login |

Escape At Dannemora: vége az 1. évadnak

2019. 01. 06. 21:44 - Írta: human

13 hozzászólás | kategória: kritika,

A valóság írja a legjobb történeket? Legalábbis, ha profi írók döntik el, hogy miképp lehet jól elmesélni ezeket. A Showtime sorozata esetében is ez történt, nem tudom, mennyit költöttek a pár éve Dannemora-ban történt szökéshez, vagy mennyit színeztek rajta, de az biztos, hogy az információkat úgy adogatták, hogy öröm volt nézni.

A pilotnál mindent leírtam a történetről, amit előzetesen tudni érdemes, de röviden tényleg csak ennyi: két fegyenc szökését mutatják be. Nem Prison Break-szinten, sőt, az ahhoz hasonlító, agyzsibbasztó cliffhangerek létezésével zseniálisan játszanak is az itteni készítők, és amikor “Á, itt a rész vége”-szerű a hangulat, akkor még folytatják, a várakozásunk miatti feszültséget felhasználva.

Arról nem is beszélve, hogy máshol is milyen ügyesen manipulálnak minket, már ha lehet ezt mondani rá. Konkrétan ugye egy flashforwarddal indul a sorozat, amiből megtudjuk, hogy sikerült a szökés. Ennek ellenére is idővel elkezdünk aggódni a szereplőkért, elérik ezt a hatást, így akad pár egyszerű, de iszonyat izgalmas, feszült pillanat. Például amikor először bemászik oda Paul Dano karaktere. Nem akarom jobban elspoilerezni.

Arról nem is beszélve, hogy a film minisorozat közepe után nem sokkal van egy igazi flashback epizód, ami mindent átértelmez. Egész addig az érdekes, szabadulásukat tervező rabokat látjuk, őket építik, hogy aztán 35-40 percben lerombolják őket.

Kicsit a The Shawshank Redemption ugrott be, amikor Red végül elismeri hogy bűnös, ezzel ugye még közelebb kerülve a megváltáshoz. Itt semmi efféle nincs, viszont az eddig célorientált karakterekről megtudjuk, hogy miért is vannak börtönben, ami bizony átértelmezi azt, ami utána következik. Ez az egyik legerősebb húzás a sorozatban amúgy, és ezért kezdtem úgy a posztot ahogy. Mert egy újságcikkben, hírben lehet máshol helyezkednének el ezek az információk, baromira számít az adagolásuk mikéntje.

Ha már szóba hoztam a The Shawshank Redemptiont, akkor sajnos el is jutottunk az Escape at Dannemore egyetlen negatívumához: a képi világ nagyon Frank Darabont klasszikusát, na meg több 70-es évekbeli filmet idéz. Ez az elején még pozitívumnak számított a szememben, és a végén is jó volt nézni, de igazából valahogy nem illett a sztorihoz.

Mármint gondolom, időtlen hatást akart elérni ezzel az összes részt rendező Ben Stiller és a szezont fényképező Jessica Lee Gagné, de valahogy pont elvette tőle azt, hogy ez az egész csak pár éve történt. Csak a popzene helyezi el időben az egészet, ami nézőként valahogy egy kicsit furcsa. És a visszaemlékezős rész is ugyanúgy néz ki, szóval még képileg sem érezni át, hogy arra korábban kerül sor.

De amúgy gyönyörű az egész sorozat, szóval a számomra kicsit gyengébb pilot, és a fényképezéssel kapcsolatos szőrszálhasogatás miatt vonnék csak le pár pontot, 8/10 körülire letornázva, de nálam még így is a tél újonca lett simán.

13 hozzászólás Ne habozz!

Alf Stokes - 2018. 12. 31. 14:51

Nálam is az idei év egyik kedvence volt. Emlékszem pár éve olvastam a szökésről a hírekben, majd a lezárásról is, túlságosan nem tartottam izgalmasnak a sztorit, így nem is vártam túl sokat a sorozattól.

Azonban zseniálisak voltak a színészek (a három főszereplő mellett kevés szó esett a Lyle-t alakító Eric Lange-ről), tetszett a helyszín, az operatőri munka, és Ben Stiller is teljesen más oldalát mutatta meg, mint amit tőle megszoktunk.

Az ötödik rész eleje a zenéjével együtt valami szenzációs volt. És amikor már kezdte megkedvelni a szereplőket az ember, akkor a brutális hatodik rész szépen helyre is tette a dolgokat. A zárást pedig a hosszú jelenetek ellenére egy pillanatig sem untam.

Még sok ilyen sorozatot jövőre.

Snoopyzit30 - 2018. 12. 31. 15:31

Én idén száznál is több évadot láttam, szóval nálam azért nem fér be az év kedvencei kategóriába, de tényleg nem volt rossz. Nekem ez az utolsó rész egy kicsit unalmas volt, annak ellenére, hogy direkt nem néztem utána, hogy mi is történt velük, de valahogy több izgalmat vártam. Még az eleje az úgy jó volt, de utána egyre laposabb lett. A börtönben játszódó részek szerintem jobbak voltak.

A színészi alakítások miatt viszont tényleg megérdemli a dicséretet, főleg Arquette nagyon meggyőző volt.

7,5/10

Gevin - 2019. 01. 02. 00:04

A finálé sajnos gyengébbre sikerült, mint a korábbi részek, és a játékidő is feleslegesen volt elnyújtva több, mint másfél órásra. Ettől függetlenül nálam maradt az év legjobb újoncai között.

Én sem néztem utána, hogy mi történt a valóságban, ettől függetlenül picit mást vártam az utolsó résztől, de végül is nem hazudtolta meg önmagát a sorozat. Egy egyszerű történetet mesélt el brutál jó karakterekkel, színészi alakításokkal, atmoszférával és drámai ívvel.

Stiller rendezésileg nagyon odatette magát. Pazar beállítások, zenék, kompozíciók, bravúros operatőri munka. Vállalhatna még több ilyet.

Bence - 2019. 01. 02. 00:16

Shagil Beckur ilyet tud? Zseniális volt.

Egészen egyedi, de szinte már zavarba ejtően steril módon lett eladva ez a történet, ami talán a legnagyobb erőssége. A casting is prímán illik a korszellemhez.

Jack Bauer - 2019. 01. 02. 22:17

Talán két részben jobb lett volna a zárás de így kvázi filmként is tetszett. Ahogy az egész mini sorozat is.

Ami a szökést illeti, B terv nélkül halálra volt itélve az egész és ez le is esett Mattnek hamar. Sweat messzebre jutott egyedül de őt is utolérte a végzete.

rary - 2019. 01. 05. 20:18

Az eleje tényleg döcögős volt és egy rész után majdnem ott hagytam, de jól tettem, hogy nem. Prison Break-kel össze sem hasonlítható, de azon kívül nem rossz és megérte. 8/10.
Továbbiakban Spoiler.
***SPOILER***
Összevetve a PB-vel, itt 2-en szöknek, nem pedig többen, ez kicsit néha unalmassá tette. A két fegyenc közül Sweat volt a kedvencem. A legjobban Tilly férjét sajnáltam. Tilly férje egy kisvárosi dolgos ember, akinek nincsenek nagy igényei az életben, megvannak a napi rutinjaik, de szereti a feleségét. Csak ellaposodott a kapcsolatuk, amit a férj nem vett-vagy nem akart észrevenni. Őt sajnáltam a legjobban a végén, mert ő maradt egyedül és őt törte meg a legjobban a dolog. De megmutatta az igaz szerelmét, mert látogatta a feleségét továbbra is és kitartott mellette (volt más választása vajon?).
A két fegyenc jól látta meg, hogy Tilly-t be lehet hálózni, sebezhető és kiéhezett volt. :)
Sajnáltam Palmer-t, hogy el kellett égetnie a képeket, nagyon szépek voltak.
***SPOILER vége***
A végére nagyon megkedveltem a karaktereket, nem tudnék senkire rosszat mondani. Ha lesz folytatás, érdekelne.

Alain Prosztó - 2019. 01. 06. 22:11

Jujj, a bemászás, úr isten! Én ráadásul kicsit _olyan_fóbiás is vagyok, alig tudtam végignézni.

Egyébként végig éreztem, hogy egyszer csak kibontják a börtönben ülés okát, mert nagyon nem esett szó arról, miért is van börtönben a két jómadár, maximum 1-2 infómorzsa került elő.
Viszont olyan nagyon sokkal utána se lett antipatikusabb Sweat (Matt igen, de ő nem csak a bűne miatt).

Nagyon tetszett még a városka suttyó valósága. Az a nyomorúságos vidéki proli lét, amiben Tilly meg a férje tengődnek. És ha már itt tartunk: a férj, Lyle valami egész elképesztően jó figura. Az az igazi undorító, lusta, ambíciók nélküli suttyó, akitől rosszul voltam akárhányszor megjelent, és szinte szurkoltam Tilly-nek, hogy hagyja már ott. Aztán a végére az is megfordult, hogy abban a kapcsolatban ki a jó és ki a rossz.

Érdekesség még, hogy mennyire más a sorozat börtönvilága a bratyizó őrökkel, a kiváltságokkal, a blokkban relatíve szabadon jövés-menéssel.

human - 2019. 01. 07. 01:37

“Ami a szökést illeti, B terv nélkül halálra volt itélve az egész és ez le is esett Mattnek hamar. Sweat messzebre jutott egyedül de őt is utolérte a végzete.”

ezt nem értem, a 6. részben megtudtuk Mattről, hogy függő és gyenge, így a sok pia behálózta, nem látott ő be semmit. Sweatnek volt B terve, és majdnem sikerült is, Matt pedig max felbujtó volt, semmi kitartás nem volt benne, amint az már a falbontás-csővágáson is látszott.

Mordekai - 2019. 01. 07. 09:43

Minőségi cucc, korrekt iparosmunka 10/8.

Patricia Arquette nagyon elkapta a figurát és dícséret illeti a sminkesét is. Jó volt a dramaturgiai csavar is, amikor bemutatják, hogy nem véletlenül ültek a fiúk.

A történet amúgy nagyon egyszerű, de kihozták belőle a maximumot.

Ha már szóba került a Shawshank Redemption, akkor itt van még egy emlékezetes momentum:

https://oddstuffmagazine.com/funny-pictures-june-25-2015.html/shaw-skank-sex-triangle

karit - 2019. 01. 07. 18:11

“Ha lesz folytatás, érdekelne.”
He? : )

(Mondjuk, ha a Titanicnak is lehetett a HC-ban, akkor ennek pláne.)

Amúgy bár a PB-nek se lett volna… Sikerült kult-helyről vicc-helyre küzdenie magát.

rary - 2019. 01. 07. 21:34

Jogos. :)
A lesz folytatást úgy értettem, hogy ha csoda folytán tovább vinnék a történetet, mondjuk Sweat szálát, nézném.

Sawyer - 2019. 01. 08. 18:12

A 2. rész feléig “tűrtem”, addig rengeteg volt az üresjárat. Emlékszem, nagyon szép volt a fényképezés, de a rész negyedét unalmas tájképet tették ki, ami egyébként nem is lett volna zavaró, de nagyon döcögős vol,t mind a sztori, mind a karakterek idegenként hatottak. Totál nem érdekelt, hogy mi lesz a sorsuk. A Prison Break fikció, de ott mégis úgy össze tudták hozni az első évadot, hogy az utolsó statiszta takarító fegyenc is olyan karakteres volt, hogy beleégett az ember emlékezetébe. Itt lement az első rész, és nem nagyon volt ilyen momentum. A varrodás nőről most sem tudom eldönteni, mit gondoljak, de nagyon irritáló volt.

bvr - 2019. 01. 13. 21:51

Hát, érdekes sorozat volt.
Ami tetszett az a vidéki usa hangulatának megragadása, ami nem éppen a “gazdagok és szépek” világa, hanem pont ellenkezőleg. Ezt nagyon jól elkapták.
Szintén tetszett a “szokásos” börtönfilmek/sorozatokkal szemben mutatott börtönvilág.
Meg persze szépen fotózott (bár én is azt gondolom hogy azért egyben öncélúan “retró” annak fényében hogy 2015ös esemény), és sok szuper színészi játék.

Viszont ez nekem nagyon nem töltött ki 8 epizódot, és pár rész után még belegyorsítva nézve is elég vontatottnak találtam.

Az a bizonyos flashback epizód meg nálam elég ellentmondásosra sikeredett, mert persze hatásos volt, de azért inkább hatásvadász (és kikezdte a sorozat világának koherenciáját)

Összességében érdekes sorozat volt, nem bántam hogy megnéztem, de ennyi, nem került nálam a kedvencek közé.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz