login |

13 Commandments / 13 Geboden

2019. 01. 05. 15:10 - Írta: gromit

Szólj hozzá | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A 13 Commandments (eredetiben 13 Geboden, magyarul “13 parancsolat”) egy bibliai utalásokkal tűzdelt 13 részes belga krimi/thriller.

Egy Belgiumban élő török családban elkövetett brutális becsületgyilkosságot látunk kezdésnek – komolyan látjuk az egészet (később se nagyon kímélnek meg minket az erőszakos részletektől). A rendőrségnek nincs könnyű dolga, hamar eljutnak ugyan az elkövető személyéig, de borzasztó nehéz bizonyítani, ha egyáltalán lehet bármit is. A sorozat nem is erről fog szólni, ez a bűnügy és nyomozás csupán csak kiindulópont egy igazán szövevényes cselekményhez.

A pilotban egy fordulat adja meg a fő irányt. Az újabb bűnügy helyszínén egy, óriási vörös betűkkel falra festett üzenet virít: a Tízparancsolat-ból a legelső (persze hollandul mázolva fel).

Rögtön adódik a kérdés, hogy vajon a támadás áldozata véletlenszerűen választott személy volt-e vagy előre megfontolt, illetve hogy ez vajon csak az első-e a sorban. Mert ugye tíz parancsolat van.

– That’s the first of the 10 Commandments, right?”
– Sure, and you’re Brad Pitt in Se7en.

Senki se számítson itt Brad Pittre. A változatos nyomozói csapatban ott van a nyugdíj előtt álló öreg róka Peter, új társa az egészségügyi problémák miatt a kommandósoktól áthelyezett erős, céltudatos, de megkeseredett nő Vicky, a már nem fiatal, de macsó(nak látszani akaró) Simon, és a tapasztalatlan Marnix.

Biztos minden lelkes kriminéző tud filmes vagy sorozatos példát mondani hasonló felépítésű nyomozói gárdára (kiegészítésül ott van még egy nő főnöknek és egy techdolgokban járatos, tolószékes ifjú kollegina), de valahogy mégsem érződik klisésnek. A figurák ránézésre elég átlagosak és a színészi alakításokra is a természetesség jellemző (mondtam már, hogy itt senki se Brad Pitt?)

A csapatmunka nem mindig zökkenőmentes, viszont alkalmas a nyomozók között kisebb ugratásokhoz. Eleinte az apró poénok nemcsak a csoportdinamikához tesznek hozzá, hanem oldják a feszültséget is. Aztán egyre kevesebb lehetőségük lesz erre, idővel a sorozat hangneme is komorabbá válik.

A csapatban két kiemelt nyomozó van: Peter és Vicky párosa, az ő magánéletükkel (értsd: problémáikkal) komolyan és részletesen foglalkozik a sorozat. Egyikük se tűnik egyszerű estnek, alaposan megismerjük őket, környezetüket, furcsa szokásaikat, családi problémáikat. Nem kell megijedni, nem fog átmenni szappanba, se melodrámába, nekem is csak Peter (majdnem) felnőtt lánya volt sok néha (na jó, gyakran). Mindeközben a nyomozás se szorul háttérbe.

Nagyon sok a karakter, menetközben is több új figura lép be hosszabb-rövidebb időre, különböző fontossági fokkal, és persze a bűnesetek száma is egyre gyarapszik. A lassabb, komótosabb tempó, kibontogatós történetmesélés mellett is elég eseménydús a sorozat.

– Moses should finish his work.
– Being a psychopath is not a job

A sorozatnak van még egy fontos aspektusa. A nyomozás mellett annak is külön figyelmet szentelnek, hogy a támadássorozat milyen reakciót vált ki – a közvéleményben és a médiában is (mármint a sorozat világában nézve). Egyfajta társadalomkritikaként is működik a 13 Commandments, de legalábbis elgondolkodtat.

A történet kerek, lezárt, és persze idővel ki fog az is derülni, miért 13 van a sorozat címében (azon kívül, hogy 13 epizód van). Elismerem, hogy kicsit hosszú (ez nekem valahol a 11-12. rész környékén tűnt csak fel), viszont a két fő detektív színészi alakítás szempontjából is kiemelkedik a szereplők közül.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz