login |

Doctor Who: vége a 11. évadnak – írta Spyblat

2019. 01. 02. 17:50 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

(Az ünnepek alatt elfelejtettem kitenni az írást, így csak az újévi különepizód után kerül ki, ezért elnézést kérek. A tegnapi, újévi részről tehát nincs szó benne, de arról lesz külön kritika is. (UPDATE: Itt is a Resolution kritikája) Mindenesetre, ha arról kommenteltek, jelezzétek előtte! – winnie)

A Doctor kalandjaiba kerek tíz évvel ezelőtt csatlakoztam be. Az új sorozatot daráltam, ami épp akkor várta a David Tennant leköszönését kilátásba helyező csonka, specialökből álló évadját. Nagy hatással volt rám a világ összetettsége, jók voltak a sztorik (vagy a dara miatt nem tűnt fel annyira egy-egy epizód lapossága).

Emlékszem, nem tudtam hová tenni, amikor a 9. Doctornál felbukkant egy vécépumpával felszerelt kuka, aki elvileg egy hatalmas nagy ellenség. Aztán utánanéztem jobban és realizáltam, hogy ez egy sok évtizedes múlttal rendelkező széria és egész más megvilágításba helyezte a régmúlt látványának beintegrálását a modern környezetbe.

Ezt most csak azért írtam le, hogy szemléltessem, a Doctor Who az én érzéseim szerint akkor nagyon erős, ha időről időre visszautal. Nem azt mondom, hogy csak és kizárólag régi szörnyeket és karaktereket mutogassanak, de akkor elengedhetetlennek érzem, ha olyan erőtlen ellenségeket hoznak, mint ebben az évadban. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

Szeptemberben bizakodva tekintettem a jövőbe. A kezdet jó volt, de bőven volt hova fejlődni… Illetve csak lett volna. Az idei felhozatalból összesen két részt tudnék kiemelni, ami tényleg nagyon jó volt. Az egyik a 11×03, a Rosa, a másik a 11×06, a Demons of the Punjab. Az ilyen erős epizódok miatt kedveltem meg anno a szériát. Összességében mégis kaptunk egy, a nyolcadik évad szintjét idéző évadot, gyenge, vagy egyszerűen unalmas epizódokkal, egy rendkívül erőtlen évadzáróval.

Chris Chibnall elég világosan felvázolta, hogy egyáltalán nem kívánja a régi negatív szereplőket felhasználni, új vizekre akar evezni, hisz az univerzum elég nagy és a Dalekekről, Cybermanekről, Davros-ról, vagy a Síró Angyalokról már mindent tudunk.

Alapvetően ez nem egy rossz elgondolás, de olyannyira nem sikerült érdekessé vagy legalább félelmetessé tenni az évad kereteként szolgáló fő gonoszt (vagy hívjuk visszatérő gonosznak?), Tzim-Sha-t, hogy a fináléban való megjelenése inkább volt fárasztó, semmit érdekes. A Rosa rosszfiújában ellenben annyi potenciál lenne, és úgy néz ki, egyszerűen elpocsékolták.

És itt tudom megint csak negatívumként felhozni az átívelő szál teljes hiányát. Semmi utalás, vagy egy-két másodperces snitt nem volt menet közben arról, hogy valami készül a háttérben. És miért lett volna, hisz a szezonfinálé is csak egy hangyányit volt több, mint egy random kaland.

Így viszont a történéseknek súlya nem nagyon volt. Persze lehet, hogy a showrunner így alapozott a következő évadra (mert most már biztos, hogy lesz következő évad), de mire jó egy olyan alapozás, ami önmagában alig élvezhető?

A Doctor pedig…

Nos, a Doctor se nem jobb, se nem rosszabb, mint a kezdetben volt. Nem igazán fejlődött semerre, a stílusa megmaradt szinte ugyanolyannak. Tíz rész nem volt még elég, hogy kifejlődjön Jodie Whittakernek a saját “Doktoros stílusa”, de ez mondjuk annyira nem gáz, Peter Capaldinak is kellett egy kis idő, hogy magára találjon.

Az útitársaknál is csak a személyes érintettségekkel sikerült kihozni belőlük érdekes vonulatokat, egyébként azt érzem, hogy elvesznek egymás között. Minden szálat nagyjából egy rész alatt letudnak, így ismét csak a “súlytalan” jelzővel tudom őket illetni. Még Graham nagy dilemmáját sem tudtam átérezni, amikor a halott nejét viszont látta, hisz meg sem tudtuk ismerni igazán a nőt.

Persze akadtak “rendben lévő” részek, a keményvonalas DW-rajongók nyilván a gyengébb epizódokat is jobban értékelik, de a két fent említett epizódon kívül egyiknél sem éreztem azt a jó kis Doctoros hangulatot.

Természetesen maradok, hisz mégiscsak Doctor Who, de összességében az S8 szintjére tenném ezt az évadot, ami számomra inkább volt egy kisebb csalódás, semmint potenciális újrakezdés. Persze itt jön be az, hogy a kilencedik szezont meg imádtam, remélem, ismét meglepnek. Mindenesetre olyan 5,5-6/10 körül lőném be a tavalyi etapot.

13 hozzászólás Ne habozz!

Edrick - 2018. 11. 11. 11:07

Nevezzetek telhetetlennek, de az utolsó két rész volt az kb., amit én az egész évadra vártam volna. Az egyik egy teljesen érdektelennek tűnő kezdetből jutott számomra áll-leejtő magasságokba, a másik meg egy cseppet gyengébben, de Timsóval és Mark Addy-vel adta meg azt a fajta kalandot, amit én már hiányoltam. (Meg persze az átívelést, a sok epizodikusság után már úgy kellett legalább egy kicsi átívelés, mint egy falat kenyér.)
Ezzel közel sem azt akarom mondani, hogy rossz lett volna az évad, de minden élvezetes részre jutott 1-2 rosszabb, szóval nekem kicsit felemás az összkép. Érezni, Chibnall egy új irányt akar kijelölni, amit abszolút adok, de mintha még neki se menne annyira biztosan a dolog. Ezért örülök, hogy lesz folytatás, még ha csak 2020-ban is, mert bőven van itt még mit ásni, én pedig látni akarom, hogy mi sül ki belőle.

A New Year Special meg így első blikkre érdekesnek tűnik, még akkor is, ha tényleg az lesz, amit sokan tippelnek az előzetes alapján.

Yamagato - 2018. 12. 11. 20:40

Nem könnyen, de rávettem magam, hogy megnézzem a 11×10-et és azt kell mondjam egészen jól szórakoztam közben, végre volt egy visszatérő(!)ellenfél (jézusom, de alacsonyan van a léc ha ennek is tudok örülni), még ha ez a timsó teljesen 2D-s is. Pörgős volt, a Doktor proaktívan tört végig előre, megmentette a Földet és mindenki mást is, klasszikus, de jól működő sztori. Mondjuk pár furcsaság volt, (pl.: a bebörtönzött bolygók lakossága meghalt? De még ha nem is, az UX-ok finoman szólva könnyen megúszták). Útitársak közül ráadásként Graham kapott plusz történetet, nagyon érdekes volt a dinamika közte és Doktor közt, amikor félrehívta beszélgetni. Néztem volna még belőle többet. (amúgy mitől gondolta meg magát pikk-pakk?) Egyébként nem lenne rossz egyszer egy olyan companion aki erősen konfrontálódik a Doktorral és végül akár ellenfele is lesz.

Jodie Whittaker teljesen jó Doktor, az apró kis odafigyelő, megerősítő megnyilvánulásai egyediek, Graham emlékezetes companion marad, volt pár vállalható rész (a finálé, Kerblam! és a Witchfinder), de minden más teljesen élvezhetetlen volt számomra. Lassú, vontatott, kiszámítható volt majd’ minden epizód. Mintha nem is DW-t néznék. Persze bőven voltak rossz részek eddig is, de az, hogy hétről hétre unatkozzak azért példátlan. Néha meg kellett néznem, hogy tényleg DW-t nézek-e (főleg a történelmi részeknél) nem mást indítottam-e el. Moffat féle plot-ok és csavarok sokszor már tényleg túl voltak tolva, de nagyon sikerült átesni a ló túloldalára. És e helyett nem kaptunk semmit, karakterek hiába kaptak több időt abszolút semmilyenek, Yaz és Ryan sem tettek hozzá sokat az évadhoz. Én röhögtem a legjobban annó azon, hogy egyesek kongatták a vészharangot, hogy a PC-ség tönkreteszi majd a sorozatot, de nem a főszereplő miatt, hanem a sztorik szintjén valóban ez történt. Eddig is megvolt a tanító szándék, de egy épkézláb sztorin keresztül átadva, nem újra és újra bután sulykolva.

Az újévi részbe még biztosan belenézek, de ha nem mutat javulást, a 12. évad helyett inkább előszedem a 2. évadot.

humorpalanta - 2018. 12. 16. 17:52

Ha úgy érzed, hogy nem csapott meg eléggé az évad érzelmileg, itt egy jó kis videó.

Doctor – The God complex

https://www.youtube.com/watch?v=PYphsnkX4GU

Itt az ideje újrakezdeni.
Doctor Who tévéfilm
The Night of the Doctor
The Day of the Doctor
És az új 1. évadtól.

CrashBoostZoom - 2018. 12. 19. 16:43

Nem, nem csapott meg mert az érzelmek majdnem teljes hiánya jellemezte ez az évadot. Merev arccal felmondott szövegek, pocsék alakítások, gyenge sztorik. Nem is sorolom tovább.

És erre kellett ennyit várni? Én hatalmasat csalódtam az új készítő és szereplőgárdában. Kelleni fog az az egy év szünet, hogy ezt mind elfelejtsem.

grew - 2018. 12. 20. 20:36

humorpalanta: Láttam már jobb videót is. Az újkori doctor who a 5. évadig még nézhető, szórakoztatási szándékkal, a durva logikai, cselekménybeli hibák ellenére is. Utána, már egyre jobban szétesik minden, kaotikusabb, erkölcsi prédikálóbb, ripacskodóbb lesz, végül mára leért a pöcegödör aljára.

FP Jones - 2019. 01. 02. 18:06

nem volt erős. a harmadik, a hatodik meg a boszorkányos részek nagyon jók voltak. sőt, az Újévi meg eszméletlen jó. de remélem sokkal élvezhetőbb lesz jövő tavasszal.

Claire8310 - 2019. 01. 02. 18:29

Nagy csalódás volt az évad összességében, eddig számomra még a gyengébb évadokban is akadt 2-3 újranézős rész, ebben egy sem, nagyon gyengék voltak a sztorik. A Rosa volt a legjobb igen, de ha mellé teszek egy másik történelmi részt (pl Van Gogh) simán középmezőny az is. Teljesen igaz, hogy a Rosa rosszfiúját totál elpocsékolták, úgy hogy Ryan lelőtte. Nagyon Doctor Who-s megoldás… azt hittem legalább összefutnak vele, ha már időben áthelyezték. Ez a baj nálam, hogy hiányzott a Doctor Who feeling szinte végig (talán az újévi rész hozta meg, de az meg pont egy régi dolog visszahozásához köthető)Az útitársak totál érdektelenek, eddig mindenki jobb volt náluk. Egyszerűen túl sokak, és az egymás közti viszonyokat alakítják, de nulla kémia köztük és a Doctor között, semmi bajtársiasságot nem érzek a Tardis csapatban. Hát ez van. Jodie Whittaker jó, viszont az valahol szomorú, hogy az hogy női Doktor csak egy gimmick lett, hogy annyit hoztak ki belőle, hogy a középkorban panaszkodik hogy elnyomják a nőket. Többet vártam. Én is maradok, 2020-ban meglátjuk magukra találnak-e. Szurkolok. Addig is karácsonykor jó volt visszanézni a Capaldis arctámadós részt :)

polovcev - 2019. 01. 02. 20:55

Kicsit tartottam az új Dokitól, de talán ő volt az egyetlen eleme a sorozatnak ami végül nem zavart. Az epizódok többsége felejthető kategória, visszanézni talán soha nem is fogom.
Az átívelő szálat én is hiányoltam, de megértem, hogy Moffat után szakítani akartak a sokak által kritizált túlságosan komplikáltnak nevezett történetekkel.
A legnagyobb problémám azonnal az útitársakkal volt. Egész egyszerűen túl sokan voltak és egymástól vették el az időt. A 8. résznél még ott tartottak, hogy Grahamről csak annyit tudtunk, hogy egykori buszsofőr. Jaz pedig hiába utalt minden második részben arra, hogy rendőr, ha az semmit nem tett hozzá ahhoz, ahogy a konfliktusokat kezelte.
Nem volt nézhetetlen, de még nem döntöttem el, hogy maradok-e jövőre is.

DJackson - 2019. 01. 02. 22:05

Nagyon vártam Chibnall érkezését, tetszettek az eddigi részei, és a 7. évadban bizonyította, hogy ért a csapat dinamikához. Mindig is ezt a felállást tartottam a legerősebbnek, így örültem, hogy idén 3 companion lesz. A kételyeim akkor kezdődtek, amikor kijelentette, hogy neki a diverzitás a legfőbb szempont az új stáb összeállításánál.

Moffaten már érezni lehetett, hogy kifutott az ötletekből, ideje volt, hogy átadja a stafétát, de elég hamar visszasírtam. Még a legrosszabb évada is fényévekkel jobb volt ettől. Legalább nála és RTD-nél is mindig voltak kellően elborult, grandiózus, csavaros történetek, érdekes karakterekkel és egyedi hangulattal. Nekem ez teszi a Doctor Who-t Doctor Who-vá. Ezek pedig idén mind elvesztek.
Papírmasé karakterek jöttek, unalmas, kiszámítható történetekben.

Murray Gold távozása viszont talán még Moffaténál is fájóbb volt. Az ő zenéje már önmagában megért egy DW évadot. Most jöttem rá igazán, mennyit is tett hozzá a sorozathoz. Sajnos az utódja egy beragadt mosógép lett.

Az összes karakteren azt érzem, hogy megpróbálták velük lefedni a lehető legnagyobb demográfiát, de a sok diverzitás közben elfejeltettek nekik lelket adni. Ennyire semmilyen companionokat elképzelni sem tudtam ezelőtt. Mickey Smith-ben több jellem volt mint ezekben hárman. Ryan-ről (googleznem kellett a nevét…) annyit tudtunk meg, hogy Graham a mostoha nagyapja, és nem tud bringázni, Jasmin nak még a nagyszülei is jobbak voltak, talán még Graham az egyetlen aki valamennyire érdekes tudott lenni, részben azzal, hogy mennyire nem illik a csapatba.
Jodie Whittaker szerencsére már jobban hozza a doctort. Tökéletesen, ötvözi Tennant és Smith stílusát, de valahogy nincs olyan erős jelenléte.

Az egész évad tanmeséknek álcázott propaganda anyagok tömkelege volt, amit sokszor már erőszakosan próbált lenyomni a torkunkon, olyannyira, hogy az már minden másnak is rossz szájízt hagyott maga után.

Lássuk az évadot:
-The Woman Who Fell to Earth:
Már az első másodpercektől érezni lehetett, hogy teljesen más sorozatot kapunk. Realistább fényképezéssel és RTD re hajazó atmoszférával, ami nem baj. Sőt, ha jól csinálják tökéletes is lehetett volna. Sajnos valamiért viszont nem működött. Fogtündér főellenfél sem segített a részen.

-The Ghost Monument:
Ez már egy fokkal jobb volt. Igaz már a címből ki lehetett találi, hogy a TARDIS lesz a célban, dehát az utazás a fontos.

-Rosa:
Végre kaptunk egy tényleg zseniális részt! Tökéletesen sikerült hozni az RTD éra kvázi realisztikus komolyságát a Moffat féle fairytale történetvezetéssel. Fenyegető főgonosz, egyszerű, de érdekes story és a tanulságot is sikerült szépen magától bemutatni. Ennél a pontnál meg voltam róla győződve, hogy Chibnall végre megtalálta a saját hangját, belőtte az arányokat és innentől egy zseniális évadot fogunk kapni. Tévedtem.
(Ps: megjegyzem, több millió aszteroida van csak a mi naprendszerünkben, a galaxisunkban pedig ~200.000.000.000-szor ennyi, szóval ilyen történelmi személyiségről 1 aszteroidát elnevezni, már inkább tiszteletlenségnek számít. Igazán megérdemelhetett volna egy bolygót is.)

-Arachnids in the UK:
Már a címéből is ordít, hogy egy olcsó filler részről van szó. De hogy még mekkora hülyeség is… A végén még meg is tapsolják magukat, hogy inkább lassú fájdalmas halálra ítélték a pókokat a karikatúra üzletemberrel szemben.

-The Tsuranga Conundrum:
Ez annyira bugyuta volt, hogy fájt nézni. Aki valaha látott már sci-fit annak az volt az első gondolata, hogy airlock it and done. Persze ezt az unalom tengert néha meg kellett szakítani egy terhes férfi szülésével is…

-Demons of the Punjab
Ha nem lett volna a Rosa akkor jobban tudnám értékelni, de így se lett rossz rész. Szerencsére realisztikusan, kívülálló szemszögből bemutatták a történelmet. Ha legalább ilyen lett volna minden rész most nem panaszkodnék (ennyit). Viszont az egész alatt az volt az érzésem, hogy ezt egy másik sorozatba szánták, csak beleerőltettek 2 alient és eladták doctor who-ként.

-Kerblam!
Szintén élvezhetőbb rész lett, kevésbé kiszámítható, bár néhol vontatott. Viszont végre sikerült egy tényleges, aktuális világ problémával foglalkozniuk, amiért most kivételesen megy egy pacsi a tanmese formátumnak.

-The Witchfinders:
Ez fájdalmas mélypont volt! Már az elején egyértelműen látszott, hogy alienek a boszorkányok, és a doktort is garantáltan annak fogják gondolni a felvilágosulatlanok, mivel nő lett. 2 részletben sikerült csak megnéznem annyira untam. Az évad szégyenfoltjaként álljon itt, hogy a Legends Of Tomorow-nak volt idén egy hasonló tematikájú része, ami nagyságrendekkel nézhetőbb lett és még a tanulságot is jobban átadta!

-It Takes You Away:
Végre jól jött egy kis elborultság, bár néhol már átborult a ló (és az univerzum :D) másik oldalára a dolog.

-The Battle of Ranskoor Av Kolos:
Nagyon nem jött be ez a rész, de nem tudom megmondani pontosan miért is. Több részletben szenvedtem végig az unalomtól. Elvileg megvannak benne az alapanyagok, de valahogy nem áll össze. Teljesen lélektelen az egész, egyszerűen nem tud érdekelni.

Olyan 4/10 re értékelném az évadot. 1 Rosa miatt, 2 Jodie-ért és +1 mert azért mégsem szappanopera szint, bár néhol elég közel került hozzá. Visszanéztem pár RTD-s és Moffat era-s részt, hogy most én változtam meg időközben, vagy tényleg ennyire szar lett ez egyik kedvenc sorozatom. De nem, ettől csak még jobban megutáltam a 11. évadot. Ha belegondolok, hogy ezen 1.5 évig dolgoztam egy friss írógárdával, nem várom az új évadot. Ahogy elnézem az IMDB scoreokat a nézők többsége is hasonló véleményen van. Még egy ilyen szezon és lehet jegelik újra 10 évre.

karit - 2019. 01. 03. 01:15

Én elakadtam a pókos után, szerintem ennél ócskább, fantáziátlanabb DW rész a világon nincs. Chris Chibnall Moffat táskáját se cipelhetné az 1-5 rész alapján. Hetek óta gyűjtöm a türelmet a folytatáshoz, hátha…

bullseye - 2019. 01. 03. 02:11

Nekem Whittaker bejött a végére, ahogy ráncolja az orrát dolgokra, meg egyéb kis apró doktoros manírokkal.

De ugyanilyen apróságok akasztottak ki néha, pl. a nyitó epizódban, ahol beszól a végén a srácnak, hogy lelökte a timsót, mert nem volt joga… végül is csak meg akarta ölni őt is az alien, és a doki vissza is ölte cserébe, legalábbis megpróbálta. Utána meg a Tsurangában egy egész civilizációt veszélybe sodort, hogy magukat mentse, pedig mintha inkább fordítva szokta volna. (Nem hiszem, hogy nagy kunszt lett volna beleírni, hogy hazudnak, hogy ne robbantsák fel a hajót, de azért nem is mennek vele vissza, amíg nem tüntették el a szörnyecskét)

Meg a Rosa vége. Az nagyon iskolai oktatófilmnek maradt meg bennem, ahogy a Doktor eldarálta mi történt az epizód után (közben Rosa Parks osztályba jártak az ifjak, nekik tudniuk kéne, az öreg tudta is. Mindenki másnak meg ott Google, ha semmit nem tudna erről a történetről, bár kétlem, hogy sokan lennének) és hogy “de még sokat szenvedett, nem ismerték el, csak majd később, de akkor nagyon – Wayans testvérek is benézhettek volna ÜZENET üvöltéssel – és végül üstököst is elneveztek róla, és az sem állt fel a buszon… WTF?

Az indiai résznél már jól jött mondjuk némi narrálás, mert nekem elég új volt az alaptörténet, lehet, csak ezért nem tűnt annyira szájbarágósnak.

Az, hogy sok útitárs lett, nem lenne gond, ha több évadra maradnak, bár tényleg nagyon kevés értelme volt eddig, hogy eltérő karakterek korban, nemben, állásban, mintha inkább csak Benetton életérzést akartak volna, aztán hátha később kezdenek is valamit a karakterekkel.

namixar - 2019. 01. 03. 07:14

Nekem tetszett az is, hogy több az útitárs és nem fókuszálnak annyira a sztorijukra, kicsit sok volt már abból, hogy Rose a Bad Wolf, Amy az univerzum középpontja, Clara meg az impossible girl, aztán meg túl olyan, mint a Doktor… A klasszikus sorozatban se az útitársak körül forgott minden, nem akartak mindenáron okot adni, hogy miért pont ő(k). Jókor volt(ak) jó helyen, és kész. Így, hogy többen vannak, ez ad a női Doktornak egy kis tyúkanyó-szerepet, ami azért nincs túltolva. Szerintem rendben van.
Az is tetszett, hogy nem volt átívelő szál, megintcsak, a régi sorozatban se volt. Egy-két dupla részt el bírtam volna viselni, de nekem nem hiányzott több. A fináléban is értelmetlennek tartottam volna visszahozni az első rész gonoszát, ha nem kötötték volna össze Graham gyászfeldolgozásával, amire volt azért utalás a pókos részben. Szerintem, azért gondolta meg magát olyan hirtelen, mert egy dolog bosszút esküdni, de amikor egy alapvetően békés ember ott találja magát fegyverrel a kezében az ellenséggel szemben, szerintem baromi nehéz lehet tényleg megölni. Ez így hű volt a karakterhez, meg a sorozathoz is, azt sosem vették könnyedén, ha egy ember, pláne egy útitárs gyilkolt (ld River vs dalek, Amy vs Madame Kavarian, Donna-Doctor vs összes dalek).
Alapvetően tetszettek a részek is, könnyedebbek voltak, de pont azért lesz jobb visszanézni némelyiket, mert nem egy cselekményszál folyamatában van. Így meg tudom tenni, hogy egy adott részt nézek újra, nem az egész évadot.
Egyedül Ryan karakterét érzem kicsit semmilyennek. Graham a legerősebb az útitársak közül, Yaz is rendben van, a kis visszafogott idealista lelkesedésével, de Ryannek nemigen van reakciója semmire. A Rosás részben mintha lett volna, de ott meg leredukálták arra, hogy azért pattog, mert ő is színesbőrű, és közvetlenül érinti a dolog. Az újéviben se volt valami erős az apjával való konfliktus kibontása, ha már belevitték, lehetett volna jobb.

humorpalanta - 2019. 01. 05. 17:31

Az újévi rész után azt kell mondanom, hogy jól sikerült. Lassan indult be, kicsit fura volt, de szerintem nagyon jól sikerült rész lett.
Oregon, már megint bajkeverő vagy. Nem igaz, hogy nem tudsz megjavulni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz