login |

I’m Sorry: kezdett a 2. évad

2019. 01. 22. 19:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika,

– I still can’t believe she’s gonna start kindergarten tomorrow.
– I know, she is old as fuck.

Mivel a truTv már tavaly(előtt) is remek komédia sorozatáról sok újat nem nagyon lehet írni, ezért elsőként azt a tényt emelném ki, hogy ritkán látni az executive producerek között két 800-pound gorilla-t, ahogy az amerikai zsargon mondja, vagyis olyan produkciós cégeket, akik egyszerre erősek és a nézők is felkaphatják a fejüket a nevükre. Az I’m Sorry-ban pedig nem csak az Adam McKay-Will Ferrell-duó van benne, hanem a Samberg/Taccone/Schaffer-trió is, alias Lonely Island.

Ha ekkora nagyágyúk állnak mögötte, akkor kell, hogy legyen benne potenciál, nem? Nyilván a sorozatot nem ők írják, hanem egy írószoba, mely élén a főszereplő/készítő Andrea Savage áll. Az a Savage, aki totál észrevétlenül mentette át a 2. évadra a stílust, meg sem fordult a fejemben, hogy bármiféle szezonváltás lett volna, vagy épp egy év eltelt volna a részek megírása között.

Az I’m Sorry történetéről nem sokat lehet írni, egy 3 fős családról szól (férj, feleség, kisgyerek) főleg a sorozatíróként dolgozó anya szemszögéből – ez az a koncepció, amire senki nem fogja azt mondani, hogy látnia kell a sorozatot, és mivel ennyi széria van, jó eséllyel bepróbálást sem kap sokaktól, hogy kiderülhessen, bejövős-e a stílusa és/vagy a tartalma.

– Her kindergarten teacher is balding, wears a suit, has a full mustache. This is what I left my daughter with.
– Okay, so your daughter is being cared for by a child molester?
– Yes, obviously.
– Wow, great parenting.
– I mean, thank you. Listen, if she’s gonna get molested, I rather it happens at the school so at least she’s getting an education at the same time, that way you know, it’s not just only about the sex.

Nekem például mindkettő csont nélkül bejön. A tartalma azért, mert mind a párkapcsolati témák, mind a kisgyerekkel kapcsolatosak olyanok, amikben lehet tapasztalatom, akár felnőtt barátságok, akár a gyerek révén más szülőkkel való érintkezések kapcsán. Azonban a sorozatot nem ezek, az egyébként igen változatos, és tuti, hogy való életbeli eseteken alapuló problémák és esetek adják el.

Az I’m Sorry erőssége az írás és a hangnem. A sorozat nagyon dialógközpontú, a főhős nem agyal, hanem kimondja azt, amit gondol, még akkor is, ha azt másodpercekkel később legszívesebben visszanyelné (máris adva a némiképp kínos humorra való potenciál), ez pedig arra kényszeríti a nézőt, hogy tartsa a tempót, és így lesznek olykor iszonyatosan banális dolgokról való párbeszédek is nagyon élvezetesek.

A témák persze gyakran eleve nem érdektelenek, simán bemerészkedik az I’m Sorry a tabuk közé is szemezgetni, és persze az aktualitások is terítéken vannak. Az pedig, hogy nő a készítő és a főszereplő, természetesen a női szemszöget is magával vonja, amit piszok jól és sokszor önironikusan kezel a sorozat, az író Savage nem fél bizonyos témákat abszolút túltolva kibeszélni a karaktere segítségével, hogy aztán sajátmagát rántsa helyre egy sallerrel. Ez az egyik legjobban működő aspektus ebben a komédiában.

Lehet, hogy magától értetődőnek kellett volna vennem, de csak most vettem észre, a 2. évados előzetes kirakásakor, hogy a YouTube-on szokatlanul sok a negatív komment a kontextus nélküli részletek kapcsán a főhős karaktere miatt. Pedig ez tényleg magától értetődik, amikor valaki visszafogottság nélkül humorizál vagy véleményez témákat, a szabadszájú humor még mindig sokakat zavarba hoz, vagy esetleg felháborít.

A kezdés hozta azt a nagyon jó és élvezetes szintet, amit a korábbi epizódok. Direkt nem is írtam a történetről, mert tényleg mellékes (egyébként Amy (elő)iskolakezdése van a középpontban, valamint a főhős merengése azon, hogy prostiként mennyire taksálnák őt), az I’m Sorry tényleg olyan sorozat, ami közben tuti, hogy nem merengek el technikai dolgokon, meg azon, hogy vannak-e benne A- és B-szálak. Egyszerűen csak hagyom, hogy átáramoljon rajtam a lendülete.

5 hozzászólás Ne habozz!

FrankLuck - 2019. 01. 22. 20:08

Az egyik legjobb jelenleg futó szitkom. A tipikus alapfelállás mellett/ellenére ezerrel pörög, fáradtan soha nem nézem, de így is gyakran előfordul, hogy vissza kell tekernem, mert lemaradok 2-3 poénnal.

zako1 - 2019. 01. 22. 21:59

Így van, az egyik legfrissebb és legkreatívabb szitkom jelenleg, erősen ajánlott.

topofthemorning - 2019. 01. 23. 10:45

Hogy ez nekem mennyire tetszett! De biztosan elfelejtettem volna, ha nem szóltok, köszi!

FrankLuck - 2019. 10. 18. 15:33

Nagyon lassan haladok, most néztem meg a 9. részt (gyorsan csúszna, de special treat-nek tartogatom) – volt olyan jelenet, amit háromszor tekertem vissza, mert fuldokoltam a röhögéstől. A második évad tán még az elsőnél is jobb, az összes szereplő szuper. Nagyon tetszik, hogy a kislány egy kislányt játszik, nem géniusz, nem béna, nem mesefigura, hanem tényleg olyan, mint egy 5-6 éves.

winnie - 2019. 10. 18. 15:38

WORD!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz