login |

Timeless: a sorozatzáró dupla rész – írta Kaktusz

2019. 01. 04. 17:10 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: kritika,

Cheers the season.

Találóan a “The Christmas Miracle” címmel látták el a Timeless sorozatzáró filmjét/dupla epizódját, valóban kisebb csodával ér fel, hogy egy csatorna, az NBC már másodszor kegyelmezett meg a korábban elkaszált sorozatnak. Ilyesmivel nem sok sorozat dicsekedhet.

Elöljáróban spoilerek nélkül annyit, hogy ha valakit érdekel a karakterek és a sorozat sorsa, érdemes megnézni ezt a záró dupla részt, jól felépített, a becsatlakozók számára is egészen érthető, jó hangulatú epizódot dobtak össze a készítők. A tovább mögött konkrétumokkal és természetesen spoilerekkel folytatom.

I thought history something was worth protecting, worth dying for even, no matter what.

Kőkemény apokaliptikus hangulattal indítunk, ezt nagyon jól eltalálták, bár csak a szobát látjuk konkrétan, de ha visszaemlékeztek Jiya kórházi látomásaira az előző évadból, hát én azt képzelem a szobán túlra. Egy teljesen szétesett Lucy végre megírja a naplóját, felidézve az eddigi történéseket, de ezúttal nem Flynn-nek, hanem 2018-as önmagának címezve.

Lépjünk túl rajta, hogy persze arra már nincs idő, hogy konkrétan elmondja, mit is kezdjen vele a csipetcsapat, nem baj. Legalább kapunk egy kis betekintést a jövőbe, meg egy ultrakínos Lucy-Wyatt jelenetet mellé, ahogy olvasgatják közösen a naplót, és mikor már épp kezdenének egymásra hangolódni, kiderül, hogy jövő-Lucy inkább jövő-Flynnel jön össze. Pacsi innen is Wyatt-nek, hogy ekkor hiszti helyett csak diszkréten kivonult a szobából. Végre egy kis karakterfejlődés a részéről.

Merry Christmas, you filthy animals.

Ami meglepett, de jó értelemben, hogy Rufus-t mindenféle különösebb gond nélkül visszakapjuk (jee!). Nem tudom ugyan, eredetileg is így tervezték-e a visszatérését, mindenesetre így megajándékoztak minket egy zseniális lezárással Flynn sztorijához. Kiderült végre, hogy ki Jessica gyilkosa, és ezzel a húzással tényleg Flynnt tették meg az egész sztori legnagyobb hősének.

Megvallom, én eléggé meghatódtam, amikor belegondoltam, hogy ez az ember mindenki utálatával és lenézésével szemben végig a saját halála felé menetelt úgy, hogy ennek folyamatosan tudatában volt. Egyébként végig attól félt, hogy elvesztette az emberségét és nem lesz már elég jó a családjának, ehhez képest ennek az ellenkezője történt. Míg Wyatt csak szájhősködött, hogy majd ő kiiktatja Jessicát, Flynn megtette ezt. Szóval sorry Rufus, én Team Flynn vagyok.

El tudom képzelni, hogy egy esetleges 3. évad során még mielőtt Flynn-t kiírják, belevették volna azt a történetszálat, amiről a naplóban is olvashatunk (én személy szerint ejtettem pár könnycseppet, hogy az végül idő hiányában feláldozódott, érdekes lett volna).

Szintén idő hiányában áldozhatták be Jiya látomásait, amikről az egész idő alatt egyetlen félmondat sem esett. Mintha sosem lettek volna, a 2023-as Jiya láthatóan remekül éli világát. Persze valószínűleg Chinatownban megtanulta kezelni őket, de ennyi. Mindenesetre elég jót tett a karakternek, hogy kicsit visszakaptuk az első évados-korai második évados Jiyát, egy kis Chinatown-os beütéssel fűszerezve.

What’s the point of saving history, if we don’t save the people in it?

A csapat utolsó utazásának helyszínéül húztak egy ambiciózusat: a Koreai Háború. Lucy újra megment valakit a múltban (egy átlagembert, jelezve azt, hogy nem csak a történelmi személyiségeknek éri meg segíteni), akinek meg kellett volna halnia, Wyatt segít világra hozni egy csecsemőt, szóval van minden, ami kell.

Megkapjuk a kötelező összeborulást a két főszereplő között, de az igazán epic jelenet Christopher ügynök megjelenése a Mothershippel. Kicsit olcsó megoldásnak éreztem, ahogy Emmát átverte hozzá, nem világos, hirtelen hogyan tudott megszerezni egy magas rangú foglyot egy valószínűleg jól őrzött börtönből, de hát ez van.

Itt jegyezném meg, hogy LucyApu nagyon szépen összefoglalta, mivé redukálódott Rittenhouse: az előző évadokban felépített, történelmi korokon átívelő, nagy befolyással rendelkező titkos társaság mostanra áll az egy darab Emmából és egyetlen célja van, kiiktatni Lucy-t, Wyatt-et és Rufus-t (és megszerezni a Mona Lisát). Az egésznek technikailag a kínai kommunista hadsereg vet véget 1950-ben, Emma megölésével. Ennyi. A Mothershipet megsemmisítik, a Lifeboat (a felturbózott, önvezető verzió) pedig egy ponyva alatt várja, hogy valaki újra ellopja.

És hogy mi vár hőseinkre az immár nem apokaliptikus 2023-ban? Jiya és Rufus alapítanak egy tech céget, Wyatt csatlakozik Christopher-hez a Különleges Ügyeknél (bármit is jelentsen ez), Mason szintén a kormánynak dolgozik. Lucy visszamegy tanítani és természetesen óráit a kiemelkedő női történelmi alakok köré építi fel.

Wyatt és Lucy összeházasodik ikreik születnek, Amy és Flynn. 2023. december 24-én látjuk őket újra, amikor visszautaznak 2014-be, hogy átadják a naplót Flynn-nek. Lucy olyan motivációs beszédet intéz Flynn-hez, hogy az rögtön kijózanodik és már megy is megmenteni a világot. Kapunk még egy rövid zenés összeállítást a sorozat legemlékezetesebb pillanataiból, amitől egy kicsit úgy érzi magát az ember, mintha a YouTube-ra tévedt volna, és már vissza is érünk a jelenbe. Az utolsó 5 perc legalább olyan ütősre sikerült, mint az első 5 perc.

Well, I’m not exactly sure “dead” is a forever thing with us.

Tekintve, hogy a rajongók kétszer is feltámasztották a sorozatot, senkit nem érhetett meglepetésként, hogy 2×43 perc fanservice-t kapunk zárásként, ez azonban szerintem még jót is tett neki. Tartottam tőle, hogy kapkodós lesz a finálé, mivel annyi elvarratlan szálat hagytak, de még extra, cselekményt közvetlenül előre nem vivő dialógusokra és jelenetekre is maradt idő (Mason és Christopher díszítik a bunkert, karácsonyi jelenetek), ami egy karakterekre ilyen erősen építő sorozatnál nem hátrány.

Visszatértek egy kicsit a gyökereikhez: elhagyták az extra kavarásokat, nagyobb hangsúlyt fektettek a személyes sorsokra és kisebbet semennyit a világméretű összeesküvésekre. Ezen kívül belengettek még pár dolgot, ami remekül új alapokra helyezhetné a sorozatot, ha folytatódna (pl.: autopilot Lifeboat), ez eléggé bejött, ritka, hogy ilyen előremutatót lépnek egy ilyen pikkpakk összerántott sorozatzáróban. (Az egyik készítő beszélt is arról, hogy szívesen visszatérnének alkalmanként ilyen filmekkel.)

Összességében egy jó ritmusban felépített részt láthattunk, a történelmi korok rendben voltak, nem volt túl érzelgős, nem volt túl zsúfolt, nem volt erőltetett a lezárása egyik szálnak sem.

Voltak aranyos visszautalások a korábbi részekre, ahogy már megszokhattuk, kaptunk (közepesen) híres történelmi alakokat, felvetődtek morális dilemmák, egyáltalán nem lógott ki ez a dupla rész a sorból. Nagybetűs Hepiendnek kifejezetten nem mondanám a The Christmas Miracle-t, Amy-t nem látjuk viszont, Flynn távozása is rányomta a bélyegét a hangulatra, amikor visszamennek meglátogatni, azért elég keserédes az a találkozás.

Slusszpoén, hogy biztos ami biztos, az írók azért nyitva hagytak egy ajtót a folytatásra, de ahhoz szerintem már egy csoda is kevés lenne, hogy a Timeless egy harmadik esélyt is kapjon. Kár érte.

Everybody loses someone that they love, and no matter how badly they want to, they can’t get them back. And in spite of that, they find a way to go on. That’s everyone’s history.

12 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2019. 01. 04. 17:30

abszolút meg tudom érteni a fentieket, ezt a nézőpontot, de szerintem én azért is távolodtam el a sorozattól, ezért kaszáltam az s2 elején, mert tele lett olyasmivel, amire nem voltam kíváncsi. ennek megfelelően nagyon semmilyennek éreztem ezt a zárást is, de tény, hogy a rajongók kedvében akartak járni, és ez sikerült is.

nekem sajnos a tét totális hiánya, a nagyon vékony sztori, a szappanos szálak, a sok felesleges jelenet (nekem pl. christopher és mason az egész sorozatban felesleges volt) telejsen feledhetővé tette ezeket a részeket. bántani nem tudom, inkább csak pozitívumokat nem tudok felhozni mellette, de nem is baj, mint írtam, ez már nem nekem készült.

az összeesküvős marhaság minimalizálásáért pacsi, annak is örültem, hogy sutba vágták jiya látomásaint, de az nagy csalódás volt, hogy ötlet híján ilyen fejfájással indították el az egészet…

Pr13m - 2019. 01. 04. 17:32

Kellemes kis limonádé sori volt, és örülök, hogy normálisan le tudták zárni. :)

FP Jones - 2019. 01. 04. 17:33

szerintem a leggyengébb időutazós sorozat ever.

Mikilós - 2019. 01. 04. 17:44

Nekem is bejött az epizód, hangulatos volt, bár azt furcsálltam, hogy rögtön ilyen jóban lettek Flynnel, mikor még a 2. évad vége felénél sem bíztak benne, erre megöli magát és szenté avatják. Az egyik gyereküket Flynnről nevezik el ez számomra furcsa volt.

Nagyon látszódott a részen, hogy milyen gyorsan varják el a szálakat. Például a Rittenhouse, ahogy felépítették, olyan komoly ellenségnek titulálták őket, erre meg… kész ennyi ki vagy rúgva.
De nem baj elnéztem neki, ucsó rész. What ever.

Jó volt karácsony este megnézni. Már untam a Reszkessetek betörőket :) Hiányozni fog néztem volna még, tök jó kis történelmi 40 perces sorozat volt. Kevés sorozatból lehet tanulni. Ha most érettségiznék, tanulásnak elmenne. Szerintem.
Érettségin jól is nézne ki, hogy “Tanár úr Hindenburg-öt mindenki túlélte, nem is történt semmi probléma”. :)

Hiányozni fog a sorozat. Most fog indulni az AXN-en újra az 1. évad. Szerintem megnézem megint :)

devy - 2019. 01. 04. 17:53

remélemhogykap ez is szinkront….

Geza Kovacs - 2019. 01. 05. 00:58

Iszonyúan gyenge volt, még a gyengécske 2. évadhoz képest is. Pedig az 1. évad tetszett. De így jobb, ha vége, már ez a film se kellett volna.

heidfeld - 2019. 01. 05. 10:15

Rittenhouse leépítésén vertem fejem a falba. Ez motiválta az időutazást, ilyen-olyan indokkal.
Kapcsolatokat már régebben is erőltettetnek éreztem.
Ez a Matt Latner, remélem, jól írom a nevét – egyik legtehetségtelenebb színész, akit valaha láttam.
3.5/10 a zárás
Szerettem a sorozatot, és jóval több volt benne.

david - 2019. 01. 05. 21:38

beletekerősen unalmas volt, a ráerőltetett karácsony téma meg igen bénán jött át.

idioty - 2019. 01. 12. 10:02

Nekem tetszett. Amolyan közepesen, de “ettől nem is vártam többet” féleképp tetszett! Nyilván volt rengeteg buktató a sorozatban és egy időutazós sztorit nehéz buktatók nélkül megírni. Nekem ez kikapcsolódás volt.
Amúgy szerintem miért ne lehetne egy ilyen nagy kiterjedésű titkos társaságnak egy olyan vezetője, aki mindent feláldoz a saját bosszúja miatt, még a társaságot is?
A fejfájásos ötlet szerintem nem volt rossz ötlet abból a szempontból, hogy így nem mondhattak túl sok olyat ami segíthet. Nyílván így nem kaptunk magyarázatot arra, hogy miért nem szabad abba az időbe utazni, ahol már léteztünk. Szóval ez a fejfájás nagyon kevés ahhoz.
Ugyanakkor nem volt Titanic. A naplóban szerepelt, de oda sosem utaztak vissza. Vagy ezek szerint a napló is megváltozott?
A vége meg kifejezetten tetszett, sejtettem, hogy valamit ki fognak találni, hogy megmentettek egy jelentéktelennek tűnő személyt. És szerintem ez nem olyan húzás, ami miatt megérne még egy évadot, hanem olyan befejezés, amin elgondolkodhat az ember és úgy zárja le a sztorit ahogy akarja. Akár tovább is gondolhatja a dolgot.

winnie - 2019. 01. 12. 10:56

idioty: épp ezért írtam, hogy nagyon gyenge a fejfájás. az a legbénább, ha olyan jelenetet írnak, amit vád éerhetne, hogy “de miért nem mondja el?”, és magyarázatképp egy random mesterséges akadályt írnak. megszólal a telefon, fáj a feje, stb. akkor inkánbb nem kell ilyet írni, mintsemhogy béna, előzmény nélküli megoldásokkal tegyék hihetővé a dolgot. az efféle “direkt titkolózunk, hogy dráma legyen” dolog eleve a halálom…

Juni - 2019. 03. 31. 15:11

Azt nem értem, hogy ha a Wyatt feleség, Jessica úgy halt meg a film elejémn, hogy megfojtották, és előtt pedig úgy élt, hogy meghalt az öccse, aztán meg a rittenhouse megmentette az öccsét, Flynn meg végül úgy lőtte le a csajt, akkor miért mondták azt a végén, hogy ó, hát akkor már eredetileg is Flynn ölhette meg, hogy jót tegyen ezzel. Hogy a fenébe?
Plusz az is fura, hogy Lucy a kocsmában elmondja Flynnek, hogy itt a napló, menj, öld meg a rittenhouse-t, majd egyszer meg tudod ki vagyok, de a családodat nem kapod vissza. Aztán elvileg ilyen felütéssel indul el egy özvegy, magába zuhant férfi megmenteni a világot, hogy már előre tudja, a családját nem kapja vissza? Ráadásul mindezt úgy, hogy közben azzal a címszóval teszi mindezt, hogy “megy, megmenti a családját”? Most mi van? Tök homály. :)

Anna - 2021. 06. 01. 17:44

Mivel én teljesen Flynn-fan voltam, nekem kicsit fájt a sztori lezárása. Nem mondom, hogy teljesen felesleges vagy sztoriba nem illő volt megölni Flynnt (nekem tetszett, hogy a végén tényleg ő lett a sztori hőse) de kicsit korai volt..
Jól működott a dinamika közte és a csapat közt, neki voltak a legjobb beszólásai, vicces volt, hiteles, érdekes és a Lucyval közös jelenetekben pedig sokkal több kémia volt, mint Lucy és Wyatt közt valaha.
Nyilván az íróknak ennyi idejük volt, hogy lezárják a sztorit. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz