login |

Pilot: The Passage

2019. 01. 15. 21:30 - Írta: human

22 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Egy dolog biztos, a Manifest-nél sokkal jobban elkapott ez a FOX-ra érkezett országos high-concept sorozat. Mondjuk ez azért nem volt nehéz, hiszen itt legalább tényleg a fő rejtély van előtérben.

A történet egy… , mondjuk ki, vámpír vírussal való kísérletezésről szól. A Project Noah ezt kutatja, miután valami őserdő mélyén talált 200 éves embertől elkapja a kórt a csapat egyik tagja, a céljuk, hogy immúnissá tegyék a népet a betegségekre. Viszont ehhez a projekthez bizony emberi alanyokra van szükség. Először halálraítéltekből válogatnak, már ránézésre is jó ötlet vámpírrá tenni őket, ugyanis ez a mellékhatás.

Mindeközben egy madárnfluenza-szerű kór fenyegeti a világot, így be kell pöccenteni ezt a kutatást. Ennek során jutnak el a tudósok arra a pontra, hogy muszáj egy fiatalabb alanyon is kísérletezniük. Így kerül a képbe egy anyját épp elvesztő 10 éves lány, és a férfi, aki be kell vigye őt a központba, csak közben feltámad benne az apa, meg az emberség, és a megbízói ellen fordul.

A The Passage amúgy Justin Cronin könyvein alapszik. És gondolom, ott már felsejlik, hogy miért fontos pont ez a lány, de basszus, ebből a pilot semmit nem árult el. Ez most enyhe spoiler lesz, de egyelőre egy random utcakölyök, rendben, jó lett volna rajta kísérletezni, de ha nem, hát nem, simán találhatnának valaki mást. Konkrétan nem értem, hogy miért ered mindenki a lázadó ügynök és a lány után.

Pedig a moralizálás alapjai eddig nem is olyan rosszak. Itt van egy az emberiséget fenyegető járvány, ami miatt a kutatást fel kell pörgetni. Ez azért elég nehéz döntés, ahogy egy fiatal alany beszerzése is, de mégis érhetőek a tudósok valamennyire. És még a klisés fordulat is tetszett, miszerint a vámpírok képesek az őrzőik álmaiba furakodni. Mondjuk, ha már tudósok, akkor amikor kiderült, hogy több embernek is ugyanaz a rémálma van, akkor talán el kéne kezdeni vizsgálódni.

Persze más gond is akad, például az olcsó narrátoros megoldás. Meg hogy ismét csak várhatunk arra a beharangozott apokalipszisre. Mármint a narrátor azt mondja, hogy vannak szörnyek, meg efféle dolgokat, mintha már kitörtek volna a bázisról, de az még messze van.

Nem is tudom jobban megfogalmazni. Bár hamar beindul a cselekmény, de már most félek a felesleges elnyújtásától. Pedig eddig egész korrekt az anyag, kivéve a rendőrségről való szökés banálisságát. Persze kell alapozni, de azért ugye utalni is érdemes a később történő durva dolgokra, hogy maradjon a néző, mégis valahogy mellé megy a dolog egy kicsit.

Kíváncsi vagyok, hogy valaki a könyvet ismerve miket mond róla. Ez nekem az az erős 6/10, aminél azért valamennyi reményem van egy jobb folytatásra. De nem rántottak be igazán.

22 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2019. 01. 15. 21:12

ennyi alapján én nem merészkednék annyira high concept mezsgyére. korrekt volt, kap egy 6/10-et, de nekem egy az egyben olyan volt a felütése, mint a believe-é, amiben dettó egy pasi menekül egy kislánnyal az üldözők elől. ez a vámpírdolog egyelőre nem hoz lázba, gondolom a mitológiát majd felépítik idővel, de félek, hogy azon a szálon túl sok muszájkarakter van, akikkel foglalkozni akarnak a fő duó helyett.

human - 2019. 01. 15. 22:58

hát míg a manifestben egy heti ügy volt, addig itt azért minden szál rögtön átívelő, és a világvégéről beszélnek.

punyapapa - 2019. 01. 16. 01:10

Még nem láttam a pilotot, de a könyveket olvastam.
De a könyv alapján spoileres választ tudok adni arra, hogy miért pont Amyre esett a választás.
SPOILER ALERT
Azért őt választották, mert az anyja elhagyta, s senkije nem volt az égvilágon, így ha elviszik senkinek nem fog hiányozni. Valóban ő lesz a főszereplő, de csak azért mert beoltják a vírussal.
SPOILER END
Amúgy a narrációnak nagyom is van funkciója, de ez csak a legvégén lesz érthető.
Most este, vagy reggel megnézem, s akkor megosztom a véleményem.

human - 2019. 01. 16. 03:33

punya: igen, sejtettem, de amit a pilotban mutatnak, az ebből semmit sem sugall :) mármint a látottak alapján akárki is lehetne a gyerek, nem érteni miért fontos a lány. nem az van, h már túlélte a vírust és normális maradt.

punyapapa - 2019. 01. 16. 12:02

Na megnéztem ☺
Először a könyvről. A legnagyobb erőssége a trilógiának, a karakterábrázolás. Nagyon sok időt fektet Cronin arra, hogy mélységet adjon a szereplőinek, és motivációt, ezáltal nincsenek kérdések, hogy miért tesz xy ekkora baromságot. Az tetszett pilotban, hogy törekedtek arra, hogy ezt a hozzáállást megtartsák. Maga trilógia az erős karakter drámán túl egy baromi erős high-concept alapanyag. Már az első kötetben sok olyan dolog van, ami először lényegtelen, de később kiderül, hogy nagyon is fontos, s jó pár karakter van, akik most egyszerű statisztának tűnnek, viszont később meghatározó szereplők.
Ha nem veszem figyelembe a könyvet, akkor azt mondom, hogy egész pofás pilot volt, s kap esélyt a következő rész.
Mint adaptáció, véleményem szerint a könyv hangulatát többé-kevésbbé sikerült elkapni. De mivel ez csak egy 40 perces pilot volt, azért még kiforrott véleményt nem mondanék.
DE
Mikor adaptálnak egy regényt megértem, hogy mindent nem lehet a képernyőre álmodni, s muszáj változtatni az eredeti anyaghoz képest. Itt vannak olyan változások, amiken felhúztam magam.
Enyhe spoiler
A sorozatban azért kezdenek el kisérletezni a vírussal, mert a világban egy halálos vírus kezdett el terjedni. Ellenben a könyvben az történt, hogy Lear felesége gyógyíthatatlan beteg volt, és egy lehetséges gyógymódot keresett. Megtalálta a vírust, de addigra a felesége meghalt. Viszont a hadsereg rájött, hogy Lear mivel foglalkozik,s az ellenőrzése alávonta a kutatást. Viszont az, hogy a vírus eljutott-e a világ többi részére, vagy csak az amerikai kontinensen tombolt az a 3. kötetig kérdés marad. Így viszont véleményem szerint egy központi kérdéstől megfosztotta magát a sorozat, mert így már tudjuk, hogy az egész világra kiterjed.
A másik Babcock karaktere. Tök feleslegesen csináltak belőle nőt. A könyvben ő volt az egyik legagresszívabb halalálraitélt, s a nevelőszülei meggyilkolásának a részleteivel kínozta a körülötte lévőket. Hiányoltam ezt a kis borzongást.
Ami kissé még zavart az Amy. Nem a bőrszíne, mert az teljesen lényegtelen a történet szempontjából. Amy a könyvben sokkal tragikusabb életkezdést kapott. Egy éjszakás kalandban fogant, a vérszerinti apa másnap lelépett, és az anyja az apjával együtt nevelte stb-stb. Nem járt oviba nem ismerte a kortársait. Az anyja végül prosti lett, s a Amyt “rásózta” egy apáca rendre. A lényeg az, hogy az író nagy hangsúlyt fektett arra, hogy Amynek nincs senkije. A pilotban viszont ezt nem éreztem. S a könyvben, se lett teljsen megmagyarázva, hogy miért Amy lett kiválasztva, de ott volt olyan történése, ami azt suggalta, hogy ő nem egy sima gyerek.
Van még pár változás, ami nem tetszett, de nem akarok nagyon spoilerezni, hátha valaki kedvet kap a könyvhöz.
A következő részekre egy kis megjegyzés.
Megnéztem az imdb-n az adatlapot.
Az első évad 10 részes lesz. A szereposztás alapján az évadzáróban kezdődik a 100 évvel későbbi történetszál. Ezzel csak az a gondom, hogy a vírus kitörése előtti történetben nincs 10 résznyi anyag. Ha a pilotot nézem, akkor konkrétan a 3. résznek már 100 év múlva kell játszódni. Tény, hogy a 2. és a 3. kötetben is rengeteg a vírus kitörése elötti időről plusz a vírus kitörése idején játszódó sztoriszál, de szerintem sokat fog veszíteni az erejébő ha kronoliguksan adaptálják.
Summasummarum nem volt rossz pilot, de mint adaptációval már nem vagyok annyira kibékülve, de 3 rész után szerintem már kiforrottabb lesz a véleményem.
Bocsánat, hogy ilyen hosszúra nyúlt az írásom 😆

winnie - 2019. 01. 16. 12:10

az imdb-re nem érdemes ilyen szempontból hallgatni (ld. epizódszám, illetve történetszál), mert nem tudni, hogy amelyik felhasznál beírta az infókat csak tippelt, a régi pilottal (amit újraforgattak) kapcsolatos infókkal dolgozott vagy tényleg képben van. sorozatoknál egyébként is szeretik elhúzni az efféle nagy váltásokat.

Delora - 2019. 01. 16. 16:54

Én még egyelőre kissé óvatosan kezelem a sorit. Még nem merem beleélni magam :D a könyv nagyon magasra tette a lécet, de talán érdemes lesz teljesen külön kezelni a kettőt.
Remélem lesz hozzá hamarosan egy jó felirat is :)

stargatelost - 2019. 01. 16. 19:37

Engem baromira idegesített ez a pilot, de már az előzetesnél is írtam, hogy mekkora hülyeség így elindítani a sztorit… persze, biztos izgalmasnak gondolták, hogy menekülnek, de

**könyv spoiler**

Amynek meg kell fertőződnie basszus, lényegében ezzel indul el a sztori, Wolgasték rendesen beviszik a laborba, beoltják Amyt, aztán utána szabadul el a pokol, ugye kitörnek a vámpírok…
Lila karaktere is tök más…
Babcockot fentebb írták, mennyire fasza volt a könyvben… itt már most rossz ez az erőltetett csábító baromság

**könyv spoiler vége**

Henry Ian Cusick-ot meg megmondom őszintén, kezdem kicsit unni :D 100, Inhumans, most ez, ugyanúgy néz ki, és kb ugyanazt a karaktert játssza :D
Amy meg miscast, nekem sem a bőrszínnel van bajom, de nem szimpatikus a kiscsaj…

Jah az meg, hogy miért üldözik őket… ugye ez csak a sorozat hülyesége, könyvben nincs ilyen, de elejtik, hogy Wolgast sokat tud, ezért kell elkapni őket… de amúgy tényleg simán lehetne egy másik kölyköt szerezni… főleg, ha ilyen sürgős a dolog…

Tyberius06 - 2019. 01. 17. 02:54

Nekem is ez az erőltetett üldözés tetszett a legkevésbé. Oké, a csávóka motivációja megvan, hogy miért viszi el a lányt, még az is érthető, hogy el akarja a központ varrni a szálakat, de mindeközben tök feleslegesen koncentrálnak a rájuk. Simán lehetne egy másik utcagyereket találni, és ha közben elkapják a csipet-csapatot, akkor van egy plusz alanyuk, de ez a full frontos támadás teljesen logikátlan.

Maradok a folytatásra egyelőre, de azért nem élem bele magam…

winnie - 2019. 01. 17. 05:05

“. Oké, a csávóka motivációja megvan, ”

ez igaz, de én már azon is meglepődtem, hogy a gyerek fényképe láttán milyen könnyen elfogadta a feladatot. nyilván akkor és ott nem lett volna értelme ellenkezni, meg nem az autóban gondolta meg magát, csak addig furán vislkedett.

winnie - 2019. 01. 17. 05:06

“Amy meg miscast,”

a könyv alapján ezt passzolom, de a gyerek, amit csinált, elég jó volt, és karakter szempontjából is voltak benne pozitívumok.

punyapapa - 2019. 01. 17. 08:09

winnie az imdb kapcsán igazad van.
Tyberius06 a könyben felvetődik a kérdés, hogy miért nem keresnek egy másik gyereket.
Sajnos a sorozatban ez így nem jött át. A könyvben Amyt az anyja egy pénteki napon adja le egy apácarendhez a lányát, s mivel hétfőn nyitnak a hivatalok így két napig nem tud róla semmilyen hivatal, s ezalatt az idő alatt bőven el tudnak tűnni. Viszont, hogy mikor lesz egy újabb ilyen körülmény azt nem lehet tudni.

Hellhound - 2019. 01. 18. 23:53

A színszek jók, a sztori jó, és mégis csalódtam. Konkrétan többször meg kellett néznem, hogy jó epizódot töltöttem-e le mert olyan volt mintha egy sorozat 10. évadját nézném… Semmi izgalom, mintha már mindent meglapoztak volna. A nagy menekülés annyi volt hogy kb kétszer megálltak valahol, aztán a csávóka fél óra után már fel akarta adni az egészet. Aztán ja nem, meggondolta magát… A kiscsajban jelenleg semmi különleges, csak hogy nincsenek szülei… Ezer millió másik ilyen gyereket találhatnának, még olyat is aki “nincs a rendszerben”. Azért nem hiszem, hogy ez Amerikában olyan nehéz lenne. Lehet később ezeket megmagyarázzák de az első rész akkor is kiábrándító volt. Ja és én imádom a narrációt de ide nagyon nem illet. Teljesen elvette az első epizódos varázst és izgalmat hogy úristen mi történt itt, mert a kiscsaj a szájunkba rágta monológban.

winnie - 2019. 01. 19. 07:06

“és én imádom a narrációt de ide nagyon nem illet. ”

igazából szerintem ide kellett, mert valahogy el akarták mondani nekünk, hogy a világ vége felé megyünk, és ezt igazából, ha nincs flashforward, hogy mutassák, a kislány jövőbeli énjének tolmácsolása révén tehették meg. adott egy kis baljós színezetet a dolognak.

winnie - 2019. 01. 23. 13:07

1×02: pont olyan volt a folytatás, amilyenek gondoltam. a két főszereplő menekül (az ő kapcsolatuk miatt nézném), az egyik random mellékszereplő érdektelen, egy mondatban kifejthető flashbacket kapott, minden más szereplő is kapott 2-2 jelenetet, szóval ami érdekes, így kábé a rész negyedét-ötödét kapta meg. nem vitatom, hogy a 12. részre lehet, hogy a többi szál is érdekessé válik, de semmi nem visz arra, hogy időt fektessek bele, hogy jövő héten mondjuk a doktornő flashbackjét megkapjam, vagy az egyik vámpírét.

egyébként meg teljesen érdektelen, minden szálon parányi lépés előre, semmi más. ez az a sorozat, ami ha nem lenne 30 hasonló és 20 sokkal jobb csak jelenleg, simán el lehetne merülni benne, és ha teljes évados premier lenne, akkor lehet, hogy pár részt megnéznék, hogy lássam, van-e értelme nézni, azonban így abszolút nincs, már ez a 40 perc is totális időkidobás volt, mert nézhettem volna sok minden sokkal jobbat is ez idő alatt. csak kíváncsi voltam.

5/10. a totálisan érdektelen, jellegtelen fajtából, amiben még negatívumokat sem nagyon látok a szürkeség miatt.

stargatelost - 2019. 01. 23. 18:24

Valóban nem sok értelme volt a 1×02-nek, a flashbacknek sem, de legalább vége az menekülősdinek, elkezdhetik végre a sorozatot (lol).
Sajnos nagyon Amy és Wolgast kapcsolatára építenek, így szerintem kukába dobták a 100 évvel későbbi dolgokat, de ne legyen igazam.

Könyv SPOILER:
A trailer alá is írtam ezt, de egy kurva jó és egyedi high concept sorozatot lehetett volna ebből csinálni, hogy a részek fele a jelenben, a másik fele meg 100 évvel később játszódna, hiszen sok karakter ott is még él. Persze pont Wolgast nem… a dokinak meg talán nincs is semmi szerepe a könyvben a felfedezésen kívül…

stargatelost - 2019. 01. 27. 21:42

1×03: úgy néz ki, hogy minden rész címe mindig egy elhangzott mondat lesz. Alakulgat a dolog, nem hiszem, hogy az “elkerülhetetlent” elhúzzák az évadzáróra, az ötödik rész címe árulkodó lehet. Vagy aztán lehet mégis, mert hát kellenek a díszletek meg egyebek, de az meg iszonyat nagy időhúzó szarakodás lesz akkor. Igazad volt winnie, most Babcock flashbacket kaptunk :D

Amúgy nagy köszönettel tartozom neked, hogy megírtad az emlékeztető posztban, hogy megjelent a harmadik könyv is már magyarul, egy ideig tuti elkerült volna, mert évekig semmit nem lehetett tudni, jön-e egyáltalán. Úgyhogy most falom is :D Jah igen, akinek csak egy kicsit is felkeltette az érdeklődését a sorozat, az hagyja is abba, felejtse el, és vágjon neki a könyveknek :) a nagy betűs LETEHETETLEN kategória :D

punyapapa - 2019. 02. 04. 22:49

A masodik részt 10 perc után kikapcsoltam. A harmadik rész viszont nagyon bejött. Főleg, hogy Babcock “bűnét” megismerve már elfogadható lett, hogy így megváltoztatták. Bár feleslegesnek tartom, de értem Wolgast feleségének az erőltetését.
4. részre meggyőzött, de még a kasza határán egyensúlyoz.

punyapapa - 2019. 02. 13. 22:35

Nem tudom, hogy nézi-e még valaki.
Most, hogy megnéztem a 4-5 részt azt kell, hogy mondjam egyre jobban tetszik. Az már biztos, hogy a 6. vagy 7. résznél nem húzzák tovább az apokalipszist. Továbbá abban is biztos vagyok, hogy ez az évad még a jelenben fog játszódni, annyi sztori van a könyvekben a jelenről, hogy egy évadnyi esemény legyen. S így a második évadnak is meg tudnak alapozni.
Szerintem érdemes visszatérni rá ☺

stargatelost - 2019. 02. 19. 19:41

@punyapapa: én nézem, nézni is fogom, mit alkotnak a könyvek alapján… de arra ne számíts, hogy ebben az évadban elszakadnak a laborból (az az állandó díszlet, oda írják a sztorikat), apokalipszis is maximum az évadzáróban lesz…
Abban is biztos vagyok, hogy az egész sorozat a jelenben fog lemenni (bár valszeg kapja majd a kaszát, úgyhogy úgyse tudjuk meg)… ennyi rész után már tök egyértelmű, mi járhatott az írók fejében, hogy hogyan adaptálják a könyveket: hát így, hogy kukázzák Peteréket az egész száz évvel későbbi cselekménnyel együtt :D

1×06-ban pedig még Winstont is kicsinálták, úgyhogy már Tizenkettekről sem beszélhetünk :D

Sajnálom, hogy ilyen lett az adaptáció, csak egy szokásos Fox országos sorozat, ami csak annyival merészebb meg különlegesebb a tipikus high concept sorozatoknál, hogy még épp fenntartsa az érdeklődést… bár a semmitmondó flashbackek ezt is rombolják (1×06-ban a Babcock/ Skykes dokis, fúúhh, de erőltetetten felesleges volt).

stargatelost - 2019. 03. 12. 20:18

Évadzáró spoileresen:

Ó hogy az a… miért kellett ezt? Miért kellett egy időhúzó, béna flashbackekkel teletömött első évadot csinálni?
Ezt nézzétek:
http://kepkezelo.com/images/6kqwnelqegj0s3dj0sv1.jpg

Nyilván így lett vége az első évadnak :D

Persze értem a koncepciót, alapozni kellett a karaktereket, meg a labor díszletéhez voltak kötve, de visszagondolva az évad több, mint a felének semmi értelme nem volt, ha úgyis ide futtatták ki a sztorit. Imádkozzunk akkor a második évadért, hogy végre el is kezdődjön a sorozat? :)

Az 1×09 egyébként még megmaradt időhúzásnak, egy teljes rész kellett, hogy kiszabaduljanak :D A 1×10 pedig mintha egy másik sorozat lett volna, apokaliptikus hangulat, mindenki szétszórva.

Jah, Lila, Richards és Wolgast lett végül halhatatlan. Az tuti, hogy ha lesz második évad, akkor így fognak flashbackezni, hogy mi történt velük ebben a 97 évben.

spipe - 2019. 03. 14. 00:41

Bűn rossz – hatalmas gyalázat, hogy az utóbbi 10 év egyik legzseniálisabb regényéből ilyen fantáziátlan, megúszós, gagyi ócskaságot csináltak, borzasztó forgatókönyvvel és színészekkel. Cronin hogy mehetett ebbe bele? Az első kötet megjelenése és elolvasása óta próbáltam elképzelni, hogy ebből milyen hatalmas, epikus film készül majd (eredetileg úgy volt, hogy Matt Reeves készít belőle mozifilmet, aztán Ridley Scott hitegetett minket, hogy végül producerként ezt tegye le az asztalra), nyomasztó, dark hangulatú movie-t fantáziáltam, finom karakterábrázolással, ahogyan a könyv is teszi, ehhez képest itt van ez végtelenül tré sorozat. Hát erre kár volt várni. Aki nem olvasta a könyve(ke)t, és csak a sorozatot nézi, el sem tudja képzelni, hogy a különbség a kettő között egy egész univerzum. Konkrétan semmi nem jön vissza a könyv zseniális karakterábrázolásából és hangulatából. Próbálok elfelejteni minden képkockát, remélem, azok a belső képek fognak visszatérni, amik a könyv(ek) olvasása közben kialakultak bennem, és amelyeket megszerettem. Amy, Amy, te igazán csak a könyvben vagy a Sehonnan Jött Lány, aki Ezer Évig Élt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz