login |

Sally4Ever: vége az 1. évadnak

2019. 01. 21. 21:45 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Daddy done poo poo.

Azért jól ráéreztem a dolgokra a pilotkritikánál, amikor úgy kezdtem, hogy “Ez meg mi a WTF volt, amit most láttam?”. Mert a kérdés a Sky Atlantic és az HBO éjfekete komédiájának a végére is tökéletesen érvényes. Nem feltétlenül erényként mondom, de a Sally4Ever-höz hasonló sorozat nem nagyon van, aki pedig azt gondolná, hogy már látott mindent a tévében, az azonnal gondolja újra.

Nem fogom az egekbe magasztalni a legutóbb a(z angol) Camping-gel villantó Julia Davis sorozatát, mert bármennyire is egyedi hangvételű volt, számomra azért erősen hullámzott. Ráadásul csak akkor lenne merszem isteníteni, ha mindenféle utánaolvasás nélkül tudnám, hogy mi is volt igazából a célja a Sally4Ever-rel.

A pilot kapcsán már írtam a sztoriról, alapvetően egy párkapcsolatról szól a sorozat, amiben egy szabadelvű (s mint később kiderül, kóros hazudozó és kvázi szociopatának tűnő) nő ráakaszkodik egy nagyon szürke középkorú társára, aki megrészegülve az új tapasztalatoktól, még a pasiját is kidobja miatta. Hogy aztán ezerszer is megbánja a dolgot, ugyanis a duó együttélése úgy alakul, ahogy arra rémálmaiban sem gondolta volna.

Őszintén meglepett, hogy a Sally4Ever a hét epizód alatt egy hosszabb időszakot fed le és bemutatja ennek a nem túl egészséges párkapcsolatnak egyes szakaszait, s teszi mindezt kendőzetlenség nélkül, kvázi azt ábrázolva, hogy miféle terrort kényszerül elviselni Sally társa, Emma miatt. A kérdés, hogy mindezt miért akarják megmutatni nekünk?

Egy kórképet akartak nyújtani bizonyos igen beteg emberekről, szembesítve minket a viselkedésükkel, és hogy mit él át a környezetük? Valamiféle áthallással kívántak szolgálni a Sally által elszenvedett abúzus kapcsán? Vagy szimplán csak pár ötletre felhúztak egy nonstop provokációt és polgárpukkasztást? Bőven lesznek, akik az utóbbira fognak bökni (talán értetlenkedve és sokkfaktort emlegetve), de én hiszem, hogy megvolt a kellő alkotói szándék.

Ahogy írtam korábban, a sorozat, akárcsak a Camping, tele van szörnyű emberekkel (azért akad egy-két normális is), de szerencsére mindben akad annyi komikus él, hogy ne legyen elviselhetetlen az élmény. Vagy inkább idézőjelesen, az “élmény”, mert a Sally4Ever olykor igencsak nehezen nézhető, olykor a lelki, érzelmi dolgok, máskor pedig a nem túl gusztusos látvány miatt. És persze az a brutálisan és fájóan vicces cringe komédia, ami miatt az ember legszívesebben elfordítaná a fejét, mindvégig jelen van.

De tényleg, az ember legszívesebben lezuhanyozna egy Sally4Ever-epizód után, annyira tele van kényelmetlen és kellemetlen momentumokkal – amik olykor hihetetlen viccesek képesek lenni. A gond csak az, hogy a fő poénra épülő jelenetek elég hosszúak, ami remek, ha valakinek bejön az aktuális szituáció iróniája vagy humora, viszont ha az adott poénnal nem találnak be, akkor elég nagy szenvedés végigülni a dolgokat.

Valahol felüdülés is volt, hogy Sally és Emma kapcsolata mellett a munkahelyi szálat is építgették (ahol voltak olyanok, akiket dettó nem kellett félteni, ha creepy és beteges viselkedésről van szó), és szinte kivétel nélkül kifuttatták a mellékkarakterek sztoriját is valahova. Azon mellékkarakterekét, akik élén szerencsétlen David állt, akinél nem tudom, hogy láttam-e szánalmasabb figurát, és csak remélni merem, hogy nem valaki valóságosról mintázták.

Nem lesz a kedvenc sorozatom a Sally4Ever, de elég emlékezetesre sikerült, és mindenképp ajánlanám azoknak, akik valami különlegesre szomjaznak, már persze, ha van hozzá gyomruk lelkileg és fizikailag. Jó eséllyel persze a többségnek nem fog bejönni, de lesznek nagy imádói, olyanok, akik csupán az előzetes láttán ezt nem is gondolnák. Mindenesetre ha folytatódik, akkor biztosan ott leszek a kezdésénél.

4 hozzászólás Ne habozz!

Rubber Duck - 2019. 01. 22. 02:07

Nekem borzasztóan tetszett, jelöltem is a Jaws megfelelő kategóriáiban. Tény, hogy valóban rengeteg jelenet kínos, de szerintem szándékosan az és én úgy éreztem, hogy a túljátszás is szándékolt lenne, mintha egyre az kínosabb jeleneteket egyre hosszabbra vették volna. Szerintem sincs most ehhez hasonló más sorozat, talán a Fleabag hasonlítható a leginkább hozzá.

winnie - 2019. 01. 22. 04:52

a kínos nem, mint negatívum, hanem minőségjelző van benne, én nagyon szeretem az efféle humort, a konkrétan sírva nevetőset:)

a camping szerintem elég jól rokonítható egyébként.

turosz - 2019. 01. 22. 13:00

Beteg :) Néha már szinte kínos nézni, de akkora poénokra tudnak kifutni ezek a jelenetek, hogy megéri a befektetett időt. Nehezen haladtam vele, mert kellett hozzá a kellő lelkiállapot, a hullámzás is valóban jelen van, de összességében bejött.

Jimmy Dix - 2019. 12. 08. 13:12

A negyedik rèsz vègèn sírva röhögtem, elkèpesztően beteg az egèsz, imádtam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz