login |

Travelers: a 3. évad – írta Andris

2019. 01. 13. 20:55 - Írta: vendegblogger

14 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Karácsony előtt felkerült az itthon Idővonal címen futó Travelers legutóbbi, 3. évadja a Netflixre (most már csak ott látható), a korábbiaknál kevesebb, mindösszesen 10 résszel.

Személy szerint nekem nagyon tetszett a sorozat az alapkoncepciója, noha nem éppen egyedi a téma. Az első részekkel teljesen berántott a széria, bár elismerem, csak bűnös élvezetként, mert minden elfogultságomat összeszedve is csak egy gyenge közepesnek éreztem a szintet. De valamiért mégis lekötöttek a karakterek, tetszett az alaptörténet, szórakoztattak a részek. Azonban már az első évad vége felétől érződött egy kis hanyatlás, ami fokozódott a második évadban is, és ezt a harmadik évad sem állította meg, sőt.

Idén gyakorlatilag szinte alig történt valami, nem is nagyon adtak új szálakat az eddigiekhez, csak az S2 eseményeit próbálták feloldani, vagy tovább mélyíteni. Ezzel mondjuk még semmi baj nincs, esetleg annyi, hogy a 10 rész nézése közben végig olyan érzésem volt, hogy nem haladunk sehova sem, nincs előttünk egy irány, egy megfogható cél, ahova ki akarnak lyukadni az írók.

Ha egy szóval kéne jellemeznem a Travelers 3. évadját, az az ‘üres‘ lenne. Ugyanis idén nem láthattunk mást, csak súlytalan, helyenként szappanos drámázásokat a karakterek között, egy-két heti ügynek betudható eseménnyel megfűszerezve, miközben az alaptörténettel, miszerint a jövőből embereket küldenek vissza azért, hogy megváltoztassák a múltat és megakadályozzák a civilizáció és a Föld hanyatlását, sehova nem haladtunk.

Az S3-as részek jelentős hányada arról szólt, hogy némely karakternek mi az éppen aktuális, és személyes gondja, amit aztán meglepő módon és menetrendszerűen meg is oldanak a rész végére. Ha volt is valami olyan esemény, ami elvileg befolyásolja a jövőt, arról is kiderült, hogy valójában semmi hatása nem volt, vagy ha mégis, annak semmi eredményét nem láttuk.

Egyszerűen úgy éreztem a részek alatt, hogy nem haladunk egyről a kettőre. Megrekedtek a karakterek azon a szinten, hogy az eredeti csapatból vagy a kialakult kiterjesztett gárdából valakinek felmerült valami „egészen komoly” problémája, és ezt oldották meg 40-50 perc alatt.

A tovább mögött folytatom egy nagyon kicsit spoileresebben.

Emellett ahogy haladtam a részekkel, egyre inkább zavarossá vált minden. Egyrészt a készítők belekezdtek (még a 2. évadban) abba a témába, hogy a 21. századi Földön is képessé vált egy bizonyos személy az emberekben ugrálni, ami idén csúcsosodott ki. Nyilván ez szolgálta volna a WTF-faktor egy részét, csak éppen elég szerencsétlenül lett kivitelezve.

Másrészt az utolsó pár részben felerősödött az, ami amúgy az egész évadra jellemző volt, hogy teljesen hektikus tempóban, a semmiből, minden alap nélkül jöttek elő a történések és az események. Tehát sokszor úgy tudták le a történetépítést, hogy egy-egy mondatban vagy egy dialógusban valamely szereplőtől megtudtuk, hogy a háttérben bekövetkeztek bizonyos események, aminek ez és ez lett az eredménye.

Valamiért úgy érezték a készítők, hogy ebben a röpke 10 részben az aktuális események alapozására nincs ennél többre szükség. Nekem ez végig nagyon szúrta a szememet, de az utolsó pár részben egyenesen zavaróvá vált. Néha csak kapkodtam a fejem, hogy most mi is történik, aztán kicsit (vagy nem kicsit) visszatekerve megtaláltam azt az egy mondatot, ami értelmet adott annak, amit eddig láttam, és amire éppen nem figyeltem oda kellőképpen abban a pillanatban.

A befejezésről pár szót ejtve, úgy gondolom, hogy ahogyan vége lett az idei évadnak, egyszerre ad lehetőséget arra, hogy lezártnak tekintsük a sorozatot abban az esetben, ha nem rendelnének be több részt, de lehetőséget ad arra is, hogy teljesen újrakezdjék (ez elég nyilvánvaló). Az nagyon érdekelne, hogy hogy oldanák meg az utóbbit, főleg, ha maradnak ugyanezek a szereplők.

Igazából nem is nagyon tudom elképzelni, miképp is nézhetne ez ki, de ha lecserélnék a teljes színészgárdát, akkor meg az lenne kissé fura és cseppet sem pozitív a rajongók számára, így nem is tartom ezt valószínűnek. (Azért érdemes utána olvasni pár teóriának az interneten, némelyik egészen érdekes.)

A zárás miatt egyszerre vagyok kíváncsi a következő évadra, de nem fogom bánni azt sem, ha nem lesz több rész berendelve. Maradva az utolsó jelenetnél, ez a próbálkozás bár ígéretesen indult, de végül sikertelen lett. Részemről az idei évad mindössze 3/10 pontot ért meg.

14 hozzászólás Ne habozz!

johndoe - 2019. 01. 13. 21:37

Nálam pedig pont az ellenkező volt igaz.
Behoztak rengeteg olyan ötletet-megoldást, ami tovább mélyítette a sorozat világát, vagy mint a második évadban a Groundhog Day epizód, ami a folyamatos újrapróbálkozásokkal mutatta be a koncepció lehetőségeit.
Nem is beszélve arról, hogy elég jó filozofikus kérdéseket vetettek fel benne többször is. Az utolsó 3 rész pedig egy folyamatos izgalomban tartott érzelmi hullámvasút volt.
Nálam simán 8/10-es évad

FP Jones - 2019. 01. 13. 22:00

Nekem is tetszett, nem volt bajom vele.

Geza Kovacs - 2019. 01. 13. 22:09

Túlbonyolították, az biztos, néha már alig volt követhető nekem is, a vége pedig igen sajátos lett. Nekem egyértelműen sorozatzárónak tűnt. Ezzel együtt a 3/10 erősen kőszívűnek tűnik, vagy esetleg át kell értékelnem minden eddig 3/10-nek értékelt sorozatot, főleg a pilotokat, mert ha itt ilyet olvastam, már bele se kezdtem. Ez az évad viszont abszolút nézhető és nézendő (annak aki látta az első 2 évadot persze).

Tyberius06 - 2019. 01. 13. 22:28

A harmadik évad nálam is inkább pozitív irányba mozdult. Nem mondanám, hogy nem haladtak semerre, bár tény, hogy egyes szálak és történések eléggé kapkodósak lettek. Igazából a végén a “reset” nekem bejött, gyakorlatilag az egész Faction-t ki lehetett vele lőni, ami az egyik problémát adja ugye a jövőben. Az évad végén a tömeges karakter hullások meg valahogy mutatták, hogy vmi hasonló fog történni. Abba mondjuk jobban belemehettek volna, hogy Philip mennyire keresztbe látja az alternatív idővonalakat, mert az egy érdekes szál volt.

Egyébként tökéletes sorozat zárás volt, ha nem folytatnák.

cherockee - 2019. 01. 13. 22:32

Szintén ellenvéleményen vagyok, nekem bejött, erős túlzás ez a 3/10 szerintem.

Latza - 2019. 01. 13. 23:42

Simán jó kis évad volt. Abban igaza van a cikkírónak, hogy nem nagyon haladnak semerre, de ahogy egyre inkább kiderült, hogy úgysincs hatásuk az idővonalra, illetve mindent vissza lehet csinálni, felesleges olyan nagy átívelést várni.
A lényeg, hogy elszórakoztatott és szívesen látnám a folytatást. Persze akkor már tényleg nem lenne muszáj megint lefutni ugyanezeket a köröket, hanem jöjjön valami új ötlet… :)

Andris - 2019. 01. 14. 01:06

Sokat gondolkoztam a 3 ponton :) De én pont úgy éreztem, hogy túlságosan felülpontozom magamban a sorozatokat, ezért maradtam ennél a pontszámnál, realisztikusabbnak éreztem.
A véleményemet egyébként az formálta át ennyire, hogy már a második évadnál is úgy éreztem, hogy nagyon lassan haladunk nagyon keveset. Ott is kezdtek áttérni a drámázásokra. A történet előrehaladása helyett azt kell néznünk immár 2. éve, hogy Grant (azt hiszem ez a neve, az FBI-os) felesége mennyire nem bízik meg benne, aztán mégis, aztán megint nem, stb stb. Csak hogy egy példát hozzak. És a játékidőből pl. csak ez a kis szál eléggé jelentős szeletet kitesz, túlságosan is. Persze voltak szálak amik tetszettek, de nekem ez már kevés volt (és idén amúgy számomra azokat is elrontották).
Meg is örültem a hírnek, hogy a Netflix átveszi, és nagyot csalódtam, amikor azt láttam, hogy csak rosszabb lett. Mindenesetre ha berendelik a következő évadot, akkor az első részt még nagyon kíváncsian fogom megnézni, hogy hogyan is oldották meg ezt a befejezést, de ha visszatérünk ehhez az egy helyben toporgáshoz, én kaszálom a sorozatot. Winnie sokszor hozza fel, és nagyon igaza van, hogy ennyi kitűnő más sorozat mellett nincs ideje az embernek rossz vagy középszerűekre.
De annak örülök, hogy volt akinek tetszett az idei évad :)

Andris - 2019. 01. 14. 01:12

ui.: @Geza Kovacs

Az sosem jó ha hagyod, hogy más véleménye formálja meg a sajátodat. Csak azért mert valaki itt 3/10 pontot ad egy pilotra/sorozatra (legyen akármilyen veterán kritikus), egyáltalán nem biztos, hogy neked nem tetszene meg, akár annyira, hogy a kedvenc sorozatoddá váljon, mivel a kritika egy szubjektív műfaj.

mSO - 2019. 01. 14. 02:15

Egyetértek a véleményezéssel és értékeléssel. Nem gondoltam, hogy ez az utolsó(?) évad, de azért többet vártam volna sokkal. Ennek ellenére nagyon is tetszett az évad, a karakterek élőek voltak és tényleg olyan új oldalról mutatták be a már-már elcsépelt időutazást, hogy fenntartották az érdeklődést. Jó volt látni azt is, hogy szorosabban összekapcsolták a szálakat az első és második évad történéseivel.

Én is örültem a resetnek a végén. Kíváncsi vagyok, látjuk-e megvalósulni – és hogy kikkel…

Sanya - 2019. 10. 07. 11:54

Szerintem semmi bonyolult nem volt benne, figyelni kell végig. Jól kidolgozott volt a történet, kerek egész. Nem hiszem, hogy lesz folytatás, az új utazóprogram inkább csak egy kis függővéget adott, de nem azért, hogy folytassák, inkább utalás a Groundhog Day epizódban látottra.

callisto - 2019. 10. 29. 09:53

sziasztok!Én igenis nagyon szerettem ezt a sorozatot és szerintem szuper a színészgárda és a karakterek! Örömmel néznék további évadokat is! Abban valóban egyet értek,hogy sokszor nem tudtam “mi is van” :-D de sosem zavart annyira,hogy negatívumként kezeljem!Szóval én nagyon sajnálom ,hogy kaszálták,szerintem többet érdemelt volna!

Bélabácsi - 2020. 06. 21. 21:43

Sziasztok!
Az miért van, hogy nálam a netflix-en csak az első kettő évad választható. A harmadiknak a nyoma sincs!

winnie - 2020. 06. 22. 04:39

nagyon sokszor jeleztük itt a blogon is, ld. a lokalizációs posztunkat, hogy ha magyarra van állítva a felületed, akkor nem fogod látni azokat a tartalmakat, amikhez nincs magyar specifikáció, felirat vagy szinkron. ami nem gond, ha csak úgy tudsz nézni, viszont, ha az angol is megy, akkor érdemes átállítani angolra a felületet, hogy sokkal több mindent tudj nézni.

Sparrow - 2021. 06. 15. 08:48

Én még az első évadban járok, de ha később is ilyen unalmas lesz, akkor inkább abbahagyom most. Köszi.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz