login |

Pilot-mustra: Roswell, New Mexico – 1×01

2019. 01. 16. 18:20 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: 2018/19, kritika, pilot-mustra,

Roswell is just a small town, full of small tragedies and small people.

Ó, azok a szép emlékek… Szerintem sokan emlékeznek a UPN 1999-es scifi tinisorozatára, a Roswell-re, ami Jason Katims készítésében 3 évadot ért meg, és olyan, még ma is sorozatos arcnak számító főszereplői voltak, mint Shiri Appleby, Colin Hanks, Nick Wechsler, Katherine Heigl vagy Emilie de Ravin – mondjuk számomra a legemlékezetesebb a Dido-féle Here with Me-re felhúzott főcím volt.

A CW most indult sorozata erre az alapra építkezik, illetve a Roswell High-könyvekre, csak éppen a mába helyezett cselekményből elhagyták a középiskolás elemeket, így a történet sem gyerekekről szól, hanem fiatal felnőttekről. Azonban a pilotban minden más ismerős lehet (nevek, motívumok, konfliktusok), mint ahogy a “földönkívüliek közöttünk járnak”-alaphelyzet sem változott.

ROSWELL, NEW MEXICO – 1×01 – 6/10

A főhősünk Liz 10 év elteltével tér vissza szülővárosába, az ufófanatikusok mekkájának számító Roswell-be, ahol azon nyomban rátör a múlt, találkozik régi ismerőseivel (barátok, szerelmek), elkezdik kísérteni a múlt eseményei (például testvére halála), hogy aztán hirtelen a jelen elnyomjon mindent, ugyanis úgy alakulnak az események, hogy rájön arra, hogy egyik régi (fiú) jóbarátja földönkívüli.

Max, a barát azonban nem egyedül él Roswell-ben, hanem két testvérével, akikkel 50 évvel az UFÓ-észlelés után tértek magukhoz egy barlangban, majd azt követően kisgyerekként megpróbáltak asszimilálódni az emberek között. Ez nem volt nehéz, hiszen humanoidok, és csak annyiban térnek el tőlünk, hogy különleges képességekkel rendelkeznek. Max gyógyítani képes, a kissé merev és törtető Isobel telepátiára, míg a rosszfiú Michael telekinézisre.

Azonban a Roswell, New Mexico-t ma már nem lehetne eladni a lelepleződéstől rettegő lényekkel és az emberekkel való viszonyukkal, szóval kapunk drámázásra tökéletesen alkalmas mellékszálakat is, melyek közül némelyik a kiegészítő szereplőkkel (vannak páran) kapcsolatos, némelyik pedig a múltban gyökerezik, egyfajta történelmi, mitológiai, valamint karakterizálós alapozást biztosítva a készítőknek.

Ez utóbbi kapcsán kíváncsi leszek, hogy mennyit fognak visszaemlékezésekkel tölteni, mert valljuk be, hogy némelyik színész 10 évvel való fiatalítása eléggé döcögött – a kisgyerekes snittek jobban működtek. Az a bizonyos, múltbéli disznóság (aminek a szándékos titkolása szokás szerint elég erőltetett írói húzás…) gondolom egész szezonos sztori lesz, de remélem, a felfejtéséhez nem kell az idősíkok között ugrálni.

Mondanom sem kell, hogy a két főhős, de mások kapcsán is erős romantikus vonalat rajzolnak meg, talán nem viszik át szappanosba ezt az irányt, és inkább a kapcsolatok kiépülését fogjuk látni. Plusz az aktuális áthallások is erős jelen lehetnek, amire az új-mexikói helyszín rá is erősít, és itt ugye két szinten is jelen van a kívülállóság, nem csak a főhős latin származású, hanem a földönkívüliek sem idevalósiak.

Ez egy ártalmatlan, “lássuk, mi sül ki belőle” 6/10 volt részemről. Nem annyira nyűgözött le a kezdés, de rendben volt, simán megfoghat, azonban az alapfelállás miatt nagy a veszély, hogy csak a szokásos köröket fogják lefutni, és nem hoznak sok újdonságot. Nem attól tartok, hogy az eredeti szériát fogja követni az epizodikus vagy átívelő sztori, hiszen a készítők a saját fejük után fognak menni, de mostanság bőven láttunk rejtett szuperképességeket, a hatóságok által üldözött, emberek által bujtatott lényeket és tiltott románcokat.

18 hozzászólás Ne habozz!

krigin - 2019. 01. 16. 17:10

Megnéztem….
A történet elég faék egyszerrű, ami titok van az elég semmilyen eddig, a szinészek olyanok mint akik halálra unják már most az egészet, és a rész végi cliffhanger könnyet csalt a szemembe (nem azért mert annyira jó volt….), azért még maradok hátha beindul.
Egy szónak is száz a vége, akinek tetszik a Riverdale annak ez is fog. Aki S4 után elkaszálta a Vampire Diariest, az jobb ha kerüli messziről a sorit.

bara - 2019. 01. 16. 23:10

@winnie, kedves vagy ezzel a pilottal 6/10-zel, én a felét adnám.

Az eredetit a butus naivsága ellenére, vagy talán pont azért szerettem.

Műanyag diverzitás mellé jöttek a valamiért karakter szerinti és valós életkoruknál is idősebbnek látszó, elvileg késő huszonéves szereplők, nagyon kizökkentett, kémiával persze el lehetne adni az egészet, de az se nagyon volt. Nyilván ezért figyeltem fel ilyen kis hülyeségekre, de már nem volt visszaút, csak az orrplasztikát láttam meg a női seriffet, stb.

Kíváncsi leszek viszont az évados kifutásra, remélem, ír majd valaki kritikát.

ffoto - 2019. 01. 17. 01:05

Nagy várakozással vártam.
Sajnos a casting nálam nem jött be, a meleg szál sem.

a szereplők elég öregek… nem tudom mit akarnak… ja hogy 1947-től kell eredeztetni a storyt.. most meg 2019.. kb jó 70 év…
Meglátjuk.. pár részig nézem aztán…

Anni - 2019. 01. 17. 15:17

Maradok én is vagy 2 részig még, de eddig nagyon tipikus CW-s sorozat.

Tomtaker - 2019. 01. 20. 08:21

Én szeretem a CW-s sorozatokat, sőt onnan nézem a legtöbbet. Gondoltam ezt is bepróbálom ,de ez valami BORZALMAS-ra sikeredett.
Live story-t űrlények közt, és űrlény-ember közt ráépítve a híres roswell-i legendára? Elég érdekes…

Ráadásul tele volt a pilot logikai hibákkal a bosszantó dolgok mellett pl ahogy befejeződött a rész a meleg szál kicsapta nálam a biztosítékot. Köszönöm, nekem ez nem kell. 10/2,5

Tomtaker - 2019. 01. 20. 11:39

*Love Story (bocsánat, elírtam)

Luci - 2019. 01. 22. 13:12

Nálam ez nagy csalódás volt.
Ha még egy újabb CW-s sorozatról lenne szó, földönkívüliekkel, meg romantikával, akkor még talán nem lennék ennyire szigorú, de mivel a Roswell rebootjáról van szó, így nem tudok ennyire elnéző lenni. (Pedig az eredeti sem volt tökéletes, de nagyon szerethető volt)
Szerintem ez a casting eléggé félrement.
1.a színészek sztem eléggé öregek (pedig a régi sorozatban is 20-25 évesek játszottak 16 éveseket, de ott nekem nem volt annyira feltűnő)
2.valamiért nem hiszem el róluk, hogy azok akik (tudós, orvos)
A 20 éves sorozat ismeretében a végén szerepeltetett meleg szál erősen kivágta nálam a biztosítékot (most komolyan, ők ketten??!!)

Nem tudom, hogy adok-e még esélyt neki, lehet megnézem, hogy a következő részt is ennyire nem fogom szeretni…

winnie - 2019. 01. 23. 13:11

nem azért, mert láttad korábban őket olyan szerepben, ahol fiatalabbakat játszanak, és megmaradt benned? csak mert a színészek a korukat alakítják szerintem, nekem azzal nem volt gondom, és eddig szerintem karakterek sem annyira kiforrottak, hogy külsőn kívül másból lehessen ítélni, és egy külső csak nem határoz meg egy foglalkozást:)

“a Roswell rebootjáról van szó,”

pontosabban a roswell high könyvek új adaptációjáról.

topi - 2019. 01. 23. 13:22

Jobb lett volna, ha az eredeti sorozatot folytatják. Most komolyan, ha a Dallast folytatták, ezt miért nem? Miért jobb előről kezdeni valamit, ami mindig rizikós, és nem azt folytatni, aminek már megvan rajongótábora? Kár, pedig annyira vártam…

winnie - 2019. 01. 23. 14:34

nem kezdenek semmit elölről, ez egy új sorozat, új történettel – csak a címe ismerős, meg az alapfelállás. nem ugyanazt fogják elmesélni.

lehet, hogy jobb lett volna folytatni, de nem akarta senki folytatni, sem a készítő, sem a színészek, nem volt rajongói nyomás, hiszen akkora siker sem volt (meg akik akkor nézték, ma már nem a célközönség, az új célközönség meg talán nem is ismeri), szóval nem hiszem, hogy felmerült. ellenben valaki (vagy a stúdió) úgy gondolta, hogy a cím jól jöhet, vagy az alapfelállásban van annyi fantázia, hogy egy aktuális sztorit el lehessen mesélni.

winnie - 2019. 01. 23. 14:45

egyébként

1×02: megint csak teljesen ártalmatlan, de az érzelmi kavarások túlsúlyában igazából csak a tesó halálának a rejtélye érdekes, amit majd részenkénti 5 perc nyomozással és a 6. részben a majdani gyilkos behozásával fognak jó eséllyel feloldani.

egy-két jobb gondolat akad ugyan benne, de azok jönnek és mennek, soha nem kapnak folytatást, maga a központi felépítés egyelőre nagyon ihletetlen. vagy ihlettelen. ihlettő mentes. szócsőnek jól használják a sorozatot, e jó sztori is kéne.

5,25/10

GK - 2019. 01. 27. 23:12

Ez juj de rossz volt. Akit ez a téma érdekel, és mai fiatalként elviseli az ezredforduló (amerikai) zenéjét, ezerszer inkább a régit nézze, mint ezt. Fentebb írta valaki a régi bugyutaságát, hát ehhez képest az egy Shakespeare-be oltott skandináv krimi. :)

Ez egy tipikus közhelyes, patikamérlegen (bár annyira nem sikerült jól, lehet a mérleg is gagyi volt) gyártott műanyagsorozat.

1/10

sancho pansa - 2019. 01. 28. 02:03

a régit szerintem csak az ajánlaná, aki azt szerette akkor. ma már elég necces a régi, érdemes megnézni, és nagyon fapados gondolatiság tekintetében is. az még tipikusan “ahogy azt móricka elképzeli” megközelítésű volt, amit ma már sajnos kiröhögnek. én is szerettem nagyon, de mai szemmel elég ciki és vicces helyenként. ez, bár semmi különös, jobban megállja a helyét. (és a színészek…!)

persze ettől még a régi az esetlen bája miatt lehet, hogy páran mai szemmel szeretni fogják, de a többség nem. én biztosan nem ajánlanám a mai fiataloknak. inkább az idősebbeknek.

Hamupipacs - 2019. 02. 18. 06:40

1. Vasaláshoz kerestem sorozatot.
2.A régit nem láttam.
Így elmegy. A színészek életkora a történetnek megfelelő. Középiskola után 10 évvel járunk. Ezt nem is értettem, miért probléma.
A hugica halálánért felelős meg a 4. rész végén kikerül:-)
És még mindig nem értem, miért nem mennek el, ha ilyen forró a lábuk alatt a talaj.

Szilvi - 2019. 02. 24. 17:29

Hol lehet megvásárolni Roswell sorozat első évadát?
Magyar szinkronnal.

winnie - 2019. 02. 24. 18:26

tudtommal nem jelent meg a sorozat magyarul dvd-n.

lUCIFERI - 2019. 03. 21. 22:41

hALI!!

van egy érdekes dolog. a 7 rész végén van egy szám amit nem találok ez lenne az de ez a szám mintha nem létezne.
Segítene valaki! mi ez a szám 00:35:31 től

Hollow (Everything

Jake Etheridge

Isobel tells Max and Michael that she’ll be making decisions about her life from now on; Isobel checks herself into the hospital on a psych hold.

Download on Amazon – Hollow (Everything)Play on YouTube

rary - 2019. 10. 06. 17:49

Annak idején nem láttam a régi Roswell-t, mert tini voltam és nem az ilyen sorozatokért rajongtam. De amint írjátok ez új sorozat, új történettel, úgyhogy mindegy is.
Szerintem jó az átívelése és a magyarázata, hogy hogy kerülnek a jelenkorba. Néha volt bugyuta párbeszéd vagy jelenet, de a vége, amikor magyarázatot ad rá, hogyan kerültek ide, az tetszett. Maradok még mindenképp.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz