogy milyen irányba viszik majd el. Persze ehhez 2. évados berendelés is fog kelleni. (UPDATE: Most, hogy rákerestem, elvileg már be van rendelve, de egyelőre csak török, hallomásos forrásokra lehet alapozni egy sajtótájékoztató révé, konkrét globális bejelentés még nem volt.)

9 hozzászólás Ne habozz!

lalakov - 2018. 12. 15. 20:33

Belenéztem, de nem jött be, lassú és unalmas. Lehet idővel beindul, de nem volt türelmem kivárni.

winnie - 2018. 12. 15. 21:26

nekem pont az ellenkezője jött le. az látszik, hogy az évad kvázi egy szuperhősös eredetsztori lesz, és már az elején felépítették az alapokat, az első részben. utána a 2. és a 3. simán lement nálam, főleg, hogy mindkettő 33-35 perces volt, tehát nem is hosszú.

persze nem garancia, hogy eljutok a 10. részig, de egyelőre korrektnek találtam a tempót.

sophie - 2018. 12. 20. 16:50

Érdekes ez amúgy,persze ez nem török tempóra van gyártva,náluk 2 órás egyetlen rész. De,ami most náluk az első helyezett a nézettségi listákon az a Čukur(gödör) című sorozat,ami egy nyomornegyedben játszódó gengszter sztori és bevallom nekem is az a kedvencem, a Protectoron elaludtam.

dochollywood - 2018. 12. 20. 19:15

Azt hiszem holnap tovább bővül a török sorozatos paletta.

winnie - 2018. 12. 20. 19:16

sophie: a fogadtatásban, gondolom, sokat számít, hogy ki mennyire járatos a török sorozatok világában. én abszolut szűz vagyok.

Grizon - 2018. 12. 21. 12:37

Na ez most fura kérdés lesz, pláne egy post me too, de eyecandy török csajok vannak-é a sorozatban? A török lányok a gyengéim közé tartoznak (remélem a feleségem nem fut bele a kommentbe :D) :)

winnie - 2018. 12. 21. 12:53

elég durva lenne, ha nem lennének:)) nyilván szubjektív a dolog, de az egyik ott van fent is a képen, ő a harcos amazon, aki kiképzi a szuperhőst, a másik pedig a gazdagember fő embere. ők a kiemeltek.

dinnyemano - 2018. 12. 21. 16:32

Tegnap ledaráltam.
Az első rész kicsit lassan indult nekem, de aztán hozzászoktam a stílushoz, olyan volt mint egy jó kis esti mese.
A srác is eyecandy, meg a két csaj is szuperszexi… szóval van min szemet legeltetni rendesen.
A cliff alapján bőven van még pár évadnyi a sztoriban… :)

Kaneven - 2018. 12. 22. 11:52

Sajnos a sztori elég lyukacsos. A sorozat mitológiája alig van bemutatva, a legendáról is épp annyit tudunk, hogy ne WTF arccal nézzünk magunk elé. Nekem nagyon hiányzott egy normális világintro. Loyal One-ok nagyon “kényelmesen” jelennek meg, pont amikor kell és a végére már fél Isztambul lakossága az :) Másik, hogy nagyon kiszámítható, már az elejétől lehetett sejteni, hogy ki a lesz a Immortal, illetve egyes szálak kimenetét könnyen kilehetett következtetni. Sajnos minden nyugati hős sztori klissét beraktak, ezért sokszor baromi unalmas. A karakterek sablonosak, az érdekesebbek háttérbe szorulnak, mint mondjuk Faysal, vagy a biztonsági főnöke. Így jobban belegondolva a “rossz oldal” (mert ez nekem egyáltalán nem volt egyértelmű) karakterei jóval kidolgozattabbnak tüntek mint a másik oldal vezér karakterei, akik teljesen érdektelenek volt számomra. Az elején próbálták Hakant a gettó hősének beállítani, de inkább egy önző, impulzív suhancnak jött le a végére. Az én szememben teljesen kimaradt a karakterfejlődés.
A színészek totál mediocre, egyedül Faysal-t játszó színészt tudnám kiemelni, ő egy kicsit többet rakott le az asztalra mit többi. Viszont elég eye candy castingot hoztak ki.
Soundtrackek borzasztóan zavartak, lehet a török stílus nem nekem való :)
Amiért kitartottam, az a fényképezés. Isztambul gyönyörű, szépen van fotózva (erre rá is játszanak), a helyszínek nagyon bejöttek. CGI is elegáns, nem a budget kategória.
Szerintem aki jártas szuperhős film-sorozat univerzumban, annak ez semmi újat nem fog adni, hacsak nem érdekli a török körítés. :)

UI: Az angol szinkron borzalmas, ózkodjatok tőle. Javaslom eredetin hagyni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz