login |

Supernatural: lepihent a 14. évad – írta Kissur

2019. 01. 03. 17:20 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Milyen bevezetőt is lehetne írni egy olyan sorozathoz, ami 14 éve fut és a lemorzsolódások ellenére is még mindig igen a masszív nézőtábora? Semmi újdonságot. Meggyőzni nem akarok senkit, ajánlani nem fogom, hiszen arra ott vannak a korábbi írások.

És a fentiek ellenére, még ennyi idő után sem fulladt ki a SupNat, a karakterek is érdekesek maradtak, azon pedig senki sem csodálkozik, hogy a természetfeletti vonalon is maradt bőven szufla.

Régóta hangoztatom, hogy én akkor is nézném a Supernaturalt, ha nem lenne dominás a fő szál, és csak szörnyekre vadásznának minden héten, mint a legelején, mert egyszerűen a két főszereplő (de főleg Jensen Ackles) lazán elviszi a hátán a sorozatot.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mostani 9 epizódból másfél részt csak egy karakter hattyúdalára használtak fel. Más kérdés, hogy utána egy mozdulattal vissza is csináltak mindent, de jó volt látni a színészeket színészkedni, miközben karaktereik csurig teltek érzelmekkel. Ja, hogy emellé még kaptunk egy lassúcska átívelést is? Akkor meg is vagyunk! Megint működött a bevált recept.

A tovább mögött már spoilerek is előfordulnak.

Kezdjük ott, hogy engem nem győzött meg se Mihály karaktere, se motivációja, és sajnos ezáltal Jensen játéka sem. Szó se róla, ő mindent megtett, de egyszerűen ez a kifinomult, arisztokrata beütés kevés játéklehetőséget adott. Bezzeg ha az Üresség költözött volna Deanbe! De erről majd később.

Mihály fel akarja turbózni az evilági szörnyeket, hogy hadsereget toborozzon, és háborút indítson az emberiség ellen. Ezzel a 6. évadban már próbálkoztak, amikor a Mindenek Anyja keresztezett pár szörnyet (Jefferson Starships), de eléggé gyengén sült el. Most más a showrunner, mások az írók, talán okosabban is megoldják. Én szentül hittem, hogy amikor Dean megjelent a 14×02-ben, akkor az valójában Mihály volt, és így akart beférkőzni a vadászok közé. Ez sokkal aljasabb húzás lett volna, minthogy ténylegesen lelépett Dean testéből, lándzsa ide vagy oda.

Ha már A Lándzsa.  (Igen, így, nagy betűkkel). Kezdem picit unni, hogy ha jön egy legyőzhetetlen lény, vagy istenség, akkor a semmiből előbukkan egy tárgy, ami pont képes legyőzni, aztán persze megsemmisül. Az Arkangyaltőr például hol volt az 5. évadban? Meg egy csomó másik nagy erejű fegyver.

Ha viszont ezen túllépünk, akkor tetszik a kreativitás, hogy milyen különféle eszközöket találnak ki az írók, és mennyire változatosan néznek ki és jelennek meg. Darth Kaya visszatérésének is örvendtem, de sajnos az ő karakterét is leredukálták, így szövetségbe lépett Deanékkel. Persze a Lándzsa megsemmisülése miatt még okozhat majd fejtörést a későbbiekben, és remélem így is történik majd.

Sam karaktere megkeményedett Dean távollétében, de ezt azért nem mondhatnám fejlődésnek. Az még mindig zavar, hogy míg régen egy egész epizódot használtak fel arra, hogy legyőzzenek egy szörnyet vagy démont, most Sam puszta kézzel lever bármit. (Ugye az évadnyitóban a démonokat, most a félévadzáróban pedig a Mihály erejével felerősített, vérfarkas Garth-ot.) Helyre tehetnék már az erőviszonyokat.

Castiel, Castiel. Minek nevezzelek? Az első 7 részben mondhatni menetrendszerűen megfeledkeztek róla, Dean egyetlen rész alatt jobb apja volt Jack-nek, mint Cas másfél szezon során, ami elég szomorú. Viszont Jack haldoklása, valamint az Üresség támadása visszarakta az angyalt a játékba.

Amúgy érdekesnek tűnik ez a kissé gyerekes, durcás személyisége az Ürességnek. Ekkora hatalom mellé mondjuk kell is, hogy ne tudja éretten átgondolni, hogy mire lenne még képes. Sokkal több játéklehetőség van a karakterben, mint Mihályban. Az alku, amit kötött Castiellel, olyan vérfrissítés volt, ami már nagyon kellett az angyalnak. Csak ne feledkezzenek meg róla, mint eddig! Mondjuk a készítők azt mondták, hogy nem Mihály lesz az évad főellensége, szóval remélem, hogy az Ürességre céloztak ekkor.

Jack-nek most a halandóságával kellett megbirkóznia. Eleinte eléggé gyengének tartottam a szálát, de szerencsére nem sokáig húzták a titkos betegségét, és ennek hála, kaptunk egy parádés 14×07-et, ami teljes egészében Jack élet-halál közti küzdelmére volt felépítve, valamint a kiváló, Dean és Jack közti apa/fia-pillanatokra. Szívet melengető volt az autóvezetős jelenet. Közben persze nagyban dolgoztak a gyógymódon, mégis elhunyt a rész végén. Gondoltam, hogy nincs elég vér a készítők pucájában, hogy végleges legyen, ez a cliffhanger mégis összezavaró volt.

És itt jött az igazán nagy bravúr. Nem oldották fel egyből az egészet, hanem igenis hagytak időt a gyásznak, és ez is nagyon szép pillanatokat hozott. Hihetetlen, hogy ennyi idő után is ilyen érzelmeket képes kiváltani az emberből a Supernatural. Másfél rész ment el rá, de egy percet nem bántam.

Nem akartam ennyire bő lére ereszteni a mondandómat, de úgy tűnik, hogy ez a sorozat, amit egyedüliként nézek még az országosok között heti bontásban, ezt váltja ki belőlem. A félévadzáró nem volt annyira erős, mint az azt megelőző két, 8/10-es rész, így “csak” 7/10-et érdemel tőlem, de ahhoz képest, hogy egy 14. éva…, tudjátok, na, nem akarok többet foglalkozni a SupNat korával.

Ui: Thanos-nak 6 követ kellett összegyűjtenie, hogy tudjon csettinteni. Mihálynak csak Dean teste kellett.

Ui2: A tavaly utolsó részben remélem, mindenkinek megvoltak a Die Hardos utalások. A parkolóházas séta az Örömódára pedig szerintem az év jelenete lett.

17 hozzászólás Ne habozz!

pearl - 2019. 01. 03. 20:24

Nagyon szeretem még mindig ezt a sorozatot. Izgalmas, vicces, mindig tart meglepetéseket. Jó, vannak kiszámítható húzásai, de épp ezért szeretjük. Az a két rész mindent vitt ebben az évadban. Bizony kicsordult a könnyem is. Igazán szép, érzelmekkel teli részek voltak. Dean The best Daddy. Még a halloweenes rész is nagyon jó volt. Most újra nézem unokámmal. Imádja. Már a 12. évadnál tartunk. Élmény újra nézni, komolyan.

eSboy - 2019. 01. 03. 21:48

Nem igazán értem, hogy Michael és “Az Üresség” mit vétett, hogy egyedül az ő neveiket lefordítottad, de mindenki más maradhatott eredeti névvel. Lehet velem van a baj, de engem nagyon idegesített ez :D

Egyébként meg teljesen egyetértek, jó írás :D

Boci - 2019. 01. 03. 21:48

Megvannak a gyengeségei a sorozatnak, de aki 14 évig kitartott, az meg tudja bocsátani és átlépve élvezni a fent felsorolt pozitívumait.
A karakterek (köszi, Kripke) és a színészek, akik életre keltik őket simán viszik még a hátulon a dolgot, pláne, ha ez épp jó íróval/rendezővel/mittoménmitőljóasztori-val párosul.
A sötétség téma után majdnem feledésbe merült részemről a szrori, mert nálam az volt egy mélypont, de örülök (még), hogy végül kitartottam.

Nikki - 2019. 01. 03. 22:50

Nagyon jó írás, köszi! Továbbra is szeretem és nézem, azért 14 év.. lassan megöregszem :D

mSO - 2019. 01. 04. 00:09

“mindenki más maradhatott eredeti névvel” – például?

Gretty - 2019. 01. 04. 01:35

Nekem ez a sorozat a mindenek felett guilty please, de attól még látom a hibáit.
Cas már egy ideje sodródik, rég nem az a karakter, aki képernyőre való, és mióta visszajött a Semmiből, csak vegetál. Nagy kár volt megmenteni ismét. Imádtam a karakterét, de haljon már meg! Rég nincs meg a dinamika közte és a fiúk között és nem is tiszta már a sorsa, szerepe, képességei, csak dobálják ide-oda.
Bobby-t megsirattam annak idején, de nem tetszik, hogy visszahozták. Ugyanazzal a lendülettel herélték is. Anyu már a Sötétség óta nagy visszalépés, szintén kár volt visszahozni, hogy aztán ne tudjanak vele mit kezdeni. A Dicaprio hasonmás Jack még valahogy megéri a storyline-t, de ha nem lenne se dőlnék kardomba.
Még Lucifer úgy-ahogy érdekes, hogy ember lett, és láthatjuk a gonosz rombolását… (vagy már eleve pszicho volt?), de azt kell mondjam, ezerszer inkább nézném a MOTW vonalat, mint ezt a minden évad új főgonosz koncepciót, amit pikk-pakk megoldunk amúgy. A leviatánok óta nem működik a dolog, és ó istenem, az az évad bűn rossz volt.
Még megvárom a 300. részt, mert bár feltámasztás ellenes vagyok, aput kb 280 rész óta nem láttuk, de aztán kasza.
Sok már a visszatérés, az átlényegülés, a következetlenség az erőviszonyokban. Kár a fiúkért, de az írók nem elég tökösek egy igazi vérfrissítéshez, ami 14 év után must have egy ilyen sorozatnak.

Kissur - 2019. 01. 04. 07:50

eSboy: Michaelt azért fordítottam le, mert az bibliai név, és az Mihály. Az Ürességet meg valahogy mindig is annak hívtam fejben, pedig hallom, hogy azt mondják, hogy Empty.
Amúgy én sem tudom, hogy ki másra gondoltál még. Jacket Károlyra? :D Vagy a Darth Kaya a gond? Tudtommal nem ez a neve a sorozatban, csak viccelődve írtam. Kaya Rent is írhattam volna, mert olyan a ruhája, mint Kylonak. :)

Krisz - 2019. 01. 04. 10:09

Én a mai napig szeretem ezt a sorozatot ámbár 1 kicsit uncsi, hogy sokan feltámadnak. De kíváncsian várom a következő részeket meg gondolom a 15. évadot is.

morty - 2019. 01. 04. 10:28

Bírtam a sorozatot de pár évaddal ezelőtt kiszálltam egyszerűen a rétestészta effektus itt is tetten érhető, be kell tudni fejezni…

winnie - 2019. 01. 04. 11:14

“be kell tudni fejezni…”

igen, de a nézőnek kell tudnia befejezni. ahogy meg is tetted.

viszont ahogy írod, lehet, hogy pár éve “rétestészta” volt, de attól még most lehet, hogy zseniális és ötletes. a kettő nem függ össze.

mondjuk ez a rétestésztázás eleve értelmezhetetlen, hiszen a sorozat műfaja jelenti per definitionem azt, hogy egymás után készülnek valamiből a részek addig, amíg a nézők szerint érdemes. általában az ember, ha szeret valamit, akkor nézi és nem várja a végét. ha a végét várja és nem jön el, akkor nem “húzzák” a sorozatot, hanem egy új történetet mesélnek el, ami NEM JÓ.

a jelenség, amire célzol, eleve azért nem létezik pl. a supnat esetében, mert az írók folyamatosan változnak, showrunner is volt pár, és amikor az újak elkezdenek dolgozni a sorozaton, mindig jönnek a saját ötleteikkel. nekik a sorozat onnantól kezdődik, ahonnan bekapcsolódnak, így totál irreleváns, hogy mások “húzták” volna a dolgokat, a múltnak nem kell hatnia a jelen részek minőségére.

Mikilós - 2019. 01. 04. 18:09

Eddig ez a fél évad nekem gyenge. A tavalyi évad jobb volt. Ebben az évadban inkább a filler részek tetszettek, főleg a Halloweeni rész. A sorozattal nincs bajom jó nézni, bár jobb lett volna, ha Deant az egész fél évadban kihagyják és csak Michael lesz, de mindegy is. Az Üresség nekem is felkeltette az érdeklődésemet, abban van valami potenciál, de ahogy feltámadt azaz animáció, jesszus. :)

Ami nekem kicsi zavaró még így idő múltával a sorozatban az a színe. Az első két évad olyan sötét, vészjósló volt, tetszett ez a hideg, esős színe a sorozatnak. Még az 5. évadban is korrekt volt. De kb. 7. évadtól mát ki világosodott. Nem olyan félelmetes. Tudom kis apróság, de mikor visszanézek az első 5 évadban az egyik részre félelmetes képe volt. Meg voltak szörnyek is pl.Wendigo, vagy az a szörny aki a gyereknek a lelkét vagy álmát szívta ki. Most meg mindenki ember és a szeme vagy valamilyen színű, vagy a foga túl éles. :)
Tudom, hogy az egész hülyeség, csak észrevettem ezt, és ha már az eltelt évadokról beszélünk akkor ezt már szóba hozom. :)

Misi - 2019. 01. 04. 20:12

A világ legjobb sorozata.😍
Nagyon várom, jöjjenek a legújabb részek, mivel az utolsó jelenet nagyon izgalmasra sikeredett.😁❤️

WildTomCaT BlacK - 2019. 01. 05. 00:04

Újra kezdtem:újjévi fogadalom:
Megnézem az összes évadot. 🐱

Gubita - 2019. 01. 05. 09:31

Klassz ìràs köszönet èrte!!Nagy örömmel olvasom a kommenteket is ilyenkor arra gondolok ,hogy nini mennyien szeretik a jò öreg SPN-t!!!Nagyon szeretem a kezdetek òta,a kisebb nagyobb gyengesègei elenère!!Amùgy nem tudom ki hallott ròla de kèszült egy sorozat a SPN rajongòiròl!! Èrdemes megnèzni!!

seven - 2019. 01. 06. 09:47

tele van hibákkal, logikátlanságokkal, nagyon sok helyen átjön az alacsony költségvetés….

…de ennek ellenére még mindig imádom. Kicsit gyengén indult az évad, de az utolsó 3 epizód nagyon erős volt. Az évad jelenete Lucifer ébredése az emptyben. Tiszta terminátor :)

Kissur - 2019. 01. 07. 15:32

Mikilós: Sajnos szándékosan. Én is azt a sötét, már-már színtelen képi világot szerettem, de csináltak egy felmérést a nézők között még a 2.évadban, és ott megszavazták, hogy túl sötét a sorozat, ezért volt annyira élénk színű a 3.évad. A 6.évadtól meg szerintem élesen el akarták választani, hogy ez már nem az a sorozat, amit eddig láttunk.

Ditta - 2019. 03. 25. 12:29

Fáj a szívem, hogy a 15. évaddal vége. Dean karaktere a szívembe égett. 20 év múlva is eszembe fog jutni egy-egy jelenet, csak úgy a semmiből. Én vagyok batman. Olyan mondat, amit időnként úgyanúgy előhúzok mint azt, Nem ezeket a droidokat keresik. Nagyon remélem Jensent megtalálják olyan filmszereppel, amiben ennyire tud élni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz