login |

Star Trek: Discovery: kezdett a 2. évad

2019. 01. 18. 22:01 - Írta: human

213 hozzászólás | kategória: kritika,

Egy dolog biztos, ebben a premierben a látvánnyal nem spóroltak. Simán ütötte az előző évad kezdését ilyet szempontból. Mondjuk a fő sztorit kisebb lendülettel rúgta be.

Tényleg, nem is írtam összegzést az első szezonról, szóval kontextusnak azért ide helyezném, hogy nekem eléggé bejött. A finálé is. De főleg előtte az, hogy megettem a red herringet, mert a tényleges fordulat olyasmi volt, amit ilyen “tipikus” popcorn sorozattól ritkán szívok be. Ezekkel a pozitív érzésekkel ültem most a premier elé.

És azt kell mondanom, hogy továbbra is tetszik a Discovery. Bár tény, hogy az átívelő szálat lassan alapozzák, viszont ez a mentőakciós “heti küldetés” tök szórakoztató volt. Pár napja próbáltam a nálam nagyobb, vagyis tényleges Trek-rajongó barátomat rávenni egy podcastes beszélgetésre, amibe nem ment bele, viszont tök meglepett, hogy neki tetszik ez a sötétebb hangulat, pedig úgy vettem észre ez a kisebbségnek jön csak be az ősrajongók között.

Teljesen igaz az, hogy el kell fogadni: ez az új Trek. A The Orville a hülyülések mellett inkább a nosztalgia húrjait pengeti, de maga a franchise a mozifilmekkel is oda ment, ahova ez a sorozat. És itt jobban elfér a komorság, a BSG reboot felidézése, mint mondjuk a Stargate Universe-ben.

És ha ilyen szórakoztató a megvalósítás, akkor pedig még inkább maradok majd. Mármint nyilván a JJ Abrams által rendezett első Treket nem tudja megugrani, ott a hangtalan zuhanás valami eszméletlen, de azért ez az aszteroidára szállás (sokaknak persze ez a Dead Space-t idézte) is gyönyörű volt. A pilottal ellentétben most az arányok is stimmeltek.

Amúgy a Star Trek: Discovery egyike azoknak a sorozatoknak, ahol valahogy nem bírom a főszereplőt, és még ennek ellenére is képes vagyok nézni. Gondolom, idén még több régi rajongó fog kiakadni, hiszen jó pár legendás figurát láthatunk majd viszont új megközelítésben.

Viszont némi funt is beígértek az új co-kapitány szájából a néző felé idézve. Amúgy a red shirt poénért csak azért nem kapnak pontot, mert túl szemet szúróan erőltették, az lett volna furcsa, ha mégis ő hal meg.

213 hozzászólás Ne habozz!

Flambeur - 2019. 01. 18. 23:45

Nem akarok túlságosan bunkónak tűnni, de nekem már annyira elegem van abból, hogy mindenki úttörőnek tekinti ezt a sorozatot a Trek Franchise-ban a háborús mivoltával és az ebből fakadó sötétebb, komorabb hangulattal. A Deep Space Nine mindezt már az 1993-as Pilot-ban hozta, nem beszélve a későbbi háborús story arc-ról. Vagy ott van az Enterprise 3. évada, ami sötét is volt, meg komor is, volt benne háború bőven, meg összefuggő történet is. Szóval ezen már mind túl vagyunk.

De nem kell visszamenni ehhez a múltba, itt a The Expanse, amihez képest a Discovery a kanyarban sincs, sem a történet, sem a karakterek, sem a mondanivaló terén. Számomra ez a széria nem több egy újabb popcorn-akció Star Trek produkciónál, ami feltúrbózta és felpörgette mindazt, amit már korrábban láthattunk és maximum a Voyager-hez képest tűnik sötétebbnek vagy komorabbnak.

karesz - 2019. 01. 18. 23:52

Látványosnak látványos, de borzasztó céltalan is. Pár évvel ezelőtt nem hittem volna el, hogy ilyen látványelemeket fognak egy televíziós sorozatba pakolni, de most, hogy látom, valami mégis hiányzik.

human - 2019. 01. 19. 01:44

” ez a széria nem több egy újabb popcorn-akció Star Trek produkciónál”

de hát ezt írom én is? szerintem egyértelmű a BSG reboot ihletés emögött, viszont a popcornt kiemeltem, a mozifilmes vonalat és a látványt is. plusz semmiféle koraszakalkotást nem állítok, csak h ez már nem az a trek, mint a régi, ahogy a barátom fogalmazott “kivették belőle az agyat”, viszont egyértelműen ez a Trek JJ filmje óta, ide változott.

karesz - 2019. 01. 19. 04:06

Emlékszem, hogy annak idején a filmes rebootokat is sokan már látatlanban utálták, de 3 film után én sokkal kevesebb panaszt tudnék mondani, mint az új sorozat esetében. Tudom, hogy esélytelen, de tök jó lenne, ha inkább azt a stábot hoznák át a televízióba. Én nagyobb örömmel nézném, mint ezt. Az évadnyitóra visszatértem, de nem érzem magamban a késztetést, hogy tovább folytassam. Inkább megvárom, hogy az Amazon végre kihozza az Expanse következő évadját. Az baba lesz.

Dave - 2019. 01. 19. 08:48

Én nagy élveztem, sajnálom, hogy lehúzzátok.
Burnham mondjuk kicsit idegesít. Kis hazánk Linda – jára emlékeztet viszonyt egyre jobban.Ő is mindenkinél mindenhez jobban ért. 😀
Valamint SPOILER feminista túltolás volt nagyon, hogy a frissen behozott férfi tudományos tiszt ennyire nagyképű lett és meg is murdelt.

TheAndrasBognar - 2019. 01. 19. 09:53

Nekem nagyon bejött a kezdés. Legyen 8/10.

Amúgy ahogy az előző évadnál, úgy most is voltak (és gondolom még lesznek is később) kisebb utalások a régi sorozatokra (még TAS-es is volt, pedig az nem canon) és filmekre.
Ilyenkor mindig az jut az eszembe, hogy egy hozzám hasonló Trekkie számára ezek a momentumok mennyit tudnak dobni egy-egy részen, vagy legalábbis érdekessé teszi azokat, viszont egy új néző nem veszi észre vagy nem érti az ilyesmiket. Bárcsak mindenki látta volna az összes sorozat összes részét és mindegyik filmet…

Vincent Vega - 2019. 01. 19. 12:30

Hozta az előző évad és a JJ féle filmek szintjét. Engem megvettek, jöhet a folytatás :). SPOILER:
Bírom, hogy ilyen átlátszó burkolatú vackokkal mentek egy aszteroidamezőben :D tök logikus

Annatar - 2019. 01. 19. 13:04

Vincent Vega:

Nyilván azért, hogy minden irányban kilássanak, ha manuálisan kell navigálni ;) De az tény, hogy építhették volna őket erősebbre. Az átlátszó alumíniumnak nem kellett volna kibírnia egy ilyen ütközést pl.? :)

DonMaros - 2019. 01. 19. 14:17

El kell ismerni, hogy a készítők fejlődnek. Ez a rész már sokkal jobban hasonlított egy rendes Trek részre, mint az első évadban bármi. De ez nem lesz sokáig “új Trek”. A filmek megbuktak, a CBS All Accessnek 1 millió előfizetője sincs, ha jól emlékszem a számokra. Szerintem ez a lufi ki fog durranni, amikor a Picard sorozatot bemutatják. Azt meg végképp nem értem, hogy a Star Trekhez miért passzolna jobban a sötét hangulat, mint a SGA-hoz? Mert itt több az űrcsata meg van vér? Mindkettő totál elüt az alapanyagtól, ott a földbe döngölték itt meg el kéne fogadni? Az Orville e heti része jobb Star Trek volt, mint bármi az első évadban. Milyen érdekes, hogy azt teljesen lehúzták a kritikusok, ezt meg éltetik.

winnie - 2019. 01. 19. 15:21

donmaros: gőzöm sincs, hogy mit fog hozni a jövő, mi lesz siker és mi nem, ezért nem vitatkozni akarok, vagy azt mondani, hogy nem úgy lesz, ahogy írod, de pár jelenkori tény és adat, mert a kommentedben van pár tévedés.

1. a filmek csak annyira buktak meg, hogy minden idők legsikeresebb star trekje volt az első újkori, az into the darkness meg még annál is sikeresebb volt összességében, bár amerikában csökkent egy keveset a bevétele. viszont a harmadik bevételei valóban visszaestek – vagy azért, mert kevésbé volt jó, de valószínűbb azért, mert az into the darkness annyira nem jött be a nézőknek. akárhogy is, lesz 4. film (és lehet, hogy 5. is, mert ott a tarantinós projekt is), csak eléggé megrágják, hogy lehet elejét venni a további csökkenésnek.

2. a cbs all access-nek augusztusban 2,5 millió előfizetője volt, csak az idei első fél évben 25%-kal nőtt a számuk. és mindez a star trek discovery-mentes időszakban, amikor lehet pihentetni a star trek-rajongók részéről az előfizetést. (nem tény, de az a terv, hogy 2019-re 8M-t elérik és 2022-re 16 milliót.)

3. a cbs all access tavaly elindult kanadában ausztráliában is. ez azért beszédes. és a good fight mellett a star trek discovery a kirakat sorozat.

4. miután látták, hogy milyen jól teljesít az STD (nem tény, de a streaming szolgáltatások nézettségeit becslő parrot több tavaszi héten is ezt a sorozatot hozta ki a legnézettebbnek amerikában és a világ több országában is) az std mellett két új ST-sorozat már biztos, hogy elindul (plusz ott s short treks), illetve kettő spinoff még tervbe van véve. mint mondták, az a terv, hogy MINDEN HÉTEN legyen új star trek-rész. (az okokat ld. fent, hogy ne csak a star trekre fizessenek elő sokan.)

mondom, nem tudom, hogy siker-e vagy nem, de az látszik, hogy igencsak erre alapozzák az egész szolgáltatásukat, ami beszédes.

5. ha már star trek. a globális (és megújított!) netflix-dealnek köszönhetően, mondhatni fizetnek nekik, hogy csinálják a sorozatot. némi túlzással, szóval meg tudnák csinálni, hogy nyerjenek vele, de ők inkább drágát csinálnak. mert ambíció?

(egy kiegészítés: a készítők nem fejlődnek, mert showrunner-váltás volt ismét, tehát más a készítő, de nyilván arra céloztál, hogy a két évad készítése között van fejlődés a végeredmény tekintetében.)

BÓNUSZ:

“Azt meg végképp nem értem, hogy a Star Trekhez miért passzolna jobban a sötét hangulat, mint a SGA-hoz?”

istenem, aki írta, annak jobban passzol – gondolom azért, mert itt bejött neki, ott meg nem, de ez már tényleg szubjektív.

“Milyen érdekes, hogy azt teljesen lehúzták a kritikusok, ezt meg éltetik.”

szerintem kevés érdekesebb dolog van ennél. mármint ez az alapvetés, hogy vannak különböző vélemények. nincs olyan, hogy “kritikusok”. mert az egyfajta véleményt tételez fel. ha olvasol epizodikus orville-kritikákat újságíróktól, akkor egészségedre (sosem tennék ilyet:), de szerintem maximum uservéleményekbe botlik az ember. és akkor is max arról van szó, hogy több negatívat látni, mint pozitívat. vagy fordítva. nincs Egy Nagy Vélemény. mindig csak egy ember véleménye van. az sosem jó, ha bezzegezik valaki érv közben, ezért szerintem felesleges más sorozatot idecitálni. az biztos, hogy az imdb-n is eléggé lehúzták a rajongók az első két orville-t idén, de a második kettőt már szerették. én 2 rész után kaszáltam, szerinted az a jobb – mindkettő vélemény megállja a helyét, nem hiszem, hogy máskor ne találkoztál volna eltérő véleményekkel, vagy azzal, hogy neked tetszik, ami sokaknak nem, vagy fordítva, sokaknak tetszik, ami neked nem.

DonMaros - 2019. 01. 19. 17:10

winnie: a kulturált vitával semmi baj nincs, sőt, kimondottan hiányzik, elnézve néhány poszt kommentjeit (főleg filmeknél). Próbálom követni a filmes és sorozatos világot is, de ez nagyon nehéz mélyrehatóan. Így biztos, hogy vannak téves információim.

1. Sokszor láttam már ezt a “minden idők legsikeresebb Star Trek filmje” dolgot. Ez így leírva baromi jól is hangzik és technikailag igaz is, de árnyalni kéne.

Star Trek (2009): 150 millió/385 millió

Star Trek Into Darkness: 190 millió/467 millió

Star Trek Beyond: 185 millió/343 millió

Minden film megtérülése más, mert egyedi szerződéseket kötnek a mozikkal, hogy ki mekkora összeget tarthat meg hétről hétre. Legjobb tudomásom szerint Amerikában kb. 60% körül, nemzetközileg 40% körül kapnak a stúdiók, ezért a leegyszerűsített és legáltalánosabban használt szám amit láttam az a kb 50% összességében. Ha ezt veszem alapul akkor 192,5 millió/233 millió/171,5 millió dollárt termeltek. Figyelembe véve a gyártási költségeket ez nem túl acélos, főleg ha beleszámoljuk a marketinget. Ezen a dvd/blu-ray eladások dobnak még ugyan, de egy ekkora befektetéstől egy ilyen névvel biztos nem ezt várták.
Negyedik film nem lesz. A Beyond után beszartak a befektetők és nem akartak ennyit kifizetni. Pine és Hemsworth ki is szált, mert nem fogadták el a kevesebb fizetést. A stúdió 80 millió körül tudott összekalapolni, de ebből nem lehet leforgatni, így kukázták. Ezek az utolsó infóim. Tarantino féle még szóba jöhet, de a bejelentése óta semmit nem hallottam róla, a mester is éppen mást forgat, szóval nem venném még biztosra.

2. A CBS All Accsess előfizetőiről valóban nem volt friss infóm, így ott teljesen igazad van. Nem tudom, hogy ez a 2,5 millió mennyire számít jónak a streaming versenyben vagy mennyire elégedettek vele a cbs-nél.

3. Nem tudom, hogy itt mennyire játszik be a Star Trek. Gondolom akkor is próbálnának terjeszkedni, ha más lenne a zászlós hajó.

4. Na itt nehezebb a kérdés. Jelenleg a CBSnek nincs más ütőkártyája (legalábbis nemzetközi szinten), mint a Star Trek. Logikus, hogy ki akarják préselni belőle a legtöbbet. Persze lehet a siker miatt teszik, de ez nem feltétlen igaz. Viszont itt tényleg nem tudok jósolni. Fogalmam sincs, hogy az animációs forma mennyire fogja elkapni a közönséget. Picard eléggé szent tehén, ott nagyon visszaüthet, ha elcseszik a karaktert. Hogy Michelle Yeoh mennyire állja meg a helyét önállóan, arról végképp lövésem sincs, de jó sztorikkal szerintem van esélye. Plusz a Good Fightról is csomó jót hallottam, ki tudja mennyien iratkoztak fel miatta.

5. Az biztos, hogy a Netflix deal sokat segített, főleg hogy a Short Trekset nem volt hajlandó nyomott áron sem megvenni. (Az új dealben benne van már?) De az is igaz, hogy a Netflix egy kis gömböc, bekebelez mindent, amivel növelheti a kínálatát. És a Star Trek még mindig jól cseng. Azt tudtam, hogy volt showrunner váltás, de az ötleteikre nyilván a fejeseknek is igent kellett mondaniuk, rájuk (is) értettem a fejlődést.

Az SGU hasonlítást (nem SGA, bocsánat) Human írta a cikkben, ez valóban az Ő szubjektív véleménye. Csak már máshol is olvastam ezt az összehasonlítást de nem nagyon magyarázták meg. Mivel én szerettem az SGU-t ezért kicsit lehet túlreagáltam.

Igen a “kritikusok” dolog tényleg érdekes. Tudom, ők is csak emberek véleményekkel. De mivel abból élnek, hogy véleményt írnak (a jobbak ráadásul objektívet próbálnak) felkapott helyekre, így nem tudok rájuk sima emberként gondolni. Itt csak arra az ellentmondásra akartam utalni, hogy RT-n az STD 87%-on áll a kritikusoknál és 53%-on a rajongóknál. Míg az Orville, ami sokak szerint jobb Star Trek, 28%-on állt a kritikusoknál és 94%-on a rajongóknál. Ez mostanra változott a 2. évad miatt, de ott még alig van értékelés. Figyelembe véve, hogy hasonlóan politikailag túlfűtött filmeknél (Last Jedi, Ghostbusters 2016) hasonló szembenállás volt, így szerintem elég beszédes a két sorozat ilyesfajta viszonya. Azt is tudom, hogy sokan agybajt kapnak az RT és az IMDB említése miatt is, de valahova csak muszáj menni, ha a tömeg véleményére kíváncsi az ember.

karesz - 2019. 01. 19. 17:50

Ja, még valami. Tényleg nem akarom a korábbiaknál is jobban lehúzni a cuccot, de ez még kikívánkozik: a vörös hajú csaj valami iszonyatosan irritáló jelenség. Nemes egyszerűen nem hiszem el, hogy bárki ilyen furcsa viselkedéssel be tudna kerülni egy hadihajó legénységébe. A korábbi sorozatokban látható, szellemi értelemben jócskán kiegyensúlyozott kadétokhoz képest ő kissé… nos… kiegyensúlyozatlannak hat. Olvastam olyan teóriákat, miszerint autista, de ezt is nehezen hiszem, mert akkor kizárt, hogy egy ilyen hajón szolgálhatna. Konkrétan falra tudnék mászni az összes jelenetétől, olyan cukiskodó sitcomos hangulatotot árasztanak. Tavaly ilyenkor nagyon hiányoltam a humort, de valahogy nem tudtam jót derülni azon a jeleneten se, amikor a liftben az a vicc forrása, hogy egy földönkívüli szörny lecsulázza a mellette állót. Egészen pontosan a Baljós árnyak hasonló jelenete ugrott be, szinte vártam, hogy a háttérben Anakin felkiált, hogy „Jipppííí”. Na, szóval szörnyű.

Brynden Rivers - 2019. 01. 19. 18:13

Hozzászülnék a számokhoz:

“Star Trek (2009): 150 millió/385 millió

Star Trek Into Darkness: 190 millió/467 millió

Star Trek Beyond: 185 millió/343 millió”

Mivel a marketing költség tudomásom szerint a gyártási költség 50%a vagy több is lehet ez alapján bizony a Star Trek Bayond eléggé bukásnak tűnik.

Egyébként én sem értem hogy miért húzzák le az Orville-t az a sorozat nem tesz nagy vállalásokat (Family Guy készítője készíti) de azokat teljesíti vagy felülmúlja

A STD meg nem rossz de nem csak az agyat vették szerintem ki a Star Trekből hanem a szívet is.
Mindenknek ajánlom amit Flambeur is írt a Deep Space 9 háborús átívelő szálát – különösen a “In the Pale Moonlight” című részt (6×19) https://www.hollywoodreporter.com/lists/star-trek-deep-space-nine-930878/item/pale-moonlight-star-trek-100-925095

Ja és ha már BSG volt emlegetve:

a DS9 is Ronald D. Moore-hoz kötődik ahogy a most futó Outlander is (ami ugyan kosztümös de ha a karakter az írás, a színészek meg a dráma jó akkor egy sorozat jó). Részmeről az Outlander a TOP10 jelenleg az STD meg talán a TOP50ben sincs benne.

a_n_d_r_e_w - 2019. 01. 19. 18:19

@winnie:
ezt javaslom megnezesre, kicsit arnyalja a dolgokat
https://www.youtube.com/watch?v=IuMyfI_WM7E

winnie - 2019. 01. 19. 18:21

a_n_d_r_e_w: :) nincs szükségem árnyalásra vagy mások gondolataira, eléggé képben vagyok a dolgokkal (túl sokat olvasok a témáról és tippre a videó is sajtóban látott dolgokon alapszik), és a neten elég sok a félreinformálás. (nekem 20 perces videó túl sok lenne.)

winnie - 2019. 01. 19. 18:25

donmaros: igazából nem vitát akartam nyitni, csak leírtam pár helyesbítést vagy tényt, mert aki elfogult, azt félreviheti a szíve, még akkor is, ha abszolút igazat mond, csak épp a saját érveit igazoló következtetéseket von le. de az tény marad, hogy még sosem volt ilyen sikeres a franchise, amit, aki ellendrukker (én nem vagyok semmilyen drukker, sosem láttam star treket) árnyalhat dolgokkal, de ettől még tény marad. mint ahogy a is, hogy nemsokára elmondhatjuk, hogy még sosem volt annyi star trek sorozat egyszerre képernyőn, ami most.

az “igen, de…”-reakciók mindig jöhetnek erre, semmi sem fehér és fekete, mindennek több oldala van, de ettől még a tények tények maradnak. az, hogy mi áll mindemögött, az más kérdés. az viszont biztos, hogy a film után újabb filmek készültek (tehát megéri nekik – plusz ugye a legnagyobb dolog itt az, hogy a régi, “kis”, mozis tévéfilmek helyett ma már A+-osok jönnek), a sorozat után újabb sorozatok jönnek (tehát megéri nekik), hogy sosem néztek annyian star treket moziban és tévében egyaránt, mint ma.

tisztában vagyok, hogy van, akinek ez nem tetszik, van, aki visszasírja a régi időket és a klasszikust megközelítést, és szerintem olyan rajongó is van, aki inkább holtan látná a franchise-t, a föld alatt, mintsem a totál mainstreamben, miközben annyian szeretik, mint még soha.

pár újabb helyesbítés:

“főleg hogy a Short Trekset nem volt hajlandó nyomott áron sem megvenni. ”

megvették, csak nem akarták haviban adni, most adták ki a premierre.

“Negyedik film nem lesz.”

minden, ismétlem minden egyes infó a filmekkel kapcsolatban nem tény, csak sajtóértesülés, ergó nem érdemes citálni tényként. egy biztos: lesz negyedik film. lehet, hogy 10-20 év múlva, lehet, hogy nemsokára, de lesz. amit eredetileg, sőt, amit utána fejlesztettek, ment kukába de ez csak azt jelenti, hogy fejlesztenek újat.

a cbs all access kapcsán: a terjeszkedés és a portfolió komoly mértékű növelése elégedettséget jelent. és az is, hogy 2022-es tervek vannak.

“Jelenleg a CBSnek nincs más ütőkártyája”

star trek: globális netflix deal.
good fight: globális amazon deal.
tell me a story: globális hbo deal.

“politikailag túlfűtött filmeknél (Last Jedi, Ghostbusters 2016) ”

ez az, amikor valaki egy zajos kisebbség mögé látni akar valami jelentőset:

last jedi: imdb 7,2/10, a szavazók 2/3-a szerint 7/10 vagy jobb. (megint csak: nem vagyok elfogult, nem nézem star wars-t)
a szellemirtók mögött pedig végképp nem volt semmi politikai túlfütöttség, csak a casting bejelentésétől számítva kreált és gerjesztett trollharag egy elég érzékeny réteg részéről. aminek a film minőségéhez meg a kritikusokhoz nem volt köze. és a film minden platformon csalódás lett.

Dark Energy - 2019. 01. 19. 20:42

Én nagyon jót szórakoztam, nekem tetszett, tuti nézős, az előző évad is tetszett. Pont úgy vagyok a Star Trek-kel, ahogyan a Star Wars-szal, minden sorozatot, filmet, animációt láttam és minden videojátékkal játszottam az elmúlt 30 év alatt, szóval már megedződtem és a legkevésbé sem vagyok kritikus, azon már rég túlléptem.

schray - 2019. 01. 19. 20:47

Az a helyzet, hogy van egy tucat sorozat, egy csomó film, csak Star Trek témában, és még több sci-fi, amikkel óhatatlanul lesz áthallása bármilyen új dologgal. Volt már háború más ST-ben is, van komolyabb, komorabb sorozat, stb stb stb. Elképesztő a “teherrel” indul neki az STD és szerintem totál tisztelendő, hogy nem próbál meg egy olyan rajongó tábornak megfelelni, amelyik még önmagával is vérre menő vitákba tud keveredni. :)

Inkább azt nézzük, hogy önmagában milyen a széria: a helyzet az, hogy egész remek. Az első évadban is voltak fantasztikus pillanatok és a mostani kezdés minden tekintetben jó volt. Nem volt különleges, de jó volt a tempója, szórakoztató volt a történet, látványos volt, izgalmas, kellően rejtélyes, elég kérdést vetett fel egy új évadhoz, lazább volt és több volt a humor, és érdekesek, kedvelhetőek az új karakterek. Vannak fura dolgai, vagy pillanatok, amikor valahogy nem működik, elveszti a ritmusát, az első évad eleje, legvége és egy-két rész is ilyen volt, de ez édeskevés, hogy lerontsa az összképet.

DJackson - 2019. 01. 19. 20:49

Az első évad után alacsonyak voltak az elvárásaim, így ez most kivételesen nagyot ütött nálam! Végre tényleg megvolt a Star Trek érezés! Ha nem is a feltétlen a régi sorozatoké, de a mozifilmek hangulatát simán hozta, a látványvilágukkal együtt! Talán a karakterek is kedvelhetőbbek lettek. Ígéretesnek igézkezik az új szál, sokat ki lehet még hozni belőle! Amúgy ha már SGU, annak a főszála is elég hasonló volt. Bár aztán lehet csak Q szórakozott egyet a háttérben.

schray - 2019. 01. 19. 20:50

Amúgy nem értem ezt az “agyat és szívet” kivenni témát sem. A 2×01 pont egy olyan rész volt, ahol egyszer sem sült el fegyver, maga az alapfeltevés is érdekes volt, becsatolva az előző évados mitológiát, meg az a rész nem barionikus anyaggal. A szív meg szerintem Tilly összes jelenetében ott volt, vagy pl amikor Pike beszél arról, hogy milyen érzés volt kimaradni a háborúból (pacsi a színészi játékhoz amúgy). Szerintem nincs ezzel semmi gond. Más a hangulata, mint a korábbi ST-knek, de hát a világ is más…

flimo - 2019. 01. 20. 07:17

Hullámvasút ez a sorozat. Első évad első fele nem jött be különösebben, a fordulat utáni részek remekek voltak, hogy az utolsóval fullba tolják a kretént. És sajnos a második évad eddig ott folytatja, ahol abbahagyta. Nem akarom egyesével elemezni, hogy mi volt a bajom, de többször majdnem kifolyt az agyam. Remélem a folytatás jobb lesz, sokakkal ellentétben még Michaelt is bírom.

Platschu - 2019. 01. 21. 00:20

Ilyennek kell lennie egy scifi sorozatnak 2019-ben. Az egész gyönyörű: a díszletek, a jelmezek, az effektek. Jók a színészek, a történet is halad, tehát így kell ezt csinálni. Bravó.

Ace - 2019. 01. 21. 08:43

Ezt az agyat és a szívet kivették csak a maradi rajongók puffogtatják még mindíg.

Érdekes én is régi rajongó vagyok mégis el tudom fogadni hogy haladni kell a korral.

A Star Trek Discoverynek valahogy szerintem igen csak sikerül jól egyensúlyozni a régi dolgok és az új látványos eszmék között. Ráadásúl erre az évadnyitóra szerintem baromira nem mondható ,hogy csak lövöldöztek össze vissza agyatlanúl mivelhogy egy ilyen jelenet sem volt. Viszatérve az első évadhoz: DS9-ban volt háború aha csak nagyon nem így volt ábrázolva hanem egy globális öszképet láttunk részről részre Disc-ben pedig egy háború egy legénység szemszögéből volt ábrázolva. Ent-nél meg nem is volt igazi háború csak első csapás és aztán egy elkeseredett öngyilkos küldetés egy szem hajóval. Szóval mindhárom elég egyedi meközelítése egy háborúnak csak kicsit tovább kéne láttni a görcsös támadásokon mert ,hogy divat fanyalogni a Disc-re.

Ami Burnham-et illeti kár utálni Marting-Green valóban nem egy színész órjás de tűrhetően hozza a karaktert ezzel kb mindenki egyet ért és a mellette lévők hozzák a kiemelkedő szintet is.

Na majd késöbb írok a 2×01-ről is azért :)

Blobov - 2019. 01. 21. 10:05

Én Flimoval értek egyet: ritka lapos, semmitmondó rész volt, nekem alapvetően gagyi szállal. Oké, látványos volt, meg színes, szinte szagos, de amolyan hidegen hagyott az egész történet.

mSO - 2019. 01. 21. 14:56

Nekem sem Star Trek hangulat ez már, viszont élvezem mint remek scifi mozit (a látvány bőven túlszárnyal bármely tévésorozatot meg sok mozit is akár) startrek szereplőkkel.

Platschu - 2019. 01. 21. 18:57

Bár én egyáltalán nem vagyok trekkie, azért ez nem rossz, hogy ilyen sok apróságra is figyeltek :

http://trekcore.com/blog/2019/01/star-trek-discovery-canon-connections-brother/

1. When Discovery first encounters the Enterprise, they note that sensors detect 203 lifesigns, the ship’s full complement. This matches Captain Pike’s line in the TOS pilot “The Cage,” where he states that he is responsible for 203 lives.

2. Sarek tells Burnham that he hasn’t seen Spock in “years.” This tracks with Sarek’s appearance in the TOS episode “Journey to Babel,” where we learn that Sarek and Spock haven’t spoken in years, and Sarek was not expecting to see him ever again.

3. Discovery’s transporter officer is wearing a device over his eyes that bears a resemblance to a VISOR. While not strictly a reference, it does appear to at least be a nod to TNG.

4. When Pike is taking command of Discovery, he says “back in Mojave, I learned the best way to get in a cold stream was to jump right in.” In the TOS pilot “The Cage,” we learned that Pike was born in Mojave.

5. Commander Nhan (the female officer who comes to Discovery with Pike) is wearing headgear that identifies her as a Barzan, a species first depicted in the TNG episode “The Price.”

6. When Pike’s acting science officer, Connolly, acts jealous about Discovery, Pike points out that ‘at least we get the new uniforms,’ indicating that the TOS uniforms are out there, but aren’t yet fully deployed across Starfleet.

7. (Not-quite canon reference): The space suits that they wear in the asteroid field have division colours, which matches up with what was depicted in the Kelvin timeline, rather than the Prime timeline.

* * *

1. Enterprise Crew Complement – 203

“The vessel’s entire complement is alive,” Burnham says as the Discovery struggles to make contact with the Enterprise. In the original Star Trek pilot “The Cage,” Captain Christopher Pike states that he is responsible for the safety of 203 lives.

2. Sarek and Spock

Sarek indicates that he and Spock have not spoken in years, and that he was not expecting to see Spock ever again. This tracks what we know of their relationship, from Sarek’s first appearance in “Journey to Babel,” through his description of Spock’s childhood and their often contentious relationship in “Unification.”

3. An Early VISOR?

The Discovery’s transporter operator (seen at the top of this article) wears a device over his eyes which appears to be quite similar to Geordi La Forge’s VISOR, which allows that engineer to see after being born blind in the time of “Star Trek: The Next Generation.”

4. Mojave

“Back in Mojave, I learned the best way to get in a cold stream was to jump right in,” Pike says as he steps of the captain’s chair. It is established in “The Cage” that Pike was born there, though canon is still unclear where on Earth the city of Mojave is located.

5. Commander Nhan, Barzan

Captain Pike beams aboard with two crew members – his temporary science officer, Lt. Connelly, and a female officer in a red uniform identified as Commander Nhan. “I see where the Federation puts its pennies,” she says admiringly of Discovery, as Pike heads to the bridge.

Based on the facial makeup, cheek appliances, and interest in commerce, Nhan is likely to be a Barzan – first seen in The Next Generation episode “The Price.”

6. Colorful New Uniforms

“We got the new uniforms, though,” Pike says in response to Nhan’s jealousy about Discovery. The change in uniforms is a step towards the uniform color palette of the Original Series, set several years after the current era of “Discovery.”

7. That Goes for Spacesuits, Too

The Enterprise team of Pike, Connelly, and Nhan land on the asteroid in landing pods wearing EV suits coordinated with the colors of their divisions, while Burnham wears a neutral silver design. This mirrors the Kelvin Timeline orbital jumpsuits that Kirk, Sulu, and Olson wore on their way to land on Nero’s mining platform in Star Trek 2009.

8. When Pike’s service record shows up on Discovery’s viewscreen, it shows he is the recipient of:
– the Star Cross, first referenced in TNG “The Measure of a Man”
– the Legion of Honor, first referenced in TNG “The Measure of a Man”
– the Carrington Award, first referenced in DS9 “Prophet Motive”
– the Okuda Award, first referenced in TNG “Eye of the Beholder”, and a reference to longtime Trek visual designers Mike & Denise Okuda
– the Legate’s Crest of Valor, first referenced in VOY “Nothing Human” (curiously, this is a Cardassian award)

Pike’s service record also indicates he had been on medical leave due to laceration, which may be a reference to injuries he took just prior to “The Cage” (why he was in such a funk when that episode started).

9. The Hiawatha isn’t the first time we’ve heard of dedicated Starfleet medical ships. The most obvious is the USS Pasteur in the possible future seen in the TNG finale “All Good Things…” Also, we learn that the Hiawatha was en route to Starbase 36, which was first referenced in the TNG episode “The Mind’s Eye.”

10. Right before Connolly dies, he says his Academy roommate was a Caitian. Caitians would be the catlike species who debuted in The Animated Series (Lt M’Ress) and have only been seen in live-action briefly in The Voyage Home. Tig Notaro’s character also mentions Tellarites (who have been seen many times, particularly in TOS) and Bolians (who made lots of appearances in TNG and VOY). Also, that lizard dude in the turbolift? He was a Saurian. Saurians are often referenced in relation to Saurian brandy in TOS, and one made a brief appearance in The Motion Picture.

11. Transport pattern enhancers, of course, turned up lots of times in TNG.

12. The “flux coupler” that Tilly asks about shortly before capturing the asteroid (which Stamets, arriving in the shuttle bay, hands to Airiam), is not a new technobabble tool. It previously appeared in DS9’s “Empok Nor” and ENT’s “E².”

13. Spock’s quarters are labeled 3F, the same number they were given in TOS. Shown inside his quarters are a 3D chess set (we often saw Kirk and Spock playing 3D chess in TOS), as well as that harp he liked playing in TOS.

14. Tig Notaro’s character disgustedly mentions blood wine when Pike and Burnham tell her that the war is over. Blood wine is, of course, well-known from TNG and DS9.

punyapapa - 2019. 01. 22. 00:41

Szerintem fasza rész volt. Az első évad us nagyon bejött, ha tartják annak a színvonalát, akkor elégedett leszek. Most már csak a Stargate-nek kéne egy jó sorozat.
A mozifilmhez 1-2 megjegyzés.
Az egy dolog, hogy mennyi a bevétel, de azért trükköznek a stúdiók nagyon, hogy minél kevesebbet kelljen adózni, de erről rengeteg cikk van a neten.
Az, hogy lesz-e a közeli jövőben új Star Trek film az nagy kérdés. S ha lesz, akkor kikkel. Az tök mindegy, hogy mit mondanak, lehet fél év múlva bejelentik, hogy lesz Star Trek film de vadiúj karakterekkel.
Az ilyen teszetoszaságra jó példa a BvS. Már 2002-ben volt rendezője Wolgang Petersen, aztán mi lett belőle. S attól, hogy bukik egy film az még nem jelent semmit. Amúgy tudtommal a Beyond világszinten nullszaldós lett. Ergo van potenciál a folytatásban, de mivel a nézőknek nem jött be, ezért át kell gondolni a következő részt.
Na befogom a számat 😁😁😁
Jöhet a következő rész

winnie - 2019. 01. 22. 05:04

“Az egy dolog, hogy mennyi a bevétel”

egy és az egyetlen dolog. pont azért, mert ez az egyetlen mérhető dolog. ahhoz nekünk nincs közünk, hogy mi és mennyi a profit és mi nem. irreleváns. (az adózás, amit te írsz, az teljesen más, a bevétel kapcsán más miatt szoktak “trükközni”, de az ST egyébként sem az a film, ahol részesedéseket kéne osztani.)

” Az tök mindegy, hogy mit mondanak,”

ez pedig nagyon nem mindegy. mert, ha mondanak valamit, akkor az nagy jelentőséggel bír – már, ha a stúdiótól érkezik. az st-s meg egyébként is a filmes infók kapcsán meg kell különböztetni azt, amikor sajtóértesülésről van szó (szinte minden egyes további st-filmekről infó, azaz, hogy fejlesztik a filmeket, csak értesülés, azaz nem hivatalos infó. amint lesz hivatalos infó, akkor arra oda kell figyelni.) jelen esetben az biztosnak tűnik, hogy fejlesztenek több filmes forgatókönyvet, ami csak szándékot jelent. pont, mint a sorozatoknál, ahol a 3 biztos sorozatterv mellett van 2 fejlesztés alatt lévő, nem biztos.

“Az ilyen teszetoszaságra jó példa a BvS.”

ez nem annyira teszetoszaság, hanem a forgatókönyv fejlesztésének hosszas, színfalak mögött zajló folyamata, ami során az idő tényező miatt is rendezők jönnek-mennek, és az új rendező általában új szkriptet is jelent, stb. ez egy elég pénz- és időigényes műfaj, nagyon sok filmet hosszú évek előkészítő munkája előz meg, sok-sok iteráción keresztül.

“S attól, hogy bukik egy film az még nem jelent semmit.”

megint csak: a bukás per definitionem mindent jelent. azt, hogy mínuszos (ilyen nagyon kevés van) vagy a tervek alatti bevételt hozó filmet. sokan ugye csak megnézik a bevételeket, lefelezik őket (bár a nemzetközi bevételek esetében még csak nem is felezni kéne), a kiadást pedig megnövelik egy hatalmas, marketingösszeggel, és összevetik, hogy melyik oldal a nagyobb, pedig azért pluszos a legtöbb film, mert közel sem csak a mozis forgalmazásból van bevételük. más kérdés, hogy nem azért fektetnek beléjük, hogy 3 év múlva egy kis profitot lássanak, hanem minél hamarabb, minél nagyobbat szeretnének, hogy a pénzből újabb profitábilis tevékenységeket finanszírozhassanak.

heidfeld - 2019. 01. 22. 06:25

Tetszett a kezdés.
Sorozatos szinten, látvány remek. Történet érdekes, és izgalmas szálakat lengettek be. Erős 7.5/10, simán jár érte így reggel 5-kor megnézve..
Sonequa Martin Green nem jó színésznő. Most, amikor zuhantak, amit művelt.. Egyszerűen hiteltelen.
Karaktere eleve sótlan, semmilyen. Talán ezért nem tűnt fel ez ennyire, hamarabb. Shalad Latif /Tyler/ még tőle is rosszabb. Többiek rendben vannak.
Óriási potenciál van a Star Treck világában. Nem véletlen, hogy jönnek még sorozatok, fejlesztenek továbbiakat is. Filmek is lesznek, előbb-utóbb. Jöhet egy új, színészi gárda. Gázsin megspórolt pénzt, látványra is költhetik.
Stúdiók trükköznek, kétségtelen. De megtehetik, rengeteg a kiskapu, lehetőséget ad rá a rendszer… A jelenlegi, amerikai elnök pont ezért nem hozza nyilvánosságra adóbevallását..
Igen. Csillagkapu, vagy Csillagközi Romboló-sorozat nagyon hiányzik.

Ace - 2019. 01. 22. 10:25

Na akkor kicsit hosszabban a 2×01-ről.

Szinte mindenben egyet értek Human-el. Nekem is a Kelvin filmek folytatásának érződött a rész. És igen ez a modern Star Trek.

Nekem tetszett a rendezés végig az elején a bevezető nagyon jól nézet ki és az “Űr a legvégső határ” újragondolása is pozitív érzéseket keltett bennem. Az átkötések is jól megvoltak oldva jelentváltásoknál elösször pl csak a zene kúszik be majd a képpel is trüközött Kurtzman. És akárki akármit mond teljessen mozis látványt varázsolt a szemünk elé. A kapszulás rész egyértelműen egy akció csúcspont volt illetve a Hiawatha oldalán való mászkálás is profin mozisan volt kivitelezve.
Az biztos ,hogy az első évad borús hangulatán sokat javítottak és most valóban a felfedezésen lehet a hangsúly. Szóval remek beszálló pont lehet a 2×01 az új nézőknek és azoknak is akik kaszálták az első évadnál érdemes visszanézni.
Pike a fedélzeten nehéz nem észrevenni mennyire más mint Lorca volt egy igazi “Cowboy kapitány” a jó értelemben mint Kirk vagy Georgiou ami nagyon jelemző a Trek ezen szakaszában a kapitányokra. Mount jónak tűnik nagyon a szerepben meg van benne Greenwood tekintélyt parancsoló személyisége és lazasága is szóval inkább arra a Pike kapitányra hasonlít nem a Jeffrey Hunter féle peszimistára és az a vigyor mikor becsukódott a sisakja őszintének tűnt. Szóval más mint Lorca és nem csak azért mert mondja hanem például meg akarja is merni a legénységet még a tetteik elött, Lorca csak irányítani akarta őket és feltétlen engedelmességet.
James Frain kiváló Sarek még mindíg jó volt viszont látni.
A másik új karakter Reno aki kicsit Scotti-ra emlékeztet és valószínüleg kicsit a lazább humorosabb oldalt fogja erősíteni ha marad még jó páros lehet Stamets-el is.

Remekül elindították a szálakat több rejtélyt is kapunk vannak itt angyalok, tértorzulások amik eltűnnek, mi van Spock-al, mi van Burnhamés Spock között? és mintha Pike is titkolna valamit…

Jó kis évadnak nézünk elébe és ez az első rész meggyőzőre sikerült. Nagyon várom a következőt amit ismét Jonathan Frakes rendezett!!!

Joe - 2019. 01. 22. 23:12

Vártam, mint a messiást aztán csalódtam egy nagyot.

Szép, szép de ennyi?
Burnham és Tilly kiakaszt. Elnézve a rész vegi infómorzsákat felmerült bennem egy kérdés, egy színészt hányszor használnak fel? :D

A remény hal meg utoljára, azért nézni fogom.

Mrs Broccoli - 2019. 01. 23. 09:35

Én “ősrajongónak” számítok (ahogy fogalmaztál), bár nem időben, inkább “térben”: mind a 6 sorozatot és 10 mozit láttam többször, gyűjtő is lettem közben, és furán hangzik, de fontos része lett az életemnek. Igaz, mindezt csak úgy 15 éve.

A reboot filmek közül az első kiverte nálam a biztosítékot – nem volt rosszabb film a többinél, csak hát a történet, meg a szereplők… a 2-3. reboot filmet már csak kötelességből néztem meg (egyáltalán nem tetszettek), és ugyanígy “kötelességből”, de még eléggé reménykedve kezdtem el nézni a Discovery-t. Mire a végére értem, rájöttem, hogy nagyjából ugyanaz a problémám vele, mint a reboot-mozikkal: színészcserék, sötétség (itt képileg és hangulatilag is), és mindenféle érzelmi hatást nélkülöző történet. A készítőket már nem “az ügy” érdekli, hanem hogy megfeleljenek a kor szellemének, a fogyasztóknak. Nagyon lent van a léc.

Amikor kijöttek az első hírek a 2. szezonról, egy adott ponton elhatároztam, hogy nem fogom nézni, mert sérül szeretett trek-világom. Nem a valóságban, hanem magamban. Ezt elkerülendő…

És ez volt az első-utolsó hozzászólásom a DSC 2. szezonjához, mert eddig is túl sokat kritizáltam, nem keserítem magam tovább. Inkább megnézek egy régi epizódot. Meg az Orville-t.

Agent Coulson - 2019. 01. 23. 10:42

Sajnos még mindig túl gyors a tempója az epizódoknak a régi sorozatokhoz képest (ami számomra nagyon zavaró) de ezt az évadot még megvárom mert mégis csak ST-ről van szó.

winnie - 2019. 01. 23. 11:24

Mrs Broccoli: mivel új a showrunner, lehet, hogy a te ízlésed irányába tereli most a hajót:)

Platschu - 2019. 01. 23. 13:51

Pedig volt itt érzelem bőven. Stamets gyásza, Burnham családja, a leesett tiszti morál Lorca miatt, a tapintatos Pike bemutatkozása, majd a Csillagflottás irányelvek hangoztatása. Nekem nagyon tetszik ez a mozifilmeket idéző design, látszik az igényesség minden percen. A trailer alapján még egy csomó jó dolog várható és megfogadtak pár rajongói kritikát is, tehát én biztosan maradok.

winnie - 2019. 01. 24. 05:08

a fenti polémiához: a star trek discovery 2. évados premierje egy hétvége alatt annyi felhasználót hozott a cbs all access-nek, mint még soha. az előző hétvégi rekordot 72%-kal múlta felül.

a számokat ne ismerjük, de ezt a fentihez azért fűzöm hozzá, hogy látni lehessen, mennyire fontos a szolgáltatónak a start trek. utaltam arra, hogy vannak olyanok, akik csak az ST miatt fizetnek elő. és amikor vége, akkor lemondják. ergó konkrétan fizetnek 1 dollár 50 centet a heti egy epizódért. ezért érveltem amellett, hogy a star trek hosszú évekre bebetonozódhat. és ezért akarják, hogy minden héten legyen új star trek epizód. hogy ne legyen ok lemondani az előfizetést.

heidfeld - 2019. 01. 24. 06:22

Jól mondja, Winnie. Star Trek nagyon sok embert érdekel.
Gondolom, idén még nem, de jövőre több, új sorozat is érkezik.

Ace - 2019. 01. 24. 08:30

Ennek az Érának is fel kell építenie a rajongói bázisát régiekkel és újakkal egyaránt és ha tényleg folyamatosan tudnak Trek tartalmakat szolgáltatni akkor nagyon jó irányba tartanak hiszen sok sorozatot, tervet bejelentettek mostanában.

Platschu-val értek egyet szerintem is van bőven érzelem a Discovery-ben ráadásul még csak most kezdenek majd bele igazán a karakterek valódi bemutatásába.

Tyberius06 - 2019. 01. 25. 02:05

Megvolt az első rész, majd mindjá jön ki a következő is. Egyszerre nézek három ST sorozatot jelenleg, csak módjával. Fut a Voyager 5-dik évada meg a DS9 4-dik évada és most jött hozzájuk a Discovery 2-dik évad.

Valóban ez modern Star Trek, amikor kijött a 2009 reboot totál beszippantott, hogy aztán az Into Darkness totál kizökkentsen, majd első megnézésre a Beyond még jobban beszippantott (másodiknál már kopott kicsit). Egyszerűen sok mindenben sokkal részletgazdagabb volt (kicsit idekeverve az új Star Warsokat ezt éreztem a TFA-nál is, hogy hiába kaptam meg az Új Reményt újrahasznosítva betömte azokat a kis hézagokat, amik fájtak a régi filmeknél.)
A Discovery kevesebbet időzik azokon a morális és mai szemmel már vitatható gondolatokon (némely esetekben), amikkel a TNG vagy a Voy foglalkozott. Persze vannak általános kérdések, de épp a minap néztem a DS9 egyik maqui vonatkozású részét, 4×21 – For the Cause -, amiben a fő antagonista (Eddington) kifejti véleményét a Föderációról. És ugyan az csak egy vélemény és szembe helyezkedik a nagy “STAR TREK eszmével” és hőseinkkel, szóval alap, hogy fúj-fúj gonosz gondolat, nincs igaza (igen ez szarkazmus volt), de végig gondolva, simán el lehet fogadni a véleményét és kritikáját a Föderációról. Ugyanakkor rengeteg olyan moralizálós kérdés volt a régi sorozatokban, amik valahogy baromira nem hiányoznak N+1-dik alkalommal itt a Discoveryben is. Szóval nekem tetszik ez a megközelítés.
Ahogy fentebb írták a DS9, az ENT és a Discovery is másképp közelítette meg a háború kérdését, nekem egyébként nem volt azzal gondom, szerintem a kicsit gyengébb kezdés után (bár összességében jobban bejött mint a Voy, az ENT vagy akár a DS9 kezdése – nem, a TNG-t nem említem ide, mert az a kezdés Q-val nekem baromira nem tetszett) eléggé jó szezont hozott.
Nah de akkor a 2×01-ről.
Látvány, azt tudom rá mondani, hogy részletgazdag. Ez úgy lefedi nagyjából.
Mini drámák voltak, meg régi titkok, régi sérelmek stb… Szerintem szépen fel lesz egy része göngyölítve és ahogy látom visszakapjuk a spore-drive-ot is, megint mehet majd rajta az értelmetlen vita (már készítem a popcornt meg a kólát). Tilly valóban fura, de nekem sokkal hitelesebb, mint pl. Harry Kim. Tilly karaktere az Orville-re emlékeztet, sokkal hihetőbbek és emberközelibbek a karakterek ott mint pl a Voy-ban vagy a TNG-ben. Senki sem tökéletes. Én bírom a karaktert.
Végre (lehet ezért kellett plusz 15 perc a részhez, de akkor jöhet máskor is ennyi) a híd többi tagja is kapott szerepet (Saru mellett) meg szöveget, meg nevet. Eskü az első évad után se tudtam, hogy ki kicsoda a hídon annyira nem volt semmi szerepük. Nem azt mondom, hogy totál full részeket szenteljenek nekik, de jobban megismerhetnénk őket. Legalább már van nevük.
Kíváncsian várom a folytatást…

Platschu - 2019. 01. 25. 23:02

2×02 New Eden

Ez is remek rész volt. Vallás kontra tudomány. Szépen fejlesztették a karaktereket, mert tovább mélyítették Sarut, Tillyt, Pikeot és még Owe is nagyobb szerepet kapott. Szóba kerültek megint a Csillagflotta alapelvei és jó volt látni egy kisebb összeütközést Pike és Burnham között. Részemről ez talán még jobb is volt, mint az első rész, mert nagyon szépen összerakták. Pláne az a jelenet tetszett, hogy a templomban felkapcsolta a világítást, mert ez átvitt értelemben is jó ötlet volt.

Tyberius06 - 2019. 01. 26. 03:33

2×02

Ez azért idézte picit a régi sorozatok hangulatát, mármint téma alapján. Rég elveszett kolónia stb… Viszont ahogy részéve tették a főszálnak, eléggé érdekes. Tilly húzott egy “I see dead people”-t, gyanus is volt kicsit ez a karakter így hirtelen. Tetszik a csapat dinamika, és eddig összeszedettebbnek tűnik két rész után ez az évad. És juhé ugráltak benne ismét! :)

Malachi - 2019. 01. 26. 20:51

Hú, ez a 2×02 nagyon jó rész volt. A vége különösen tetszett, amikor Pike visszament a tudóshoz. De az egész témafelvetés is a gyengém (tudomány vs. vallás) és még a fő sztoriba is nagyon jól illeszkedett.

Valami nagyon komoly dologra utal ez az angyalosdi, tippem sincs mire futtatják ki. Bár a többi rész is maradna ezen a szinten az évadban!

Platschu - 2019. 01. 26. 22:13

Most akkor nem lesz heti kibeszélő?

Az angyalos téma kapcsán nem értem, hogy a térképen már eleve bejelöltek pár talán hét eseményt, de mire odaérnek, akkor még csak éppen történik. Most akkor ezek új jelenségek voltak? Lehet újra kellene néznem, mert kicsit összezavarodtam.

SPOILER veszély?!
Ami egyértelműnek tűnik, hogy a Discovery végzi az “angyalok” munkáját. Megmentették az első részben a legénységet, most a másodikban a bolygót. Ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy a másvilág lépett kapcsolatba a spórákon át velük. Stamets látta a párját, míg most Tilly a halott barátját. Valószínűleg Spock is átélhetett valamit, ami miatt kiemelten előre látta illetve látja az eseményeket. Esetleg Burnham pillanatnyi sérülése is kapocs lehetett a látomáshoz a 2×01-ben.

Aztán még arra is gondoltam, hogy esetleg kapocs lesz a Mirror Universe között megint, tehát valójában a lelkek mozgathatóak a spórákon át. Lehet így akarják a meghalt dokit visszahozni / letölteni az írók, míg akár a gonosz-Lorcára is lehetne esély a napba zuhanás miatt. A mi valóságbelinkről sem egyértelmű még, hogy hol van.

Vagy ha nem a túlvilág és nem is a Mirror Universe kavar, akkor esetleg a sztori kifuthatna a két idősík összemosására is. Mi van akkor, ha az ST:D Spock már előre látja a Vulcan pusztulását és ezért lett kiválasztva? Esetleg a törlődött idővonal túlélői is lehetnének az angyalszerű lények, akik a sorsuk elől menekülnek. Egy scifiben bármi megtörténhet.

winnie - 2019. 01. 27. 06:24

Platschu: nem volt tervbe véve, csak akkor, ha vendégkritikát kapunk.

Ace - 2019. 01. 28. 08:25

Sziasztok, Én igyekszem írni róla hetiben ha minden jól megy holnap el tudom küldeni.

Blobov - 2019. 01. 28. 09:27

@Platschu: az angyalokra megkaptuk a választ a Clarke féle törvény átírásával.

Agent Coulson - 2019. 01. 29. 15:36

2×02 – Most először éreztem azt a Discoverynél hogy tényleg Star Trek sorozatot nézek (persze még nagyon sok dolgon csiszolni kellene),remélem a továbbiakban is megmarad ez a lendület és nem csak Jonathan Frakes jelenléte okozta egy napos csodáról volt szó.

mSO - 2019. 02. 01. 07:35

Ez tényleg kezd Star Trekesebb lenni, határozottan a legjobb rész volt az eddigiek közül a 2×02. Hiába, tényleg Jonathan Frakes érti a dolgát. Ugyanakkor tetszik, hogy átívelős. Remélem klingonokból nem lesz több, mint amennyit a 3. részben mutattak, mert az első évadban bőven elég volt a vartyogásból.

Tibitron - 2019. 02. 01. 19:24

Egy kis agymenés. Szerintem az aszteroida talált mérnöknő nem más mit a leendő borg királynő. A fajáról annyit tudni hogy a 125-ö humanoid faj, tehát emberszerű. Pontos képeket nem találtam mindig a bor királynő jött be a 125. fajnál a borg királynőnél a 125.faj jött be. Elég meredek megoldásokkal mentette meg a sérülteket, fejlett technológiai ismeretek, robotkészítés stb. A borg királynő eredetéről szinte semmit nem tudunk, tehát simán lehet egy eredet story és egy új főellenség megalkotása.

polovcev - 2019. 02. 02. 00:13

Tibitron: Nem hiszem, bár ez attól is függ, hogy mennyire kánon jelenleg a Star Trek irodalom. Azt hiszem a Legacy trilógia az ami leírja a borg “kialakulását”. Ráadásul szerintem túl korai lenne behozni a borgot, ami még csak nem is a kvadránsban él. Sokkal valószínűbb a romulánok felbukkanása a 3-4. évadban- ha a sorozat elél addig.

zolij - 2019. 02. 02. 12:41

asszem a 2×03-at nevezhetjük backdoor pilotnak is a Section 31 sorozathoz.

Platschu - 2019. 02. 02. 21:06

2×03
Már akkor éreztem, hogy jó rész lesz, amikor klingon nyelven mondták be a “previously on Star Trek Discovery” mondatot.

zolij: Pont ezt akartam én is írni, hogy olyan érzésem
volt, mint a köv. spinoff pilotját is felvillantották volna az új hajóval és legénységgel.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 02. 21:42

Nekem eddig tetszik a 2. évad (a kritikán aluli évadzáró után főleg), Pike teljesen jó, Michael még mindig semmilyen és baromira örültem, hogy Tyler nem szerepel többet – egészen a 3. részig, ahol megint Klingon vartyogást meg romantikát kellett bámulnom…

Mindegy, nézős ez nagyon nekem :)

Melkon - 2019. 02. 03. 19:50

Nem néztem túlzottan utána, de elkezdtek olyan pletykák terjedni, hogy kaszálják a Discoveryt. :(

Remélem nem.

https://boundingintocomics.com/2019/02/01/rumor-cbs-to-cancel-star-trek-discovery/

Platschu - 2019. 02. 03. 20:48

Én is hallottam róla, de kétlem, hogy elkaszálnák, ha egyszer ez a CBS egyik legkeresettebb sorozata, mint ahogy korábban írtátok. Majd csak sikerül a gyártási költségeket lejjebb szorítani és a showrunnerrel megegyezni, mert úgy tudom, hogy a Netflixen is elég sikeres a széria.

Ha pedig mégis kaszát kapna, akkor a 2×03 történései alapján simán áttehetik a hangsúlyt a Section 31-re, csak akkor simán átnevezik a sorozatot.

Ám mivel arról volt szó, hogy a lehető legtöbb hetet le akarnak fedni új ST anyagokkal, így kétlem, hogy kisiklana a Discovery.

winnie - 2019. 02. 03. 20:53

de hogy lyukad ki az ember ilyen hírekhez?:) éppen ezért érdemes utána nézni. nem hivatalosan már múlt héten be lett rendelve a 3. évad, meglátjuk, hogy mikor és mi lesz, de nem hiszem, hogy ilyesmivel foglalkozni kéne, főleg, hogy jön 4 új ST-sorozat, és ugye az a terv, hogy minden héten legyen egy epizód.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 03. 21:52

akkor különböző ST sorozatok jönnének egymás után közvetlenül, hogy meglegyen a heti epizód? vagy esetleg több sorozat egyszerre futna, heti rotációban? (ez mondjuk elég fura lenne)

Platschu - 2019. 02. 04. 00:41

Ha jól hallottam a Picard sorozat 10 részes lesz, de a többivel is simán le tudnak fedni 30-40 hetet, ami azért nagyon derék lépés lenne az egész évhez képest.

Őszintén szólva még mindig hiányzik a lelkemnek Zachary Quinto, kár, hogy nem ő lesz Spock, de talán winnie írta, hogy nem lehet a reboot ST filmes színészeket tévében látni, mert más a jogtulajdonos. Így is van egy olyan érzésem, hogy mivel Spock is kult karakter, hogy alig-alig lesz az évad során, nehogy az ősrajongók piciny lelke megsérüljön és inkább csak a promóció miatt kellett. Most legalább szép lassan elkezdték kifejteni, hogy vajon miért nem beszélt sohasem Spock a mostohatesójáról.

Más. A poén kedvéért rákerestem pár reaction videóra a YouTubeon. Rég nem láttam ekkora izzó gyűlöletet olyan emberektől, akik rajongóknak tartják magukat. Az új részeket végig szidják és erről tesznek fel videót, amire az összes többi csalódott rajongó kiélheti a frusztráltságát.

Pedig ez a sorozat szépen alakul és tényleg jó. :S

Tyberius06 - 2019. 02. 04. 01:17

Szerintem jó volt ez a klingonos sztori, Ash átkerült a Section 31-hez, ott elfér majd Yeoh mellett simán. Jó rész volt a harmadik is. Egyébként én facebookon futottam bele a fenti “hírbe” a kaszáról vmelyik ST csoportban. Persze páran egyből pánikolni kezdtek, mások meg örömködni én csak tovább lapoztam :D :D

Melkon - 2019. 02. 04. 06:46

winnie

Valamilyen érthetetlen oknál fogva a Youtube ajánlott egy ilyen videót, rágoogliztam, volt pár ilyen hír.

Persze egyik sem official és feltételezem, hogy nem az évad elején kaszálnak el egy sorozatot, de azért belinkeltem, hátha valaki tájékozottabb. :)

winnie - 2019. 02. 04. 06:58

klikkbééééjt! oké, persze nem zárok ki semmit, volt már nagyobb meglepetés, és a haraszt sem zörög, ha nem fújja semmi, szóval várjuk a hivatalos infókat.

Ace - 2019. 02. 04. 08:49

Srácok esze ágában sincs kaszálni a CBS-nek a Discovery-t hiszen sikeres. Pont az a baja ,hogy kevés és mégtöbb Trek-et akar az All Access-re mert nagyon jól muzsikál a Star Trek-el a platform.

Más: Majd igyekszem a 2×03 kritikáját megírni amint lehet.

Melkon - 2019. 02. 04. 09:52

Ace

Nem tudjuk megmondani, hogy mennyire sikeres. Nekem tetszik, sokaknak nem, nézettségi adatokat nem találtam. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy valószínűleg a nézettség nem nagyon fog emelkedni, max csökkenni.

Nem érdemes abból kiindulni, hogy heti szinten mennyivel regisztrálnak többen emiatt. Valahol talán 70%-ot olvastam, ami egy friss streaming szolgáltató zászlóshajójától nekem nem tűnik soknak (szóval ez gondolom nem több százezer usert jelent :) ), főleg ha utána nem maradnak.

A végső kérdés az, hogy hány $-ba kerül egy új user és ők megmaradnak-e vagy elvándorolnak, de erről tudtommal nincs adatunk. Ha előfizet pár ezer ember arra a pár hónapra, amíg fut az évad, majd elmennek, az nekem masszív bukónak tűnik.

Ace - 2019. 02. 04. 10:07

Melkon:

Nem is merjük a számokat de Winnie fentebb már leírta mire lehet következtetni:

“a star trek discovery 2. évados premierje egy hétvége alatt annyi felhasználót hozott a cbs all access-nek, mint még soha. az előző hétvégi rekordot 72%-kal múlta felül.

a számokat ne ismerjük, de ezt a fentihez azért fűzöm hozzá, hogy látni lehessen, mennyire fontos a szolgáltatónak a start trek. utaltam arra, hogy vannak olyanok, akik csak az ST miatt fizetnek elő. és amikor vége, akkor lemondják. ergó konkrétan fizetnek 1 dollár 50 centet a heti egy epizódért. ezért érveltem amellett, hogy a star trek hosszú évekre bebetonozódhat. és ezért akarják, hogy minden héten legyen új star trek epizód. hogy ne legyen ok lemondani az előfizetést.”

Ha valóban így van (és szerintem is) hiszem a sok bejelentett ST tartalmo erre utal nem hiszem ,hogy felmerülne a kasza hamarosan be fogják jelenteni a következő évadot ez szinte borítékolható.

Melkon - 2019. 02. 04. 10:55

“ergó konkrétan fizetnek 1 dollár 50 centet a heti egy epizódért.”

Ami ha csak nem több százezer ember fizeti nevetséges összeg és jó eséllyel bukás.

Konkrét számok ismerete nélkül szerintem nem lehet kijelenteni, hogy ez egy sikersztori-e, de azt is tegyük hozzá, hogy iszonyú költséges egy streaming servicet fejleszteni és fent tartani, még a Netflix jövője is kérdéses, pedig már ~60%-os lefedettségük van az USA-ban.

1 Brandre nem hiszem, hogy lehet egy streaming servicet építeni.

Platschu - 2019. 02. 04. 16:33
Brynden Rivers - 2019. 02. 04. 21:28

Továbbra sem a legjobb sorozatok egyike a Discovery (a főszereplő színész mondjuk komoly teher ebben) de most határozottan javult a 3. résszel meg a Section 31

Ész: mindemellett azért még nem egy “okos” sci-fi, de látszik hogy törekszik erre meg van amikor sikerül is lásd a Clarke törvény a 2. részben sokat dobott rajta. Szív: bár érzelmi szálakat írnak a tempó valahogy túl gyors, túl sok szál fut egyszerre nincs idő elmélyedni/érzelmleg azonosulni.

Szóval nem egy 9/10-es sci-fi dráma, hanem egy jó kaland-sci-fi

Apropó BSG: a zene alapvetően nem rossz de átlagos, nem pl. hallgatnám meg többször a főcímdalt.

Agent Coulson - 2019. 02. 04. 22:56

2×03 – Két jónak mondható rész után megint kezdik a kánon rombolást,plusz milyen jogon veszik be ezt a Georgiou-t a 31-es szekcióba? Ilyen kétes alaknak játékpisztolyt nem adnék a kezébe nemhogy fézert..szerintem ezt a sorozatot már elengedték a készítők és már nem is veszik komolyan az egészet sajnos.

Melkon - 2019. 02. 05. 06:38

Agent Coulson

Emlékeim szerint a Section 31 nem az erkölcsös embereiről volt híres. :)

Joco1114 - 2019. 02. 05. 09:44

Olyan jól kezdődött ez a 3. rész! Klingon nyelven az előző részek tartalmából. Aztán átment olyan szappanoperába az egész, hogy csorgott a vászonból a nyál. Michael és anyuci kettőse minősíthetetlen és értelmetlen volt számomra.
A Vörös Angyal látomás örökre megváltoztatta, elveszti a bizalmát mások felé. Ja nem, azt én okoztam, mert a logikafanatikusok csak rajta keresztül tudtak eljutni hozzám, amiért az én kis árnyékommá vált, ezért csak úgy tudtam megoldani, hogy eltaszítottam magamtól úgy, hogy helyrehozhatatlanul megbántottam…

MI? Remélem, ez csak valami átmeneti észvesztés volt… :( Pedig már úgy kezdtem örülni, hogy végre, Star Trek!

winnie - 2019. 02. 05. 17:12

“Itt is van egy hosszabb cikk a nézettségről :”

ezt írtam én is hírben, az adatot, de ez nem szól a nézettségről semmit:) arról senki sem tud, nem kötik az orrunkra, sőt, még abszolút számot sem írtak, csak annyit, hogy mennyivel többen csatlakoztak és használták a szolgáltatást egy korábbi, kezdeti időszaknál. amikor lehet, hogy nagyon alacsony volt az adat. szóval helyén kell kezelni, de mindenképp pozitív a dolog.

heidfeld - 2019. 02. 05. 19:55

Hullámzott a rész, kétségtelen.
“Jenny”/L-World/ jó színésznő. De ez a drámázás, egy kifejezetten gyenge színésznővel megspékelve..Michael alakítója, casting iskolák legelső óráján szóba fog kerülni, de nem jó példaként.
Klingon-ember párosunk már jobb volt, de tényleg, miért kellett szegény kicsit ennyit mutogatni? Oké, Klingonokat lenyűgözte, értettem az üzenetet. De a rész megtekintői között relatíve kevés lehet a klingon, gondolom..
21-es, császárnő nagyon rendben van. Nem válogatnak eszközökben, ügynökökben. Már nézném is a szériát!
Tily szála is jó volt. Egy erős 7/10.

heidfeld - 2019. 02. 05. 19:58

31-es szekciót akartam írni..

Ace - 2019. 02. 05. 20:53
zolij - 2019. 02. 08. 21:22

2×04:

Hát ez egy megafiller epizód volt.
A végén még kiderül hogy a Kelpien és a Ba’ul valójában egyazon faj és az egész Vaharai valójában egy felnőtté válási rítus.
Szegény Tilly meg be lett szippantva a spóraűrbe?

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 09. 00:49

Nekem ez most nem jött be… Egyszerűen annyira feszültséggel meg érzelmi drámával akarták megtölteni, hogy ha nem is parodisztikus lett, de valahogy nagyon nem volt ok.

Komolyan, Vöröske szívása trutymóbával izgalmas volt a fedélközben, míg az összes többi meg egy totál semmilyen valami.

Miközben a mondanivalója tetszett az egésznek.

Tyberius06 - 2019. 02. 09. 01:20

A rész nagyrésze bejött, pacsi Jett Reno-ért, meg ahogy osztotta Stametset meg a spore-drive-ot, pedig én baromi érdekesnek találom a technológiát meg amire képes. Be is küldtem a hét idézetébe a nő szövegét. Gondolom a spore-drive fanyalgók élveztek egyet rá… Én csak jót röhögtem.

Viszont Saru és Michael drámája a végén eléggé vérszegény volt és valóban leginkább a színésznő nem-játékán bukik az egész. Viszont pacsi a maszkért, amit Doug Jones-ra aggattak, szépen/részlet gazdagon ki volt dolgozva (technikailag) a mutatott felső test része. Látszik, hogy már nem a 80-90-es években vagyunk és van itt pénz.

Egyébként ismét van egy fura párhuzam. Ugye a TNG végén kiderült, hogy a WARP 5 fölötti sebesség károsítja a szubteret (én azt is erőltetettnek éreztem), itt meg ugye a spore-drive-val folyamatosan szopóágra kerülnek, hol a génmanipuláció, hol a medveállatkák használata, most meg hálózattal kapcsolatban álló egyéb élőlények miatt. Valahol persze kellenek ezek a korlátok, hogy eljussunk oda, miért nincs spore-drive a jövőben, de ez eddig is köztudott volt, csak sokan sírtak rajta, mert képtelenek voltak belegondolni.
Ahogy nézem azért a következő részben még ugrálgatnak picit.

Nem volt rossz rész, de Michael miatt mínusz pár pont…

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 09. 02:02

Michael Burnham a STD James Holdenje (expanse)… najó, annyira nem rossz, de elég sokat árt a jelen(nem)létével

Platschu - 2019. 02. 09. 07:58

Michael ilyen pszeudo-Vulcan, tehat ezert nem mutat semmi erzelmet a szineszno es nem azert mert nem tud jatszani, mert el kell fojtania. Saru halalakor meg ugyancsak megtort es remekul alakitott.

Dob - 2019. 02. 09. 08:26

zolij: ez honann jött le, hogy ugyanaz a két faj?

Brynden Rivers - 2019. 02. 10. 17:19

“Michael Burnham a STD James Holdenje”

Saru pedig az STD Millerje :-)
De komolyan Doug Jones mérföldekkel jobb színész mint Sonequa Martin-Green.

Nekem amúgy pont a trutymós szál nem jött be, mert bár ott egyenletesebb volt a színészi játék – köszönhetően a Jett Reno-t játszó Tig Notaronak – a történetben több volt a logikai bukfenc

– van egy veszélyes, nagyon kockázatos, ám stratégiailag hihetetlenül fontos kísérleti technológiád (spore-drive)
– béna biztonsági protokolokkal
– több balesettel
– csak és kizárólag 2 nagyon labilis ember dolgozik rajta, minimális felügyelettel, nem bevonva a Starfleetből mondjuk még 20 embert
– és amikor nem meglepő módon valami megint balul sül el, mert a technológiához kötődő alien trutymó megszállja az ott dolgozók 50%-át (mármint annak a 2 főnek az 50%-át), akkor nem hirdetsz full stopot és teljes karantént meg hívod a Starfleetet segítségért hanem ugyanazt a balesetveszélyes felállást követed

zolij - 2019. 02. 10. 20:34

Dob: csak megérzés.

Tulazon - 2019. 02. 10. 21:51

Ez is nagyon fasza rész volt, ezzel az évaddal eddig nálam első helyen van a ST sorozatok között, beelőzte a DS9-t.
Zolij:nem hinném hogy ugyanazon faj lennének. Nekem inkább az jött le, hogy a Baul legyilkoja Saru faját, mielőtt megtörténik az átalakulás, sőt azt is elérték, gondom valamilyen propagandával, hogy a kelpienek maguk akarjanak meghalni. (úgy tűnik az átalakulás után a baul megszünik csúcsragadozó lenni, de gondolom az évadban ez is ki fog derülni)

gravedigger - 2019. 02. 11. 16:18

Azért túlzásokba ne essünk. A DS9 bármelyik epizódja hátrakötött kézzel is 1000 x jobb mint ez a….Továbbra is teljesen érdektelen az egész sorozat. Látvány ide -látvány oda szinte egyetlen karakter se igazán érdekel, talán Pike kapitány jó lenne, ha az egész gárdát lecserélnék mellőle. Sajnos abszolút nem tud lekötni, a 4 . rész kifejezetten unalmas volt. Michael és Saru drámájára tök fölösleges volt ennyi időt áldozni, mivel a Burnhamet játszó hölgy teljes repertoárja ennyi: “sírós hangon beszélek, bociszemeket meresztek és közben jobbra-balra forgatom a fejem” . Kár érte.. Mármint a sorozatért.

heidfeld - 2019. 02. 11. 19:06

Saru száéa felesleges drámázás volt. Michael színésznőjének akkor vannak megoldhatatlan gondjai, amikor érzelmeket kellene JÁTSZANIA.
Tilly szála jó volt. De legizgalmasabb, a kapitány és Egyes.
Jóval többet belőle!

sancho pansa - 2019. 02. 11. 19:52

gravedigger: Nem hiszem, hogy kár lenne a sorozatért, ha ennyien szeretik. Azért viszont kár lenne, legalábbis ezt érezném a helyedben, hogy olyasmit nézek, ami érdektelen. Tudom, hogy aki nagy Trek-rajongó, az mindent megnéz, de az ember élete jobbá válik, ha nem stresszeli magát negatív élményekkel csak a kompletizmus miatt.

Agent Coulson - 2019. 02. 11. 21:37

2×04 – Hiába hozza ebben az évadban egyre jobban a ST érzést a sorozat, ez a rész nagyon összecsapottra sikeredett most és tele volt olyan logikai bakikkal amivel percről percre mondtak maguknak ellent a készítők, ezért is mondom hogy kicsit lassítani kellene az egyes részek tempóján és visszatérni a régi útra.

Tulazon - 2019. 02. 11. 22:24

Gravedigger:az első mondatodnak az összes többivel ellentmondtál.
Tetszik, hogy egyre inkább kezdenek a legénység tagjai is neveket, karaktereket kapni, remélem idővel még többet fogunk kapni belőlük.

Tyberius06 - 2019. 02. 15. 15:34

2×05

Hu vazze, nagyon építik a Section 31-et… Kéne folytatnom a DS9-t, hogy elérjek a Section 31-es részekig. Mert ott nekem úgy tűnt jóval kevesebben tudnak róla, sokkal kisebb és titkosabb, bár azt is el tudom képzelni, hogy idővel (115 évvel a dominium háború előtt vagyunk) történt egy arculat váltás a szervezeten belül. Egyébként amit megfogalmazott az admirális az teljesen helyén való, szóval nem igazán lehetett belekötni, a katonai vezetésnek és ezzel együtt a hírszerzésnek, jelen korunkban is másabb elképzelési vannak általában, mint a politikusoknak, hogyan is kéne működnie a dolgoknak. A rész egyébként érdekes volt, a doki visszahozása hát bassz… Ott picit elvesztettem a fonalat, hogy is mondjam eléggé a plotot kiszolgáló ötletek jöttek itt és másodjára/sokadjára eljátszani ezt a majdnem nem jön össze, de aztán az isteni szikra izé… Ez rontott a végén nálam.
Burnhamnek most nem nagyon voltak rossz pillanatai, viszont Yeoh baromi jól hozza a karakterét.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 15. 21:20

S02E05

jaj, hát ez az epizód…

nekem ez egyszerre volt tök izgi és irtó béna – rájöttem, hogy egyszerűen nem tudnak érzelmeket bemutatni – valahogy nagyon félremegy az egész, erőtlen, rossz ütemű

érzékelem, hogy mit szeretnének elérni, de baromi bénán oldják meg – stamets és a doki amikor rájönnek, hogy nem tud átmenni a falon egy remek érzelmi csúcs lehetett volna, és nem – vagy akár tilly-may búcsúja, de az is erőtlen

a látványt meg bírják csinálni, de a drámával hadi lábon állnak szvsz

Platschu - 2019. 02. 15. 23:03

Várható volt, hogy mire, illetve kire fut ki a történet, de ennek ellenére szépen és ötletesen megoldották. A Stargate óta tudjuk, hogy egy scifiben senki nem hal meg igazán.

Az ide-oda eső stáb is kicsit röhejesnek tűnt, de biztos egy élmény lehetett a színészeknek ezt forgatni.

Az elején és a végén lévő monológ egy kicsit erőltetettnek tűnt, mintha hirtelen a Született feleségeket néztem volna.

Szóval azt kell, hogy mondjam, hogy bár ez tűnt a 2. évad eddigi leggyengébb részének, ennek ellenére ugyancsak magasra tették a lécet.

Yooha - 2019. 02. 17. 12:02

Nekem az a kicsit fura – de lehet ezzel csak én vagyok így- hogy vannak a hídon egy csomóan, de alig ismerjük őket. Amikor jött Pike akkor elsorolták őket, de basszus nem emlékszem a nevükre, pláne hogy mit csinálnak.
Oké, a rasztahajú kormányos csaj lement az all-in vallásos bolygóra, meg az implantált szemű csaj a másik kormányos (miért van kettő?), de ennyi. Van egy kiborg(?) nő, egy fura fogszabályzós, egy fekete fickó. Én szeretném ha ők kapnának több szerepet. Lehet hogy úgy sokan lennének, de pl. a DS9-ban is volt sok mellékszereplő, és nem is szerepelt mindig mindenki, ott is működött.

Brynden Rivers - 2019. 02. 17. 20:05

Yooha: ráadásul kevesebb Tilly meg Burnham időnként jót tenne. Simán el tudnék képzelni egy részt amiben Saru akciózik 1-2 mellékszereplővel.

Melkon - 2019. 02. 17. 20:09

KiváncsiFáncsi2019

Jahm, akkor lett volna erős a jelenet, ha amikor rájuk szólnak ott hagyják.
Vagy amikor kézenfogva megpróbálta átvinni magával eltűnhetett volna az egész teste és vége.

Amúgy bírom a dokit, nem bánom hogy visszajött.

Egyébként azt hittem, hogy 1-2 évtizede kiment a divatból, hogy a “lejárt az idő” felszólításra még 10 percet pampogjanak az emberek. Másodperceken belül át kellett volna ugraniuk.

Ezeket leszámítva szerintem ez is jó rész volt, csak azt furcsállom, hogy a Section 31-ről mindenki tud. Emlékeim szerint ez egy szupertitkos társaság akikről gyakorlatilag senkinek nem kéne tudnia.

heidfeld - 2019. 02. 17. 22:23

Holnap bemegyek a piacra, lángosért, azzal fogadnak:” Szia! Itt voltak, a 31-szekciótól. A ügynök magyarosat, a másik káposztás-túrós vitt..De mindjárt jönnek vissza…”
Hát, azt még nem tudjuk, 31-es szekcióról, ki-milyen fogkrémet használ…Fogtam a fejemet, ekkora butaságtól. De Yeoh, minden perce, aranyat ér!
Tilly-szála viszont tetszett. Bár, kicsit ijesztő gondolat, ha meghalok, majd Idegenek rakják újra össze a molekuláimat:D

Platschu - 2019. 02. 17. 22:27

Szerintem az egész hajó és a legénység át fog állni a Section 31-be és ez lesz a magyarázat.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 18. 19:48

@Melkon

szerintem még csak máshogy se kellett volna történnie a dolgoknak – egyszerűen, ahogy megvalósítják, az rém gyenge, rettenetesen erőtlenek az érzelmek – ezt az előző részben azzal magyaráztam, hogy michael csinálta és hát nála ez nem meglepő, de a mostani résznél esett le, hogy nem csak az ő esetében, hanem konkrétan mindenhol gyenge a dráma és az érzelmek, nem találják el a ritmusát a dolgoknak

lehet, néha 2 levegővétellel tovább kitartott csend ütne mint állat, így meg csak egy ehhh a vége

Zombiebie - 2019. 02. 19. 11:02

Ezek a túljátszott pátoszos monológgal övezett mű-érzelmek… Meg kell ütnöm egy medvét, hogy férfinek érezzem magam. Semmi noname vagy redshirt mellékjelenet, vagy egy szerethető nem katonai személyzeti tag, csakis a fix kettő, vagy három szálon zajló történet, ami néha már sok is. Nem azt mondom, hogy tegyenek bele egy Ferengi bárost, de háborúban is vannak civilek, nem hiszem el, hogy nem férne bele valami ilyesmi. A régiekben mindben volt. Nem konkrét filler epizódokra gondolok, hanem csak egy pár vágójelenetre ímmel-ámmal, csak hogy maradjon valami a régi feelingből… És ahogy előttem is írták, a hídon szolgálatot teljesítő személyzetből egy csomót nem is ismerünk még.

Zombiebie - 2019. 02. 19. 11:20

*Lemaradt: A Tachion sugarakból ítélve még a temporális hatóság is felbukkanhat, na az viszont érdekes lenne. Ha már az S31-et így szét szpojlerezték…

Platschu - 2019. 02. 19. 13:04

Az angol feliraton rajta volt az 1. évadban is, hogy kinek mi a neve a hídon amikor megszólaltak, még ha nem is hangzott el direkt párbeszédekben.

Ace - 2019. 02. 20. 06:49
KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 22. 20:05

S01E06

végre nem azon gondolkodtam, miért ilyen rosszak a színészek/a rendezés :)

lekötött a történet, bár a végkifejlet annyira nem tetszett, mert értem, hogy a baul ragadozó volt és “felszabadítják” szegény kelpian faj-t, de szerintem ezzel nem egyensúly keletkezik, hanem kilengés a másik irányba

mindegy, ennél sokkal érdekesebb dologra figyeltem fel, tilly terhes? :) asszem az évad folyamán mostantól csak asztal mögött állva fogjuk látni :)

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 22. 20:05

mármint, S02E06

Tyberius06 - 2019. 02. 22. 21:46

S02e06

Remélem a gömböt nem használják túl. Eléggé fos lenne. Mármint jó kis plot-device, ha elakadna a sztori akkor kérdezzük meg a gömböt.
A “fordulat”, hogy a kelpian vált a ragadozó fajjá anno érdekes. Mondjuk így hogy a Föderáció is érintetté vált kordában lehet tartani a dolgokat. Ha az emberi természetből indulunk ki akkor esélytelen az egyensúly, de lehet a kelpian értelmesebb faj lesz.

Köv részben jön Spock, juhéé. Pont nem érdekel az ő szála.
Egyébként jó rész volt. Van olyan érzésem hogy a doki nem teljesen van egészben. Ott még lesznek bajok.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 24. 01:22

mivan, nem nézi már senki? :) vagy annyira rossz, hogy már kommentelni sincs kedve a népeknek? :)

Platschu - 2019. 02. 24. 10:45

Vártam a heti kibeszélőre, mert gondolom winnie és human már unja, hogy ki-be kell pakolnia a linkeket a főoldalon, aztán pedig még a hozzászólásokat is mozgatni.

* * *

2×06 The Sounds of Thunder

Az idén a Discvery már nem tud hibázni. Ez is remek epizód volt, amire tényleg kellett 50+ perc játékidő, de a lezárás még így is kicsit kapkodottnak tűnt.

Tetszett a feszültség Saru és Pike között. Jó volt a ritmus, a vágás, a legénység reakcióa, na szóval kellett ez a jelenet, hogy megértsük Saru természetének változását.

Nagyon bejött, ahogy felfűzték Tyler, Hugh és Saru sorsát, mert mindnek fel kellett áldoznia valamilyen számukra fontos korábbi értéket a céljuk érdekében, de közben egy új élethelyzetbe is bekerültek. Kicsit Hugh és Tyler jelenetei még ki is lógtak a Kelpian sztoriból.

A Ba’ul megjelenéséről nekem a Once Upon A Time jutott eszembe, mert ott jelentek meg hasonló módon a Dark Oneok az 5. évadban. Szépek voltak az effektek itt, még ha nem bántam volna, ha láthattuk volna az igazi formájukat és nem ezt az olajos-iszapos-vizes trutymót.

Saru felkötése a falra a Csillagkapuhoz is köthető, ahol Daniel járt hasonlóan a RepliCarter hajóján.

S ha már más sorozat. A PredSaru (ragadozó Saru) tüskéi hasonlóan jelentek meg, mint a FarScape 3×04 Self-Inflicted Wounds (Part 2): Wait for the Wheel című részében látott idegeneké, bár ők a homlokukból lövöldözték ki őket.

Én végig azt vártam egyébként, hogy a Ba’ul = Kelpian, azaz egy fajta fejlettség elérése után a Kelpianokból lesznek a Ba’ulok. Nem mondanám, hogy pubertás vagy ivarérettség, mert akkor a faj kihalt volna. S mivel Saru apja is tudott gyerekeket nemzeni, ezért az átmeneti élettani állapot (vahari) semmiképpen nem függ össze a nemi érésükel.

S vajon a Vörös Angyal maga Burnham lenne? Vagy egy időutazó a jövőből? Esetleg így lesz kapcsolat a későbbi sorozatokkal vagy más idősíkokkal?

Alice - 2019. 02. 25. 06:05

“S vajon a Vörös Angyal maga Burnham lenne? Vagy egy időutazó a jövőből?”
Hát szerintem elégé túlértékeled azt a szereplőt. :)
Én az Iconiakra tippelnék, a “szárny” véget, nomeg a ruházatukbók kiindulva. Az sto-ban így néznek ki. Kreativtás hijján nyúltak onnan egyet. (Ez csak tipp, bár tagadhatatlan a kinézet egyezés). Ami viszont engem kicsit a falhoz vágott: hogy tehette ezt meg a föderáció, hogy beleavatkozik más kulturába, amikor ezt az elsődleges irányelv tiltja. Sőt Májkül aki azzal zárta az évadot beszédében, hogy sosem szabad erről elfeledkeznie a föderációnak… bal-bal. Ő maga erőltette, miközben a kapitány olyan kicsire húzta össze magát a kapitányi székben, csendbe búrkolózva mint megszeppent kiskutya, erre hangosan felröhögtem. Hogy is mondta a Joker? “Mi van, levágták a töködet?” Ha már a szinészi teljesítményről beszélünk: A fiunevü csaj, hát én nem tudom, szerintem velem van a baj, de mindig át akarom tekerni. (akkor meg nem értem a részt) Saru (bocskor) járása még mindig marha jó. Tilly jobb volt killynek, belőle szivesen látnék többet. :) És mint mindig hiányzik Dzsordzsó!

Ace - 2019. 02. 25. 09:20

Sziasztok,

Lesz kibeszélő. De valószínüleg csak holnap. Köszi a türelmet.

Agent Coulson - 2019. 02. 25. 15:50

2×06- Örülök hogy végre volt egy kis felfedezés és kimozdultunk végre egy idegen bolygóra (még akkor is ha maga a történet kissé kidolgozatlan és kiszámítható volt), sokkal több ilyen hangulatú rész kellene ebbe a sorozatba és mindjárt igazi Trek lenne.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 02. 25. 18:16

@Alice:

én nem tudtam eldönteni, hogy minek számít az, ha az egyik faj tud a föderációról, kapcsolatban van, képes az űrutazásra, és közben elnyom és mészárol egy másik fajt…

Bender - 2019. 02. 25. 18:48

Egyesek szerint a 2×06 címe (Sounds of Thunder) Ray Bradbury 1952-ben íródott „A Sound of Thunder” (Mennydörgő robaj) című sci-fi novellájára utal, amiben egy távoli múltba történő időutazás során egy véletlenül elpusztított pillangó hatására az amerikai politika beállítottsága gyökeresen megváltozik. Ha tényleg így van, akkor innentől egy új idővonalat írunk, vagy pedig a vörös angyal az általa ismert valóság/idővonal fele tereli a Discoveryt vagy pedig pontosan így akar megakadályozni valami későbbi eseményt, ami durva következményekkel járna.
Ebből kiindulva lehetne a Calypso című Short Trekben megismert történet a kiindulópontja, mivel Zorának Craft megismerése után lehet elege lett a magányból és ott van a gömb temérdek tudása (elvileg). Az angyalszárnyakat meg simán kölcsönözhette szimbólumként szintén Crafttól.

Egyébként meg hol vannak a temporális nyomozók, akik az időutazásokat szokták vizsgálni? Vicces lenne, ha előkerülnének :) (utánaolvastam, elvileg 2270-ben alakul meg a hatóság, szóval ez bukta)

Platschu - 2019. 02. 25. 23:35

Szerintem a TOS-Kelvin idővonal kijavítása lesz, mert bár a Discovery a reboot filmek előtt játszódnak, lehet az “angyalok” meg akarják menteni a Vulcant, tehát ezért forog minden Spock körül. Tehát létrehoznak egy harmadik idővonalat a kettő egyesítésével. Mondjuk ez a kecske és a káposzta esete lenne, ahol mindkettőt megtartják, így egyszerre nyalnak a régi és új rajongóknak.

Alice - 2019. 02. 26. 00:02

Fáncsi: Ismerik a föderációt, és köszönik nem kérnek belőle, ez szuverén joguk. Bár azért azt lehet tudni, hogy mi történik azokkal a fajokkal akik nem csatlakoznak “önszántukból” a föderációhoz. Például magasról tojnak arra mit akarnak ők. Mert mindegy mit tesznek, és bár érthető a motiváció, nincs joguk egyszerűen. Nincs semmi alapjuk, vagy felhatalmazásuk. Mint már említettem erre szabályuk is van (az első, és legfontosabb), de persze ez ilyenkor a szőnyeg alá van söpörve. Nagyon sokszor utaltak erre már a trek történetekben hasonló szituációban, ami konfliktushoz is vezetett, a 31 es szekció kivételével ezt a határt nem lépték át. Ugyebár erre hivatkoznak a 31-essel kapcsolatban mindig. “a Csillagflotta normái megkerülhetőek, ha a Föld rendkívüli veszélybe kerül”. Ja, még csak nem is a föld került veszélybe itt. Nem is láttuk beavatkozni a 31-es szekciót, amit nyilvánosan a föderáció elítél tettei miatt. Na ez történt ebben a részben. Kerek perec megszegték az alapszabályt. Másik: ez a időutzós téma. Én szerintem ez csak valami csali duma. Semmi jele (tahion részecskék pl) az időutazásnak. Csak elméleteket gyártogatnak a disco fedélzetén, mert nincs mibe kapaszkodniuk. Ezért nem is fog felbukkanni a temporális iroda. Persze nekünk nézőknek ezt nehéz átlátni, mert kevés infot csepegtetnek. Ami részemről rendben is van. Szeretem a talányokat. Visszatérve arra hogy ez a Ba’ul mit tesz. Ha hihetünk, és miért ne hihetnénk a “gömbnek”. akkor kiderült, hogy a kelpienek ragadozók voltak, és majdnem kiirtották a velük egy bolygón elő másik fajt. (nyilván nem tudjuk a pontos okokat, még) Na de ki az, aki nem tenne meg mindent, hogy elkerülje az ujbóli vérontást, kihalást, főleg ha erre még az eszközei is megvannak. Pár példa: patkányok, szúnyog, tigris. Persze mondhatjuk, hogy ezek nem inteligens fajok, de ugye a háborukba nem is patkányok ellen megyünk. Emberi példa: neandervölgyi-homo sapiens. Trekes példával élve: Romulan-Reman. Klingon-gorn-Naosukien (vagy hogy írják), és még mennyi van.

Melkon - 2019. 02. 26. 05:32

Alice

Emlékeim szerint számtalan alkalommal megszegték az elsődleges irányelvet az eddigi sorozatokban is.
Ez csak egy guideldine és nem egy felülírhatatlan szabály.

Egyébként a Ba’ul-ok egész civilizáltak, hagyták a kelpieneket békében élni amíg nem érik el a veszélyes kort, simán ki is irthatták volna az egész fajt.

Alice - 2019. 02. 26. 06:45

Melkon: Ellent kell mondjak neked. Maga a föderáció hirtelen nem is tudom mikor szegte meg a szabályt. Ami fontosabb, de igen ez egy alapkitétemény, nem pedig útmutató ahogy azt te említetted. Igazándiból ez az egész föderáció alapköve. 1-2 részre jómagam is emlékszem amiben ezt a határt átlépte valaki, de mindig megálította a föderáció. Lásd az űrlázadást például. Bár akadnak nálam jóval sokkal inkább jobban ismerők a trek világában, lehet hogy én tévedek, csak nem emlékszem ilyenre. Mint már utaltam, az előző évad záróbeszédében a csajszi pont erről beszél valami nagy pátosszal. Ezért (is) fura, hogy most meg kalap kabát sutty, mást csinálnak. Nem akarok olyan közhelyeket puffogtatni, miszerint “nahh, annyi maradt a star trekből” vagy bármi mást, de lássuk be a közhely azért közhely, mert igaz. Azért elolvasnám más nálam nagyobb trekkerek véleményét, hátha elsiklottam valami felett. Itt most a rendes alap megálmodott világot ismerő trekkerre gondolok, nem azokra akik a discoval ismerkedtek meg a trek világával, hiszen ez egy kicsikét régebbi történet. :)

Melkon - 2019. 02. 26. 06:49

Alice

Én a TOSon kívül mindegyik sorozatot láttam, és bőven nem ez volt az első alkalom. :)

Nem értem miért releváns, hogy kinek melyik volt az első sorozata.

Itt találhatsz egy (szerintem messze nem teljes) listát a violationökről:
https://scifi.stackexchange.com/questions/79770/how-many-times-did-picard-violate-the-prime-directive-on-screen

A közhelyek pedig nem igazak, hanem közhelyek. :)

Alice - 2019. 02. 26. 07:26

Köszönöm a linket. Átnéztem, de azért az a 9 eset kicsit más, nem mindegy hogy felfeded magad, vagy teljes faj mértékű változást idézel elő. Bár ezt is lehet vitatni, hiszen a szabály az szabály. Szóval elfogadom, ezekre nem nagyon emlékszem. Gondolom azért mert nem radikális dolgokról van szó, mint a legutóbbi esetben. Janeway, és Sisco is megszegte, utóbbi nagyon durván, és bár nem az elsődleges irányelvet, de azért az is brutális volt. Sokak szerint a sápadt holdfénynél a legjobb ds9 rész, és ehhez én csak csatlakozni tudok. Talán pont mert egy olyan rész volt ami szembemegy az irányelvekkel, és mégis “megbocsátható” a tétet tekintve. A discóban ilyenről szó sem volt, csupán kiköhögte mit fognak csinálni, a kapitány még csak rá sem bólintott, mintha a csajszi lenne itt a góré. Ehh fura volt, és nem tudom hová tenni ezt. Az előbb elfelejtettem odaírni: az írásod 2. felével teljesen egyetértek. (Ba’ul) Ám a közhelyes dolog.. Nekem ezt máshogy tanították annó. Bár az amolyan idős emberek szólásai. Viszont aki ismeri a régit ST-t, és a mait akár a star wars, teljesen más. Ezért releváns. Engem a Rodenberry féle világ fogott meg annó. Amitől elég messze került a mai. Nem vagyok álszent, még ha nem is mindig tetszik nézem. Csak néha kicsit… hogy is mondta Ford? “mint sajtreszelővel maszturbálni”

Melkon - 2019. 02. 26. 10:12

Ez a sorozat még a TOShoz képest is a múltban játszódik, az elsődleges irányelv itt még lehet, hogy közel sem annyira fontos, pár évtized alatt is sokat változhat az ehhez való hozzáállás. Ha jól rémlik angolul nem is ugyanúgy hívják, mint a későbbi sorozatban, ami szintén ezt sejteti számomra.

Én jobban szeretem a régi sci fiket (Babylon 5, SG, régi ST-k), de nekem ennek az a fő oka, hogy sokkal lightweightebbek voltak. Nem rohantak, belefértek mellékes szálak, nem kvázi egymás szavába vágva beszélgettek hogy minél hamarabb lemenjen a script és haladjon a sztori etc.

A mostaniban 1-2 jelenetre lelassítanak, de ezeket a jelenetek leszámítva folyton rohan a sorozat és ez nálam sokat ront az élményen.

Ugyanakkor nem várom egy mai sorozattól, hogy ugyanolyan legyen, mint amiket 20-30 éve csináltak. Kísérletezgessenek csak. A 2. évad szerintem sokkal jobb, mint az első volt, és a régi ST-k első 2 évada számomra tipikusan közelített a nézhetetlen kategóriához. Csak azért szenvedtem magam át a sorozatok elején, mert úgy olvastam, hogy később már sokkal jobb.
Ha így folytatják a 3. évadért már odáig leszek. :)

Ace - 2019. 02. 26. 10:17

Alice:

Többször is megszegik az elsődleges irányelvet a sorozatokban.
És nem is csoda hiszen a Föderáció sajnos túl sokszor elbújik mögötte a kapitányoknak van mikor a morális iránytűjükre kell hallgatniuk és ott helyben dönteni kritikus helyzetben nem tudnak minden esetben visszarohanni és a Föderációs tanács elé tárni az ügyeket. Ebben a korban (TOS) Kirk is sokszor kénytelen beavatkozni és a föderáció ezért szabadabb kezet ad a kapitányaiknak akik éppen új civilizációkat kutatnak fel.

Alice - 2019. 02. 26. 11:08

Hát nem tudom, én csak azt tudom felhozni ami az első évad zárójelentben volt hallható, hogy ez a minden számukra, és ez az amit sosem szeghetnek meg. Tehát ere alapozok. Nézzétek csak újra meg. Melkon: Már zavar, hogy ennyire egyetértek a leírtjaiddal. :)
Ace: Igen, és így ahogy leírod van is értelme. Csak megint oda lyukadok ki, hogy akkor ne nyomatnák ennyire a föderációs szöveget. Vagy adhattak volna a karakterek szájába némi önértékelő szöveget. például: “Lehet, hogy ezt át kelett volna gondolni”, “Mit szól ehhez az admirális?” Vagy bármi érted, ami arra utal, hogy tisztába vannak azzal amit tettek. De úgy semmi ilyen nem volt. Meg tudjátok a másik dolog, ha ezt a 31-es szekciós hajón csinálják, egy hangom nem lenne, sőt elégedetten csettintenék, hogy: “Ezaz, mert ők ezt hidegvérrel tojják arcon. Hiszen megtehetik.” Remélem így már kerekebb az én elképzelésem erről. Amúgy ha jók az értesüléseim készül valami ilyesmi sorozat is, (31-es szekciós) amit Dzsordzsó főszereplésével készítenek majd el. Nahh, ott el lehet engedni ezt a gyeplőt. Na én azt várom. Lehet furán hangzik, de én Dzsordzsó, és Lorca párti vagyok. Nekem ők nyújtották azt amit elvárok egy tökös (bocs Dzsordzsó) kapitánytól.

Ace - 2019. 02. 27. 19:12
KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 09. 00:30

S02E08

váá, tetszett :)

megapacsi a kezdésért, ahogy bejött a ismerős csilingelős theme, majd az oldschool betűtípus, egy pillanatra lefagytam, hogy mit nézek én most, meg a ááá, az nem lehet, és benyomták az original képsorokat, óriásvigyor a fejemen :) tudnak itt a kreativok, ha akarnak :)

persze, a gyerekkori emlékek okozta érzelmi dráma megint félrement, de itt ez annyira nem volt szembetűnő, vina és pike simán átvették ezt a dolgot és náluk többé-kevésbé működött is

mondjuk ebben a részben is látszott, hogy szegény michael-t még az android csaj is lejátssza a képernyőről – tilly pocakja meg már nagyon nagy lehet, folyamatosan valahogy kitakarják neki épp valamivel

történet továbbra is tetszik, látvány is, pike, saru és spock rendben van (sztem), a többi meg kibírja az ember :)

bár van egy fura vizuális megoldás, amitől kezdek kikészülni – ha egy jelenetben látszódnak a szoba vagy helyiség vízszintes vonalai, akkor ferdén tartják a kamerát, és meg kezdek tengeri beteg lenni ettől

Tyberius06 - 2019. 03. 09. 12:00

2×08

Nem nagyon rémlett mi volt Pike-kal a The Cage-ben illetve az azt feldolgozó duplarészben később, de jó volt viszont látni a régi részleteket az elején.
Szerintem Michael kivételesen nem volt gáz, viszon Spock jó volt, mint ahogy Saru is adja ezzel az evolúciójával. Egyre inkább azt érzem, hogy a dokit kár volt visszahozni. Hacsak nem lesz valami extra jelentősége az ő visszatérésének (szerintem lesznek gondok vele). Oké Stemets-cel nem tudtak mit kezdeni az évad elején, de most se jobb sokkal a helyzet. Nekem az a vonal most nem jön át annyira. Viszont a rész többi részlete jó volt. Van egy olyan érzésem, hogy ez valahogy kapcsolódni fog az Enterprise temporális háborújához, ami sose lett normálisan lezárva, illetve valahogy a Calypso-t is kapcsolni fogják gondolom a sztorihoz. Nem lepne meg ha a jövőbeni ellenség a Xindi lenne, bár már ködösek az emlékeim az Enterprise-ról, de ott is voltak ehhez hasonló bolygópusztító fegyverek.
Jó rész volt, az első évaddal ellentétben itt többet vannak használva/megnevezve a karakterek a hídon, ami jó, de az olyan rövidebb részekben mint az előző is volt simán elférne, hogy jobban bemutassák őket.

Platschu - 2019. 03. 09. 21:29

2×08
Egy közel tökéletes Discovery epizód, ahol minden a helyén volt. A legeleje tökéletes tisztelgés a TOS előtt. Nem is hittem volna, hogy ilyen szinten cross-overt fognak összehozni.

Simán jelölném az operatőri munkáért Emmy díjra is, mert nekem nagyon tetszett a szokásostól eltérő imbolygás és nézőpont váltás. Az is nagyszerű ötlet volt, hogy a gyerekek vitáját a visszaemlékezés során már a felnőttek mondják tovább.

A sikló is érdekes, valahogy még mindig a Csillagkapu : Atlantisz sorozatban látott ugró jut róla eszembe, ahogy hasonlóan parkolnak le vele, ahogy nyílik az ajtaja, ahogy a szereplők elől matatnak a konzoloknál. Szép emlék.

Tetszett a Tyler vs. Hugh összecsapás is, pláne ahogy felismerték a végén, hogy mennyire hasonló cipőben járnak.

Szóval azt kell, hogy mondjam, hogy számomra ez talán a sorozat eddigi legjobb része volt a kb. 25 epizód közül. Végig lekötött, iszonyú látványos és szórakoztató.

punyapapa - 2019. 03. 12. 11:18

Nagyon tetszett rész a 8 rész, én semmi kifogást nem találtam. Viszont beugrott valami az idegen szondát elnézve, ami Pike-kat megtámadta az időörvényben. Szerintem az a szonda 8472-es fajé, ami a Voyager 3 évad végén bukkant fel.

Ace - 2019. 03. 12. 11:27

punyapapa:
Nem hinném ,hogy a 8472-es faj csinálta a szondát mivel arra a fajra a biológiai technika a jellemző a hajóik is inkább élőlények(biohajó) itt szerintem mással van dolgunk.

punyapapa - 2019. 03. 12. 11:49

A jövőből jönnek az biztos. Mi van, ha a Voyagerrel való találkozás óta fejlődtek?

Ace - 2019. 03. 12. 14:31

Az Enterprise-ban látott jövőbeli temporális hidegháború lehetséges kapcsolódási pont lehet.

És mit szóltok ahhoz ,hogy a 31-es szekció Control-ja egy mesterséges intelligencia? Még az is lehet ,hogy ez a rendszer keveri a jövőben a dolgokat? Lehet ,hogy Ariam végig a 31-esnek kémkedett? Vagy csak a szonda hekkelés óta szabotál?

Melkon - 2019. 03. 12. 14:58

Ace

Ez az AI-s ötlet kicsit Travelersös. :)
Ariamot számomra egyértelműen a szonda hackelte meg, ezt a sorozat is eléggé kihangsúlyozta.

Egyébként remélem hogy nem ilyen temporális háborús sztori lesz, szeretem az időutazós történeteket, de inkább csak epizódikusan, főszálnak túl buta. Szerintem az Enterpriseban sem volt jó szál.

Ha kicsit is a realitások talaján maradunk az nyer aki előbb megy vissza, a másik oldal már nem tud honnan visszaküldeni valakit. Kivéve persze, ha a visszaküldés új idősíkot hoz létre, akkor viszont semmi oka a másik félnek is visszaküldeni valakit, hisz rájuk nincs semmilyen hatása.

Tyberius06 - 2019. 03. 15. 17:19

2×09

Nah bassz… AI. :D :D Egyébként bejött a rész. Ariam emlékei faszák voltak, olyanokból kéne több, csak nem emlék formában. Ahogy a különböző legénységi tagok lazulnak. Bár lényegesen több szerepük van, mint az első évadban, ami nekem nagyon szimpatikus. Spock és Burnham párbeszéde/vitája nekem bejött, viszont gondolom majd baromi sokan jönnek megint a kánonrombolással, Spock kitörése miatt. Izé, fura volt, de simán belefér szerintem tekintve, hogy kicsit meg van mostanság zavarodva a Red Angel miatt. Hát nemtom mi lesz ezzel az AI szállal, de ezt elhúzni még részekig, nemtom. Annyira nem tűnik erőteljesnek, ugyanakkor teljesen vállalható… Viszont Ariamot a jövőbeni szonda fertőzte meg, szóval…
Kiváncsi vagyok mit sütnek ki a maradék részekre.

Napsugár - 2019. 03. 15. 19:41

Szerintem pont, hogy nem kezdenek semmit a szereplőkkel. A fő karakterek még csak elvannak, mert hajtja őket a sztori, de a többiek totál 2D arc + név, semmi más.Miközben száguldunk az apokalipszisbe, amelyről 8 rész után is alig tudni valamit, sehol egy apró infó, egy beszélgetés, amelyet beszúrnak a hétköznapokba, és ahonnan lehet építkezni. A DS9 ezt szinte tökélyre vitte, itt sehol semmi. A robotnő háttértörténetét is elültethették volna a sok-sok részben, egy-egy apró infóként, odaszúrt mondatként, úgy még ne adj isten meg is lehetett volna ismerni a karaktert. Vagy hogy a hajón élnek, szolgálnak, hogy léteznek. Lásd Detmer, akiről annyit tudni, hogy minden részben 3x elhangzik a neve (Lt. Whathername), és annyi. És ő még ezzel szerepel is, a robotnő eddig még kevesebbet kapott.

Kár, úgy érzem, nagyon mű és lazy az egész. Feelingre jó, akárcsak az első évad, de ennek az újranézési faktora majdnem 0. Watch and forget XXI. századi sorozat.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 15. 22:16

S02E09:

új hét, ugyanaz a fanyalgás

tetszik, de…

jó, tilly és androidna között volt végre kis kémia és érzelmi feszültség a végén, a tillyt alakító színészcsaj a hebrencs karakteren keresztül is képes volt összehozni – burnham lapos és üres, egy élettelen bábúként próbálja bemutatni, mennyire fáj is neki ez az egész – de mivel mű és üres az egész, így nem pendül meg belül az az érzelmi húr, amit gőzerővel szeretnének rezegtetni

asszem így nem fog gyünni oszkár bácsi michaelnek

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 15. 22:18

amúgy a sztorivonal nekem bejön, a föderáció titkos AI programja agyonfejlődik és a jövőben elpusztítja a világot

hmm, mintha V’Ger is valami hasonló lett volna annak idején

Tyberius06 - 2019. 03. 16. 01:14

@KiváncsiFáncsi:
Jepp, illetve lesz majd 20 évvel a Discovery története után kb…
Egyébként nem is azt mondom, hogy agyon vannak használva a mellék karakterek, de fejlődés az első évadhoz képest, hogy most már van nevük meg néha beszélnek… Persze sokkal jobb lenne olyan interakciókat kapni, mint ami a DS9-ban vagy a TNG-ben, Voyagerben is volt, mert a játékidőből ilyen lájtos, lazulós dolgokra szánni 1-2 percet simán beleférne. Tilly kb mindenkivel működik, míg Burnhamet akkor működtetnék ha dráma van, de ott el is bukik a színésznő. Tényleg csak egy problémám van a sorozattal úgy általában, hogy csak egy dologra koncentrál (küldetés/főszál) és nem kapunk semmit a mindennapokból…

Melkon - 2019. 03. 18. 09:52

Szerintem is jó, hogy több idő jut a mindennapi dolgokra, viszont még így is nagyon kevés, és ami hiányzik, hogy 1-1 jelenet helyett teljes, részen átívelő minisztorikat kapjunk.

Pont most néztem az egyik Babylon 5 részt, amiben a fősztori mellett volt egy olyan szál, hogy drasztikusan megemelték a postaköltségeket (háborúra hivatkozva) és Garibaldi próbálta a csomagját eredeti áron megszerezni. Nem nagy szám az egész, összesen talán 4-5 perc képernyőidőt vitt el, de szerintem nagyon sokat hozzátesz és sokat javít az újranézhetőségen.

Illetve valóban nem lenne rossz, ha nem abban a részben mutatnának be egy karaktert, amelyikben meghal.

Szegény Detmernek kb annyi szerepe volt, hogy 3-szor mosolyogjon. :)

Azért arra kíváncsi lennék, hogy egy AI hogy tudott mindenkit megölni a Section31 bázisán, ahol elvileg elit emberek tömege kéne hogy legyen, és ez mégis hogy nem tűnt fel senkinek. Valószínűleg jobb, ha nem próbálják meg megmagyarázni. :)

CrashBoostZoom - 2019. 03. 18. 10:30

Gondolom az világos, hogy mivel az AI működtette az állomást nem volt szükség “elit emberek tömegére”. Továbbá a Csillagflottában mindenki 27 doktorátussal rendelkező csúcsképzettségű egyén de mégis meghalnak ha nincs légkör amit lélegezzenek és hirtelen -100 celsius lesz a környezeti hőmérséklet.

Nem kelljen már mindent megmagyarázni. Elég ha kicsit gondolkozol.

Melkon - 2019. 03. 18. 10:33

CrashBoostZoom

Igen, mert ha a főszereplők lettek volna ott, akkor is nyilván ennyi történt volna.

Ha szerinted ennyire egyszerű, akkor a varázs AI miért nem ölte meg Burnhamet és mentette meg Airamot?

Már bocsi, de egy főhadiszállás

“Gondolom az világos, hogy mivel az AI működtette az állomást nem volt szükség “elit emberek tömegére”.”

Akkor miért nem egy 10 négyzetméteres szerverpark volt egy hatalmas állomás helyett? Ha nem volt ott szerinted senki, akkor hogy varázsolódott pont oda pár holttest, ahova betranszportáltak? Biztos az egész állomáson voltak 4-en, mind a 4 véletlenül pont ott. :)

Ace - 2019. 03. 18. 12:31

Melkon:

Egyetértek ,hogy Ariam-ot felépíthették volna már korábban ahogy a többieket is.

Ha az MI irányítja az állomást nem nagy kunszt neki mindenkivel végezni sajnos az űrben könnyű meghalni. És ,hogy miért pont most gondolom a hekkelt Ariam ide továbbított a múltkor üzenetett amivel elindította az eseményeket.

Miért nem tűnt fel senkinekre pedig a holografikus megtévesztés volt a magyarázat.

punyapapa - 2019. 03. 18. 13:19

Az AI szerintem mégcsak ébredezik, s nincs kifejlett öntudata. De nekem az jutott eszembe, hogy innen nem lenne nehéz dolog elvezetni az AI sztorit a Borg megszületéséhez.

CrashBoostZoom - 2019. 03. 18. 13:40

A Borgnak nincs semmi köze semmilyen AI-hoz. Két külön dolog.

@Melkon

Az is megvan, hogy ez nem főhadiszállásnak épült hanem eredtileg csak egy börtön volt. Rengeteg benne az üres és ki nem használt tér. Illetve az sehol nem mondtam, hogy nem volt ott senki. Én azt általad hiányolt embertömeg szükségtelenségére mutattam rá. Szerintem kb. max. 15-20 működtette az egész állomást.

A főszereplők plot armorját meg ne keverjük ide.

Nézőke - 2019. 03. 18. 13:51

Angyal = nő, látszik a robotruhán a korábbi részekből
Angyal = Burnham, mert “miatta van az egész”

ennyi.

Ace - 2019. 03. 18. 14:13

Nézőke:

Szerintem ennyire nem egyértelmű. Akkor miért nem saját magát kereste fel? Miért Spock-al vette fel a kapcsolatot? Miért nem ismerte fel Spock mikor megpróbálta az agyegyesítést?
Ennél szerintem azért kreatívabbak lesznek a készítők.

CrashBoostZoom - 2019. 03. 18. 14:49

@Ace

Spock elmondta, hogy a Red Angel sisakja valamilyen szinten blokkolta az agyegyesítést. Emiatt látta csak a felszíni dolgokat (a lehetséges jövőt és a Red Angel érzelmeit) de, hogy ki Ő azt nem.

Továbbá ha Burnham az akkor ez a jól ismert predesztináció. Azért fog visszamenni Spockhoz mert tudja, hogy a Red Angel Spock-hoz ment…stb.

Vagy valami időblablát magyarázva úgy dönt, hogy nem közvetlen a saját életébe avatkozik bele és ehhez hasonló dolgok.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 23. 00:54

S02E10:

a végére jó kis családi szappanopera lesz ebből :)

nem tudtam, hogy sírjak vagy röhögjek a legvégén, az egész epizód hullámzó volt, michael jelenetei siralmasak voltak, nem fog gyünni oszkár bácsi

de legalább az időparadoxonra választ kaptunk, nem értettem eredetileg, hogy tudja a jövőből megmenteni saját magát a gyerekkori halálától

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 23. 00:55

éhes a blogmotor :( meg kicsi off, legyen blacklistnek is oldalt egy link lécci-lécci-lécci :)

winnie - 2019. 03. 23. 04:44

nincs mit linkelni blacklisből:)

CrashBoostZoom - 2019. 03. 23. 13:03

@Kiváncsi:

Nem értem a problémádat. A predesztináció az egyik leggyakoribb időutazós probléma a Star Trek-ben.

Latza - 2019. 03. 23. 21:45

2×10

Azért az vicces volt, hogy Burnham azt akarta, hogy mondjon el neki mindenki “mindent” a csapdával kapcsolatban és senki sem szólt vissza, hogy “dehát ha tudod, hogy kamu, akkor a jövőbeli éned is tudni fogja”…

Ennyi parancsmegtagadás után csoda, hogy a Csillagflotta még 100 év múlva is fennáll majd.

Érdekesség, hogy az Airiam helyére érkező Nilsson hadnagyot ugyanaz a színésznő játssza.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 24. 11:56

@Latza: én is fogtam a fejem, hogy ezt így hogy?

“michael, te vagy a red angel, és akkor jól csapdába fogunk csalni téged, jó?”

a nagy taktikai megbeszélés közben azt vártam, mikor közli michael, hogy sokkal egyszerűbb lenne, ha inkább emlékezne, hogy másnap a yavin-4 mellett tali délután 5-kor és akkor nem kell csapdázni meg semmi

Melkon - 2019. 03. 25. 20:31

Jahm, ez az időutazós terv ezer sebből vérzett. :D

Ha ők úgyis megmentik, akkor miért jött volna vissza a Red Angel? Mintha azt feltételeznék, hogy a red angel lineárisan látja a múltat és nincs birtokában mindennek az ő idejéig.

Viszont annak örülök, hogy nem Micheal volt a red angel, egyrészt így bejött a tippem, másrészt kevésbé wtf az időutazós szál. :)

Amikor Leland belenézett abba a biometrikus azonosítóba vagy mibe biztos voltam benne, hogy ez fog történni. :(

Ugyanakkor az anyja kb pont annyi idős, mint amikor meghalt, tehát ha jól értem előreutazott az időben, majd visszaugrált.

Ami még fura, hogy elvileg tudnia kellett, hogy mit okoznak a visszaugrásai és ezt a Discovery is feltételezhette volna, tehát birtokában volt annak az információnak, hogy ez csapda és hogy épp visszaküldi az AI-t.

Tyberius06 - 2019. 03. 29. 03:33

2×11

Eddig tetszett ez az évad, bírom Spockot, nem rossz Section 31 behozása, még az időutazás is adja, ha már a spore drive parkolópályán van, de basszus ezen a részen konkrétan bealudtam és közben az arcom kapartam Michael összes jelenetén. Komolyan ebben a részben annyi időt elvesztegettek a semmire, meg Burnham győzködésére, hogy ugyan hagyja már békén az anyját, hogy ez idő alatt simán megállíthatták volna az adattovábbítást. Bakker 3-an ott állnak Michael az anyját győzködi, hogy ugyan maradjon már a jelenben, a másik kettő csak bámészkodik, közben Giorgiou próbálja feltartani Lelandat (ő legalább hasznosan töltötte az időt). Faszért nem tudta az egyik bámészkodó kikapcsolni/szétlőni a továbbító eszközt, míg Michael elfolyatott fél liter műkönnyet és Giorgiou feltartotta az AI-t. Pedig azért voltak jó részletek benne.
Nemtom, itt alapvetően az írással hadilábon állnak az írók ezen a ponton a történetben. Már nem emlékszem mi volt az első évadban a tüköruniverzumos Michael és Giorgiou kapcsolata (ugye elvben Michael elhalálozott odaát), gondolom vmi anya-lánya kapcsolat lehetett ott.
Küldeném ezt a részt is a leggyengébb heti epizód listára, ha nem küldtem volna korábban a God Friended Me aktuális epizódját. Michael karakterével kb szétbarmolják az eddig jól felépített részeket és ezen a színésznő játéka sem segít sokat.

KiváncsiFáncsi2019 - 2019. 03. 29. 20:34

S02E11

michael-t írják már ki a sorozatból… katasztrófa a csaj… vagy a színész, vagy a karakter, vagy nem tudom mi, de borzasztó…

én is szenvedtem az epizód alatt és még a legvégét is elrontották azzal, hogy ash megmenekült…

értem én, hogy kell a pörgés és az egyszerű üzenetek nehogy reklámblokk helyett twitterezzen a jónép, de hát ez így elég gyenge

pez - 2019. 03. 29. 22:26

Azt akartam mondani, amit Tyberius06 mar irt…

Ez a sorozat mostanaban minden epizod soran eleri tobbszor, hogy teljesen kizokkentsen a sztoribol: lens flare omleny, tuljatszott erzelmek, logikai ellentmondasok, lyukak a tortenetben, seggbol elorantott fordulatok.

Valaki tud ajanlani egy jo sci-fi sorozatot?

Brynden Rivers - 2019. 03. 30. 00:02

@pez: lehet amit írok azt már mind ismered
űrhajós: Battlestar Galactica, Expanse

nem űrhajós: Black Mirror, Humans, Stranger Things, Orphan Black, Counterpart S1

animációs: Cowboy Bebop, Ghost in the Shell: Stand Alone Complex, Serial Experiments Lain

Azért belegondolva 8-9/10 értékelésű sci-fi sorozatból nincs sok, de fentieken kívúl valószínűleg össze lehet még írni 10-20at

Amúgy nem lehet hogy Leland az első Borg?

winnie - 2019. 03. 30. 08:44

mivelmost futo scifibol tenyleg nincs olyan sok (20? 30? 40?) szerintem aki meg akarja talalni azt, ami neki legjobban tetszene, annak erdemes idot szanni arra, hogy biztosan ratalaljon, es ne csak masok vagy a köz kedvenceit nezze. aki nap 2-3 sorozatresz helyett beprobal napi 2-3 pilotot, az tuti talal eleg hamar par olyat, ami a sajat szivehez fog kozel kerulni.

nemsokara lesz ilyen ajanlos topikunk, ahol rengeteg tippet lehet kapni, de mi is folyamatosan irunk scifikrol.nem mindig pozitivat, de lesz sok ember, akinek mondjuk a nightflyers lesz a nagy kedvence. de ez csak akkor derul ki, ha beprobalja.

Melkon - 2019. 04. 01. 19:57

pez:

Mostaniakból:
– Travelers: időutazós, jelenben játszódó, Brad Wright (Stargate) az egyik író. :)
– Expanse: Egy a fizikát komolyan vevő űr sorozat, amiben az emberiség 3 frakcióra bomlik (Föld, Mars, Aszteroida övekben élők). Egy 9 részes könyvsorozat az alapja, és eddig szerencsére az első évad volt a leggyengébb.
– Killjoys: Lightweight vicceskedő űr sci-fi, amúgy tök jó sztorival és szerethető karakterekkel. Csak ha tudsz élvezni olyan sorozatot, ami korlátozottan veszi komolyan magát. Ezt garantáltan be fogják fejezni, 2 évaddal előre kaszálták.

2×11:

Nem értem, mi az, hogy nem tudják megsemmisíteni a gömb adatait? Fizikai tárolón tárolják, mégis miért nem tudják simán szétlőni? :D

Egyébként hogy védi meg magát egy adathalmaz? Root jogot kapott és elindították a “RunMe.exe”-t, amit véletlenül pont ugyanolyan platformra fordítottak, mint a Discoveryé?

Mi az, hogy eltérítik az adatokat és senkinek nem tűnik fel, hogy a célhoz nem érkezik meg?

Amikor látják, hogy meghackelték a wifi routert miért nem hagyják abba az adatok küldést?

AI: Most ez egy AI vagy egy 2 bites troll?
Miért nem ölte meg Tylert? Amennyi időt elpazarolt vele kb 10-szer meg is ölhette volna. Miért nincs tisztában vele, hogy ha ott hagyja akkor értesíteni fogja a Discoveryt? A decision making nem az erőssége, érthetetlen, hogy hogyan tudta kiírtani az összes élőlényt.

Az alap sztori tök érdekes, csak számomra sajnos úgy tűnik, hogy az írók folyton beleraknak karaktereket impossible scenariokba, gondolván, hogy az majd milyen epic lesz. Viszont ezekből csak súlyos logikátlanságok árán lehet kimenekülni, és ez így elég Zs kategóriás.

Rorki - 2019. 04. 01. 22:24

2×11
Magkaptuk a Red Angelt, jött a szappanoperás csavar a kilétét illetően és azon agyalok, hogy mindezt a blődséget azét kellett betolni, hogy végül erre futtassák ki?!
Bevallom, hogy szeretem ezt a sorozatot (nagyon akarom is szeretni) és az olyan részek után, mint a 2X09 néha úgy is érzem, hogy menni is fog, de aztán jön egy ilyen rész.
Az AI még a Terrán Császárnőt is behálózza, hogy aztán az egyetlen embert aki leleplezheti életben hagyja. Red Angel elmondja, hogy 100X látta már lepörögni a valóságokat, a szerkóját és a túlélőkéjét elnézve lehet, érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy akár igaza is lehet, de hagyjuk az összes élőlény jövőjét Michael döntésére, mert hát annyira szereti az anyukáját, hogy megér egy próbát. A klingon háborúban is sokan veszítették el anyut és aput, egy friss háborúval a hátuk mögött ez lehet, hogy nekem kevés lett volna indoklásnak a kockázatvállalásra.
Arról már nem is szólva, hogy Spock (én csípem ezt a verziót is) elejt egy “I love science” mondatot, olyan kifejezések mellett, mint az “időkristály”. :D :D

A lelkesedésemet most visszarúgták 95

Alice - 2019. 04. 02. 00:05

Hát igen én is feltettem már máshol ezt a kérdést, hogy van-e még egyáltalán normális sorozat. Az egész olyan mint valami hihetetlenül elcseszett trek rész anomáliája. Csapdába estünk valami olyaféle dimenzióban ahol valami “glics” mindig becsúszik. Kötelező jeleggel vannak olyan sztereotíp dolgok amik a nagy többségek kiverik a biztosítékot. Nem csak a logikai buktatókra gondolok, vagy a röhelyesen előadott szitukra, hanem a frázisokra: minden sorozatban kell pl homo jelenet, mikor erre azért szerintem nagyon, de nagyon kevesen tartanak igényt. A szinészi játék pedig azt hiszem kijelenthetem (gondolok itt “májkülre, nem a kitt-esre): több mint csapnivaló. Nekem valahogy ez az egész az utcai tüntetésekre kezd hajazni: “mogyonle!” ugye? Hát nem igen látok olyan embert akit ne verne le a víz ettől a csajtól (lehet kicsit túlzok, de azért van benne igazság). Mégis képernyőn van. Nem mond le. :)
Biztos van olyan aki meg tudott hatódni az anyukás jelenet láttán, de az nem én vagyok. Én csak az arcomat kapartam az idegtől. Nem értem miért kell idegeskednem amikor ezt a sorozatot nézem. Egyszerűen nem tudom magam elengedni jólesően. Ez a legjobb szó rá, és a legroszabb dolog az egészben. Ezzel egyedül lennék?

Ace - 2019. 04. 02. 10:44

Srácok,

Ez az MI még nem az az MI ami 500 vagy 700 év múlva olyan fejlett lesz hogy kiírt mindent. Szóval a hibák amiket elkövet simán írható erre a számlára.

Sajnos a drámázás nekem sem jött át ezzel egyet kell értenem. Remélem rájönnek a készítők mit kell erőltettni inkább és miből kell visszavenni.

Jelenleg futó jó űrscifiből nagyon kevés van sajnos kb csak az Expanse-t és a Discovery tudom mondani ami igényes.
Ne haragudj Melkon de remélem a Killjoys-al csak viccelsz köszönő viszonyban sincs minőségben a Discovery-vel vagy az Expanse-al.

Melkon - 2019. 04. 02. 11:29

Ace

Dehogynem, a jövőből jött vissza az előző rész végén a Red Angellel, a jelenben az AI csak egy elemző szoftver volt még.

Melkon - 2019. 04. 02. 11:31

Ace

Nem viccelek a Killjoysal, nyilván nem úgy ülök le Killjoyst nézni, mint pl Trónok harcát, mert más műfaj, mást várok tőle.

A Discovery komolyan próbálja venni magát és tele van logikátlanságokkal.

A Killjoys egy lightweight sorozat, nem kell túl komolyan venni, magát sem veszi komolyan. Ugyanakkor a szabályrendszerét elég jól betartja és nem szegi meg a saját szabályait részenként 3-szor. :)

Ace - 2019. 04. 02. 12:46

Melkon:

Szerintem ahhoz ,hogy a tömegpusztító MI legyen kell neki a Gömb tudása meg néhány 100 év. Persze Michael anyja jól belekavart az időbe azzal ,hogy a Discovery útjába lökte a Gömböt ezért az MI-nek is be kell avatkoznia.

Tényleg nem kötöszködni akarok (csak gondoltam lehet veletek beszélgetni) de belekötni mindenbe bele lehet és azért elnézni egy másik sorozatnak dolgokat mert alapból Zs kategória hát nem tudom…
Mindazonáltal nem hiszem ,hogy ekkora produkciónál ne figyelnének oda logikai bakikra csak van ami a vágószobában végzi pedig lehet ,hogy meg van magyarázva csak feszesebbre kell venni a jelenteket vagy forgatókönyvet. Vannak problémák a Discovery-vel nem azt mondom ,hogy nem de a Zs-től nagyon messze van.

Melkon - 2019. 04. 02. 12:51

Ace

Nem írtam olyat, hogy Zs kategória a Killjoys, és ha megnézed a ratingeket elég sokan szeretik, nem véletlenül élt meg 5 évadot.

De azért ugye egy Sitcomnak sem róvod fel, hogy nem reális szituációkba rakja bele az embereket? :)

Igen, releváns hogy egy sorozat mennyire veszi komolyan magát, ha visszaolvasod szerintem látod, hogy nem csak nekem van problémám a logikátlanságokkal, pedig nagyon sok mindent el tudok nézni egy jó sorozatnak.

Pl bármelyik Stargateet, Babylon 5-öt, BSG-t, Expanset, Travelerst (és még sorolhatnám) végig tudom nézni anélkül, hogy kiakadnék gyakorlatilag bármin.
A probléma, hogy itt ordító hülyeségek vannak részről részre.
Egyébként a grafika nagyon szép, csomó karakter érdekes, az alap koncepció is érdekes és magát a Star Trek világát is szeretem, csak a megvalósítás megy valahogy mindig félre.

Melkon - 2019. 04. 02. 12:53

“lehet ,hogy meg van magyarázva csak feszesebbre kell venni a jelenteket vagy forgatókönyvet. ”

Nem sokra megyek vele, ha valamit kivágnak. Nem látom, nem tudom értékelni. :)

Egyébként szerintem pont hogy kevésbé feszesnek kéne lennie a Discoverynek.

Ace - 2019. 04. 02. 13:49

“Nem sokra megyek vele, ha valamit kivágnak. Nem látom, nem tudom értékelni.”

“Egyébként szerintem pont hogy kevésbé feszesnek kéne lennie a Discoverynek.”

Ezzel 100%-ig egyett tudok érteni ;)

winnie - 2019. 04. 02. 14:34

“Nem írtam olyat, hogy Zs kategória a Killjoys, és ha megnézed a ratingeket elég sokan szeretik, nem véletlenül élt meg 5 évadot.

ikszedik évadnál ratingeket nem érdemes felhozni, olyan sorozatnál főleg nem, ami rajongói ÉS nem túlságosan nézett. utóbbit nem kell ecsetelnem, sok, előbbit is felesleges, hiszen ilyenkor már rég kiszálltak azok, akiknek nem jönne be. bármilyen osztályzatnak akkor van értelme, ha elég nagy a nézőtábor és ott oszlanak a vélemények, vagy ha a sokaság minden tagja nézné:)

tény, hogy a killjoysnál volt és van egy kritikai elismertségi hullám is jelen, de ha a hozzám hasonlók néznék és 2/10-nék, akkor az jönne le az értékelésekből, hogy nagyon rossz, pedig nem ez a helyzet. a megoldás mindig ott van, hogy a célközönségébe tartozik-e az ember.

Tyberius06 - 2019. 04. 05. 14:31

2×12

Ooookey… Szóval a Borathra oda tudtak ugrani a spore drive-val. Teszem fel a kérdést, ha a spore drive-val kb bárhova tudnak ugrálni még mindig (okés vannak korlátozások meg tiltások a Föderáció részéről erre vonatkozólag), akkor miért ekkora nagy stressz a rész végén a Section 31 hajók érkezése? Egyszerűen csak elugrálnak onnan és mivel a kor hajóinak a kapacitása/sebessége egyébként korlátozott, elég csak annyire elugrálni, hogy elég előnyt biztosítsanak maguknak. Ez így totál arc lekaparós baromság megint.
Egyébként van egy olyan érzésem, hogy az évad végére kapjuk meg a Calypso-val való kapcsolatot. Valszeg az AI megfertőzi a Discoveryt, de valahogy hatástalanítják és elküldik a jövőbe.
És innen vissza is térhetnek Fuller eredeti elképzeléséhez, ami szerint a sorozat évados antológia lett volna mindig más korban játszódva…
Összességében voltak jó bitek a részben. Végre volt egy kis étkezdés jelenet, de megint egy 46 perces viszonylag lassabb részt kaptunk, ahova még elfért volna pár perc jobban kibontani, hogy mi is zajlik a hajón.
Az évad eleje baromira tetszett, de mióta ez az AI szál feljött esik a lelkesedésem.

zolij - 2019. 04. 05. 23:09

ezt én sem igazán értettem, hogy miért aggódnak a Section 31 hajói miatt, amikor oda ugranak ahova akarnak.

pez - 2019. 04. 06. 00:11

Kedves @Brynden Rivers, @winnie, @Melkon!

Koszonom szepen az ajanlasokat, javaslatokat. A legtobbet lattam, illetve kovetem vagy mar a premissza ellenerzeseket valtott ki (BSG).

Ami feltunt:

Counterpart S1 volt ajanlva, ami tetszett kiveve az evad vegi tamadast. A S2 mar nem uti meg a szintet?

Westworld nem volt ajanlva.

Hamarosan beprobalom a kovetkezoket: Orphan Black, Killjoys.

A ket kedvenc sorozat mostanaban az Expanse es a Travelers. Sajnos mindketto kuzd/ott az eletbenmaradasert.

Platschu - 2019. 04. 07. 17:42

Tyberius06 : Nem arról volt szó, hogy alig vagy minimálisan fogják a sporedrivet használni, hogy ne sérüljön a másik faj, akikkel összehaverkodtak az évad elején?

A 2×12-ben nagyon kilógott a templom mennyezet. Ha tudnak CGI hidat építeni és az előző évadban király klingon belső tereket, akkor hogyan követhetnek el ekkora hibát? Szeretem ezt a sorozatot, mert szórakoztató. Látszik, hogy pénz is van bőven már-már túleffektelve a sztorit, akkor utána miért forgatják az időkristályos jelenetet egy igazi templomban? A gótikus mennyezet és a lépcső eléggé kiábrándító volt Klingon épületként.

Platschu - 2019. 04. 07. 17:45

A sztori lehet arra fog kifutni, hogy a Ba’ul = Borg = Controll.

Tyberius06 - 2019. 04. 08. 01:06

@Platschu: az rendben is van, de már eleve a klingon bolygóhoz oda ugrottak, nem Warppal mentek. Még poénkodott is vele a gépésznő. Most mibe kerül átugrani a Föderáció másik felére, azt sok sikert mire az a harminc X Section 31 hajó odaér úgy pár hónappal később. Ez így eléggé gyenge feszültségkeltés volt. Nemtom nekem így a végére picit megfáradtnak tűnnek az írók. Én nem szoktam a plothole-okon lovagolni vagy keresni az abszolút logikátlanságokat, eléggé tág a képzelő erőm és fel tudom fedezni azokat az apróságokat, amiket esetleg nem rágnak a szánkba. Épp ezért zavarnak az ilyen ordenáré nagy baromságok.

Blobov - 2019. 04. 12. 14:00

S02e13
Te jó ég, ez mi volt… Ennyi nyálat még az Isaura tévén is ritkán látunk…

winnie - 2019. 04. 12. 14:27

nem, a nyál nem az isaura tv-s műfajokban van, azokra pont nem jellemző, ott nincs idő nyálra az érzelmi keszekuszulás és a fordulatok miatt:)

Latza - 2019. 04. 12. 15:08

2×13

A szinuszgörbén megint a dráma dominál.

1. Az oké, hogy kiürítik a hajót, de minek kell minden rendszert lekapcsolni önmegsemmisítés előtt?

2. Az Enterprise hídja úgy csillog mint egy dubaji pláza ékszerboltja gyémántfényesítés után. Hogy lehet ott dolgozni (látni)?

3. Hát persze, hogy az önmegsemmisítés nem megy (ott hagyunk egy bombát? Csillagkapu múvi? Jó, ott se ment, de itt csak összejönne). A zsenik gyülekezete rájött, hogy a gömb adatai magukkal együtt megvédik a hajót is. Az eddigi tapasztalataik fényében ez ekkora meglepetés?
Májkül persze kitalálja, hogy tömjék be a plothole-okat, akarom mondani küldjék előre a hajót a jövőbe, mert akkor okozhatja ő a vörös fényjelenségeket és értelmet nyer a Short Trekes magára hagyott hajó története is.

4. Hogy mentek vissza a Discoveryre, ha fent voltak a pajzsai? Megengedte nekik kikapcsolni a gömb adathalmaz…? Akkor miért nem torpedózták meg újra. Lásd még: bomba a fedélzeten. Ráadásul 5 perc alatt ott van mindenki, mikor már el is távolodtak tőle.

5. Kispórolták a CGI-t a Spore Drive használatakor, mert nem forogtak a csészealj-szekció tányérjai.

6. Nincs anyag a ruhához – beolvasztunk egy válaszfalat. Hájtek megoldás tezsvírem…

7. Stametsék qrvára ráérnek egymásra mosolyogni fél órán keresztül a dokival és a jövőbeli terveiket megosztani, mikor Leland flottája már csak 5 percre van. Májkül ugyanaz, csak neki még a ruha irányítását is meg kéne tanulnia anyu Youtube videóról (nyolcszázvalahány küldetés, csak mondom).

8. Újabb Short Treks kapcsolat: Tilly császárnő barátnője majd megoldja a ruha energiagondját, de csak odafele műxik. Bezzeg Georgiou ötlete nem népszerű (robbantsunk fel egy Napot). Yeoh brillíroz a szerepben.

9. Májkül könnyes búcsút vesz. Már megint, egyenként, mindenkitől…
És bazz, még Sarekék is megjelennek!!! Szerintem Leland megáll még egy kávéra a 47-es csillegbázison.

10. Pike könnyes búcsút vesz. Már megint, egyenként, mindenkitől…
És bazz, még Sarekék is– ja nem, most nem jönnek Sarekék.

11. Egy óra alatt vagy 500 kompot/siklót/repülőizét dobnak össze a két hajó hangáraiban kvázi a semmiből.

+1 Az Enterpriseon törölték a holografikus kommunikációt. Ha valaki keresné a jövőben.

Konklúzió:
Anson Mount és Michelle Yeoh mindenkit lejátszanak a vászonról.

Miért nézem még ezt? - 2019. 04. 13. 08:59

Tragédia volt az egész (2×13). Latza kommentjéhez +2: éppen megy az önmegsemmisítés, mindenki sietve hagyja el a hajót, de májkül még felvesz magánnaplóba egy 30 perces szónoklatot.

Tragédia, katasztrófa, nem tudom, miért nézem még ezt. Évad végét még megvárom, hátha történik is valami.

Blobov - 2019. 04. 13. 17:50

Noob kérdés : miért kell csövön átsétálni, átsugározni nem lehet?

Platschu - 2019. 04. 14. 00:21

2×13
Ez az évad és a teljes eddigi sorozat legjobb része volt, ahol inkább az érzelmek domináltak, majd gondolom az évadzáróban kapunk még több akciót. Így is tele volt látványos jelenetekkel, ötletes és érzelmes beszélgetéssel, remek beszólásokkal és önirónával. Minden fontosabb mellékszereplő felbukkant és még a legénységgel is kiemelten foglalkoztak. Ha nem tudnám, hogy Spock velük ment, akkor akár véglegesnek is tűnhetne a csapat döntése. Ám mivel ő visszakerül a saját idejébe, így meglátjuk, hogy az időutazós tervet végre tudják-e egyáltalán hajtani. Én őszintén szólva le vagyok nyűgözve, mert párszor tátva maradt a szám. Ilyen scifi sorozatot öröm követni és átélni, mert ez már rég túllépett a tévé keretein és mozifilm minőséget hozott be a piacra.

Napsugár - 2019. 04. 14. 13:28

2X13

Így még nem szivattam meg magam az elmúlt időszakban, mint most. A 20. perc környékén kezdett zavarni, hogy sok a beszéd, a 35. perc után már nem értettem, hogyan fogják lezavarni 15 perc alatt a finálét.

És csak a következő részt promózó előzetes után esett le TELJESEN, hogy még van egy rész.

Sarekék beugrása tényleg vicces volt. Nem értem, miért nem lehetett egy távoli agyegyesítéses valamit csinálni, mert így elég vicces, hogy berepülnek komppal, aztán elhúznak, 1 percnyi jelenet kedvéért :) A hajó meg valahol a Föderáció határán (talán azon is túl) van . . .

Tényleg sok volt az érzelem, nagyon ráfeszültek a mindmeghalunk dologra, sok cringe elemmel. De legalább a Tilly stand-upot mellőzik.

Pike nagyszerű, le a kalappal Anson Mount előtt. Az egész évadban tetszett a karaktere, a magabiztos, de nem vagánykodó, felelőssége és vezető szerepe tudatában lévő katonatiszt / kapitány karakter. A kristályos rész után pedig nagy “öröm” rajta látni (a színész játékán keresztül), hogy bár tudja, mi lesz a vége, de mint tiszt elfogadja azt, és nem fut keresztbe-hosszába, mintha rajta múlna az univerzum (pedig akár de, igen, viszont így is lehet csinálni, nem pedig mama után sírni, lásd még Michael . . .). Vállalta, hogy ez lehet a vége, de nem adja fel elveit, tiszti esküjét, és társait emiatt, és ezt nem 120 részen keresztül szenvedi el, hanem 1 perc alatt világossá teszi. Nagyszerű karakter / színész (és írás).

Jön az utolsó rész, mint az első évadban, most is magasan a léc, talán még magasabban, mint akkor, a mostani problémát talán jobban felépítették, mint a tüköruniverzumos / klingon háborús történetet. De minden azon múlik, hogyan sikerül átugorni.

des - 2019. 04. 14. 20:08

A 13. rász elején a previously… részben van egy jelenet egy láthatatlan nővel,… na az a rész nekem kimaradt.. az melyik részben van?

Tyberius06 - 2019. 04. 15. 03:09

@des
Az első Short Trek-ben volt, ami Tillyvel foglalkozott a Discovery második évadjának előzményeként. A láthatatlan nő a műszaki zseni királynő.

2×13

A rész elején erősen vakartam a fejem, hogy mi a frászon sírt itt mindenki, hogy ilyen szar meg olyan szar volt a rész. Komolyan nem értettem, mert hogy az eleje egészen addig míg ki nem találták, hogy akkor mit kéne csinálni és a “királynő” (Po) össze nem hegesztette nekik a cuccot kurva jó volt. Aztán az egész összeomlott a picsába. Michael time-loopja még jó is volt, Tilly és Po kettőse, Reno ismét a képernyőn, Number One újra, ezek mind baromi faszák voltak. Nekem még a techno bla-bla is bejött. De aztán jöttek az ilyen szarságok, hogy a spore drive animációt megvágták, hogy az 5-dik vörös jel megjelenéséről csak pofáztak, de nem mutatták, hogy Sarek és Amanda hogy a rákba kerültek oda. Egyébként az zavaró volt, hogy nem határoztak meg egy körülbelüli időt, hogy mennyi ideig várakozott a Discovery, szerintem pár nap biztos el telt, mert ha órákban mérték akkor az minden szempontból nevetséges lenne.
A végén a sok búcsújelenet közül egyedül a főbb legénységi tagok rövid búcsújai jöttek be, azok jók voltak, de Michael szónoklata és Piké is eléggé unalmasra sikeredett. Igazából a rész második fele tök unalmas lett. Ha Stamets-Tilly-Reno lett volna csak 20 percig ahogy próbálják összerakni a ruhát az is simán jobb lett volna.
Ezt a részt felesleges volt ketté vágni, vagy legalábbis nem így kellett volna, másképp kellett volna az időt kitölteni.
Eléggé a földbe állították az évadot a végére és kötve hiszem, hogy a végén elégedetten fogok csettinteni.

Platschu - 2019. 04. 15. 19:21

Amit még most sem értek, hogy honnan tudják, hogy 7 jel van, ha egyszer még nem következtek be és nem jelentek be? Most én nem értettem jól az egész koncepciót ennek kapcsán?!

Másrészt, ha FutureBurnham szórja el maguknak a jeleket, akkor azért bele kellene fűzni a főszálba, hogy miért volt fontos megmenteni pl. a WW3 közben az embereket. Ők nem adtak semmit sem a nagy központi rejtélyhez. Mert eddig úgy értelmeztem, hogy FutureBurnham szórja a jelet, megmentenek 3 civilizációt, közben ő lesérül, amivel kicsalja a jövőben ragadt anyját, ami miatt megszületik a FutureBurnham ötlete. Tehát ez egy ilyen önmagát beteljesítő-alakító időhurokká vált, amit elég nehéz lesz feloldani értelmesen.

des - 2019. 04. 15. 21:00

Tyberius06: ahaaam Oké, Köszi.

Melkon - 2019. 04. 15. 21:51

Latza

Örülök, hogy ezeket nem nekem kellett leírnom. Sajnos még ki tudnám egészíteni pár ponttal, de azt hiszem fölösleges. :)

Először fordult elő, hogy a rész közben leálltam inkább kommenteket olvasgatni amíg ment a háttérben. Igen, a végtelenségig húzott unalmas búcsúzgatás miatt.

Azzal is egyetértek, hogy Anson Mount tök jó, a Renos részek is jól működnek, Po is… csak a sztorinak továbbra sincs semmi értelme.

Amúgy a sorozat neve Discovery. Kár, hogy 2 évad alatt talán 2 vagy 3 rész szólt felfedezésről.

Platschu

Ezt én sem túlzottan értem, mintha az első rész azzal indult volna, hogy megjelent 7 jel. Utána meg mintha elkezdtek volna egyesével újra megjelenni.

A WW3-as megmentésről mintha lett volna szó akkor, amikor elfogták Burnham anyját, de már nem emlékszem. Nem azt tesztelte, hogy befolyásolni tudja-e a jövőjét vagy új idősíkot hoz létre a változtatásokkal és a saját jövője érintetlen marad?

Persze jó kérdés, hogy az amúgy időutazásra tervezett kütyü miért tud egy templomot átteleportálni a galaxis másik végére, illetve a másik 300 szuperképessége honnan van. Az is érdekelne az általa fejlesztett technológia miért fejlettebb, mint évtizedekkel utána bármi a galaxisban?

Tyberius06 - 2019. 04. 16. 00:08

Platschu:
Szóval az első részben Pike azzal kezdi, hogy a Föderációs érzékelők 7 vörös kitörést érzékeltek 30 ezer fényéves közetben épp annyi időre, hogy befogják a jeleket és aztán el is tűntek egyet kivéve. Ezzel kezdik gyakorlatilag az évadot. Aztán Spock látomásaiban is előjön asszem e 7 vörös kitörés meg aztán a Red Angel.

Egyébként Latza jól összefoglalta a problémákat a résszel.

Melkon:

Burnham szülei a Sectionnel dolgoztak együtt és a Sectionnek eleve fejlettebb technológia áll a rendelkezésére. Ez a mai világban is így van, hogy a kereskedelmi forgalomba került technológia jó néhány évvel el van maradva a katonai és hírszerzés által használt technológiától.

Kiváncsi vagyok mivel jönnek elő a harmadik évadra. Az se lenne rossz, ha az egész sztori át lenne helyezve a jövőbe. Az mondjuk eléggé megoldana pár kérdést…

karit - 2019. 04. 16. 02:09

Elnézhettem valamit, mert nem tiszta, miért gondolja a hajón mindenki, még a Logika Felkent Totemoszlopa is, hogy mivel Michael anyja nem volt képben az összes eddigi angyali jelenéssel kapcsolatban, csakis valaki más okozhatta a többit? És ha az anyja majd csak ezután fog visszaugrani a korábbi helyszínekre? Nem csinálhat magának új ruhát? Végül is pont az lenne a dolog lényege, hogy nem muszáj lineárisan pattogni előre-hátra, mint a ‘sassenach’ szokott.

Michael erőltetett szipogásai noha nagyon kínosak, valahol érthetőek: az időutazás könnyes téma, anno Rachel Nichols részenként több lavórt telesírt a Continuumban.

Melkon - 2019. 04. 16. 05:51

Tyberius06

Ez az, hogy a section31 sem járkál ilyen fejlett technológiával, ez a red angel cucc inkább úgy tűnik, hogy mondjuk 10000 évvel fejlettebb, mint az emberiség, tekintetbe véve, hogy hány és milyen szuperképessége van.

Tyberius06 - 2019. 04. 16. 13:19

@Karit:

Nagyon meg akartam magyarázni, de aztán rájöttem, hogy végső soron igazad van. Csak akkor “logikus” a feltételezésük, ha szabály az, hogy csak lineárisan ugrált vissza. Mert mint mondod, simán lehetne a maradék 3 jel korábbi ugrások későbbi időpontokra. Ugyanakkor valamiért (mert szerintem már az írók se tudják mi a fasz van) szerintük ez így logikus (mondjuk mert így szolgálja leginkább azt a katyvaszt, amit ide okádtak). Mert onnantól oké, anyuci ruhájának annyi, de ő visszarántódott a jövőbe és nem is tud többet ugrani, viszont a genetikai kód meg hasonló, szóval adja magát, hogy Michael csinálja a maradék 2 ugrást.
Egyébként ez az egész időutazásosdi nem lett volna rossz, csak nem gondolták át rendesen.

Melkon - 2019. 04. 16. 14:35

Tyberius06

Jó hogy említed. Ha új ruhát csinálnak, akkor milyen genetikai kódról beszélnek? Olyan genetikai kódot használnak egy új cucchoz, amilyet akarnak.

Ace - 2019. 04. 16. 15:49

Latza:

Bomba biztos ,hogy nem működne. Ha a pajzsot fel tudta kapcsolni a transzportert is be tudná gondolom.
Azért is kapcsoltak le mindent szerintem nehogy valami olyan bekapcsolva maradjon amivel védekezhet az adatbázis hát tévedtek.
Vissza engedte őket hiszen csak a létét veszéjeztető dolgokra reagál túlélésre játszik csak.

De mindegy is mindenre van érv és ellenérv főleg ha görcsössen keresi valaki.

karit:
Ha jól értettem Michael anyja olyan helyre rántódott vissza ahol semmi technika nincs, Terralysium talán? Szóval ő nem valószínű ,hogy össze tud dobni még egy ruhát.

Melkon, Tyberius06:
A genetikai kódot én sem értem miért csak Michael-re lehet csinálni…

Szerintem felvezetőnek elment a rész bár valóban kicsit húzták az időt.

Platschu - 2019. 04. 16. 17:50

Külföldi fórumon találtam ezt a képet, amin az látszik, hogy a Terran híd és a Section 31 híd ugyanaz, csak a díszletépítők trükköznek :
https://pbs.twimg.com/media/DyZoQ9mXQAAtEkV.jpg

Ez a Shenzou hídja:
https://memory-alpha.fandom.com/wiki/File:USS_Shenzhou_bridge.jpg

Itt pedig hosszabban mesélnek az újból felépített Enterprise hídról. Wow. Pike spinoffot a népnek!
https://trekmovie.com/2019/04/12/how-the-uss-enterprise-bridge-was-brought-to-life-for-star-trek-discovery/

Latza - 2019. 04. 16. 18:06

Szerintem meg lehetne magyarázni a biometrikus azonosítást azzal, hogy a ruha vezérlőszoftverét lekoppintották és mivel úgyis sietnek, azt csak fel kell telepíteni az új ruhára, viszont nem lehet korlátlanul variálni az alapbeállításokkal.
Így legalább kilőhetjük, hogy egy mérnökcsapat hogy “találhat fel” újra dolgokat negyedóra alatt.

Az időutazások nagy távolsági problémájáról beugrott valami halvány emlék, és ahogy picit utánaolvasgattam, a legtöbb időutazós rész a Földön játszódik, függetlenül az utazó(k) kiindulási helyétől. Tehát lehet, hogy a Trek világában az időutazásnál nem feltétlenül számít a távolság, akárhová “kérhetjük” a fuvart helytől és időtől függetlenül.

Ace:
Én mondjuk megpróbálnám a helyükben, egy élesített torpedóra rácuppantani egy kis plasztikot vekkerrel meg pár dróttal, vagy legalább mondják, hogy azért nem lehet ilyen egyszerűen, mert…
Az a baj, hogy itt nem kell a hibákat/hiányosságokat keresni, mert kb. kiverik az ember szemét. Ha valakit, hát engem nem szoktak zavarni a sorozatos bugok, de itt tényleg feltűnő. Főleg, hogy az előző rész teljesen rendben volt. Remélem az utolsó részt valami hozzáértőbb rendezőnek adták, hátha helyre tudja kalapálni a végjátékot. :)

Tyberius06 - 2019. 04. 17. 16:23

OKé, szóval visszaszívom korábbi ellenkezésem a Borggal kapcsolatban. Aki látta az eddigi részeket meg úgy nagyjából képben van a korábbi sorozatokkal (főleg TNG és Enterprise) annak érdemes megnéznie az alábbi videot. Szerintem, amit itt “megmagyaráznak” benne abban nagyon is van ráció. A probléma, hogy a felére, amit felhoztak hivatkozásként nem is emlékeztem, de nekem igazából sikerült eladniuk ezt a teóriát péntek reggelig.

https://www.youtube.com/watch?v=FMCDJoTexT4

És igazából a végén levő konklúzióval egyet tudok érteni. Van egy Prime timeline-unk 40 évnyi Star Trekkel, amiben az időutazás baromi sokszor jelen volt, és van a Discovery, ami a Prime Timeline-nal kezd asszerint halad, de egyes időmanipulációk miatt mindez megváltozik és felépít magának egy saját jövőt… És miért ne lehetne? Brian Fuller szerintem eleve ezt akarta valamilyen szinten (évados antológia helló). Hiszen a Star Trek sokkal kötetlenebb világ, mint mondjuk egy Star Wars…
Egyébként vicces, hogy ez az idővel manipuláljuk a jövőt dolog felmerült bennem anno egy Fanfiction formájában (2003 környékén főleg az Enterprise-ban megjelenő Borg kapcsán), amiben egy nagyon elcsesződött jövőből ugrottak volna vissza egy hajóval néhányan, hogy fixáljanak pár megváltoztatott eseményt így egyenesítve ki a timeline-t.

CrashBoostZoom - 2019. 04. 19. 11:19

Hát végül nem lett origin story :D

De aki képben van a korábbi sorozatokkal főleg TNG és Enterprise de legfőképp a Voyager (látta, nem csak bambán nézte) azt eleve tudta, hogy Control nem a Borg.

Viszont kurva nagy cliffhangert kaptunk. Meglátjuk, hogyan viszik innen tovább. Viszlát jövőre srácok.

ace05 - 2019. 04. 19. 11:43

Rohadt jó volt a finálé. Szépen elzárták a szálakat. Bár megint volt bőven , “mindjárt kifutunk az időből, de azért még búcsúzkodjunk pár percig ” jelenet. Kíváncsi leszek a harmadik évadra. Bár most már én is azt mondanám, hogy a voyager után is játszódhatna egy új sorozat.

rodosto13 - 2019. 04. 19. 13:09

Hihetetlen jó volt a finálé.
Igen, volt pár búcsúzkodás, de indokoltnak is éreztem.
A csata szerintem nagyon igényesen volt kivitelezve. Nagyon tetszett az elején a taktika átbeszélése (mondjuk az Ender’s Game-ben már láttuk ugyanezt :) )
Volt egy csomó gyönyörű jelenet is, egyik kedvencem volt mikor megjelent a Klingon hajó, vagy az a pár perc mikor a Discovery átlépett a féregjáraton.

Érdekes módon én nem éreztem cliffhangernek a végét, vagy inkább nem volt meg az az érzés (pedig szokott zavarni az ilyesmi), hogy mi fog történni, mert a hetedik jelből (és a Star Trek Shortsból) tudjuk, hogy rendben megérkeztek a jövőbe. Karakterek is (már aki nem hunyt el a fináléban) emlékeim szerint többé-kevésbé élnek és virulnak, nem volt senki életveszélyben. Szóval nekem tökéletes lezárása volt az évadnak, és kíváncsian várom a következőt.

A zenéket pedig remélem hamarosan közzéteszik az évadból, mert itt az utolsó epizódban többször is felfigyeltem, hogy milyen jó, pedig ilyen a sorozatok nézése közben ritkán esik meg velem (pedig szeretek zenét hallgatni).

Malachi - 2019. 04. 19. 14:48

uh, ezt odarakták szépen. a könnyes búcsút sem vitték túlzásba, mindenki remek volt és akár sorozatzárónak is beillett volna a rész. Pike nagyon hiányzik majd, és nyilván Spock is. remélem, a harmadik évadra is tudnak alakítani valamit, mert most kiesett pár nagyon fontos karakter, akik miatt érdemes volt követni a sorozatot.

Tyberius06 - 2019. 04. 19. 14:54

2×14

Az a kurva sok időhúzó búcsúzkodás ne lett volna. Ez a Spock nem tud menni, és akkor Burnham: de hát nem hagylak megint itt… WTF?
Szóval csak 7,5-8/10 a rész emiatt. Egyébként nagyon intenzív volt és kifejezetten szórakoztató.
Viszont a csata nagyon szépen lett kidolgozva. Mind a fények mind a mozgások és részletek. A klingon hajó érkezése odabaszott, ott néztem, hogy az mi ott… Az anti-grav karate se volt rossz, illetve azt kifejezetten ötletesnek találtam.
Kaptunk pár eléggé jó szöveget is, meg egykét vicces, de egyébként odaillő szemtelen visszaszólást. Ezeken jót röhögtem.
Saru: “Do your best”
Owo vagy valamelyik másik: “Yeah, because it is the appropriate time not to do anyway…”
Vagy valami ilyesmi volt.

Egyébként én a fenti youtube videoval kapcsolatban sem Borg eredet sztorira asszociáltam, hanem, hogy a Kontroll a Borg technológia segítségével fejlődött tovább/ki.
Egyébként ez nem volt igazi cliff, de szépen és közben kényszeresen erőltetetten helyére raktak mindent. Olcsó, de tiszta megoldás volt, persze lehet rajta fanyalogni (én nem fogok), de szerintem jó megoldás született ezáltal. A spore-drive technológia egyébként is veszélyes, és felvet morális kérdéseket, szóval adott, hogy a Föderáció nem akar vele nagyon foglalkozni. Egyébként egy adott ponton vagy a Discoverynek vagy legalábbis Georgiou-nak vissza kell térnie valahogy.
Viszont számomra adja magát, hogy a Discovery végre a jövőben játszódik majd.

Latza - 2019. 04. 19. 15:19

Azt hiszem az utóbbi évek egyik leghosszabb és leglátványosabb űrcsatáját láthattuk. És nem csak kint, de a hajóban játszódó jelenetek is odavernek. Közben több szál is futott, amik közül azért a lassúbbak (búcsúzkodás/gyengélkedő) egy picit megtörték a folyamatot, de nem volt vészes. A vége különösen jól sikerült, ahogy megmagyarázták, miért is nem hallottunk eddig a Discoveryről és Burnhamről a kánonban, valamint nyitva hagyták a végét is a folytatáshoz. De ha nem lett volna berendelve, akkor is egy kerek egészet kaptunk a sztoriból.
Érdekes lesz a folytatás, mert azért közel 1000 év múlva a jövőben nem hiszem, hogy a Discovery versenyképes hajó lenne bárkivel szemben. Szóval tuti visszajönnek előbb-utóbb. Vagy fejlesztenek valami überdurva future-techet a hajón a spórák helyett és akkor maradhatnak. Írni meg akkorra azt lehet, amit csak akarnak az írók. :)

Szőrszálhasogatás:
1. Ha már az visszatekintésbe is benyomják, csak kifejthetnék, hogy ha a 31-es szekciónak megvoltak a ruha tervei, miért nem építették meg az elmúlt években? Vagy mondták korábban és én nem jegyeztem meg?

2. Űrcsata ide vagy oda, a fő hajók egy helyben álltak és lődöztek egymásra, a meló nagyját a drónok-kompok végezték. Ennek fényében a harmincvalahány 31-es hajónak nem lehet túl nagy tűzereje, mert bár a Discoveryt nem akarják elpusztítani, de az Enterprise-ra nem kellett vigyázniuk.

3. Spock és Burnham folyton búcsúzkodnak.

4. Hogy állhatott bele a torpedó az Enterprise-ba?

5. Minden szikrázik mint a csillagszóró, de közben minden működik és fél órával később még mindig minden szikrázik.

6. Cukik javítórobotok az Enterprise-on.

7. Stametsék folyton szerelmet vallanak…

8. Tulajdonképpen mit tudott meg Burnham, a visszautazásokból? Csak annyit, hogy 930 év múlva tali a Terralíziumon? De ezt eddig is tudta…

9. Ne már, hogy az az egy ajtó meggátolta a torpedórobbanást, közben meg elvitte az Enterprise fél elejét…

10. Spock-Burnham búcsú Nr.2. Nem csoda, a hosszabb játékidő.

11. Az időkristály hogyhogy nem merült ki az ugrálással? (vagy a közelbe/múltba nem fogyaszt annyit?)

12. Ha egyszer legyőzik/megölik Leland-et minek a jövőbe menni?

13. Egy Pike spinoff odabaszna, csak a lépcsők/korlátok/élek LED csíkját kapcsolják le a hídon.

14. Az ending szuper volt a Discovery és a TOS téma kombinálásával.

Malachi - 2019. 04. 19. 16:38

12-re tipp: túl veszélyes lehet az a tudás bárki kezében, bár erre ha jól dereng nem tértek ki külön. Amúgy én sem értettem, hogy mi elől menekülnek, ha a Controlnak annyi.

zolij - 2019. 04. 19. 18:22

Én elvesztettem a fonalat. Michael elment a Terralysiumra, hogy oda menjen korábban a Discovery. De az embereket ki vitte oda a 3. világháború idején és miért?

Tyberius06 - 2019. 04. 19. 19:08

@zolij:
Burnham anyja, amikor kísérletezgetett az ugrásokkal.

@Latza:
1. Mert a prototípus és az időkristály is elszállt Burnham anyjával. Pluaz lehetett egy megállapodás a klingonokkal A doctari incidens után hogy hanyagolják a technológiát.

2.jogos. Ezen én is nagyot néztem.
3. Rész előtt bekészítettem egy nagy vödört készülve a nyáltengerre.
4. Úgy ahogy találnak napjainkban is fel nem robbant bombákat Budapesten.
5. Szintén jogos.
6. Valóban azok voltak. :)
7. A vödör még mindig ott volt mellettem
8. Valami a tavolságokkal koordinátakkal és fix pontokkal volt. Így kapta meg pontos időt, hogy hova kell ugraniuk a jövőbe.
9. Jah az fura volt. De gondolom vmi megerősített rekeszajtó lehetett. Hajókon is van ilyen.
10. A vödör megtelt
11. Én se vágom hogy küldte az utolsó jelet. Bár fizikailag csak 1000 fényevre kellett kerülniük az enterprisetól. Ugye fénysebesség. Ha nézed most a napot akkor 8 másodperccel a nap múltját nézed.
Ha elugrassz 250 fényévre és egy tavcsővel visszanézel a földre akkor 250 évvel a múltba nézel vissza. Vagy vmi ilyesmi.
12. Nem tudták hogy Leland átjön. Plusz mindenképp veszélyes lett volna a hajót ott hagyni a 23dik században.
13-14. Jah egy limitált Pike Enterprise story még úgy is jó lenne hogy tudjuk a következményeket.
Egyébként köszi hogy kitértél ezekre a kerdésekre.
A végére azért javítottak egy kicsit.

Latza - 2019. 04. 19. 21:18

>>Tyberius06

4. Nem arra gondoltam, hogy nem robban fel a torpedó, hanem, hogy hogyan ütötte át a pajzsot. Vagy az csak a sugárfegyverek ellen hatásos? Mert oké, hogy ha egy másik hajóval nekimennek, akkor azt nem bírja ki a pajzs, ill. a torpedórobbanások lökéshullámát sem nyeli el, de egy ekkora méretű ütköző tárgyat sem tart vissza?

9. Talán az Enterprise-ban volt ilyen (már nem emlékszem pontosan), hogy egy, a hajóra tapadt aknát úgy szedtek le, hogy leválasztották azt a burkolatdarabot. Gondoltam itt is ilyesmi megoldás lesz, esetleg körbeveszik erőtérrel vagy kivontatják vonósugárral, dehát az admirális hősködni akart és egy madzag sem volt a közelben, hogy távolról meghúzzák az ajtó zárókallantyúját.
Ja, és mellesleg Reno is látta ezt az eseményt, szóval még ő is készülhetett volna rá valami ötlettel. Bár akkor lehet, hogy 2 teljes perccel rövidebb idő jutott volna a doki meg Stamets nyögdécselésére, és a 23. Spock-Májk búcsúzkodásra… :)

11. A jeleket úgy küldte, hogy odaugrott, nem? Mondjuk a Kaminar-on mellesleg kényelmes megoldásként a népirtást megelőzendő kicsapta a biztosítékot is a ba’ulok oszlopainál, de az lehetett mellékhatás is.
Az időkristályra mondták az előző részben is, hogy mivel nem szupernóva tölti hanem Po újrakristályosító technológiája, ezért ki fog sülni az időugrással, és ezért nem jöhet vissza Burnham. Viszont először a múltba ugrott (és elvileg visszafelé megállt az 5 megadott helyen), aztán vissza a jelenbe, és csak a végén előre 930 évet. Ez már két ugrás volt.

+1 Az vicces volt, hogy fullba tolták a Vasember fílinget a ruhával; ahogy ráment Májkülre, meg a szárnyak is eléggé hasonlítottak korábbi és a Végtelen Háborús Stark páncél(ok)ra a sugárzó “csápokkal” a hátánál. :)

+2 Ha már Bosszúállók, Leland halálával, miért nem álltak le a drónok? Főleg, hogy elhangzott, hogy az ő hajójáról irányítják az egész flottát, tehát nem automatikusak. Tökre le kellett volna állni az egész támadásnak.

Tyberius06 - 2019. 04. 19. 22:50

@Latza:

+2
De hàt leàlltak. Amikor a végén az Enterprise elkezdi lőni őket addigra mind megállt. Még mondta is az egyik karakter az Enterprise hídján. Pike meg vmi olyat mondott hogy lőjjék ki mindet.

11. Mondjuk az első 7 jelet továbbra se értem. Azok egyszerre tűntek fel egy pillanatra és egy kivételével az összes eltűnt.

Latza - 2019. 04. 19. 23:52

>>Tyberius06

Ó, tényleg leálltak. Ez valahogy elkerülte a figyelmemet, csak arra koncentráltam, hogy még mindig lövik őket. Akkor ez pipa. :)

ace05 - 2019. 04. 20. 08:00

Érdekes interjú. Akkor ezek szerint a harmadik évadban követjük Burnam-et a jövőbe.

https://www.hollywoodreporter.com/live-feed/star-trek-discovery-season-2-finale-time-jump-explained-1203166

Brynden Rivers - 2019. 04. 21. 10:06

@Latza , @Tyberius06
11. Szerintem a plot armor meg mindent legyőző testvéri szeretet adta a plusz erőt a kristályoknak :-)

2. Akkora túlerőt adtak az írók a gonosznak, hogy a plot armor túl nyilvánvaló lett.

9. Reno karaktere kics el lett felejtve az utolsó részben.

Én élveztem a 2 évados utazást és várom a további évadokat, és a fentiek helyett igazából egy dolog zavar: az AI/nanorobotos vonalból nem hoztak ki annyit amennyit lehetett volna

– nem lett volna logikusabb csendben megfertőzni / beépülni a Controllnak egész Starfleetbe vagy akár az rgész kvadráns flottáiba és háborúkat robbantani ki? Nagyobb káoszban nehezen tudnak vele foglalkozni.

– értem hogy kell egy arc a gonosznak, de nem logikusabb design, hogy a Leland analóg interfész pusztulása esetén simán irányíthat Contor máshonnan?

– amikor Controll elmenekült átvenni az irányítást a Section31 hajók felett, elég béna volt a Starfleet hogy nem sikerült egy hajót sem megmenteni (oké Controll tudta mindegyik helyzetét, de akkor is)

A sorozatról/franchiseról:
A fentebb felsoroltak ellenére élvezem, viszont lehet ezek a hibák nem is akkora hibák. Láthatóan a sorozat műfaja valójában nem “normál”/hard sci-fi, hanem űr(szappan)opera, és ha ehhez igazítjuk az elvárásokat akkor nincs akkora gond.

Mondjuk a Star Trek névhez meg a posz-BSG korszakhoz komolyabban vehető sci-fi illene – lehet majd a Georgiou-spinoffban látunk ilyet?

punyapapa - 2019. 04. 24. 19:36

Hát a Borg teóriám nem jött be 😆😆😆
De nem is bánom, mert eszméletlen jó évadzárás volt ez.
Kíváncsi vagyok mi lesz a 3. évadban.
Egy Voyager után játszódó sorozatot én is adnék.
Az egész évadra visszanézve egy dolgot sajnálok. Reno karaktere szerintem több időt érdemelt volna.
Egy dolog még nem világos, hogy a szonda, ami Ariamot megfertőzte honnan jött akkor?

Gab - 2019. 04. 24. 23:04

Olvastam a hsz-eket. Lehet keresni a hibákat, de egy scifiben, ahol alapvetően a vákuumban hangokat hallunk szerintem nem kell, én már a sorozatnak is örültem, hisz kicsi volt az esélye, hogy a NuTrek filmek után bármi nyomát láthatjuk az eddigi filmeknek.

Ügyesen illesztették be a Discovery hajót a korábbi történésekbe is (Pike mostoha sorsa pl, a bolygó), hisz sok hely ugye nem volt már.

Látni, hogy nehéz a technika fejlődésével öregebbnél öregebb díszleteket, talán ebbe belenyugodhatunk – hisz fura lenne kristályokat nyomkodó embereket látni. Egy dolog viszont engem is zavar, érthető a modernebb megjelenés, de a híd egyszerűen egy nagy lens flare, kapitányként napszemcsit hordanék ilyen hídon. Attól még modern lenne, ha kellemesebb a fény. Lehet próbáltak középen evezni, ne legyen drasztikusan más, mint az új film díszlete.

A másik dolog ami inkább zavar a logikai bukfencek helyet, lehet csak engem – hogy régen néztük a régi sorozatokat hónapokon át, több részből állt egy-egy évad. Most ebben a formátumban, meg kezdesz hozzászokni, várod a következő részt, aztán megint és hopp – gyorsan vége, szevasztok nézők – cső 1 év múlva..Most mondjam azt, hogy ez kevés és jó lenne, ha hosszabb lenne egy évad? nyilván gazdaságossági okai vannak.

Hátha ezt az űrt kitölti a tervezet Picar os Star trek sorozat. De ugye itt adná magát akár egy Pike os Enterprise sorozat is, minden megvan hozzá.

A folytatásban érdekes lenne látni megint kapcsolatokat a régi sorozatokkal, sőt esetleg amolyan folytatásként tekinteni a jövőbe ugrás miatt a Discovery-re.

Csak ennyit szerettem volna hozzászólni.

ace05 - 2019. 04. 25. 10:33

Most jutott eszembe, vajon mennyire lenne pipás Janeway, miután hazajött, odamegy hozzá Paris admirális és mondja : – Amúgy most jutott eszembe, hogy van egy 100 éves sporedrive technológiánk amivel hamarabb haza juthattatok volna. Bocsi? :D

Vagy a valószínűbb verzió admirális lesz és valahogy megtudja a Section 31-től.

Melkon - 2019. 04. 25. 13:47

Látványos volt és sok szempontból nem rossz, de szokás szerint megerőszakolták magukat.

Ez a cikk tök jól leírja a legtöbb problémát:
https://fanfilmfactor.com/2019/04/20/why-the-finale-of-star-trek-discovery-left-me-feeling-angry-and-betrayed-editorial-review/

Leland kicsit sem viselkedett úgy, mint egy AI, inkább mint egy sértődött, dühös kisgyerek…
Egyébként a nagy tervre szükség sem volt Leland legyőzéséhez, ami elég wtf. Miért nem copyzta le magát? Miért csak 1 volt belőle? Miért ment személyesen át a hajóba, miért nem lőtte szét és ölt meg mindenkit benne? Legalább az energiaellátást tropára lőhette volna mielőtt átmegy.

Tényleg ennyire könnyű volt legyőzni? Ja, csak bemágnesezünk egy helyiséget és megkérjük hogy jöjjön oda… remek terv, esetleg a gömb körül az egész szobát be lehetett volna mágnesezni, majd odaengedni Lelandet. Problem solved. Tudom, ez kevésbé epic. Egyébként azt már bizonyította Leland, hogy fizikailag vagy 10-szer erősebb mindenkinél, szóval az, hogy közelharcban akár csak 5 másodpercet is kibír ellene valaki értelmetlen. Az is, hogy Leland pofázik ahelyett, hogy szétverné az ellenfeleit.

Ugye mindenki ráér fél órát búcsúzkodni meg értetlenkedni az elvileg legnagyobb káosz közepette, mert… csak.

Az is tök reális, hogy “hát jó, akkor nem beszélünk a spore driveról”. Végülis a Discovery több száz fős legénysége meg a fél csillagflotta nem tudott róla, a Klingonoknak sem tűnt fel, meg úgy általában senkinek. De persze, akkor ez mostantól titok. :)

Biztos nem lett volna logikusabb arra kilyukadni, hogy a technológia useless for whatever reason (látszólag majdnem ez lett belőle, csak aztán mégsem), innentől kezdve fölösleges lett volna a jövőben beszélni róla.

Remélem, hogy a következő évadban inkább maradnak az epizód részeknél, azokat jól meg tudták írni, az átívelő szálakban meg percenként történik valamilyen értelmetlen dolog.

Melkon - 2019. 04. 25. 14:10

Egyébként azt még mindig nem értem, hogy hogyan láthatták a 7 jelet, mielőtt megjelentek volna. Ezt a részt érti bárki?

anarion - 2019. 05. 17. 18:34

Ez a hetedik jel nekem is érdekes volt, mert hogy a fény eljusson odáig, 50 000 évnek kellett volna eltelnie. Ráadásul a múltban, nem a jövőben. De lehet, hogy Michael visszautazott odáig.

Amúgy, nekem is elég véglegesnek tűnt ez az évadzáró, hiszen az alkotók szépen elvarrték a szálakat, hogy a régebben készült, de az idővonalban későbbi Star Trek sorozatokban miért nem lehet hallani a Discovery-ről, a spóra hajtóműről stb.

Úgyhogy, nagyon kiváncsi vagyok, milyen 3. évad lesz ebből. 950 év múlva a jövőben? Hát, az oké, hogy megpróbálnak előre látni 200-300 évet a technológiában, de hogy majdnem ezret…

Illetve, lehet elvesztettem a fonalat, de Georgiou nem a Discovery-n maradt? Hogyan akarnak vele spin offot készíteni a 31-es szekció fejlődéséről addig, ahogy azt a DS9-ben megismerhettük?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz