login |

True Detective – 3×03: The Big Never

2019. 01. 22. 14:50 - Írta: human

33 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

Bele kell rázódni? Az évad premierje nem annyira kapott el, és még most sem érzem a True Detective-es hangulatot, de a 3. rész konkrétan jobban tetszett, mint a kezdő kettő.

Nehéz megfogalmaznom, hogy ez miért tetszett jobban. Talán mert a főbb szálak kezdenek nem csak erőltetett összeérést mutatni? Mondjuk most a héten pont a 80-as évekbeli történések lettek kevésbé érdekesek. És még mindig mértaninak hat néha az információ adagolása.

Ellenben továbbra sem érzem, hogy ebben a sztoriban van ennyi puskapor. Nem az a gondom, hogy lassú lenne a szezon (vagyis csak részben az), inkább csak valahogy kevésnek tűnik, amit 3 rész alatt mutattak. Gondoljuk át, mit tudtunk meg eddig, 3 óra alatt – mert ugye 42 percnél maradni az luxus 2019-ben is.

Amúgy az rendben van, hogy Stephen Dorff tűnt a jobbnak a premierben, de ez nem tartott sokáig, hiszen mostanra már Mahershala Ali is villantott párat. Konkrétan az öregkoros történéseknek erősebb súlyt adott, és az ott látottak háttere a tippjeim szerint a 90-es években fogja felütni a fejét, amit majd az akkori történéséket is megbolygatja.

Ez érdekes kérdés nézői szempontból: mennyire számít nekünk, hogy megbízhatatlan mesélőn keresztül tudunk meg mindent az esetről? Hiszen Wayne Hays van a középpontban, és tudjuk, hogy az emlékei nem túl tiszták. Van akit zavar, hogy félre is vezethetnek minket?

Azért pontozásilag még mindig nem szállnék el, de a premier felfelé kerekített 7/10 után itt már legyen mondjuk lefelé kerekítetten annyi. Heti posztokra egyelőre nem érzek inspirációt, de majd meglátjuk. Addig is van ugye a fő kibeszélő.

ui: próbáljátok ki a párotokkal az “elmondtam, amit akartam, vita lezárva!”-szófordulatot, tuti siker lesz.

33 hozzászólás Ne habozz!

Anthony11 - 2019. 01. 21. 20:29

A 3-ik részben sem történt semmi. Ismét elszórtak 2 utalást arról, hogy mi “fog” történni, és ennyi.

Rapguruz - 2019. 01. 21. 22:06

S03e03 vajon mi volt a csavargó zsakjaban?

Gevin - 2019. 01. 22. 00:55

11 perc után kinyomtam a harmadik részt. Semmi, de semmi nincs benne, ami le tudna kötni. És egy ilyen casttal azért ez nem semmi.

Shred - 2019. 01. 22. 09:31

Eddig nem rajongok az évadért. Tényleg hülyeség volt az elején ellőni, hogy még él a lány, hacsak nem derülnek ki nagyon elképesztő részletek, akkor oda a hűha-faktor.
Szeretném, ha tényleg valami nagyot pukkanna a történet, mert a zseniális első évadnál nekem pont a befejezés nem tetszett. Nekem egy krimiben az kell, hogy leesett állal nézzek a végén: bazz, komolyan ő tette?!

dexike3 - 2019. 01. 22. 11:36

most kezdett billegni a dolog nálam is (bár még mindig jónak tartom és leköt). túl sok infót kapunk ezzel a 3 idősíkkal, kicsit ráül a 80-as és 90-es évek élvezhetőségére a riportos “jelen”. nem tudom, hogy sül el a dolog, de szerintem arra játszanak, hogy a jelenben oldódjon meg az eset egy WTF felkiáltással.

- 2019. 01. 22. 14:58

Nálam simán tartja a 9-es szintet, ha már az első évad 10 volt. Ali kb viszi a hátán az egészet, de ha ez így megy tovább, elég korán meg lesz az év sorozata.

noinipo - 2019. 01. 22. 15:19

Szerintem a hangulat, amit teremt az nagyon erős – képileg, színészekkel, fényekkel- szinte érezni a “szagát”. Nekem nagyon tetszik eddig.

Mordekai - 2019. 01. 22. 15:26

Esélyes, hogy megint mellényúlás lesz. Ez a mélyfilozófiával és érdektelen személyi drámával átitatott aligtörténikvalami nyugdíjas körítésben egyelőre erősen unalmas. Mahersala Ali valami izgalmasabb szerepet érdemelne.

Dave - 2019. 01. 22. 15:31

Tippeljek? SPOILER
A kis feleség tette, erre 80-as években rájön a fekete zsaru karakter, ezért szabotálja a nyomozást, eltűntet dolgokat. Bele is őrül, ezért az agya ezt elfelejteti vele, ezért egy kamu interjúval akarja rávezetni öreg korában.

winnie - 2019. 01. 22. 15:35

“mennyire számít nekünk, hogy megbízhatatlan mesélőn keresztül tudunk meg mindent az esetről?”

spoielr, nem spoiler, lehet, hogy elveszi a találgatási spektrum egy részét, de nem megbízhatatlan, ezt elmondta pizzolatto, hogy nem akar becsapni senkit.

mármint, helyesbítek, amit látunk, az megtörtént: “If you’re seeing it, it’s reliable. I’m not playing those sorts of games with the audience, where you find out what you saw didn’t really happen, or it was a dream within a dream or something. So he is a reliable narrator. When he doesn’t know something, we know it.”

human - 2019. 01. 22. 15:47

ez oké, de már most is képzelődte a feleségét.

és ha valmait nem vettek észre vagy fontos a jelenben akkor az “ezt az egyszerű dolgot eddig miért nem” kérdésre rögtön ott a válasz, h nem emlékszik rá.

de az jó, hogy a teljes félrevezetést elveti az író

clegane - 2019. 01. 22. 16:21

nagyon jól van megírva szerintem (ebben biztos Milch is benne van), de tényleg semmi nem történt a 2-3. részben. az első végén volt egy jó fordulat, kellett volna írniuk ilyet minden rész végére, hogy legalább a végén legyen vmi emlékezetes.

na mindegy, elvagyok vele. “biztos majd beindul” (aha)

ez a “megbízhatatlan mesélő” dolog szerintem ebben a részben borult meg, amikor láttuk Dorffot is mesélni. itt már nem arról van szó, hogy mindent szubjektíve Ali szemén keresztül látunk. ez így már objektív történetmesélés, hogy Dorff szempontjából is látjuk az eseményeket, amin Ali nem volt jelen.

danNN - 2019. 01. 22. 16:23

@Rapguruz: veterán a csóka, tele van fegyverrel a zsák, pofánlövi a rasszista redneck arcokat.
Dave elméletét pedig megvettem. Amúgy lassú folyású már már unalmas eddig. A cast kiváló, kérdés elviszi e ez a tény a hátán a sorit nálam egy évadon keresztül. Persze még történhet is benne valami. 2-3 részre még tuti maradok.

Anthony11 - 2019. 01. 22. 17:15

Hmm, igen, eddig tudjuk, hogy Ali megmatat valamit a nyomozás során, és Dorffot meglövik valamikor. És hogy volt valami per/ítélet. Ez utóbbi nem maradt meg nekem pontosan, tudja valaki?
Ali elkövet egy hibát a nyomozás során, és nem a megfelelő személyt kapják el? Mivel úgy mutatták be eddig, hogy Ali baromi jó nyomozó, ezért jó eséllyel szándékosan hibázik?

Hmm, benéztem Redditre, ott is Ali feleségére gyanakszanak sokan.
De a legjobb a Memento féle megoldás: megfejtette az ügyet, csak elfelejtette :))

Kis easter egg: a kisgyerek rajzain van egy sárga fej koronával: The yellow king ;)

Martin - 2019. 01. 22. 18:38

Az feltűnt valakinek, hogy tesznek említést egy sebhelyes arcú férfiról akit láttak az eltűnés előtt két héttel?

Ayrons - 2019. 01. 22. 19:02

Az meg mindenkinek , hogy a 2. epizódban mikor a 80-as években Ali és a felesége kint beszélgetnek az utcán a feleségéért egy barna szedános férfi jön ?

cherockee - 2019. 01. 22. 19:06

elindítottam, végén megállt, kettő közt párszor majdnem megmozdult a vérnyomásom, de végül mégse. az indián “pofánlövi a nyomorultakat, azt hittem nyilvánvaló”. a csirkegyáros mr burns lesz a gyilkos. nem, a filozofáló magyartanár, aki ezután magáról ír könyvet. nem, a pedo nagybácsi. nem rossz ez, csak sikerült semmilyennek is lennie nekem. jelenleg kb. tényleg annak van értelme, hogy a memóriazavar valamilyen trauma elfedése a fickónál, megfejtette ő az ügyet, csak nem akar rá emlékezni.

szerintem a kislánya volt, időt utazott.

Anthony11 - 2019. 01. 22. 19:28

A feleségen én is gondolkoztam, és valóban nem lenne túl ésszerű, hogy saját magáról írjon egy könyvet. A gyerekek anyja sem volt szerintem, mert ő is meghalt közben, meg amúgy sem logikus.
A csirkegyáros nem rossz teória, neki ugye jó eséllyel lehet drága barna autója is, amit említenek.
A kövi részben azért remélhetőleg történik is valami.

Geza Kovacs - 2019. 01. 23. 01:17

Nézhető, kissé uncsiba hajló. Ismétlik az első évadot, rossz házasságúnak kell lennie a főszereplőnek? :-) Mi lesz még? Esetleg Dorff széthasogat egy sörösdobozt és hajtogatja majd? Mondjuk Alexandra Daddario visszatérhetne…

daniel - 2019. 01. 23. 08:32

Van egy olyan tippem, hogy a legújabb idősíkon, az interjút készítő nő az a kislány, akit kerestek (Julie). A harmadik részben volt az a jelenet, amikor elkezdi felsorolni, hogy egy csomó tanút ki sem hallgattak, hibáztak a nyomozásnál. Az teljesen úgy hangzott számomra, mintha a kislány számon kérné a nyomozót, hogy miért nem kerestetek jobban, megtalálhattatok volna ha odafigyeltek a nyomokra, a ti hibátokból maradtam az elrablómnál.

kisanna - 2019. 01. 23. 10:09

halál unalmas volt ez a rész, az erős első két rész után nem kötött le. remélem, azért ennél jobb lesz.

Shred - 2019. 01. 23. 14:48

A fiút ugyanolyan imádkozó tartásban találták meg, mint a fotón, szerintem esélyes hogy egyházközeli tettessel van dolgunk megint.

Shannen - 2019. 01. 26. 22:35

Most voltam időm végre megnézni az eddigi részeket.
Már rögtön az elején berántott, szóval számomra nyilván fényévekre van a 2.évadtól,amit egy rész után kaszáltam.

Két dolog viaskodik bennem, az egyik, hogy örülök, hogy megidézik az első évadot, mind hangulatban, mind sztoriban, hiszen ez jó emlékeket ébreszt fel bennem. Ugyanakkor kicsit megúszós megoldásnak látom. Mondván a 2.évad azért elég rosszul volt fogadva általánosságban, és most olyan, hogy oké, akkor nyúljunk vissza a bevált recepthez. Csak hogy ez így akkor is csak egy utánérzés marad. Igazán jó az évad eddig, de bármennyire is próbálnék rá objektíven tekinteni, nem megy, mert a főcímtől kezdve (ami szinte kockáról kockára ugyanaz,mint az első évadé)a helyszínekig és a sztoriig egy csomó minden folyamatosan az 1.évadot idézi fel.

Mindezek ellenére hatalmas pacsi jár a castingosoknak, mert az Ali-Dorff páros szintén elég jól megidézi a McConaughey-Harrelson párost.

Ami a 3 idősíkot illeti, nekem tetszik, hogy össze-vissza adagolják az infókat és, hogy szépen összeérnek a szálak.

A teóriákkal kapcsolatban a 3.rész után nekem is az ugrott be rögtön, hogy a riporternő valójában Julie, de azért ezt elég neccesen lehetne kimagyarázni. És igen az is felmerült bennem, hogy Amelia-nak, Ali feleségének is köze van a dologhoz, és bár a barna autóra nem emlékeztem vissza, szóval jó, hogy valaki fentebb írta, de a bácsi a házban nem azt mondja, hogy a férfi volt a fekete és a nő fehér, a kocsiban? Meg hát azért ez is kissé erőltetett lenne, bár az alapvetően ütős teória, hogy Ali már egyszer megfejtette az ügyet, de (direkt) elfelejtette.

Eddig simán 8/10-es az évad, kíváncsian várom a folytatást.

dukyka - 2019. 01. 27. 14:55

Én kilőttem a 3. rész közepén, annyira érdektelen. Messze van ez az első évadtól.

Danzig - 2019. 01. 28. 08:09

Szerintem vagy agyalós csavaros történetes lesz, vagy nem (ha jól rémli kaz első évadnál is csomó teória felmerült, de nem ment el nyakatekert irányba…ha mégse akkor ideje újra néznem :) )

Ha teker rajta, akkor nekem a Viharsziget is beugrik.
Fura hogy a kislány eltűnt – Ali lányát sose láttuk még, megemlítik de nem szerepelt
Az eltűnt kislány anyja meghalt – Ali felesége is halott
Mi van ha az eset vele történt meg, vagy vele is megtörént és próbálja magából tudat alatt előcsalni azt amit eltemetett.

kisanna - 2019. 01. 28. 20:40

3X04
kiszálltam
ez kritikán aluli volt…

tommy - 2019. 01. 28. 23:41

már azt hittem jó lesz mikor elkezdték keresni a félszeműt, aztán megint unalomba fulladt az egész, élen a végtelenségig nyújtott vacsora jelenettel, de a tanárnő vs muter is teljesen felesleges volt, meg a kocsmai is, aztán megkoronázták a röhejes vietkong látomással.

Geza Kovacs - 2019. 01. 28. 23:48

Ez a 4. rész totál szemét volt. Művészieskedő baromság. Lényegében random egymás mellé pakolnak beszélgetős jeleneteket, veszekedéseket, sírva nyöszörgős gyerekgyászolást, egy kis rasszista kártyát ide-oda, hosszasan néznek a szereplők szúrós szemmel erre-arra. Van az indián figurával kapcsolatos akciózás, néha van kb. politikai szereplőként a főügyész is, és mindezeket 3 idősíkon. Gondolom a furcsaságokkal akartak visszanyúlni az első évadra, csak nem jön össze. Ott összehoztak valamit, itt nem.

Lacisx - 2019. 01. 29. 09:54

A riporternő nem lehet Julie. 1980-ban 10 évesen tűnt el, 2015-ben 45 évesnek kellene lennie.

Esetleg – talán – Julie lánya lehet ő.

Virgonc - 2019. 01. 31. 17:52

Arra van valakinek ötlete, hogy az indiánt miért nem az úton kapták el ? miért a házához mentek ? nem hagy nyugodni.

zirmi - 2019. 02. 02. 02:58

Virgonc:

elfutott előlük :_D

és légyszi srácok irjátok még le párszor h mennyire szar ez az évad meg mennyire az elsőt kopizza. csak tudnám mi a fasznak nézitek meg irogattok ide ahelyett h végtelenitve néznétek az elsőt ha annyira az az etalon.

Lindello - 2019. 02. 02. 07:01

Az első két rész után képtelen vagyok rávenni magam a marmadik megnézésére. Igen van egy hangulata, de szerintem ezt már ellőtték az első évadban! Nekem még a második évad is tetszett, de ez!?Nagyon vártam, nagyot csalódtam!

Silverhand - 2019. 02. 04. 14:11

Vontatott és unalmas ez az évad. Annyira nem jók a színészek, hogy a gyakran előforduló eseménynélküliséget is lebilincselően tálalják.

Most kezdett el zavarni a történetvezetés, amiben már nincs semmi újszerű. A forgatókönyvíró és a rendező is nem tud másra rávilágítani, csak arra, hogy ezek között az amerikaiak között bizony csak suttyó négerek, és bunkó, paraszt fehérek vannak. Még a bűncselekmény is részemről már rég érdektelenségbe fulladt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz