login |

You’re the Worst: kezdett az 5. évad

2019. 01. 08. 21:30 - Írta: Shannen

10 hozzászólás | kategória: kritika,

Mely egyben az utolsó is lesz. Bizony, öt év után le fog köszönni a jelenlegi komédia kínálat egyik legegyedibb és legelvetemültebb darabja, mely két borzasztó ember egymásra találását és felnőtté válását mutatja be. Az egész sorozat a romantikus filmek karaktereit és kliséit fordítja és karikírozza ki, miközben azért a sztori is kellő drámaisággal és nagyon szépen leírt karakterfejlődésekkel halad előre.

We have the best love story. Because our is ugly and uncomfortable and haunting and brilliant and thrilling. And yeah, it’s messy and complicated. But it’s true. And that’s beautiful.

Bár az első pár percben kicsit pislogtam, hogy mire fog kifutni ez az évadkezdés, de a végére kiderült, hogy ennél jobban fel se vezethették volna az utolsó etapot.

A rész feléig senki ismerős nem bukkan fel, helyettük a 90-es évek végén egy videókölcsönzőben dolgozó srác és egy filmrajongó egyetemista lány kibontakozó románcát látjuk. Ez egyrészt roppant hangulatosan lett megcsinálva, lehetett közben jókat nosztalgiázni, közben pedig egyre jobban nőtt a feszültség, hogy mikor derül már ki a csattanó.

A tovább mögött folytatom spoileresebben.

Ez hamarosan meg is történt, amikor ugrottunk a jelenbe, ami nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol az előző évad véget ért, azaz két főhősünk Gretchen és Jimmy egy esküvő-szervezőnél vannak, ahol azt mesélik el, hogy hogyan is találkoztak és jöttek össze. Természetesen az egész kamu és innentől egyre szürreálisabb és persze egyre szórakoztatóbb fordulatok következnek, most már Aya Cash és Chris Geere alakításában.

És bár úgy tűnhet, hogy egy filler-szerű résszel indították az évadot, valójában ez a rész tökéletesen magába foglalt mindent, ami a sorozat esszenciája, a humort, a cinizmust, a két idióta de nagyon is szerethető főhőst és azt is megmutatta, hogy mennyire (nem) veszi komolyan magát a sorozat.

Bármennyire is így volt kerek ez a fél óra, kicsit sajnáltam, hogy a másik két karakter, Lindsay és Edgar most kimaradtak, bár valószínűleg fogunk még eleget találkozni velük is a hátralévő részekben.

A záróévaddal kapcsolatban bennem két kérdés merül fel.

Az egyik, hogy az előző két évad azért tudok elég mélyre is menni, ami a témákat és a hangulatot illeti, elsősorban nyilván Gretchen mentális állapota miatt, kíváncsi leszek, hogy idén, az esküvőre készülve (aminek megvalósulására azért nem vennék mérget) mennyire hajlanak a töményebb szórakoztatás felé az írók. A másik pedig, hogy a tavaly hibákból tanulva vajon kap-e több figyelmet Edgar, akit a korai szezonokban nagyon szépen építgettek fel, de legutóbb kicsit háttérbe szorult.

10 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2019. 01. 09. 20:05

Nekem nem jött be a kezdés. Sajnálom, hogy az utolsó évadból egy egész rész ment a levesbe. Abban egyetértek, hogy simán kinézem a karakterekből a szituációt. De ez egy darab csattanóra volt felépítve, ami egy jelenetnek jó lett volna, egy egész epizódra viszont nem volt benne muníció. A 90-es évekbeli (?) nosztaligára alapozták az első 15 percet, ami nálam nem ült, így élvezhetetlen volt számomra a rész. Na de majd a következő.

hallak65 - 2019. 01. 10. 09:50

Ez milyen álszent már, hog a hivatalos megjelenés előtt, sőt még a torrent megjelenés előtt kikerült a SPOILERES kritika, és nem lehet rákérdezni a forrásra, mert valszeg torrent, attól függetlenül, hogy az olvasók 90%-a így szerzi be az egyébként másképp elérhetetlen nyugati kultúrát.

kisanna - 2019. 01. 11. 13:49

ez valami szörnyű volt, nem is értem, minek kellett elpocsékolni egy részt…

hallak65 - 2019. 01. 12. 01:17

Nekem tetszett. Első évadot hozta. Rég nem nevettem a sorozaton ennyit.

Shannen - 2019. 03. 09. 17:52

Azért ez a 5×09 Sunday Funday-rész mennyire beteg volt már. :D

Az volt a félelmetes, hogy hiába szállt el a sztori egyre jobban, és érezhető volt, hogy valami nem stimmel, de néha annyira elborultak alapból is, hogy már semmi nem lepődtem volna meg.

Az utóbbi részekben felbukkanó flashforwardok egyre inkább kíváncsi tesznek, hogy hova fog kifutni a dolog. Tényleg őrült az egész sorozat és az összes karakter, de úgy érzem baromira fognak hiányozni nemsokára.

Shannen - 2019. 03. 28. 21:20

Így egy résszel a vége előtt nem semmi gyomros részt kaptunk, még akkor is ha Paul-ék szálán volt egy kis humor és kedves pillanat.

Az utolsó részt kíváncsi leszek hogyan oldják meg, hiszen egyrészt az esküvő napját is be kéne mutatniuk, plusz a flashforward-os időszakot is, ami így elsőre kicsit soknak tűnik 20 percben.

Egyelőre semmi rosszat nem tudok mondani az évadra, remélem méltó sorozatzárót kapunk jövő héten.

mgitta - 2019. 03. 29. 14:17

@Shannen: tényleg elég gyomros volt, de azért kaptunk egy pár gyomrost már az előző részekben is. Nagyon kíváncsi leszek, hova futnak ki, de annyira drukkolok ennek a kettőnek, hogy sikerüljön, de valamiért azt érzem, hogy nem fog :(
Más: csak nekem volt Jimmy törős-zúzós jeleneténél az, hogy megjelent benne a Fruit Ninja (görögdinnye), a tévétörés meg számomra a The Good Fight főcímjét juttatta eszembe?

Shannen - 2019. 03. 29. 21:10

“csak nekem volt Jimmy törős-zúzós jeleneténél az, hogy megjelent benne a Fruit Ninja (görögdinnye), a tévétörés meg számomra a The Good Fight főcímjét juttatta eszembe?”

Igen és igen. :D Tényleg ezekre emlékeztettek, bár szerintem egyik sem volt szándékos, csak inkább jól mutattak így lassítva.

És igen, én is szurkolok nekik, de közben Edgarnak is igaza van bizonyos pontig, bármennyire haragudtam rá, hogy ezt képes volt Jimmy-nek így előadni.

Mom - 2019. 04. 04. 07:24

Egyáltalán nem tetszett az utolsó évad. Egyetlen része sem. Kivéve az utolsót. Miután 12 epizódon keresztül éltek teljes tagadásban, az utolsó részben sikerült olyat lépni, ami egyszerre boldognak is nevezhető, de nem felhőtlenül, viszont abszolút hűek maradtak magukhoz a karakterek. Ami nem jelenti azt, hogy nem fejlődtek! Csak éppen nem mentek el a szürreális happy end irányába, hanem megmaradtak a realitások talaján (valamennyire), amiért annak idején leragadtam mellettük.
Ez hiányzott az évadból. De az utolsó részért örülök, hogy kitartottam. Viszont ha legközelebb nézem majd a sorozatot a negyedik után egyből a fináléra ugrom majd és az ötödik évad többi részét igyekszem elfelejteni, hogy egyáltalán létezik.

mgitta - 2019. 04. 04. 12:42

Jaj, olyan jó egy olyan sorozatzárót nézni, ahol nem érzem azt, hogy ezt most muszáj volt így? :) Hűek maradtak, és nagyon örültem, hogy kicsit a jövőbe is bepillanthattunk. És igen, azért a nézők elgondolkozhatnak rajta, vajon végig kitartanak-e, illetve Gretchen betegsége végig kordában tartható-e.
Az 5. évad nekem se lesz kedvencem. Volt benne néhány jó jelenet, 1-2 jó rész, de összességében nem emiatt az évad miatt szerettem ezt a sorozatot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz