login |

The A-Team – írta wilson

2018. 12. 23. 15:50 - Írta: vendegblogger

26 hozzászólás | kategória: klasszikus, kritika,

A Knight Rider már közel egy éve nyeregbe pattant, KITT pedig legalább 15 epizód óta ejti ámulatba a nézőket. Az NBC az instant siker láttán beigazolódni látta azt, hogy az amerikai nézőközönség még mindig nagyon szereti a magányos hősöket, a gonoszokat orron vágó közkatonákat, akik mindig segítenek ha baj. Hogyan lehet emelni a tétet? Több ilyen hérosszal, méghozzá egyetlen csapatban.

Fogd a Mad Max posztapokaliptikus, korlátokat és szabályokat nem ismerő világát, add hozzá a Piszkos tizenkettő szabadszájú, öntörvényű csapatát, húzd rá A hét mesterlövész jólelkű zsoldosait és megkapod a The A-Team-et, vagy ahogy itthon futott, a Szupercsapatot.

A The A-Team 1983. január 23-án indult útjára, abban az évben, mikor a Sing Sing-ben lázadás tört ki, amikor az Apple kiadta a Lisa-t, és amikor Irán Irakot támadja. Ám a két készítő, Frank Lupo és Stephen J. Cannell inkább egy nem túl távoli témát húzott elő: a vietnami háborút.

A még mindig erős veterán tüntetések által ihletett széria nem merít túl sokat a páros korábbi munkáiból. Lupo korábban a Battlestar Galactica epizódjait egyengette, bedolgozott a Magnum-ba is de karrierje igazából ekkor kezdődött. Nem úgy mint Cannell-é, aki eddigre már vagy fél tucat krimisorozatot követett el (The Rockford Files, Riptide) és az éppen aktuális kulturális trendeket meglovagló eszköztárával elismert és népszerű televíziós személyiség volt.

Az idealizálódó vietnami háborút megjárt négy főszereplő nem éppen az a klasszikus hős típus: az egész országban körözött és ismert bűnözők. Legalábbis ezt állítják róluk, a kvartett a háború alatt egy hanoi bankot rabolt ki, de missziójuk sikere ellenére a harctérről, mint rablók távoztak: a parancs sosem került írásban kiadásra, az őket utasító felettes pedig a vietkongok áldozatául esett. Nyilvánvaló, hogy a négyes ártatlan, de ezt a világ nem tudja, úgyhogy menekülnek, öt teljes szezonon át.

A karakterközpontú akciókrimi formuláját némi túlzással a The A-Team tökéletesítette. A csapat tagjai eszelősen szélsőséges karakterek: a vezető szerepét betöltő John “Hannibal” Smith ezredes (George Peppard) a tulajdonképpeni agytröszt, aki minden helyzetből talál kiutat. Templeton “Faceman” Peck (Dirk Benedict) a szépfiú, aki sármjával és mosolyával, valamint bármilyen karaktert megformálni tudó képességével a tulajdonképpeni frontember, aki bárkivel szót ért. Az erőt B.A. Baracus (Mr. T), a sorozatnak hála igazi kultalakká avanzsáló sofőr/gépész adja, míg a kötelező humorfaktorral a hivatalosan komoly pszichés gondokkal küzdő, valójában az eszement zsenit játszó H.M. Murdock (Dwight Schultz) gondoskodik.

A sorozat egy sematikus, tökéletesre csiszolt koncepcióra épülő karakterjáték. A The A-Team minden egyes epizódja ugyanúgy épült fel: valaki, valahol (általában egy eldugott vidéki kisvárosban) bajba keveredik (a cégét a konkurencia kínozza, a helyi tahók kirabolják, stb.), a rendőrség nem segít.

Ekkor jön a kétségbeesés és a pletykált Szupercsapat, a zsoldosok akik pénzért bárkinek segítenek. Befut a hívás, a tím álcázva felderíti a helyzetet, aztán pénz ide vagy oda mindig segít. Általában úgy, hogy felpaprikázza a helyzetet, bajba jut és egy kis szobába/terembe szorul, ahol aztán a meglévő kellékek segítségével páncélautót vagy valami fegyvert farigcsál. Kitörnek, elpáholnak mindenkit, felmarkolják a zsozsót és mennek tovább a következő városba.

Általában két-három epizódonként feltűnik az Egyesült Államok hadseregének katonai rendőrsége, hogy a háborús bűnösöket végre a bíróság elé cipelje, de persze ebből a helyzetből is mindig kikeverednek.

A Szupercsapat négy tagja egycsapásra igazi szupersztárrá vált, mindenki megtalálhatta a maga kedvencét. Talán Baracus, azaz Mr. T volt az, akit mindenki imádott. “Kellemes” modora, a fél percenkénti “Murdock kicsinállak!” helyzetei, a repüléstől való gyerekes félelme na meg persze a nyakába aggatott 45-60 kilónyi színtiszta aranyékszer láttán ugyan ki ne imádta volna, mikor feltűnt a képernyőn.

Lee tábornok és KITT után az A-Team is megkapta a maga státusszimbólumaként funkcionáló járgányát, a mattfekete, vörös csíkos, páncélozott és lőállással is rendelkező GMC furgon mindig, minden helyzetből kirángatta hőseinket.

A formula nagyon egyszerű, a megvalósítás pazar, a monotonitásnak jele sincs. Az erőteljesen stilizált és eltúlzott vér nélküli erőszak, az öt percenkénti Murdock poénok (melyek általában a Mr. T-vel való vitából születnek), az időnként feltűnő eyecandy adagok és az olyan klasszikussá vált mondatok miatt, mint az “I like it when a plan comes together” nagyon szerethető a sorozat.

Összesen 98 epizódot élt meg, mindvégig kitartott az idealizált történet mellett és egy rész erejéig sem hagyta cserben a rajongókat. Három év után, 1986. december 30-án ért véget, és egy doku alkalomtól eltekintve azóta sem állt össze a nagy csapat, bár 2010-ben készült egy mozifilm iraki veteránokat állítva a középpontba, szerencsére a karaktereket meghagyja – ezt viszont nem követte folytatás.

A sors és a csatornai fejesei ugyan csak három évet adtak az eredeti sorozatnak, de Murdock, Hannibal, Baracus és Szépfiú hagyatéka örök. Mert mindenki szereti, ha egy terv jól sikerül!

26 hozzászólás Ne habozz!

DarkEagle - 2018. 12. 23. 16:38

Épp minap láttam tévében a filmet belőle. Egész jó volt. Eszembe is jutott, milyen fura, hogy ebből még nincs reboot sorozat. :D

Mom - 2018. 12. 23. 16:45

A sorozatnak ugyan nem voltam célközönsége, de nagyon tetszik, ahogy kontextusba helyezted! Jó sok mindenre nem emlékeztem már, de az egyből beugrott, hogy Mr. T mindig tejet ivott. Emlékszem, volt egy rész (lehet több is volt), amikor repülnie kellett volna, ezért a tejébe rejtették az altatót.

Piros - 2018. 12. 23. 17:15

Repültek az autók, süvítettek a géppuska lövedékek, mégsem halt meg soha senki. Tényleg egy sémára épült fel szinte minden epizód, mégsem unatkoztam rajta soha. Schultz meg kegyetlenül jól hozta Murdoch karakterét.
Ha jól emlékszem, a pilotban még nem Dirk Benedikt volt Faceman, később kapta meg a szerepet.

speranza - 2018. 12. 23. 17:20

Én nagyon szerettem anno ezt a sorit. Könnyed volt és vicces, a karakterek egyéni dilijei előre várhatóan szállították a poénokat minden részben. :)
Picit hasonló sorozat még a Mission: Impossible – Az akciócsoport (1988), bár az ennél komolyabb hangvételű volt. Na, az is nagy kedvenc volt. :)

Én is akarok kommentelni... - 2018. 12. 23. 18:57

A fiam már 8 éves lett, így elkezdtem etetni vele a klasszikusokat. Lassan végigérünk ezen a sorozaton. Még mindig jókat nevetek rajta, és habár 40 lettem, most is lekötött mikor együtt néztük a részeket. Az ő kedvence Murdock, az enyém még mindig Starbuck :)

Piros: igen, a pilotban más volt, de szerencsére jött Benedikt!

Speranza: köszi az ötletet, szerintem töltöm is le, mert úgy rémlik abban sem halt meg senki, nézheti a fiam azt is. No meg már be van izzítva a MacGyver!

juhaszvik - 2018. 12. 23. 18:58

“Fogd a Mad Max posztapokaliptikus, korlátokat és szabályokat nem ismerő világát”

ez így nagyon félrevezető. értem, hogy mit akar sugallni (általában a megoldandó probléma a társadalmi védőhálón kívül rekedtekhez kapcsolódott), de azért ez így kevés a hasonlat megidézéséhez.

Never - 2018. 12. 23. 20:01

ez is egy meghatarozo sorozat volt az eletemben viszont negativ ertelemben. Sosem erdekelt, unalmas volt. Szinte minden resz egyforma volt. Persze voltak benne jo poenok es a foszereplok is jok voltak de nem fogodt meg.

Ha mar retro, remelem Airwolf is szoba kerul :)

Boci - 2018. 12. 23. 20:04

Piros, igen a pilotban még más játszotta Face-t, de aztán úgy gondolták, hogy ő túl fiatal egy veteránhoz képest, ezért cserélték le a második résztől.

winnie - 2018. 12. 23. 20:08

nagy durva, de egy részt nem láttam még belőle:)

“Picit hasonló sorozat még a Mission: Impossible – Az akciócsoport (1988), bár az ennél komolyabb hangvételű volt. Na, az is nagy kedvenc volt. :)”

nekem szupercsoport címen volt meg, talán az volt a korábbi, és minden idők egyik legnagyobb kedvence volt annak ellenére, hogy annak idején mennyit köpködték, mert ugye egy hatvanas évekbeli klasszikus gagyi feldolgozásának számított.

a mission: impossible miatt kedvenc műfajom máig a heist, de az a-team nem annyira heist-sorozat, nem? rablós-átverős, ahogy szoktam rá utalni normál magyar kifejezés híján.

speranza - 2018. 12. 23. 20:33

Emlékeim szerint nem igazán volt heist. Mivel egykori katonákról van szó, itt inkább “agresszív véleménycserével” oldották meg a problémákat, sok volt az akció benne. De a “Szépfiú” néha beöltözött ennek-annak, ha a szükség úgy hozta. :)

Krokomach - 2018. 12. 23. 20:34

Évről évre felbukkan az ötlet hogy reebotolják a sorozatot. (Mint a Magnum és a többi..)

https://en.mediamass.net/culture/the-a-team/reunion.html

Energiavampir - 2018. 12. 23. 22:04

hát szerintem szörnyű debil volt a sorozat, és valaki egyszer elárulhatná mért hordott magán a csóka 50kg “aranyat”?

tumpara - 2018. 12. 23. 22:23

Energiavámpír: mert az amerikai törvények szerint az, ami rajtad van, azt nem kobozhatják el. Ezért volt régen a gengszterrappereken is annyi nyaklánc, erősítve a rosszfiú-imidzset.

Flanker - 2018. 12. 23. 22:28

Én imádtam a Szupercsoport, nekem nem volt gagyi, imádtam tizenpár évesen. mivel nem volt parabola vagy kábeltévé itthon, maadt az amit a magyar tv 1 és 2 adott

Valezius - 2018. 12. 23. 22:42

Volt bármi átívelés a sztoriban? Próbálták magukat tisztára mosni?
Az utolsó rész adott valami lezárást vagy csak úgy vége lett?

symor - 2018. 12. 23. 22:48

Ez egy nagyon szép röpke, jó volt olvasni, köszi!

Energiavampir - 2018. 12. 23. 23:03

tumpara: ez jó nagy butaság közkeletű hoax, már bocs, simán elkoboznak bármit, pont ez a gond ott manapság..

Quantumleap - 2018. 12. 24. 00:33

Azt nem értem, hogyha kiderült, hogy mégis más fogja játszani Faceman-t, akkor miért nem forgatták újra a részeit a pilotból az új színésszel? Vagy ez akkoriban még nem így ment?

Never - 2018. 12. 24. 01:58

hogy miert visel Mr.T aranyat

His explanation for wearing gold is closely connected to the African slaves who were forced to wear iron chains. Mr. T. states in his biography that the chains reminded him of his great African ancestors “who were brought here as slaves with iron chains on their ankles, on their wrists, their necks and sometimes around their waists. I turned my chains into gold, so my statement is this: the fact that I wear gold chains is because I’m still a slave, only my price tag is higher now. I’m still bought and sold by the powers that be in this society, white people, but this time they pay me on demand, millions and millions of dollars for my services.”

winnie - 2018. 12. 24. 04:47

Quantumleap: nem néztem, de ha nem csak stúdiós forgatások voltak, akkor nem mindig egyszerű az újraforgatás, meg egyébként is költség és nem sokat számít az efféle szerintem.

m minnifield - 2018. 12. 24. 08:27

Én néztem az összes elérhető sorozatot, Knight Rider, Macgyver, Magnum, MI, stb, még sokszor a német tévéken is, pedig egy büdös szót nem értettem belőlük, de ez a sorozat valahogy marhára idegesített. Minden 2. részben úgy oldottak meg valamit, hogy kazánlemezt heftöltek a furgonra, meg dögtolót azt hajrá :D

castro - 2018. 12. 24. 09:11

Az utolsó, rövidebb évad picit változtatott a koncepción, az már jobban hasonlított a Mission Impossible-re. Bejött egy titkos kormányügynökség Robert Vaughn vezetésével, és a csapat az ő megbízásait hajtotta végre. Nekem ez az pár rész jobban tetszett, mert frissítette a történeteket, kicsit változtatott a karakterek kontextusán (pl. a hidegháborús témák, gyakran mentek külföldre is). Bónusz, hogy az egyik epizódban szerepelt David McCallum (az NCIS dokija), Vaughnnal visszaidézték korábbi kultikus sorozatukat, a The Man from U.N.C.L.E.-t.
Ezt az utolsó évadot nemrég néztem meg teljes egészében az RTL+-on, ott folyamatosan ismétlik.

ngbr - 2018. 12. 24. 11:50

Fun Fact: a pilotban az a Tim Dunigan játszotta Templeton ” Face” Peck-et, aki később életre keltette Captain Power-t!

Piros - 2018. 12. 24. 13:19

A netes okosoldalak szerint Duningan és Mr T. közötti korkülönbség mindössze 3 év, utóbbi lehetett vietnámi veterán, az előbbi nem. :) Persze a fizimiskájuk közötti különbség nyilván döntő volt.

MrKrabs - 2018. 12. 25. 20:02

Nekem mintha az rémlene, hogy úgy indult az egész, hogy Mr T-t akarták valamilyen sorozatban szerepeltetni, hogy kihasználják a Rocky után szerzett népszerűségét.

Meg mintha George Peppard (aki ’94-ben meghalt) a való életben nem igazán jött volna ki Mr T-vel, akit nem tekintett “igazi színésznek”.

“A sors és a csatornai fejesei ugyan csak három évet adtak az eredeti sorozatnak”
Ez félrevezető, mert öt évad volt.

Aszusz - 2018. 12. 26. 19:06

Én imádtam ezt a sorit, de az tényleg igaz, hogy egy kaptafára készült az egész. De az az esetek többségében működött. Az én kedvencem Murdock volt. Hannibal kicsit idegesített.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz