login |

Pilot-mustra: Deadly Class – 1×01

2019. 01. 21. 14:50 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A moziban valahogy nem lettek annyira sikeresek az edgy-re (van erre jó magyar szó?) hangszerelt képregény-adaptációk, és most a tévés színtéren is elindultak. És milyen jól tették! Elég csak tavalyról a zseniális Happy!-re gondolni, ami mára már alapvetés lett, vagy az überjó The End of The F***ing World-re, esetleg a számomra az év meglepetését hozó, szuperhősös Titans-re. És most itt van a Deadly Class is.

A Rick Remender Orgyilkos osztály címen nemsokára itthon is megjelenő, elég jól fogadott képregényére épülő, 80-as években játszódó, erősen korhatárosra hangszerelt sorozat a Syfy-on mutatkozott be a napokban, bár a pilot már jó ideje felkerült a netre (nálunk az HBO GO-ra). human már véleményezte végeredményt igen csalódottan, gondoltam, én is megteszem, hiszen a csalódás nálam abszolút pozitív volt – és mint az összes kommentelőnél, nálam is nyolcast érdemel a start.

DEADLY CLASS – 1×01 – 8/10

Nesze neked felnövés történet! Meg középiskolai dráma! Itt egy olyan tizenéves srác éretté válása van a középpontban, aki minden jel szerint felgyújtott egy árvaházat és így megölt jó pár embert, márpedig ez a hidegvérű tett felkelti egy titkos, bérgyilkosokat képző intézet figyelmét, mely rögtön növendékei közé is fogadja őt, hogy olyan tantárgyakból érettségizzen (már, ha iskolatársai nem nyírják ki addig), mint pisztolykezelés, méregkeverés vagy kivégzés, természetesen gyakorlati házi feladatok kíséretében.

Valahogy így kell klasszikus toposzokhoz (klisékhez) nyúlni, hogy aztán kiforgassák vagy felfrissítsék őket. A Deadly Class-ban tényleg az az izgalmas, hogy a felszínen hozza a régi, középiskolás filmekben megszokottakat (és azok hangulatát), azonban a (valljuk meg, elég abszurd) körülményeknek köszönhetően az intenzitást igencsak feltekerik, máris más kicsengést teremtve az unásig ismert szálaknak.

Azok után, hogy a The End of The F***ing World bejött, a Deadly Class pinkes erőszakos nihlizmusa is simán örömujjongást váltott ki belőlem, marhára elkapták a képregény hangulatát (vagy egyfajta hangulatot, ami működik).

A Deadly Class-nak sikerült azt elérnie nálam, hogy annak ellenére, hogy gyilkosok a főszereplői, nem volt olyan kiemelt karakter, akit valamiért utáltam volna. Nem használtak sok ecsetvonást, mégis korrektül megrajzolták őket, jók voltak a karakterdinamikák, a kiemelt kapcsolatok pedig már most érdekesnek tűnnek, még akkor is, ha van olyan is, amit sima szerelmi háromszöggé lehet egyszerűsíteni.

Egyelőre a színészekkel sem volt gond. Amellett, hogy a tavaly sztárstátuszba lépő Lana Condor is szerepel a sorozatban (ráadásul az egyik legtöbb potenciállal bíró karaktert kapta), természetesen a nagy veteránnak számító Benedict Wong az, aki megadja a Deadly Class nyitó jelenetében a kezdő hangnemet, és később sem adja alább, marha jó a jelenléte mindvégig az iskola vezetőjeként.

Egy bekezdés erejéig muszáj kitérnem a sorozat zenéjére. Igen, tudom, hogy minden 80-as években játszódó sorozatot élvezetesebbé lehet tenni pár klasszikus számmal, és hirtelen azt fogjuk érezni, hogy mekkora a hangulata a sorozatnak, de a Deadly Class esetében a zenék tényleg iszonyatosan betaláltak. Persze ehhez az is kellett, hogy a Depeche Mode, a The Cure és a Sisters of Mercy mellé legyen képük betolni a New Order-féle Elegia-t, amiről azt hittem, hogy már senki nem fogja alkalmazni, miután a Stranger Things ellőtte egy elég erős jelenetben.

Nem akarom szaporítani a szót, nagyon bejött a kezdés, piszok élvezetes lett. Tudom magamról, hogy esendő vagyok, hogy sokszor nagyon betalálnak ezek a pozőr, menőző stílust erőltető sorozatok, amiben coolak az arcok (rágó/fogpiszkáló a szájba, tetkó a testen, megvetés a tekintetben), a snittek (ez az a sorozat, amiben még azt is kiírják a képernyőre rózsaszínnel, hogy EBÉD, pedig ha valamit, akkor ezt nem nagyon kellett magyarázni), a kameraállások, a montázsok alá tuti zenéket pakolnak, csak remélni tudom, hogy mindez nem csak egy pilot erejéig fog kitartani.

Arra persze kíváncsi leszek, hogy merre indul el a történet, hogy mennyire lép ki a suli falai közül, vagy mennyire foglalkozik majd a tanulmányokkal, illetve jellegét tekintve mennyire lesz epizodikus. A karakterek kapcsán már megindítottak szálakat, adja magát az is, hogy mindenki múltját megismerjük, valamint a főhős kapcsán is van némi rejtély jelen, szóval lehetőségeknek nem vagyunk híján, de ha kipukkad a heti felosztásban, akkor nagyon szomorú leszek.

ui: képregényes alap ide vagy oda, az animációt akár most azonnal el is feledhetnék. Már, ha kérhetek ilyet.

3 hozzászólás Ne habozz!

szepi06 - 2019. 01. 21. 18:36

Az ajánlásnak köszönhetően megnéztem a pilotot. Ezen a részen tanítani lehetne, hogy hogyan kell kinézni egy pilotnak: Jó zene, nekem a képi világ is tetszett, a csapatok és a viszonyrendszerek bemutatása, igaz ezt néhol picit “szájbarágósnak” éreztem. Ha nem fog (sokat) romlani, én tuti végignézem az évadot, most azt mondom, hogy egy pici gyengülés is beleférhet még.

Road Lee - 2019. 01. 22. 21:06

Ha nem ajánlod, simán skippeltem volna…
Így viszont megnéztem, és magam is meglepődtem rajta, mennyire bejött. :sör:

És tényleg, minden karakter szerethető, hiába gondolom, hogy ezek azért gyilkosok, gonosztevők.

Az epizód végén, amikor kitekinthettünk arra, mi vár ránk az évadban – voltak benne bőven érdekes, izgalmas, sokkoló képsorok.

Én várom a folytatást. És sokat várok tőle. :thumbsup:

bandrew12 - 2020. 03. 23. 21:28

Nekem is nagyon bejött, én olvastam a képregényt viszonylag sokáig. De nagyon faszán van ábrázolva, nagyon átjön hogy képregényes alapról van szó.
Látvány és hangulat tökéletes, történet alapvetően klisés de olyan köntösben ami mindenkivel magával ragadó.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz