login |

Origin: az 1. évad

2019. 01. 22. 21:30 - Írta: Desmond Wallace

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Izgalmasan indult ez az utazás a YouTube Premium sorozatában, de a folytatás már nem tudott annyi érdekességgel szolgálni, hogy elnéző legyek a rengeteg klisés megoldással.

Alapvetően nem volt nagy probléma ezzel a sci-fi horrorral, csak éppen semmi olyat nem kínált, amit ne látott volna az ember máshol. Sablonokból építkező tisztességes iparosmunka, de semmi több. Persze néha ez is elég, főleg, ha az ember rajongója a műfajnak.

Az első részben megismerhettük az Origin űrhajó maroknyi utazóját, akiknek a folytatásban szembe kellett nézniük egy rejtőzködő idegen életformával. Sajnos a horror leginkább olcsó ijesztgetéssel volt jelen ebben az évadban, s bár a karakterekben volt lehetőség, de a visszaemlékezéses karakterépítés nem mindenkinél működött.

Igazából két főszereplője volt ennek a sorozatnak: Shun és Lana. Persze a többiek se voltak jelentéktelen figurák, nekik is megvolt a saját drámájuk, de a két központi szereplő egyértelműen ők voltak.

Az évad végére jött egy kis cliffhanger is, és annak ellenére kíváncsi lennék a folytatásra, hogy az összkép nem volt jobb 6/10-nél. Minőségi szempontból hullámzó volt ez az utazás, de így sem bántam meg, hogy jegyet váltottam erre az űrhajóra. A tovább mögött még folytatom pár spoilerrel.

Idegen paraziták kerültek az Origin fedélzetére, amelyek közül az egyik életben maradt, és valakiben ott rejtőzik ez a földönkívüli életforma. Ez volt az évad vezérfonala. A szereplők nem ismerték egymást, így az se tűnik fel számukra, ha valaki nem önmaga, így az idegennek nem annyira nehéz a rejtőzködés. A kis csapat igyekszik ugyan kideríteni, hogy melyikük agyát támadta meg a parazita, de nincs könnyű dolguk, és nem is igazán bíznak egymásban.

Azt hiszem, ez nem annyira eredeti ötlet, ráadásul megoldással csak a fináléban szolgáltak az írók, de akkor legalább részletesebb magyarázatot is adtak, bár az idegen életformáról szinte semmit se lehetett megtudni. Ahogy arról se, hogy milyen is ez az idegen bolygó, ahova megérkezett a földi démonai elől menekülő kis csapat.

Annyi azért kiderült, hogy a Thea egyáltalán nem biztonságos bolygó, szóval nem igazán érdemes ott landolni. Persze hova máshova mehetnének a túlélők? Ahogy fentebb már írtam, kapunk egy kis cliffhangert, ami ugyan nem nagy durranás, de én kíváncsi lennék arra, hogy mire mennének a felszínen Shunék. Nyilván Lana is túléli az utazást, hiszen nem véletlenül kímélte meg az életét Shun.

Összességében tehát egy korrekt sci-fi horror lett az Origin 1. évadja, amely a műfaj elkötelezett híveinek megfelelő szórakozás lehetett, de mélyebb nyomot nem hagy maga után. Nem volt ez rossz, de bőven maradtak kihagyott ziccerek. Ha lesz folytatás, akkor van még hova fejlődni, és talán kevesebb klisével dolgoznak majd az írók.

18 hozzászólás Ne habozz!

ontheground - 2018. 11. 18. 03:21

Sziasztok Én sokkal jobbra számítottam ezzel a sorozattal kapcsolatban, erre tele volt ordító logikátlanságokkal(mind fizikai, mind történetvezetési), klisékkel. A mesterséges gravitáció pl. elég furán működött benne, ugyanez igaz az űr vákuumára is. Meg mezitláb,se kesztyű, se maszk járkálnak potenciális fertőzésveszélyes helyen, meg senki nem bír levinni két hullát a hullaházba. Meg leválik egy gyűrű erre köv. részben(vagy még abban) ugyanúgy ott van az űrhajón. Meg a gyűrűnkénti “szektorok” száma. Sokáig lehetne sorolni a gagyikat, ezek csak azok, amikre emlékszem. Egyszer azért meg lehetett nézni, meg is néztem, csak nem szabad túlgondolni a hülyeségeit. Talán a The Expanse túl magasra tette a mércét.

Biohazard - 2018. 11. 22. 22:15

Cliche kezdés után lassú ereszkedés, majd teljes összeomlás ez a sorozat (is). Ha jól számolom, ez idén a 4. ostoba-scifi sorozat, amihez szerencsém volt. SciFi-nek buta (de nagyon-nagyon), horrornak nem elég ilyesztő (tele tömik idióta jumpscare jelenetekkel). Alien-koppintás, Life utánérzéssel, de nagyon-nagyon lebutítva és tesco gazdaságos kiszerelésben(fájdalmas az űrhajó ‘design’). 12 agyhalott szereplő, ebből mind “sötét titok” elől menekül a semmibe, aztán kiderül hogy kaka van a palacsintában. TOTAL irreleváns hátterek kerülnek elő és VÉGIG, a teljes ostobaság jegyében telik az egész évad. Ha lehetne egy mintát adni, hogyan NE csináljon valaki űrhajós horror/scifi filmet/sorozatot, akkor ez lenne az alap. 3/10 a vége, nincs az az isten, hogy megnézzem a 2. évadot (ha lesz)!

Khaal - 2018. 11. 28. 21:18

Végignéztem, összességében nem volt rossz, de van még hova fejlődni. A karakterek háttértörténetei sajnos elég kétesélyesek, valakié érdekes volt, valakié dögunalom. 10 évvel ezelőtt talán nagyobbat ütött volna, de azóta már sok mindent láttunk, nehéz újat mutatni. Valahova abba a középszerbe sorolnám ezt is mint a Dark Mattert pl. Hasonlóan érzek mint az Ascension után, jó-jó, de zavar a nem kihasznált potenciál.

Merma - 2018. 12. 15. 03:34

Ez egy jó kis sorozat.

Az utóbbi években én szinte egyet sem voltam képes végignézni, de ebben végre jól felépített karakterek vannak és egy kerek történet. Tény hogy nem 1-2 rész után indul be az egész, de a végén már darálod, mert JÓ!

Bery - 2018. 12. 25. 20:07

Szerettek volna egy felépítésében űr Lost-ot csinálni a Dolog vezérfonalával, de sajnos sem az alaptörténet, sem a karakterek múltja nem hozza a “lopott anyagok” szintjét. Azért egynek jó ebben a sci-fi éhinséges időszakban. Ha lesz folytatás, remélem felvesznek rendes forgatókönyvírókat is.

Bery - 2018. 12. 25. 20:12

Egynek jó, de a ha már ennyire nyúlták és időben ekkora hangsúlyt kapott a Lost-os visszaemlékezés, akkor lehetnének kicsit erősebbek és érdekesebbek is a karakterek. Ha lesz 2. évad, nem bánnám, ha tudna azért erősödni a főszál és a visszaemlékezések is, mert ez az első éved az éppen, hogy elég kategória.

Sigismundus - 2018. 12. 27. 09:47

Huh, hát nem éppen őrá számítottam, mint hordozóra. És nem értem,miért csak részben változott át? Ha lesz második évad (és remélem lesz és hamar) az remélem már nem ennyire horror lesz.

Jó kérdés az utolsó jelenet, mit fog erre reagálni, aki hallotta az utolsó rádióadást? Melyik énje lesz erősebb?

Joosdy - 2018. 12. 28. 21:52

Hosszú idő után az első sorozat aminek türelmetlenül vártam a folytatását részről részre! Engem már az elején megvett, végig fenntartotta az érdeklődésem, okozott nagyon kellemes pillanatokat, és olyan lett a finálé amivel maximálisan elégedett vagyok. Nagyon várom a folytatást. Olvasom, hogy sok mindenkinek nem jön be, de nekem meg valószínű azok amiket ők néznek,de ez ilyen. Én ajánlom mindenkinek, hogy tegyen vele egy kísérletet.

Furaha - 2018. 12. 28. 22:14

A sorozat összességében érdekes volt. Nem volt kiemelkedő, de annyira éppen izgalmas volt, hogy a második évadra is benevezzek, ha lesz. A legnagyobb problémája a sorozatnak az volt, hogy bár minden részt a visszaemlékezésekre építettek, azoknak színvonala erősen hullámzó volt. Míg az első három részben élvezetesek voltak, addig pl. a 7. rész német története borzasztóan unalmas volt, a következő Tom Feltonos öregek otthonás háttérsztorit iszonyú jól megcsinálták, hiába lehetett előre tudni, mi fog történni, mégis többször elérték, hogy elbőgjem magam a részen. Aztán a következő megint egy gyengébb, sehova nem vezető háttértörténet volt.
De szerintem a sci-fi, esetleg a horror kedvelőinek (bár az első 2-3 rész után ebből szerintem erősen visszavettek) mindenképp érdemes bepróbálni. Nem hozott semmi újat, de szórakoztató tudott lenni.

Ace - 2019. 01. 02. 13:25

Hú én nagyon jól szórakoztam végig.
Nem gondoltam volna ,hogy így beránt ez a sorozat ami kicsit lassan épíkezik viszont jól eltalált arányokkal sikerült adagolniuk. Nekem a visszaemlékezések voltak a kedvenceim főleg az első néhány Sun noir-os témája Lana és Henry, Lee és még Baum-é is nagyon bejött nekem érdekesek voltak. A horrort is sikerült eltalálniuk számomra ez a paranoid nem mutogatjuk a lényt dolog nagyon tetszett, sokan emlegették az elején az Event Horizont illetve a Pandorumot nos szerintem egyikhez sincs köze amiből sok ötlett vett Paul W.S. Anderson az az Alien és a The Thing(A Dolog) volt. Nekem teli találat. Ami még javított volna az öszképen az ,hogy lehetett volna klausztrofóbb a hajó beléső de így is eltalálták nekem az arányokat. Nagyon remélem ,hogy lesz 2. évad mert nagyon megkedveltem a karaktereket sejtem mi lehet a bolygón szóval az is érdekes lenne.

PersonaNonGrata - 2019. 01. 22. 21:57

A legjobb volt, amikor a forgó gyűrűk belső oldalán állt a hapi és úgy tekingetett a külvilágba. :) fizika rulez! Ígéretes kezdés után elég lapossá váló mese. Tényleg jó alakításokkal, de nem ajánlom.

gricsi - 2019. 01. 23. 07:57

Teljesen korrekt volt szerintem, én nagyon jól szórakoztam végig rajta. A képi világa, hanghatások pedig nagyon ütnek.

Ace - 2019. 01. 23. 08:45

“az idegen életformáról szinte semmit se lehetett megtudni”

Szerintem nem volt probléma ,hogy nem tudunk meg a lényekről semmit hiszen igazából senkinek sem volt hozzájuk semmi köze nem voltak ők kutatók, nem találtak feljegyzéseket stb… ezért írtam ,hogy Alien-es/Thing-es mert ott is egyszerű emberk kerültek kapcsolatba az ismeretlennel és a maguk módján próbálétak boldogulni nem szupertudósként.

Born - 2019. 01. 30. 13:11

Sziasztok. Szerintem a minimum Alienhez szokott rajongók mélységesen le vannak sújtva, ha egyáltalán végignézték az évadot. Nekem nagyon nehezen ment, sőt, idegesített, de már a végére akartam járni. Nem igen volt ilyenre példa, pedig nagy sorozat függő vagyok. Volt olyan rész, ahol 120%-os sebességgel néztem, csak hogy az aktuális rész befejeződjön. Vontatott történet, már-már gyermekes megoldások,fordulatok. “Kedvencem” a karantén alá helyezett izoláló terem üvegének könnyed betörése, valamint, az űrhajóról a bolygóra visszatérni képes kapszula 150 kg-ra tervezett súlykorlátja…az űrben. Köszönjük! Üdv: Born

noinipo - 2019. 01. 31. 18:00

engem a hatodik rész környékén vesztettek el, pedig a kép és hang szerintem is erős, de valahogy elengedtem, mert a sztori nem láncolt oda (ozark-al is pont így jártam)

Acrab - 2019. 02. 14. 23:18

Sok mindenre hasonlít, ezeket le is írtátok így nem koptatom a billentyűzetet.
Vannak benne motívumok, ideák amik tetszenek hogy teret kaptak. Ilyen a tudományos bűnözés, az AI-ban rejlő veszélyek, terraformálás nehézségei.
Sajnos tényleg pofozhatták volna még a forgatókönyveket hogy erősebb végeredményt kaphassunk…
Nem vagyok az a kötekedős tipus, de pár dologban főleg mikor a dekompressziós szakaszok voltak fogtam a fejem. Valaki írta, hogy furcsa hogy 2 főre van méretezve a leszálló egység. Nos nem az űrben való haladásnál van annak a szerepe, ha nem a leszállásnál főképp mikor már atmoszférába érkezik a repülőgép és később a végső landolásnál. Nem mindegy, hogy 1 mázsát vagy akár egy 1 tonnát kell fokozatosan és biztonságosan az űrből a talajra juttatni.

Ami pozitivum:
– A díszletek, a hajó kívül és belül tetszett. Külső képeket kaptunk, az már önmagában jó de még elnéztem volna róla pár akciódús vágóképet.
– A CGI jónak mondható és valóbban változatosak a díszletek.
– Draco Malfoyt érdekes volt felnőttként látni Nymphadorával :D

Azt leszámítva, hogy sok visszaemlékezés valóbban unalmas volt és a karakterek idegesítőek azért jól szórakoztam, lekötött.
DE az ostoba és önsorsrontó karakterekből egy idő után nekem is elegem van. Szívesen látnék egyszer már újra egy Csillagkaput vagy netán Csillagközihez hasonló tökösséget ahol nem siránkoznak azért ha valaki kipróbálja dobni a gonoszt a légzsilipen keresztül.

Shap67 - 2021. 08. 21. 21:09

Nekem bejött. Vannak hibái, mint bármely más sorozatnak, ennek ellenére imádtam.
Mindig is szerettem az ilyen sci-fi és misztikus sorozatokat, filmeket. Az a baj, hogy kevés az ilyen. Legalábbis számomra.
Az Ascension, a 2016-os Aftermath, Az átkelők, Az Esemény, a Defying Gravity, a Star Crossed, Terra Nova, Outcasts, mindegyik egy évadot élt meg, a Wayward Pines két évadot.

Létezik még ezekhez hasonló?

Már várom a Lost in space 3. évadát és őszre a Foundation-t.

winnie - 2021. 08. 22. 08:34

Persze, akadnak, ha gondolod, keress rá kulcsszavakra, mert ilyenkor nehéz címeket írni. the whispers, falling sky, v, threshold, invasion (ősszel is jön egy invasion), nightflyers, the head, de biztosan akadnak még frissebbek is, csak blokkolok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz