login |

Délelőtti videó 1.: Black Mirror: Bandersnatch (frissítve)

2018. 12. 28. 09:03 - Írta: human

63 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, video,

A KOMMENTEK SPOILEREKET TARTALMAZNAK!

Tegnapi a tovább mögötti előzetes (jobb későn, mint soha), és 3 perce már nézhető is ez a Black Mirror-event, vagyis az 5. évadot megelőző film. És nemsokára frissítjük a posztot (vagy kommentben megírjátok), hogy ez tényleg interaktív, “válaszd meg a történet irányát”-epizódról van-e szó, vagyis mi dönthetünk-e a nézés közben a sztori alakulásáról. UPDATE: Igen, interaktív a rész.

(Amíg nincs kritika (amit lehet, hogy nem lesz egyszerű megírni), addig itt ez a poszt kibeszélőnek.)

A történet amúgy röviden: 1984-ben egy fiatal programozó valóságba vetett bizonyossága megingani látszik, miközben egy fantasy regény játékká való adaptálásán dolgozik. A trailer elkapott a zenével, de engem valahogy nem izgat annyira ez a Choose Your Adventure-dolog. Ha interaktív történetmesélés kell, akkor játszom, filmek és sorozatok elé más miatt ülök. De azért ez is érdekes kísérlet, talán jobban sikerült, mint a Mosaic.

63 hozzászólás Ne habozz!

zolij - 2018. 12. 28. 09:15

Mobilon is interaktív, remélhetőleg okostévén is az lesz.

winnie - 2018. 12. 28. 09:47

(nincs magyar felirat egyébként.)

winnie - 2018. 12. 28. 09:53

ehh, kihagytam a ziccert, hogy az elején az “értetted?” kérdésre nemet válaszoljak…:)

Tom - 2018. 12. 28. 09:58

Az miert lehetséges, hogy az én Netflixemen nem találom még sehol?

winnie - 2018. 12. 28. 09:59

(ja, hogy ez ennnnyire interaktív, hogy kvázi lényegtelen kérdésekre is klikkelni kell, mint, hogy “melyik kaját válassza?”, vagy “melyik zenét hallgassa?”?:) az ember azt gondolná, hogy ez csak bemelegítés (talán az is), meg, hogy semmi hatása, de poén lenne, ha egy ilyen jelentéktelen döntés a legvégén bírna jelentőséggel.)

Chris - 2018. 12. 28. 10:03

Sosem használtam még a Netflixet, gondoltam ez remek alkalom, hogy ellőjem az első ingyenes próbahónapot. Ha magyar felirat nincs is, angolt az lehet beállítani alá? Arra azért szükségem lenne, hallás alapján nem mindig megy.

winnie - 2018. 12. 28. 10:09

persze, angol van.

dochollywood - 2018. 12. 28. 10:10

@Chris

Igen, angolt tudsz.

winnie - 2018. 12. 28. 10:10

Az miert lehetséges, hogy az én Netflixemen nem találom még sehol?

keresővel ki kell, hogy dobja, de itt a címe: https://www.netflix.com/watch/80988062

zolij - 2018. 12. 28. 10:19

Jó ez a dejavu-s ismétlés is a rossz választásnál.

WillTraveler - 2018. 12. 28. 10:28

Nem tudtam pontosan, hogy mire/mikor akarom ellőni a free trialt, de valami nagy eventre gondoltam. Na, ez most pont az!:)

winnie - 2018. 12. 28. 10:44

vannak benne kisebb csalások, mint hogy mindegy, mit választasz, a végeredmény (gondolom) ugyanaz (a tabletta) – illetve van benne konkrétan rossz választás, amire kapunk egy korai befejezést, és akkor vissza lehet ugrani a rossz választás előttre, vagy pedig még korábbra, hogy más utat kövessen az ember. ez annyira nem jött be (az, amit zolij ír, ha ugyanarra gondolunk, colinra, már jó volt), de nyilván nem biztos, hogy újrakezdtem volna most a nézést azért, hogy máshova jussak el a végére, szóval mégis örültem.

az viszont tök jó, hogy olykor a választás, mint például a zene, hangulatot is nyújt.

WillTraveler - 2018. 12. 28. 11:01

Ebből ötletem sincs hogyan lesz release. Lehetetlennek tűnik az összes lehetőséget felvenni

winnie - 2018. 12. 28. 11:26

háháhá, ez marha élvezetes, főleg a meta dolgok. (és az egyik választás/történetszál a meták metája.) volt benne pár VÓ-pillanat.

bár volt befejezés, ami csak lóg, máskor pedig tök hirtelen volt és azt hittem, hogy ennyi, de szerencsére vissza lehetett menni egy korábbihoz. szóval ilyen szempontból elég user friendly, bár azt sajnálom, hogy az egyiknél nem a fight-ot választottam, de ott akkorát röhögtem, amikor megtörtént a dolog, hogy alig volt rá időm:)

HNorbert - 2018. 12. 28. 11:50

Írták, hogy több befejezés van. De ebbe most beleértendő az is, amikor visszamehetsz egy korábbi döntési pontra?

SPOILER: Nálam az utolsó jelenet az volt, hogy börtönbe került a srác. Nem volt lehetőség visszatekerni, hanem egyből jött a credits. A játék meg 2 és fél csillagot kapott a tévés kritikus embertől. Gondolom az akarja jelképezni, hogy mennyire voltál ügyes mint néző.

Nálatok mi volt a befejezés?

Betti - 2018. 12. 28. 12:27

Hú, nekem nagyon tetszett. Mindenképp menjetek vissza, ha lehet, és válasszatok más opciókat :)

SPOILER:

Nálam több befejezés is volt, a játékot nagyon jóra és rosszra is értékelték, de a srác mindig a börtönben kötött ki – 3 ilyen befejezést is láttam, mindig rájöttek, hogy megölte az apját. Illetve volt egy olyan befejezés is, amikor “visszament az időben”, és elvette az apjától a nyulat, ebben az esetben nálam elkísérte a vonaton az anyját gyerekként, és ő is meghalt.

Megnézem majd újra, mert habár sok befejezést láttam, oda nem tudtam visszamenni, ahol dönthettünk, megölje-e az apját, meg akarom nézni mi lenne, ha nem ölte volna meg.

Ja, ha vissza tudtok menni oda, ahol jelet kell küldeni neki, lesz egy szuper kikacsintás, azt mindenképp próbáljátok ki, zseniális :D

Tiffauges - 2018. 12. 28. 12:40

Elég sokféle befejezés volt nálam is, a legutolsó, amikor a nyúl visszaszerzése után elutazott az anyjával. Nem tudom, hogy láthattam-e az összes variációt vagy sem. Az akció a pszichológusnőnél vitte a pálmát!

Fofi - 2018. 12. 28. 12:57

SPOILER: (mert anélkül nem tudnék írni :D)

nagyon érdekelt, hogy fogják megoldani ezt az interaktív megoldást, és ahogy láttam, pár mese is így került már fel.

Néha volt olyan érzésem, hogy ennek sose lesz vége, hogy mennyi opción kell átmenjek már, volt pár vég, ahol visszatudtam lépni, de a végsőnél már nem tudtam, még a szünet gombot se tudtam megnyomni.

Amilyen végek nekem voltak:
– elfogadja Stefan az ajánlatot, megbukik a játék
– nem fogadja el, otthonról dolgozik, kikészül, apja elviszi a terepeutához, ott viszont nem megy be, találkozik a másik programozó fiúval, extazyt vesznek be, majd el lehetett dönteni, melyikük ugorjon. én stefant választottam. meghalt, de a játék így is megbukott.
-másik végeg onnan indultak, hogy bemegy a terapeutához, kap gyógyszert, lehúzza, majd előjön a gépén, hogy valaki irányítja, netflix vagy a könyvírójának az a bolondsága. Netflixet választottam először, az nagyon tetszett, pár akció után véget is ért. Aztán van, hogy a másik irányítót választottam, ott viszont megöli az apját, az opció pedig, hogy hogyan tüntetni el a hullát, kicsit creepy volt. Itt volt kettő vége, hogy még megöli a cég vezetőjét is, játékot kiadják, de csak pár csillagot kap, vagy pedig befejezi a játékot és siker lesz. Illetve volt olyan is, hogy kiadják a játékot, de utána kiderül, és börtönbe kerül.
– volt egy olyan is, ahol már azt hittem vége lesz, hogy ma játszódik, hogy fejlesztik ezt a formulát a netflixre, ahol a programozó csaj szintén megbolondul.
– a vége pedig annyi volt, hogy a mi legyen a nyuszival. PAC vagy TOY a jelszó apuka titkos szobájában. PAC-re olyan véget kaptam, hogy Stephan rájön, hogy megfigyeli az apja, agykontrol stb. majd megöli, és akkor kap 2,5 csillagot a játék ha jól emlékszem, de börtönbe jut így is. A toy-ra kattintva, viszont gyerekként megszerzi a játékot, apja megengedi, hogy visszategye az ágya alá, opció másnap, hogy elmegy vagy nem megy el az anyjával, én az elmegyre kattintottam, viszont így ugye mindketten a vonaton vannak, és úgy ér véget, hogy a fiú ül a terepián, meghal és nem értik, hogy mi történt.

Én rosszul ütöttem be a telefon kódót, így nem tudom, hogy annak aki jól ütötte be, milyen befejezést kapott.

Betti - 2018. 12. 28. 13:07

Ha jól ütöd be a telefonkódot, felveszi a pszichológus recepciósa, és Stefan bekattan, elkezdi neki hajtogatni, hogy tud az összeesküvésről, már megölte az apját és a dokit is meg fogja. Ennek is az a vége, hogy börtönbe kerül, mert a recepciós kihívja rá a rendőröket, de ha jól emlékszem ezen a vonalon kiadják a játékot befejezetlenül, és kap is rá pár csillagot.

Nekem még olyan nem volt, hogy a cég vezetőjét is megöli, arra kíváncsi vagyok.

Mikor választani kell, ki ugorjon, én a másik srácra nyomtam, ő is meghalt, de Stefan felébredt az autóban a rendelő előtt, mintha álmodta volna. Az egész doki-kikerülés zsákutca, mindenképp be kell mennie.

winnie - 2018. 12. 28. 13:09

Tiffauges: FIGHT – bezzeg én nem azt választottam, azóta is bánom:)

winnie - 2018. 12. 28. 13:10

SPOILER

” – elfogadja Stefan az ajánlatot, megbukik a játék”

ez rögtön az elején?

Betti - 2018. 12. 28. 13:13

” – elfogadja Stefan az ajánlatot, megbukik a játék

ez rögtön az elején?”

Igen, ha nem otthon dolgozik, hanem elfogadja, game over, a játék megbukik, és vége. Én is belesétáltam, az tűnt a jó lépésnek :)

winnie - 2018. 12. 28. 13:14

SPOILER:

nem nagyon tudom, hogy mikkel váltottam ki befejezéseket, némelyik csak visszacsévélt korábbra, így az első ilyen (fél) befejezés az erkélyről való leugrás volt.

azt tudom, hogy stáblistát csak kétszer kaptam, de az legalább kétféle volt, és mindkettő után volt plusz jelenet (az egyikben még választani is lehetett). az egyik a 2,5/5-ös volt, azt hiszem a végén a modemes walkmennel, a másik pedig a játék remake-je.

a második stáblista után már újrakezdi nekem az egészet, az első után még vissza lehetett menni.

volt kétféle börtönös befejezés, meg arra emlékszem, hogy a végén a tévés értékeléseknél volt egy 5/5-ös, egy 2,5/5-ös, meg egy nagyon gagyi, egyszer pedig a cég bedőlt.

winnie - 2018. 12. 28. 13:15

Betti: háhá!

“Igen, ha nem otthon dolgozik, hanem elfogadja, game over, a játék megbukik, és vége. Én is belesétáltam, az tűnt a jó lépésnek :)”

én direkt trollkodni akartam az elején a döntésekkel, de akkor pont így döntöttem jól. vicces:)

Tiffauges - 2018. 12. 28. 13:16

Az elején én is rögtön elfogadtam az ajánlatot és megbukott a játék.

Olyannal nem találkoztam, hogy a cégvezetőt meg lehetett volna ölni.

A Fightnál óriási volt, hogy apuka is bejött akciózni, lehetett választani, hogy Kick him in the balls vagy Karate chop dad :)

winnie - 2018. 12. 28. 13:19

SPOILER

még nem olvastam a többi spoiler kommentet, de amire kíváncsi lettem, mert ezek nem voltak meg:

– az elején, ha valaki nemet mond az instrukciók megértésére.
– a müzli és a zene (később is volt egy lemezválasztás) gondoltam, hogy csak random semmiség (de mindkettőre tök jól visszautaltak) – hátha nem random.
– a rossz telefonszám beütése.
– a Netflix-opció másik ága (itt jó volt, hogy bejött egy harmadik.
– (a széfnél totál az van bennem, hogy elsőre TOY/PAC, másodikra TOY/PAX opció volt – ott a PAX kimaradt, de biztosan csak káprázott a szemem)
– kimaradt a colin megölése döntés is. (végig trollkodni akartam, de ott normális voltam.)
– és a bélyeget sem vettem be, bár gondolom ott nem változott a végeredmény.
– a FIGHT…:(((

Betti - 2018. 12. 28. 13:22

Igen, volt benne trollkodás :)

Ja, nálam a müzli amit választott reggel, még visszatért egy későbbi reklámban – ha jól emlékszem a kazetta elején volt, amit a másik srác adott neki – az is nagyon jópofa volt.

+ nagyon értékeltem az easter egg-eket a korábbi epizódokról. Az orvos rendelője pl. Saint Junipero volt, illetve a poszter a játékról, amit az elején az irodába érve mutatnak Stefannak, az pedig a legutóbbi évadból a metalhead-re, a robotkutyás részre utalás.

Tiffauges - 2018. 12. 28. 13:24

@winnie:
azt hittem én is, hogy káprázott a szemem, hogy másodjára PAX-ot láttam, eszerint nem.
De a TOY-t választottam, így nem tudom ott mi lett volna.
A különbség szerintem onnan van, hogy Colin a PACMAN-ra utalt először, később viszont már a megfigyelési program neve is kiderült: PACS.

winnie - 2018. 12. 28. 13:27

“Ja, nálam a müzli amit választott reggel, még visszatért egy későbbi reklámban – ha jól emlékszem a kazetta elején volt, amit a másik srác adott neki – az is nagyon jópofa volt. ”

jaja, erre is visszautaltak, meg később a választott zenémre is visszakérdeztek – bár arra nem emlékszem, hogy a lemezboltos zenére volt-e visszautalás, vagy az csak arra szolgált, hogy azt halljuk.

” nagyon értékeltem az easter egg-eket a korábbi epizódokról. ”

plusz colin játéka, a Nozhdyve, vagy mi a címe, a 3×01-re, a Nosedive-ra utalt.

Betti - 2018. 12. 28. 13:49

Érdekes, mikor el lehetett dönteni, hogy mit csináljon a tablettával, két ugyanolyan opció volt, hogy lehúzza-e a WC-n vagy dobja ki, de semmiképp nem vette be. Én most újrakezdtem, próbálok más döntéseket hozni, és feljött az a lehetőség, hogy bevegye. Sejtettem, hogy zsákutca lesz, és az is volt – egyből vége lett, a játék megbukott.

Talán úgy idéztem ezt elő, hogy a dokinál nem akartam az anyára történő visszaemlékezést, így azt csupán időspórolásból kihagytam, mert már láttam – vicces, hogy ha rossz döntést hozol, néha próbálnak terelgetni, itt a dokinő megkérdezte még egyszer, biztos vagyok-e ebben, mert hátha kiderülne valami új :) Viszont mivel ezt a kört kihagytam, kvázi elnyomódott mindez Stefan-ban, és jött az opció, hogy beveszi a gyógyszert.

Egyre lenyűgözőbb ;)

winnie - 2018. 12. 28. 14:13

wow, most, hogy újranézem, látom a nüanszokat, valami zseniális, ahogy vannak.

az egyik, amit betty ír:

“, két ugyanolyan opció volt, hogy lehúzza-e a WC-n vagy dobja ki, de”

nekem elsőre ez a két opció volt, de ha nem beszél az anyjáról, akkor tényleg a másik opció a vegye be, ami hoz egy befejezést.

winnie - 2018. 12. 28. 14:17

és végre kiválasztottam a FIGHT-ot, ami poén, de aki ezt választotta, kimaradt az ablakon kiugrásból, ami… (nem lövöm inkább el. egy másik befejezést ad.)

plusz más úton haladva látszik jól, hogy bizonyos következmények mások. a JFD-dokut az első nézésemnél egy programozó gyerek adta át, mert colin eltűnt, a második nézésemnél nem követtem, mert már tudtam a sztorit, ott colin adta át.

de ami a nagy poén volt, hogy skippeltem előre a választáshoz és akkor beadott egy alternatív dokukazettaádtadós jelenetet, ahol colin azt mondta, hogy “na, skippelj. nem? akkor megteszem helyetted.”, ami végképp királyság:)

ja, és tényleg PAX a választás, viszont az új nézésemnél JFD/PAX volt elsőre a TOY/PAC helyett, szóval itt is eltér

winnie - 2018. 12. 28. 14:19

“He need to expolore all possibilities. All realities.”

morgo - 2018. 12. 28. 14:22

Szóval mostmár egy sorozatot sem lehet nyugiban megnézni ezekből is videójátékot akarnak csinálni.
Utálom a videójátékokat, elég nekem a munkában azokkal foglalkozni. Jó történeteket akarok aminek van elej-közepe-vége lehetőleg valamiféle katarzissal vagy okos történettel. Mondjuk ész terén a blackmirror nem jeleskedett sosem, de legalább kajálás közben lehetett valamit bámulni, most már az sem lehet nyugodtan akkor.
Eh.

winnie - 2018. 12. 28. 14:35

“mostmár egy sorozatot sem lehet nyugiban megnézni ezekből is videójátékot akarnak csinálni.”

mármint egyetlen sorozat egyetlen részét nem lehet megnézni. egyébként egyetértek:) szerencsére kihagyható, hiszen minden rész független.

spamdog - 2018. 12. 28. 14:58

Űristen a teljes játékidő (az összes választási lehetőséget lejátszva) 5 óra 12 perc!

Rammsch31n - 2018. 12. 28. 15:03

Mikor azt mondja, hogy give me a sign… és rámegyek a netflixre, az nagyon vicces. :D

morgo - 2018. 12. 28. 15:21

winnie, te az a típus vagy aki mindent szó szerint ért?
Ha valaki azt mondja, hogy majd meg fagy 19 fokban a szobában akkor is így kötekszel?
Unalmas vacak ez a Bandersnatch. A folytonos választgatás miatt nem halad a történet. Addig jutottam, hogy teát a gépre önti vagy leordítja aput, hát mondom öntse, erre kb a harmadik zsákutcába futottam, de minek van választási lehetőség, ha nincs is igazából?

arsebulls - 2018. 12. 28. 15:26

Valaki tud valamit arról, hogy hány lehetséges ending van? Amiről tudok, hogy a börtönnél valahogy megszakad, én azt kaptam hogy van az anyával megy és meghal vagy marad és…? (azt is értékelném, ha valaki megírná, hogy mi van ha marad.

A zene a végén nagyon durva, ha az anyával mész. Igazi sad ending. A zene és a hangzás, illetve maga az audiovizuális élmény végig top szerintem. A katarzis nagyon tetszett, az is, ahogy a badendingeket felhasználták és már első nézésre azért sok opciót tudsz megnézni. Nagyon várok valami guideot, hogy visszatérjek a részhez és tudatosan pörgessem ki.

Szerintem egyébként fantasztikus volt és nagyon kreatív, szerintetek milyen lesz a visszhangja? Várható még ilyen a jövőben? Forradalmasíthatja-e ez a sorozatokat/sorozatnézési szokásokat?

arsebulls - 2018. 12. 28. 15:37

https://i.4cdn.org/tv/1546000648512.png

Ezt a térképet találtam a választásokról, elég jónak tűnik

winnie - 2018. 12. 28. 15:41

nagyjából sikerült szerintem az összes endinget megcsinálni, a végén is tudott újat mutatni, mert azt hittem, hogy csak colin megy ki a házához, de tényleg a cégvezető, sőt, még a barátnő is – bár a barátnős szál így eléggé lóg, mert igazából vagy nincs jelentősége, vagy előtte nem csináltam meg valamit, hogy annak nem volt kifutása.

amit nem tudtam újra előhozni, az a telefon szám beütése, ott kipróbáltam a rossz számot, de már el is felejtettem, mi van a jó számnál, hogy ott volt-e még valami választás.

winnie - 2018. 12. 28. 15:43

“Várható még ilyen a jövőben? Forradalmasíthatja-e ez a sorozatokat/sorozatnézési szokásokat?”

nem hiszem. ezek megmaradhatnak ilyen one off-nak, vagy alműfajnak, de ez többek között azért is volt zseniális, mert már kvázi elsőre kimaxolta a műfajt. alapvetően ugye videójátéknak is kezelhető, de az, hogy bevonták magát a műfajt is a sztoriba, nagyon-nagyon sokat hozzátett, plusz a netflixes alsztori végképp állat volt.

winnie - 2018. 12. 28. 15:44

nemnézemmegatérképetnemnézemmegatérképet:)

kietlen - 2018. 12. 28. 15:50

Mik azok az interaktív mesék címei?

Tiffauges - 2018. 12. 28. 15:52

A térképet elnézve úgy látom, azok az endingek maradtak ki nálam, amik a KILL DAD opcióból következtek volna. Akkor majd másodszori nekifutásra…

winnie - 2018. 12. 28. 16:11

és nem feledni a FIGHT másik opcióját:)

winnie - 2018. 12. 28. 16:13

kietlen: itt írok kettőt, amiről tudok: http://www.sorozatjunkie.hu/2018/11/29/kaland-jatek-black-mirror/ – a puss in boots meg egy másik gyerekdolog, de csak rövid epizód.

plusz ugye felkerült a minecraft story mode is, gondolom egy az egyben a videójáték.

dukyka - 2018. 12. 28. 16:24

Érdekes volt kipróbálni, de az ilyen formátum sokkal inkább elvesz, mint hozzáad a filmhez. Maga a rész jó volt, de még jobb lett volna, ha hagyományos.

winnie - 2018. 12. 28. 16:31

dukyka: ezért is akarom többek között azt a kérdést feltenni a kritikában, hogy ha vesszük a főnek szánt történetszálat, akkor az mennyire működik black mirror-részként. mert ha igen, akkor a többi az bónusz. kivéve, ha az ember túl korai befejezésbe fut vele, mert akkor meg nem teljes az élmény.

nálam a metadolgok és plusz történetszálak hozták a vámon azt, amit a formátum elvett a réven, több, mint kompenzálódtak a dolgok.

spamdog - 2018. 12. 28. 16:55

Arra azért meglehetősen kíváncsi leszek milyen lesz ennek a “videótékás” megjelenése(i).

Tiffauges - 2018. 12. 28. 17:10

winnie: LEAP THROUGH THE WINDOW – nagyon meta :)

dukyka - 2018. 12. 28. 17:19

winnie: Idegesíteni szoktak azok a filmek, amik olyanok, hogy a “néző azt lát bele, amit maga akar”, mert engem mindig a rendező szándéka érdekel, hogy ő mit akar elmondani, és nem az, amit én projektálok bele. Na itt is valami hasonlót érzek azzal, hogy én dönthetem el, hogy mi történjen. Ehhez még az is hozzájön, hogy kizökkentő az egész, mert közben azon gondolkodom, hogy milyen lett volna a másik választás. Aztán a végén úgyis végig megyek a variációkon, és kapok 5 féle zárást, amivel nem tudom, hogy mit kéne kezdenem. Szóval játékként nézve érdekes, de mint film, számomra nem nagyon működik.

wanderlust - 2018. 12. 28. 18:08

Eléggé mindfuck volt, nekem tetszett. Főleg a saját magára utaló dolgok miatt. Eléggé bonyolult volt, hogy ne legyen unalmas, de nem is teljesen követhetetlen. Ha jól emlékszem, akkor lett a legjobb a játék, amikor azt mondta, hogy kivett jópár választási lehetőséget, és csak a választás illúziója maradt meg.
Szerintem zseniális így egyszeri dolognak, de ne csináljanak belőle rendszert.

poohtheone - 2018. 12. 28. 18:17

“Érdekes volt kipróbálni, de az ilyen formátum sokkal inkább elvesz, mint hozzáad a filmhez.”

+1

Unalmas volt, kifejezetten vártam már, h vége legyen. A netflixes kikacsintás is csak időhúzásnak tűnt. A színészi játék se tetszett, a többi BM-részhez képest gyenge volt.

abba - 2018. 12. 28. 18:39

Hmm, nekem nagyon ‘meh’ az egész.
Nagyon átlátszónak találom a kikacsintásokat, és ahogy a pszichológus megint megkérdezi, beszélni akar-e az anyjáról, irtó szájbarágós az egész.

Az ilyenfajta játék nem vonz, az pedig külön idegesít, hogy irányítgat, és direkt visszavisz, hogy döntsek másképp. Most akkor én választok, vagy sem?

Most még tart nálam, és sajnos úgy tűnik, sose lesz vége.

Egyszeri kommentelő - 2018. 12. 28. 18:51

Szerintem hihetetlenül unalmas volt, gyakorlatilag nem volt értékelhető sztorija.

Dave - 2018. 12. 28. 20:51

megvolt, de a technikai megvalósításon kívül azért nem estem hasra. Érdemes átgondolni, hogy ha ki lenne belőle hagyva az interaktív rész, akkor akkor jó lenne-e. Pont, mit ahogy a lapozgatós könyvek sem irodalmi remekek. Viszont a tech mögötte tökéletes, simán néznék hagyományosabb történetet (pl. krimit) így.

szijje - 2018. 12. 28. 21:30

SPOILER

Engem is idegesített, hogy a választási lehetőség egy csomószor csak látszólagos volt (persze lehet ezzel is üzenni akartak, haha), és a tököm tele volt, amikor ötödször néztem végig, ahogy vitatkozik az apjával. Direkt nem akartam kiválasztani, hogy netflixként “üzenjek” neki, mégis muszáj volt, miután hatodszorra is visszavitt ugyanoda. Ez a netflixes önszopás vonal különösen nem tetszett.

Nem tudnám megmondani, mi volt a sztorija igazából, pedig a “válassz magadnak kalandot” könyveknek pont az a lényege, hogy van egy saját személyes sztorid. Ha itt ez történt volna, az is zavarna, mert szerintem egy filmnek/sorozatnak nem így kell működnie, és inkább elvesz, mint hozzáad az élményhez. De ráadásul itt nem is alakult ki igazán egy lineáirs, saját sztorim, hanem összevissza ugráltunk, ami végtelenül idegesítő volt.

De most már én is ismétlem magam, a lényeg, hogy remélem, nem ez a műfaj a jövő.

winnie - 2018. 12. 28. 22:40

szijje: látszólagos választás nagyon kevés volt, nem? éppen ez volt benne a nagyon jó. lehet, hogy tévedek, de a bélyeg jut csak eszembe, ahol mindegy volt, mit csinálsz. meg az első két, bemelegítő döntés, ahogy írom az első kommentekben, de még azokra is visszautaltak.

minden más validnak tűnt, sztoriszálakat adott vagy vitt tovább, befejezéseket mutatott be. ha arra célzol, hogy voltak kihagyhatatlan dolgok, az így igaz, van, amit nem lehetett megkerülni (beszélni anyuról, kidobni a gyógyszert), de ez kötelező elem, ha konzisztens főszálat akarnak.

“Direkt nem akartam kiválasztani, hogy netflixként “üzenjek” neki, mégis muszáj volt,”

az biztos, hogy a meta poénokat nem mindenki fogja értékelni, de ez meg pláne nem csak a kacsintásról szólt, hanem az egyik, totál független befejezéshez vitt, gondolom, ezt akarta megmutatni, de az tényleg kikerülhetetlen volt?

kietlen - 2018. 12. 28. 23:22

Legalább olyan mint az élet:) “da az tényleg kikerülhetetlen volt?” Attól függ mi számít végnek, mert a kerditeket már földobta a sarokba, de asszem utánna jött volna a netflixes rész ha visszamész. Ha arra mész, hogy földarabolod az apád:)

dukyka - 2018. 12. 28. 23:30

winnie: Olyanok is vannak például, hogy leöntse-e a gépet vagy kiabáljon az apjával. Ott is csak a kiabálás a jó választás, különben utána megáll a rész és visszaküld. Ilyenből több is van. Azért ennek nem sok értelme van.

winnie - 2018. 12. 28. 23:41

igen, de ott kapunk egy befejezést. egyébként talán írom is itt vagy a kritikában, hogy az volt szer8ntem az egyetlen, ami elég antklimatikus zárás, semmi epilógussal, talán csak sírás – a többi endingnél azért van lecsengetés (bár a FIGHT után nem jut eszembe). ezzel egyetértek, de ezt nem ismétlik, mint a börtönt, ez csak egyszeri, mint az elején, a totál kommersz játék. nem minden zárás bombasztikus és csavaros, sok programozó így “végezte”. persze ettől még nem kellett volna beleírni, de valamiért azt érezte brooker, hogy elfér.

Holdraforgo - 2019. 01. 01. 13:58

”nagyon értékeltem az easter egg-eket a korábbi epizódokról”
“plusz colin játéka, a Nozhdyve, vagy mi a címe, a 3×01-re, a Nosedive-ra utalt”

Nekem még a White Bear ugrott be kapásból.
http://i.imgur.com/RMEvrrU.jpg

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz