login |

The Good Place: megéri visszanézni

2018. 12. 25. 15:50 - Írta: human

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Országos tévés komédiákban szerintem már túl vagyunk az aranykoron, szerencsére csak kábelre és streamingre költöztek a legjobb és legviccesebb szériák, viszont még mindig lehet pár gyöngyszemet találni a 4 Nagyon.

Az nem lep meg, hogy pont az NBC-n, mert valahogy ők az átlagnál többször nyúltak a jóba – ld. Seinfeld, Scrubs, Friends, 30 Rock, és még sorolhatnám. És ebbe a sorba lép a The Good Place is, aminek a kezdéséről itt írtunk pár éve. (Itthon amúgy a nemzetközi terjesztés miatt a Netflixen látható a komédia, hetiben, ráadásul magyar felirattal.)

A poszt apropója pedig az a javaslat lenne, hogy adjatok egy második esélyt a sorozatnak.

Viszont ez nem azt jelenti, hogy a pilot mellé nézzétek meg az 1×02-t, hanem konkrétan a 2. évad elejét javasolnám. Addigra van egy olyan változás, ami ha nem is teljesen, de átértelmezi a sorozatot, és szerintem onnan sokkal érdekesebb is lesz. Sőt, még a felépítése is megváltozik valamennyire.

Mivel a javaslatom egy ugrás, a főoldalra nem is tenném a gigaspoilert, így mindenki döntse el magának, hogy tovább olvas-e. Lelövöm az első nagy csattanót a tovább mögött. Szóval az első évad végén kiderül, hogy a karakterek nem a Good Place-en, a Jó Helyen vannak, hanem pont az ellenkezőjében, Sartre híres, “a pokol az a másik ember”-ének nyomán a kínzás új szintjén olyan emberekkel vannak összekényszerítve, akik az agyukra mennek.

Viszont a sok istenítés ellenére a nagy felismerés előtt szerintem kicsit unalmas a sorozat. A “kiderül-e vajon, hogy nem is jó emberek vannak a Good Place-en” és a többi engem nem kötött le. Vagy előfordulhat, hogy mindössze a változás utáni filozofikus kérdések érdekesebbek? Vagy a nagy törés után egyszerűen nagyobb sebességgel veszik át a tananyagot? Viszont a véres villamos dilemma mellett itt már a karakterek sorsa is érdekesebb. Mások a problémák és az izgalom is. Amin ugye a 3. évad megint csavar egyet.

Érdekes ilyeneket írni egy országos komédiáról, hogy nyíltan filozofikus, viszont ezt sosem a története kárára, hanem előnyére teszi. A sztori mindig az első, nem az oktatás. És ha esetleg utána felmerül bennünk bármilyen igény valami változásra, miközben realizáljuk, hogy milyen nehéz, vagy jobban megértünk embereket, az csak a plusz lesz.

Mondom, nem azt javaslom, hogy 1 évadnyi esélyt adjatok a sorozatnak, 13 résznyi “várás” szerintem nonszensz, hanem ha ti is úgy érzitek az első etap kapcsán, hogy unalmas, akkor ugorjatok egyet, és próbáljátok onnan. Főleg, hogy nem sok a The Good Place-hez hasonló fut most, hiszen jó pár “komolyabb” komédia inkább a drámára gyúr a dramedy-ből.

12 hozzászólás Ne habozz!

quatro quatro - 2018. 12. 25. 16:24

Én általában türelmes vagyok a sitcomokkal, főleg az nbc-sekkel, tudom kell nekik pár rész mire a karaktereket megismerjük és érdekes lesz a sorozat.
Nálam ami, konkrétabban aki berántott az Jason karaktere volt onnantól kezdve bingewatching.

Ghost - 2018. 12. 25. 16:56

Épp a mai nap darálom a 3. évadot, még mindig imádom. Nem egy nagy hahotázos sorozat, de végig szórakoztató, a sztorin pedig mindig csavarni egy picit, tényleg nehéz kitalálni, hogy milyen irányba mennek tovább, mi lesz a következő lépés.
Szerintem ez már az első évadban is megvolt, mindegyik epizód végére került egy apró cliffhanger, úgyhogy engem már az is berántott, de kétségkívül az évad végi twist volt az, amit sikerült váratlanul tálalni és még jobban felpörgetni az eseményeket.
De hogy negatívat is mondjak: pont ez a 3. évad az, ami nem igazán emlékezetes. Mintha megfáradni látszana a dolog, kifejezetten filler szaga van egyes eseményeknek vagy egyszerűen csak kevésbé köt le, de azért kiváncsi vagyok a legvégére most is tartogatnak-e valami meglepetést.

winnie - 2018. 12. 25. 17:15

isten a tanúm, hogy én sokszor visszanéztem, de tudtam, hogy nincs sok esélyem:) imádom az alapfelállást, zseniálisan kreatív és ötletes, de némelyik karakter negatív magasságokban van nálam, annyira nem érdekel, amikor kinyitja a száját (plusz már az első évadokban sem érdekelt a föld, így a harmadiknak végképp nem volt esélye nálam), hogy nem volt mit tenni. megesik, elengedtem, ahogy más, alapvetésnek számító komédiát is.

heidfeld - 2018. 12. 25. 18:15

Nagyon jó a sorozat. Óriásiak a karakterek, igen erős színészi gárdával. Különösen Jason karaktere és színésze: Manny Jacinto. Zseni a fickó.
Legjobban a Közepes hely, és lakói tetszettek. Maribeth Monroe és Jason Mantzoukas /Maximum Derek/
Óriási hiba, hogy Eleanor-karakterének bunkó, érzéketlen részét 90%-ban takarékra tették. Pedig messze a régi élete pillanatai voltak a legjobbak.

jessm - 2018. 12. 25. 20:34

Nekem tetszett az első évadban és most is tetszik.
Főleg Micheal , Chidi , Eleonr 3mast szeretem együtt,de Janet és Jason sokszor szállít vicces pillanatokat.
Leginkább Tahani szokott sok lenni időnként, de neki is vannak jó pillanatai.

jessm - 2018. 12. 25. 20:35

Ja, amugy idén a Jeremy Beremy-n rendkivül jöl szórakoztam, az teélitalálat volt.

FrankLuck - 2018. 12. 25. 20:55

Mennyire változik a stílusa? Első 1-2 rész után kaszáltam, mert a ‘cukiskodva káromkodunk /what the fork/’-stílus konstans gyűlöletet váltott ki belőlem anno. Ha ezt visszaveszik kb. nullára, akkor belenéznék, mert eléggé szeretném szeretni (ha már elismert országos szitkom).

vbalazs91 - 2018. 12. 25. 20:59

Az első 2 évad szerintem zseniális, most a 3. évadban kicsit én is azt érzem, hogy már nem ugyanolyan magas a színvonal. Persze jó, csak nem annyira ütős. De lehet, az évad vége majd felhúzza.

jessm - 2018. 12. 25. 21:04

FrankLuck : Ha megnézed az első évad végi csavart akkor rájösz hogy érdemes-e tovább nézned

galocza - 2018. 12. 25. 23:54

pár napja daráltam le a 3. évadot. úgy lecsúszott, mintha soha nem lett volna.

(a what the fork haragot nem értem. van háttere, beleillik a képbe, miért ne?)

FrankLuck - 2019. 01. 01. 21:04

Köszi az ajánlót és a válaszokat, nálam élt a második eséllyel!
Megnéztem a második évad első öt részét, abszolút bejött, így nekiálltam újra az elejétől. A dupla pilot és az utána levő rész alapján újra kaszálnám amúgy – nekem ez az (akkor még látszólag) cél nélküli cukiskodás egyszerűen túl sok és az elején a karakterek is mind unszimpatikusak. Azért gondolom lassan összeérnek a szálak és jó lesz ez az évad is, de a második évad eleje simán meggyőzött arról, hogy ki kell tartani, mert tényleg zseniális (lesz).
Igazság szerint nem a csavar vett meg (olvastam itt a sztorit régebben is), hanem a szereplők, a fake énjük levetkőzése után sokkal jobban működnek. A két évadban eléggé szembetűnő a ‘what the fork’-jelenség változása is, a második évadban sokkal jobban, természetesebben működik (mert már nem új), a pilotban, rengeteget ‘káromkodtak’, csak azért, mert vicces (nem az).

MrZed - 2019. 02. 09. 01:32

Egyben ledaráltuk a 3 évadot, pedig nem vagyunk egy nagy comedy fogyasztók (még a Lethal Weapon szánalmas jelenetei is kiverik a biztosítékot, pölö Murtaugh viccesnek szánt monológjai).

De ez tényleg szórakoztató volt.
Azt hiszed, tudod miről fog szólni a sorozat (1-2 rész után) … hát nem.
Első pár rész ad egy alaphangot … aztán az egészet kifordítják önmagából. Meg újra.
Ennyire változatos, kiforrt, csavart sztorit már nem is tudom mióta nem láttam.

Ezt valóban MEGÍRTÁK. Nem az a hurokba szorult minden részben ugyanaz csak máshogy bugyutaság (amit nyomnak le folyamatosan a torkunkon C sőt D szintű béna írók), hanem csavar, váltás, csavar, …

5* … humoros egyszerre és elgondolkodtató.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz