login |

One Dollar: az 1. évad – írta Pietro

2018. 12. 21. 14:50 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Amikor megnéztem a CBS All Access nyáron bemutatott sorozatának előzetesét, az első gondolatom az volt, hogy remek, kapunk egy kis Justified-os vagy Banshee-s hangulat révén valami klónt, azonban ez nem így történt. A One Dollarnek ugyanis abszolút megvan a saját hangja, és ez nagyon jó.

A sorozat felépítése, valamint a történetmesélés remekbe szabott: kapunk az elején egy bűncselekményt, amit részről-részre bontanak ki a készítők, mindig más karaktert helyezve a középpontba, hogy sztorijaik által újabb és újabb puzzle darabka kerül a helyére, hogy mi pedig egyre jussunk közelebb a teljes képhez.

Ha ez, és a mindezt körülölelő hamisítatlan kisvárosi hangulat nem lenne elég, ne felejtsünk említést tenni a címszereplőről, arról a bizonyos dollárról sem. Egy bankóról van szó, ami kézről-kézre jár, és mindig az aktuálisan bemutatandó szereplő kezében köt ki egy rész erejéig – szerencsére nem erőltetett módon, ezáltal igencsak hozzátéve az élvezeti értékhez. (Az már csak hab volt a tortán, hogy a bankjegy az 1×09-ben még egy külön kis történetet is kapott!)

Nagyon nehéz kiemelni bárkit a karakterek közül, ugyanis a legtöbbjüket annyira eltalálták, hogy nem tudnék választani. Még a negatívabb jellemmel megáldottak, vagy éppen egy gyilkosságot elkövetőben is lehet találni valamit, ami szimpatikussá teszi őket. Ha így belegondolok, akkor az életszerűség jut eszembe róluk, a problémáikról, ahogy persze az egész sorozat környezetről is.

A One Dollar visszafogott, nincs túltolva, nincs benne igazi, hidegrázós WTF-pillanat, nincs valódi jófiú és kimondottan rosszak sem: egyszerűen csak életszerű helyzetben lévő, boldogulni próbáló emberekről szól, akiknek a sorsa, esetenként titkaik rendkívül jó érzékkel, fokozatosan kerülnek bemutatásra.

Ehhez persze kellett az is, hogy remekül sikerüljön a casting. Nincs igazán nagy név a szereplőgárdában, de van pár ismerős arc más sorozatokból (John Carroll Lynch, Christopher Denham), vagy a kvázi főszerepben Philip Ettinger, akinek nagy jövőt jósolok. Nagyon szép munkát tettek le az asztalra, elismerésem.

Hogy azért a negatívumok mellett se menjek el, meg kell említenem a számomra idegesítő tini (vagy talán kicsit idősebb) párt, még akkor is, ha nem voltak sablonosak, mert egyszerűen annyira esetlegesen kapcsolódnak a történethez, meg az események középpontjában lévő Garretthez, hogy az az érzésem támadt, sokkal jobb, gördülékenyebb lett volna az egész nélkülük. Dannie konyhai balekműsora pedig – hogy stílusos legyek – csak olaj volt a tűzre.

A másik, akivel problémám volt, az az újonc rendőrcsaj, na, ő már totál klisésre is sikeredett, amit tovább rontott a származásának folytonos és erőltetett kiemelése. Mégis azt mondom, bár minden sorozatnak ennyi hibája lenne! Szerencsére én ezeken túllépve jól szórakoztam, de azt hiszem, hogy a korrektség megkívánta tőlem a megemlítésüket.

A már említett kilencedik részig ügyesen elhúzták a dolgot, hogy aztán fény derüljön mindenre. Olvashattuk, hogy elkaszálták a sorozatot, amit egyfelől bánok, mert piszkosul élvezetes – adok is neki egy 9/10-et -, ugyanakkor kereknek érzem, lezártnak, nincs hiányérzetem. Mindenkinek ajánlani tudom, akinek bejön a stílus, és aki szereti a nem lerágott csontnak számító felállással operáló szériákat.

7 hozzászólás Ne habozz!

DanZi - 2018. 01. 01. 18:50

ESZKURVAJÓVÓT ez a sorozat! :-)

onthegound - 2018. 09. 12. 01:58

Nagyon jó képi világú sorozat. A fő rejtély egy klisé, de a történetvezetés kárpótol. Úgy néz ki mindenkinek van takargatnivalója a szereplők közül, legalábbis eddig. Részenként változik a “főhős”. Az is jó, hogy végre nem csak a középosztály kerül előtérbe, mint a legtöbb cuccban, hanem itt foglalkoznak a melóssal/ egyszerű emberrel is. Utoljára a The Wire kikötős évada volt ilyen. Szerintem végignézem ezt a szezont. Remélem lesz majd egyszer kritika is :)

D - 2018. 11. 12. 11:05

szerintem is egesz jo volt a lezaras :)

Geza Kovacs - 2018. 12. 14. 22:38

Aki nem nézte a One Dollart: jól tette, ez egy hulladék. Nem kár érte.

ontheground - 2018. 12. 16. 15:03

Geza Kovacs, nem osztanám a véleményed. Nekem pl. nagyon bejött a One dollar, végre foglalkoztak a kis emberekkel is egy sorozatban. Kicsit hajazott a The Wire kikötős évadára. Végig hozta, amit vártam tőle. Elég jól lezárták, nem sok minden maradt nyitva a végére, borítékolható volt, hogy nem lesz 2. évad. Amúgy is csak új szereplőkkel lehetett volna, szerintem.

Joncsu - 2018. 12. 21. 15:24

Az előzetes után nagyon vártam, aztán csalódás lett az egész. Nem tudodt megfogni.

Geza Kovacs - 2018. 12. 21. 22:28

Ha azt olvasom, hogy csóró kisváros és súlyos bűncselekmény, akkor az esetlegesen érdekelhet. Itt Lynch miatt volt érdekes a sorozat nekem, de végül is a bűncselekménnyel foglalkoztak a legkevesebbet, úgyhogy aki csóró putrilakó amerikaiak nyűgjeire kíváncsiak, azoknak biztos szenzációs, de nekem átverés volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz