login |

Death in Paradise: kezdett a 8. évad

2019. 01. 17. 19:55 - Írta: gromit

22 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Már nyolcadik éve járunk nyaralni a (képzeletbeli) St. Marie szigetére. Bűnügyi feladványokért, az egzotikus tájért, a karibi hangulatért, kissé lökött, de szerethető karakterekért, és persze hogy kicsit kiszabadulhassunk szürke téli estéken.

A tavalyi szezon után sajnos elmaradt az összegzés, pedig megint elmondhattam volna, hogy a sorozat lazán túl tudja élni a mindenféle személyi változásokat – amíg az új karakterek is szerethetőek és tudják hozná a hangulatot. És hogy Dwayne a legnagyobb figura… volt. Az új szezonra Danny John-Jules már nem tért vissza. Ezzel egyrészt az utolsó alapember is távozott az eredeti csapatból, másrészt újból felmerül a kérdés, mennyire fog működni a sorozat a nagy dumás Dwayne nélkül.

Maybe even the goat.

Az évadnyitó mondhatni átlagos DiP-epizód volt, avagy hozta a szokásos (elvárt) “DiP-érzést”. Ismerős elemeket variálnak elég ügyesen (hm, akár bingót is játszhatnánk epizódnézés közben), mindezt úgy, hogy a végeredmény kellően újszerű és kellemesen szórakoztató legyen. Előismeret nélkül is élvezhető, ha valakinek most támadna kedve belenézni.

Kezdésnek kaptunk egy zárt szobás buszos rejtélyt. Szinte menetrendszerűen, a csapat átmeneti létszámcsökkenésével a sziget rendőrparancsnoka aktívabb részt vállalt a nyomozásban, még terepmunkában is. Ez mindig mókás helyzetekhez szokott vezetni, most se kellett csalódnunk. Dwayne távozásáról is esett pár szó, még távollétében is kapott pár poént. Florence is tanult egy új angol kifejezést (és én is :) ).

Nem árulok el spoilert, hogy a kecske végül nem volt benne a gyilkosságban, de külön öröm, hogy a készítők nem feledkeznek meg a sziget ikonikus állatairól. A kecske vissza-visszatérő humoros motívum a sziget életében, és persze Harry, a gyík se hiányozhat a felügyelő házából.

A zene továbbra is megbízható hangulati elemként szolgál. A főcím képsorát természetesen már megint frissíteni kellett (és nyilván a második résztől ismét csak más lesz), de a főcímdal maradt. Tavaly kicsit átkeverték, de a hatása változatlan – önkéntelenül is elvigyorodok, amikor felcsendül.

Valahogy nem érzem úgy, hogy a Death in Paradise guilty pleasure lenne, egyszerűen csak pleasure.

22 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2019. 01. 17. 20:16

Minden soroddal egyetértek. :)
Bár nekem pár évad kimaradt, megnéztem a 8×01-et és ugyanúgy élveztem, mint a korábbiakat, noha mostanra már egy ismerős arc sem maradt benne. Volt egy feelingje, amikor a hólapátolás után átfagyva, egy bögre forró teát dédelgetve nekiültem a pilotnak, és szembejött velem a tenger, a kikötőben ringatózó vidám színekre festett csónakok és a buja zöld növényzet… Dwayne hátrahagyott “emlékei” pedig… hát, LOL!:D

galocza - 2019. 01. 19. 13:49

sótlan, érdektelen, unalmas, ritka, idegesítő.
körülbelül ezek a megmaradt karakterek.
elég jól együtt tudnék élni akár az “új” nyomozóval, akár florence-szel, akár jp-vel, ha legalább egy érdekes szereplő lenne mellettük. ez volt eddig dwayne. a bossman jó, de ritkán kerül elő, catherine tagadhatatlanul elbűvölő még kb 138 évesen is, de mindkettő vissztérő, 3 sor/epizód szereplő.
hogy mért gondolta valaki úgy a készítők közül, hogy ez az idióta, idegesítő, valaki-vagy-őt-lője-főbe-vagy-engem nőszemély pótolni tudja dwayne-t és egyéniséget tud adni a sorozatnak, fogalmam sincs.
persze a stílusért, a helyszínért, és a recenzióban is említett muzsikáért maradok, de szó sincs a korábbi lelkesedésről. eddig, onnantól, hogy elindult 1-1 évad, szépen beosztottam, ínyencként vártam a finomfalatra minden héten (szigorúan vmelyik hétvégi estére beosztva).
szidtam a rohadt lusta briteket a 6-8 epizód/évad mániájukért. 2 epizód után elveszett a varázs nagyobbik része.

speranza: sztem jobban jársz, ha előveszed a kihagyott évadokat. s ha azokon túlestél, még mindig itt van ez – gyenge pótléknak.

kulup - 2019. 01. 19. 19:34

Az új nyomozó nagyon gáz, közelébe se ér Dwayne-nek. Én is nézem tovább, de remélem ezt az idegesítő pics@t minél előbb kiírják.

speranza - 2019. 01. 19. 19:53

Abban egyetértek, hogy ez a mindenki idegein táncot lejtő, hiperaktív hölgyemény első nekifutásra – mint új egyéniség a sorozatban – nem tűnik telitalálatnak. De örök optimistaként még reménykedek abban, hogy a további epizódokban értelmet nyer majd, hogy miért is éppen ő lett az új karakter.
Viszont pozitívumként ért, hogy Jonas Armstrong és Shelley Conn is szerepelt a második részben. :)

gromit - 2019. 01. 24. 11:55

Megnéztem végre a 2. részt.

Hát, azt meg kell hagyni, mindig van változatosság is az újjal: ilyen figura még nem volt… de ez tényleg nekem is elég sok volt.
Remélem, visszavesznek kicsit belőle (pl. Humphrey-n is finomítottak annó)

(Nem volt új főcímmontázs, mintha nem is bukkant volna fel új állandó szereplő. Amikor a végén nekiállt pakolni, hirtelen azt hittem, csak vendégszerepelni volt :D )

kulup - 2019. 01. 24. 19:54

Reméljük úgy is lesz, csak vendégszerep volt, egy részre ugrott be és Dwayne visszajön :-).

gromit - 2019. 01. 24. 20:15

sajnos Dwayne elment táncikálni, úgyhogy gyanítom, h nem…

kulup - 2019. 01. 25. 19:55

A 3. rész jó volt de Ruby továbbra se győzött meg. Remélem nem az lesz a legfőbb poénforrás, hogy mindent elfelejt.

Zordon - 2019. 01. 26. 17:57

Az en lelkesedesem is alabbhagyott Dwayne tavozasaval, de ettol fuggetlenul tovabb nezem.

A 3. reszben Florence is szerepelt vagy 15 masodpercet… Remelem ezzel a szerelmi szallal nem a tavozasat keszitik elo…

Az uj rendorno idegesito, de ugyanakkor elegge szorakoztato is.

A tobbi karakter meg olyan, mint regen.

Ami tovabbra is kimagaslo, az a gyilkossagok valtozatossaga.

gromit - 2019. 02. 05. 02:08

4. rész

“a gyilkossagok valtozatossaga” – +1 :)
ilyen megoldás talán még nem volt (a kivitelezés és a lebuktatás) (vagy csak hirtelen nem emlékszem ilyenre, elég sok rész volt már)

Ruby megint megfeledkezett egy “apróságról”, amin JP és én is erősen csóváltuk a fejünket, h de hát ezzel így hogy lehet rendőr…

a mellékszálak közül ez a rákversenyes volt idén eddig a legjobb :)

gromit - 2019. 02. 09. 11:55

5. rész

ha nem mondja az elején, hogy “1. rész”, akkor nem tanakodtam volna az 50. perc környékén, hogy ebből mégis hogyan lesz duplarész? teljesen szokványos, a szokásos formulát követő résznek tűnt – addig

így viszont elég durva :o

Zordon - 2019. 02. 09. 12:30

Szerintem eddig meg soha nem szerepelt a cimben hogy 1. resz, meg akkor sem, ha ket reszes volt a sztori.

Azert ez a cliffhanger eleg eros lett, nem jellemzo erre a sorozatra.

Az viszont biztos, hogy kivancsian varom a jovo penteket.

kulup - 2019. 02. 09. 14:14

Ez is jó rész volt, de nem kellett volna kiírni az elején, hogy episode 1. Lehet, hogy ez lesz a felügyelő első tévedése ? De akkor a srác miért ismert be ? A commissionert hiányzott most. Remélem nem írják ki Florence-et.

gromit - 2019. 02. 09. 20:26

Még az első vagy a második évadban volt Catherine-nak valami lovagja (a Line of Duty-s Adrian Dunbar), aki maradt a köv részre is, de eddig csak a londoni kirándulás volt igazi duplarész.

Tényleg jobb lett volna, ha nem írnak ki semmit az elején. Bár akkor még nagyobbat ütött volna a cliff, ami ebben a többnyire feelgood sorozatban elég kiugró. Így azért volt egy kis figyelmeztetés, h valami fog történni (csak én másra tippeltem).

Hm, epizódcímek se szoktak lenni. Nem is tudom, volt-e már olyan rész, aminek volt külön címe.

Zordon - 2019. 02. 15. 20:31

Igy legyen otosom a lotton…

Ha ebben a sorozatban valaki szerelmi szalat kap, akkor rovid uton kiirjak…

Ezt most nagyon sajnalom…

kulup - 2019. 02. 17. 16:01

Nem nyírták ki Florence-t, de a végén csak kiírták. Sajnálom. A színésznő unta meg, vagy mi történt ?

gromit - 2019. 02. 17. 22:03

Zordon: grat! bár ne találtad volna el

kulup: próbáltam most utánajárni, de csak annyi van, hogy azt mondja, majd elmondja :) (ő írta twitteren)

Jack és Florence elég jól egy hullámhosszon voltak. Kicsit sok már a változás. Ide az évadnyitós cikkbe nem akartam beletenni az új csapatképet, mert Rubyval még nem volt aktuális, és hát az évad végére meg már nem lesz aktuális.

Pozitívum, hogy Ruby most nem idegesített annyira (nem volt rá túl sok lehetősége), és a szigeten a villalakók mind ismerős arc volt
(hú, de rég is volt, amikor még a BBC Prime-on Monarch of the Glen-t néztem)

galocza - 2019. 02. 21. 00:21

a legdögösebb eddig az első évad első epizódjának rendőrnője volt, ha jól emlékszem (bocsi, rég volt).
naná, hogy ő volt a gyilkos, bye 8)

kulup - 2019. 02. 23. 19:29

A 8×07 jó rész volt, egy pillanatra azt hittem, hogy a felügyelőt is kiírják. Vajon ez az ellenőr marad ?

Azért azt már nem kellene többször eljátszani, hogy ami történt, arról kiderül a végére, hogy igazából nem is akkor történt. Most ugye a csaj előre megszerkesztette a lövést és beadta a rádióban, miközben csak később lőtte le az áldozatot. Az előző részben meg az csónakázós csaj pasija átállította az órát a telefonon, és még rengeteg ilyen volt. Kezd kiszámítható lenni.

gromit - 2019. 03. 01. 09:37

lesz jövőre is :)

(én most még két résszel el vagyok maradva (nagyon el voltam havazva, de hamarosan pótolgatok), most csak áttekertem a tegnapi részt meghallgatni, hogy volt-e valami bejelentés a végefőcím alatt. volt :) )

speranza - 2019. 03. 01. 19:09

Idő hiányában sajnos én is csak kullogok az évad után, de örülök, hogy lesz jövőre is. :)
Ötletesség terén mindig nagyon jó a sorozat.

gromit - 2019. 03. 04. 23:32

kulup: na igen, túl sok krimit nézünk (ezt például már 8. éve), és már a csavaros is szokványosnak tűnik :)

én csak abba kötnék bele, hogy miért Párizsból jött az ellenőr? mért nem Londonból? ha már ugye hivatalosan angol terület az a Saint Marie :)
(de tényleg ez legyen a legnagyobb bajom :) )

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz