login |

Ray Donovan: vége a 6. évadnak – írta fregattfőhadnagy

2019. 01. 20. 21:20 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Bevallom, hogy ezúttal nem hetiben néztem, hanem a jók sikerült évadkezdés után inkább ledaráltam a 6. évadot, és szerintem ezzel nagyon jól jártam. A helyszínváltásnak köszönhetően, azzal, hogy a Donovan család New Yorkba tette át székhelyét, és az előző évad körülményei miatt borúsan, lassan indult a cselekmény, ami nekem bejött, de szokás szerint egyre jobban bedurvult a sorozat.

A visszajelzésekből és a kibeszélős kommentekből, valamint abból, hogy a részek egyre gyakrabban tűntek fel a legjobb heti epizódok nevezettjei között látni lehetett, hogy az évad záró harmada a hazai junkie-knak is sokkal jobban bejött. A tovább mögött spoileresen folytatom.

A fő szál az évadban, hogy Sam Winslow a saját emberét, Anita Novak-ot akarja a polgármesteri székbe ültetni, vagyis ő akar lenni New York királynője. Ray felhasználásával mindenféle manipulációt vetettek be a győzelem érdekében, hogy a választásokon felülmúlják a regnáló Feratti városvezetőt.

Vele azonban emberükre akadtak, ugyanis ő is egy minden hájjal megkent rutinos gazember, így semlegesíteni tudta az ellene felhozott vádakat, köszönhetően a korrupt rendőröknek, bíróknak, és a végén persze Ray-nek. Mivel Novak visszalépett, így kihívó nélkül marad Feratti, akire nem lehet mondani, hogy a kisebbik rossz. New York, így jártál.

Hogy mi lesz ezzel a szállal, még nem tudhatjuk, a többi viszont el lett varrva. Ray egész komoly fejlődésen ment át, az évad eleji lezüllött, kiégett, pocakos, alkoholista figura a végére már csak kiégett alkoholista lett. Próbálta rendezni a nézeteltéréseit a családdal, valamint pszichiáter segítségéhez nyúl, jelezve, hogy készen áll a változásra. Itt jegyezném meg, ha a Daniel Craig-féle James Bond-ot egy tanulmány súlyos alkoholistának tartja, akkor mit szólnának Ray-hez?

Mickey és Bunchey közös kalandjait ebben az évadban is megkapjuk, volt itt gyerekrablás, bankrablás, szökés, Bunchy Ray közbenjárásával ismét kikerül a börtönből: szóval csak a szokásos, de rendkívül szórakoztatóan; Jon Voight ismét lubickol a vén bűnöző karakterében.

Terry pedig elkalandozott az illegális bunyók világába, de mielőtt Tyler Durden vált volna belőle, visszatért a „normális” életéhez, miután visszajött a remegése. Ezzel együtt még mindig ő a legnormálisabb Donovan, ha létezik ilyen.

Daryll megtapasztalja a filmek világának sötétebbik oldalát, egy forgatási szünetet kihasználva csatlakozik a klánhoz, ezzel saját magával példázva a „cseberből vederbe” mondás létjogosultságát.

Bridget ismét a legidegesítőbb karakter volt a számomra, ám a végére az ő elrablása és esküvője hozza össze újra az egész családot. Választott párja, Smitty helyében én az első zűrös esetnél menekültem volna ebből a famíliából, ő azonban keményen beleállt, bár még van hova fejlődnie.

Sandy néni karakterével pedig kaptunk egy női Mick-et, a galád család vele bővült ebben az évben, a háza központi szerepet kap az évadban. Conor-nak kevés lapot osztottak, de szerintem ez senkit nem zavart.

Lena is hozza a szokásosat, azzal a kitétellel, hogy most gyengéd érzelmeket táplál egy másik nő iránt, aki – belekeveredve Ray ügyeibe – nem kerülheti el sorsát. Ray tálcán kínálta a gyilkost Lenának kiengesztelésül, aki egy ugrással küldte a halálba a bűnöst. A szálak egyik mozgatója, Sam Winslow is átlépett egy olyan határt, amit Mickey Donovan másodszülötte sem tolerálhatott: veszélybe sodorta Ray lányát, így bűnhődnie kellett. A közös ebben a három esetben a kötél általi halál.

Mac – aki kimentette a folyóból Ray-t – tragikus sorsa már az évad elején látható volt, a történésekkel sodródó rendőr egyre mélyebbre süllyedt, bár a végén ő segíti visszaszerezni Bridget-et, az egyetlen út számára az öngyilkosság maradt (az alkoholizmust már bejárta).

Egy nagyon sötét hangulatú, de szórakoztató évadon vagyunk túl, amely már abszurd jeleneteket is produkált, gondolok itt a Sandy néninél egyre gyűlő hullákra, vagy Bridget szendvicseire, bár a legabszurdabb, hogy még mindegyik Donovan él.

Kifejezetten tetszettek a zenék a sorozatban, jó aláfestőnek bizonyultak, és a Nagy Alma városképei is nagyon hangulatosak voltak, kíváncsi leszek, a 7. évadban merre indulnak tovább, de ha ezt a szintet hozni tudják, nem lesz gond.

17 hozzászólás Ne habozz!

payskin - 2019. 01. 14. 01:20

Tényleg jó volt ez az évad. Hollander tudta, honnan hova akarja vinni: komolyan mélypontokon át szépen összehozta az előző évad végére totál szétesett családot. Megírta, megrendezte, még egy szép hosszú vágatlant is kaptunk az elején.

Na, és innen bármerre lehet menni…

clegane - 2019. 01. 15. 20:20

jó volt a vége is.
remélem, jövőre is ki tudnak még találni izgalmakat.

Peti - 2019. 01. 16. 09:44

Tetszett az évad lezárása. Különösen, h. két idegesítő karakter sorsát is *függőben* hagyták. Terry nevetése, Ray ledöbbenése és Bunchy rosszallása a sztorizás közben zseniális jelenet volt.

scz - 2019. 01. 16. 14:47

Nagggyon erős a plot armor a főszereplőkön.
Ők halomra ölnek, de ők mindig megússzák.
Még a börtönnek sincsen igazi tétje, mert legrosszabb esetben három rész után sikerül kiszabadítani az adott testvért.
Egy valami viszont nagyon tetszett: Ray lepaktált az “ördöggel”, hogy a családját védje.

Sigismundus - 2019. 01. 16. 19:22

Nos nekem a epizód első 5-6 perce volt az ami miatt úgy döntöttem végleg búcsút intek az elcseszett ír családnak.
Az a bizonyos abszurd egysnittes, benne Bridgettel, aki szendvicsezik, majd nyugisan fűrészelget. Meg a többiek egy kertvárosi ház kertjében csak úgy ásnak és temetnek 3 embert. És egyik sem volt Donovan. Pedig úgy érzem ebben az évadban már ideje lett volna hogy valamelyik Donovan alulról trágyázza a négylevelű lóherét.

mennyi elcseszett dolgot megúszni, a Sons of Anarchyban volt eddig..

pitypang - 2019. 01. 20. 23:44

Smitty azért akarta a gyors esküvőt, mert a házastársaknak nem kell egymásra vallania?

Geza Kovacs - 2019. 01. 21. 00:48

Vergődés. Nekem a hollywoodi fixer kell, az a sztori érdekes volt, mostanra sorozat gyilkosság és rinyálás az egész. Az évadzáróra meg kabaréba fordultak a hullás jelenetekkel, az már totál méltatlan volt. Ez kuka sajnos. Remélem belátják, és a 7ikkel befejezik.

dvs01 - 2019. 01. 21. 01:13

Winslow-t Ray lógatta fel vagy ő saját magát? Nem világos, egyébként ez a Ferratti-s korrupt zsarus kavarásos sztori is elég katyvasz, szerintem még maga a szerző sem érti sok helyen.

winnie - 2019. 01. 21. 06:33

csak akkor látják be, ha a néők látják be először. amíg siker, addig tartani fog. tudni kell kiszállni a sorozatból:)

heidfeld - 2019. 01. 21. 07:13

Évad közepén volt 3, gyengébb rész, de a többi nagyon tetszett. Igaz, a karakterek semmit nem fejlődtek. Talán csak az Öreg. Közelebb került a fiaihoz. Igaz, be kellett látnia, egyedül maradt.
Bunchy és Terry vergődése unalmas. Saját maguk alatt vágják a fát. Nélkülük simán mehetne tovább. Ray legalább felismerte, hogy nagy a baj. Segítségért fordult, ami érdekes lehet.
Bridget, az általam látott, kb. 250 sorozat, második legidegesítőbb karaktere. / Első magasan, Fiona – Shameless/ De a szendvicses-dolog nagyon emberi volt.
Hitelesebb lehetne a széria. Nagy tragédiával, egy testvér halálával! És Daryl, a legkedvelhetőbb Donovan.
Úgy vélem, jó volt az évad. Egy 7.5/10 jár neki.

spiros - 2019. 01. 21. 12:00

dvs01
Winslow-t Ray lógatta fel. Semmi nem utalt arra, hogy öngyilok akart lenni. Miért is lett volna?

scz - 2019. 01. 21. 13:52

Ray nem véletlenül kesztyűben érkezett Winslow-hoz.
Viszont jól látom, hogy áthúztátok az évadnyitós kommenteket ebbe a posztba is?

Trader - 2019. 01. 22. 04:29

Dvs01
Lena logatta fel miután végzett a Winslow masik fixerével. Mutatták ahogy bement Winslow condojába.

scz - 2019. 01. 22. 09:01

Lena nem a funeral home-ba ment vissza?

Andy - 2019. 02. 11. 14:39

A 06/12 végén a zene…

https://youtu.be/5mTpfukveDI

turosz - 2019. 02. 28. 13:14

Összességében nagyon tetszett, dráma-izgalom-fekete humor, minden volt ebben az évadban. De azért érezhető volt, hogy többet-újat nem tudott hozni a korábbiakhoz képest, valamerre már el kellene inulni a folytatásban.

A posztról: Az egész évad fő szála a választási küzdelem volt, a bef. részben le is zajlott, Novak vereséget elismerő beszéde a záró percekben van. Hogy ezek után honnan jön ez a visszalépett és Feratti ellenfél nélkül maradt dolog, passz.

Ad' - 2019. 03. 07. 09:14

Kabaré volt a vége szerintem az éjszakai láncfűrészes, földeléses jelenetekkel.
Persze, a kertvárosban senkinek nem tűnik fel, hogy az éjszaka közepén pörög a fűrész, festő reflektorral világítanak az udvaron és két rossz arcú pacák óriás gödröt ás…….

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz