login |

Pilot-mustra: Fam – 1×01

2019. 01. 11. 15:05 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

Nyilván egy többkamerás (értsd: élő közönség előtt, színpadon felvett) komédiának nincs sok esélye nálam, főleg, ha CBS-esről van szó, örülök, ha évente egy nézősöm akad a műfajból, éppen ezért a saját megítélésemtől elvonatkoztatva a Fam pontosan olyan, mint az ugyancsak idei CBS-es újonc, a Happy Together, ártalmatlan, amit jó páran képesek egyetlen mosoly nélkül végigülni, a multicam-közönség tagjainak viszont simán ajánlható, hiszen el tudják nézni, ha akarnák.

FAM – 1×01 – 3/10

A kérdés csak az, hogy miért akarnák? A Fam egy családi felállást hoz el, amit kicsit megcsavarnak, hogy ne egy tipikus anyu, apu, 2 gyerek-mix legyen – és többek között ezért lesz külsőségeit tekintve pont olyan, mint a Happy Together, még akkor is, ha a fő történeti szál teljesen más.

Abban ugyan régóta házas fiatalok vannak a középpontban, itt pedig házasság előtt állók, de mindkét pár befogad magához egy jövevényt – az őszi újoncban egy rocksztár srácot, ebben pedig egy rég látott tinédzser féltestvért, hogy aztán jól felboruljon az addigi életük. (Párhuzamnak még megemlíthető, hogy mindkét sorozatban állandó szereplők az egyik főszereplő szülei, mert kell valami mellékszál is.)

Sajnos hiába a mixtúra, a Fam-ben szinte minden fájdalmasan klisés, akár az ifjú pár kapcsolatát nézzük (Nina Dobrev és Tone Bell szimpatikus, de nem több), akár a szülőkhöz való viszonyukat, akár pedig az esküvővel kapcsolatos problématárukat. Persze ebben a sorozatban is változást hozhat az “edgy”, bakancsos, lázadó, drogdíler pasival rendelkező tini, de Shannon karaktere nem elég, hogy nem vicces, de még kifejezetten unszimpatikus is.

Egyetlen tényező húzta fel az alapfelállást és vele együtt a pilotot, Gary Cole, halottnak hazudott, vaskalapos rendőr apakaraktere, aki ezerszer megbánta, hogy gyerekei lettek, és nem is nagyon törődik velük. Ő az, akiben bőven van potenciál, és akivel nem ezerszer látott dinamikákat is ki lehet játszani – persze csak addig, míg évad végére meg nem javul valami igen érzelmes történetszál eredményeképp.

Mint írtam, alapjába véve a Fam ártalmatlan (semmilyen?), nem felháborítóan rossz, így lesz egy beépített közönsége, mely tagjai 10-20 rész után azt fogják észrevenni, hogy vicces lett a sorozat és még jobban belehabarodnak majd. Pedig erről szó sem lesz, mindössze annyi fog történni, hogy amikor már megszokták a karaktereket, jobban fognak rezonálni a kikarikírozott tulajdonságaikra és visszatérő gegekre.

Én viszont nem megszokni szeretnék sorozatokat, hanem szívből szeretni, szóval ezt a második rész megnézése után (látatlanban) passzolnám. Ha már a CBS-es többkamerás kínálatból kéne választanom valami frissebbet, akkor még mindig a The Neighborhood lenne az, de még az ugyancsak családi Man with a Plan-re is előbb kapcsolnék, mint a Fam-re, ha ilyen marad a folytatásban.

11 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2019. 01. 11. 17:13

5 másodpercet bírtam. Ötöt…

FrankLuck - 2019. 01. 11. 18:59

én 40 másodpercet (de azért belepörgettem… kár volt)

Troy - 2019. 01. 11. 21:43

Háát a kritika alapján nem túl erős,bár a második képen látok plusz két okot :-D

Mom - 2019. 01. 12. 07:40

Azon túl, hogy én azért adok neki még egy-két rész esélyt, mert én egyáltalán nem bánom, amikor meg tudok szeretni karaktereket és miattuk kevésbé humoros, vagy eredeti dolgok is nézőssé válnak, egyetértek. Klisés, ezerszer látott, kétlem, hogy meglepetést okozna később. Ez mondjuk nálam nem feltétlenül negatívum, mert én az autópályán is találok néznivalót :D

Amit viszont mindenképpen meg szeretnék említeni pozitív meglepetésként, hogy Nina Dobrev tök jó! Sokkal semmilyenebb játékra készültem tőle, talán ezért is nem verte le a lécet, de mar csak miatta is kíváncsi leszek még egy-két epizódra, mert érdekel, hogy mi lesz ebből, illetve a főszereplő srác is szimpatikus volt elsőre. A tesóról még folynak a tárgyalások, a szülők rém idegesítőek voltak számomra.

winnie - 2019. 01. 12. 08:45

“én egyáltalán nem bánom, amikor meg tudok szeretni karaktereket ”

a megszeretés jó, én csakis a megszokás/elviselés ellen vagyok:)

a két főszereplő, ahogy írtam, nekem szimpatikus volt, a hugi valamiért nagyon nem. a szülők hohumm kategória, semmiképp sem pozitívak. az meg külön zavar, hogy rögtön muszáj villogtatni, hogy “sikerült szerződtetnünk egy broadway-színészt!”, legalábbis feltételezem, hogy a pasi színpadi arc.

lalakov - 2019. 01. 13. 19:57

Nekem nagyon bejött. Végig nevettem rajta.

Thomas - 2019. 01. 14. 20:30

Nekem is bejött, szeretem az ilyen régi vágású sitcomokat. És itt tényleg szimpik a szereplők is, a hugival sem volt gond, rajta röhögtem a legnagyobbat:) Mert ezt tényleg végig röhögtem, míg sok sitcomot csak fapofával nézek. A szülőket sem éreztem olyan erőltetettnek, mint a Happy Togetherben, itt valahogy ők is szimpibbek. De majd meglátjuk, mert a pilotja még annak is tetszett, a 3. részt meg már alig bírtam végignézni:) De ha nem változik a stílus, maradok.

Thomas - 2019. 01. 18. 14:53

1×02 is tök jó volt, a Crowded óta ez a legjobb sitcom:) Sőt, abban a szülők elég erőltetettek voltak, ebben még a srác szülei is jók, meg a nyomozó apuka is:) De a legjobb még mindig Shannon! Szóval szerintem itt mindenképpen maradni fogok, vicces.

Anni - 2019. 01. 20. 15:30

Nekem is tetszik 2 rész után, jókat nevetek rajta. Mindenki kedvelhető benne, Ninának is jól áll ez a szerep. :D

jenga - 2019. 01. 21. 11:29

nem volt ez rossz
dobrev jobb,mint amire szamitottam
a shanonnt alakito lanyrol meg eleg azt tudni,hogy az Adlon csalad tagja. pont olyan jo, mint az anyja
bar nagyot csalodtam, amikor meglattam jaden smith mellett :D

winnie - 2019. 01. 23. 13:04

1×02: továbbra is áll az, hogy “ártalmatlan (semmilyen?), nem felháborítóan rossz, így lesz egy beépített közönsége”

ez a sima 3/10 a többkamerásoknál nálam, a világon semmit nem vált ki belőlem. aki eddig irritált, az most is, aki semmilyen az most is, aki szimpatikus, az most is. a gond az, hogy nincs stílusa (csak “van”) és nincs benne olyan karakter, akit le lehetne írni valahogy az apán kívül. mindenki csak lóg, és éppen az adott poént elmondja. ennél jobban meg kéne rajzolni a figurákat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz