login |

Sex Education: az 1. évad

2019. 01. 23. 21:07 - Írta: human

30 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Még csak január van, de a Netflix a Channel 4-ral közösen már leszállította az év egyik legjobb sorozatát? Persze tudjuk, jól kell kezdeni, meg befejezni, és akkor pozitívabb képpel gondolnak vissza az emberek a felhozatalukra, szóval lehet, hogy ezt a tanácsot követték. A lényeg, hogy megjött a Sex Education, és odacsapott.

A történet középpontjában egy fiatal srác áll, akinek az anyja szexterapeuta. A fiú az otthon rá ragadt tudást alkalmazza az egyik nap a suliban, amire felfigyel az iskola rosszlánya, és beszervezi, hogy nyissanak egy fiataloknak szóló szexterápiát, persze pénzért.

Nyilván szerelmi kapcsolatok, három- és négyszögelés lesz idővel a dologból, amik mellett tipikus fiatalos szerelmi és kapcsolati problémák kerülnek elő a “heti ügyekkel”, a srác által tartott terápiákon, viszont a sorozat hatalmas előnye, hogy ehhez milyen őszintén mer hozzá állni.

Bevallom, a történetből valami siralmas végeredmény is kisülhetett volna, és még a főszereplő Asa Butterfieldet sem bírom annyira, szóval elég nagy hátrányból indított a sorozat, de az első rész végére már ott csápoltam, ha fogalmazhatok így, mégpedig a már említett egyenesség miatt.

A Sex Education, bár igyekszik jól becsomagolni, de nem finomít a témáin. Ezek a tinik szexelnek, ennek következményei vannak, a hormonjaik tombolnak, de még nem tudják kezelni az emiatt kialakult helyzeteket. És ezzel még nem is fedtem le mindent, hiszen sok hasonló dolog kerül elő a 8 részes szezon alatt.

Nem tudom, ki követ Twitteren, de ott is felvetettem, hogy nem egyértelmű kinek szól ez a sorozat. Mondjuk már a Big Mouth közben is felmerült bennem ez (bár nem állítható igazán párhuzamba a két sorozat), mert olyan, mintha idősebbeket célozna meg, hogy emlékezzenek vissza a tini éveikre. Ezt természetesen megfejelik egy eszméletlen soundtrack-kel, ami tele van régi dallal. Ez is csak azt erősíti, hogy a 25 és a végtelen közötti korúak vannak belőve, mert ennyi tini tuti, hogy nem hallgat DEVO-t és Generation X-et.

Konkrétan minden modernizmusa ellenére a Sex Education legalább olyan nosztalgiajáratnak érződik, mint egy Stranger Things. Csak valamivel jobban szól a sok mindenről még kommunikálni képtelen tiniknek. Nem szeretek kritikába ilyen nyílt kérdést tenni, de konkrétan kíváncsi vagyok, hogy a 20 alatti olvasóknak mi a véleménye a sorozatról és témáiról.

Több helyen is azt olvastam, hogy a sorozatoz a Skins-hez hasonlítják, de szerintem ez sokkal független filmesebb, míg a Skins nyers energia volt, és mostanra már egyértelműen megismételhetetlen. Amúgy ha már zenék, abban is voltak oldszkúl számok, de valahogy mégis a modern erő dominált benne.

Az egyetlen negatívum az lenne, hogy a szerelmi sokszögek a végére tényleg kicsit tipikusak lettek. Úgy örültem volna, ha legalább az egyik kilométerekről látható fordulatot nem lépik meg. De megtették. Ettől még mindig hatottak a részek, csak egy kicsit vesztettek a lendületükből.

A lényeg persze az lenne, hogy mindenki álljon neki, mert eszméletlen még így is a sorozat, pedig mondom, nálam még az antipatikus főszereplőt is meg kellett ugrania.

30 hozzászólás Ne habozz!

Attila - 2019. 01. 12. 13:40

Én már be is fejeztem. Elég jó volt. Tetszett. Érdekes, tipikus tini dráma. Egyetlen dolog amit furcsának tartok, hogy egy angliai városka ennyire le lenne maradva. Bár gondolom nem reklámnak szánták a sorozatotaz. Öregek autók, alig használnakat modern eszközöket. Jó, azért hasznalnak, de szerintem manapság ettől az emberek sokkal internet/okostelefon függőek. Bár ez csak az én hülye vélemenyem. :D De összességében tetszett, hogy ilyen nyitottan beszéltek lényegében mindenről.

Slushyberry - 2019. 01. 12. 13:45

Nekem is tetszett. Sok problémáról beszélt a sorozat, legjobban talán a Skinshez tudnám hasonlítani. Egy dolog viszont nagyon zavart. Kicsit brit, kicsit amcsi, kicsit tini, kicsit nem. Még így is sikerült egy nap alatt ledarálni, és könnyezni párszor. :D

Kiss053 - 2019. 01. 12. 15:00

Lement nekem is. Összességében tetszett. Érdekes témákat boncolgatot. Az aránylag kevés modern eszköz amúgy nekem is feltűnt. :)

spamdog - 2019. 01. 12. 16:52

Tetszett az hogy őszinteségre próbálja rábírni a nézőt. De kicsit felületes különösen a vígjátéki fordulatoknál.
A zeneválasztások viszont tökéletesek.

Nikita - 2019. 01. 12. 18:54

Én most végeztem vele. Beteg jó sorozat. Alig várom a második évadot! Kicsit tartottam tőle, mivel gimis sorozat, amiben kora huszonéves szinészek játszanak.

Annie - 2019. 01. 12. 20:19

Akik a modern korszakot hiányolják:

Számomra olyan volt, mintha a sorozatot bele akarták volna helyezni a szexuális forradalom idejébe (50-es, 60-as évek), a stílust mint egy szimbolikaként ráhúzva az egész témára.

Amúgy eddig tetszik, meglepően jókat tudok rajta derülni :)

Pontosítiok: a lakás design-ok 50-60-as évek beliek , az öltözködés pedig 80-as :D

Mom - 2019. 01. 13. 20:32

Pont a legvége húzta le nekem, az nagyon klisés lett a lányokkal… Összességében nagyon élvezetes volt, egy nap alatt lecsúszott az egész. Tényleg sajnálom, hogy ezt az ostoba húzást nem tudták/akarták kikerülni.

Dle - 2019. 01. 13. 21:45

Én is ma néztem végig a sorozatot, és nekem is nagyon tetszett. Annyira jó volt a hangulat, az elejétől a végéig lekötött, nem éreztem azt hogy megállt volna bárhol is a történet.A karakterek érdekesek voltak, szintén várom a 2.évadot.

ooo - 2019. 01. 13. 21:49

hát elég gyenge, gagyi poénokkal…

danNN - 2019. 01. 13. 22:23

Letoltam a hétvégén. Fasza volt.

Eny - 2019. 01. 14. 10:06

Azt tudtam,hogy tetszeni fog, de hogy ennyire, arra nem számítottam.
Ezért a sorozatért képes voltam fent maradni hajnali 2-ig,ami nálam annyira ritka, hogy évente egyszer, ha megtörténik.
Egyszerűen nem bírtam abbahagyni,most meg izgulok,hogy nem rendelik be a 2. évadot, s ha berendelik,akkor azért mert ki tudja melyik évben lesz majd műsoron.
Nem tud túl gyorsan megjelenni , mert már most akarnám nézni a folytatást !
Nagyon el van találva benne minden: szereplők, zene, téma,hangulat,dialógusok,színészi játék. Van benne bőven humor, de nemcsak. Egyik percben még mosolyog az ember,másikban már potyognak a könnyei, nagyon jól közelít meg bármilyen témát a felnőtté válástól kezdve a szexualitás mindenféle formáján keresztül az elfogadásig minden,minden van benne,ami kell (nekem), ráadásul még a szülő- gyermek kapcsolatokat is boncolgatja.
Tini sorozat,nemcsak tiniknek.
A fiatal szereplők karizmatikusak egytől egyig, s nagyon különbözőek,s mindegyiküket lehet kedvelni.
Nagyon jó színészeket válogattak össze, Asa és Gillian eddig sem volt ismeretlen, de a többiek is meglepően mind nagyon jók voltak.
A zene az is zseniális volt mindvégig. Kell a soundtrack !
Ez egy olyan sorozat,amit szívesen újranézek egy nap.

Cordelia - 2019. 01. 14. 15:28

Gillian Anderson miatt kezdtem bele szombat délután, és őszintén szólva vasárnap hajnali2re végeztem is az évaddal :)
Aranyos, nézhető, könnyű kis sorozat humorral és komolysággal megfűszerezve. Időben néha nehéz elhelyezni, de kicsit az volt az érzésem, hogy mivel a felmerült problémák “örökérvényűek” így tulajdonképpen felesleges is a pontosítás.
Két dolgot emelnék ki, az egyik a sokak által említett soundtrack,illetve Ncuti Gatwa alakítása, mert fantasztikusan játszott végig.
Én örülnék, ha húznának egy második évadot is, de szigorúan csak akkor, ha nem Otis és Maeve évődésre lenne kihegyezve a dolog.

Eny - 2019. 01. 14. 19:50

szerintem mindegyik színész , fiatal vagy idős alakítása remek volt.

Gigi - 2019. 01. 16. 16:27

Szuper sorozat, az egyetlen felróható hibája, hogy helyenként tényleg sablonos, és hogy egyáltalán nem hiányzott volna a szerelmi szál a két főszereplő közé. A meleg legjobb barát meglepően az egyik legjobb karakter az egészben, és Gillian Anderson is zseniális a szerepében, remélem, lesz második évad, és hogy még többet látunk majd belőle. Az oldschool környezet engem nem zavart, gondolom, inkább a személyes interakciókra próbálták kihegyezni a történetet, de volt chatelés/cyberbully is, úgyhogy nem éreztem semminek sem a hiányát.

bestyen - 2019. 01. 23. 21:56

Rám mondjuk frissítően hatott az oldschool téma. Mert tényleg kb. a realitás az, ami mondjuk a Heathersben volt. Legalábbis ebből a szemszögből :D

dna25 - 2019. 01. 23. 22:22

Kivalo sorozat. A temavalasztasa miatt tenyleg nagyon konnyen felremehetett volna, de a szineszek es az irok is odatettek magukat.

Ami erdekes, hogy ahhoz kepest, hogy elmeletileg Angliaban (Walesben?) jatszodik, sokkal inkabb olyan, mintha egy amerikai iskolaban jatszodna, ahol angol akcentussal beszelnek. (Pl. kivancsi lennek melyik brit iskolaban van olimpiai uszomedence, de a bal vagy a folyosoi szekrenyek is inkabb amerikaiak.)

A 2. evad szinte biztos. Valahol azt olvastam, hogy a Netflix ugy szamol, egy honap alatt 40 millio haztartasban fogjak latni, ami akarhogy is nezzuk, siker.

Valaki nem tudja veletlenul, hol forgattak? A kilatas Otis hazabol nagyon megfogott.

Mordekai - 2019. 01. 23. 22:56

Nem tudom, hogy belevágjak-e. :/ Sok helyen olvasom, hogy a Skins-re hasonlít valamennyire, de azt is, hogy ez a sokszor látott amerikai sablon brit külsőbe bújtatva.

winnie - 2019. 01. 24. 06:59

mordekai: angol a sorozat, de nem hiszem, hogy annyira elválik az, ami brit és amerikai. viszont elkezdeni nem kerül semmibe. maximum nem tetszik.

Avera - 2019. 01. 24. 10:34

Két sorozatot néztem végig az elmúlt 1-2 hétben, a Sex Educationt és a Waynet. Olyan magasra tették a lécet, hogy amikor visszaülök a kedvenc “tévés” sorozataim heti egy-egy része elé, akkor most úgy érzem, hogy meh, lassúak és unalmasak =) Nem, nem azok nyilván, de egyszerűen a fenti két sorozat olyan élmény volt – az esetleges hülyeségeik ellenére is -, hogy kell kis idő, amíg az ember visszazökken a rendes kerékvágásba.

mordekai: mindenképpen érdemes belekezdeni. Ahogy winnie is írta, a döntés mindig adott, hogy menet közben kiszállj. Ne azon múljon egy (esetleges) pozitív sorozat-élmény, hogy már előtte lemondasz róla.

clegane - 2019. 01. 24. 10:42

mire emlékezzek vissza? én nem szexeltem a gimiben.

Mordekai - 2019. 01. 24. 11:08

Két rész után: Igen, ez pont az amit olvastam róla, totál sablonos amerikai megvalósítás. Az akcentuson és a gyönyörű wales-i helyszínen kívül semmilyen brit feeling nincs benne. Nagyon sokan szeretnének egy következő Skins-t, de ennek az összehasonlításnak SEMMI alapja. Tipikus wishful thinking. Abban minden autentikus volt, azért volt akkora varázslat és kultikus alapmű.

De amúgy kellemes limonádénak tűnik, az alapötlet jó, szép a helyszín, van eyecandy, szóval nézhető, hétvégi darának elmegy.

Eny - 2019. 01. 26. 21:22

Még hagyok neki egy hónapot és újra ledarálom :D
– Obsessed much ?
– I guess so :D

piszkosfred - 2019. 01. 27. 00:51

Gillian Anderson nem tartozik a kedvenceim koze, de itt zsenialis volt :)

Kellemes meglepetes volt a sorozat!

Hallak65 - 2019. 01. 29. 11:50

Skinshez nem lehet hasonlítani. A skins a maga formátumával és történet vezetésével szó szerint lázadás volt a semmibe. Az igazi teenager dráma, ahol senki nem tudja mit akar, de lázad a meglévő ellen. Azóta se láttam ennyire nyers és őszinte sorozatot.

Attól még ez a sorozat is jó. Feel good. Kb 1 nap alatt daráltam le, ami nálam ritka. Viszont a technika és az domináns akcentusok hiányoznak. Sokszor elfelejtettem, hogy nem amerikában, hanem angliában játszódik a sorozat, annyira amerikai az egész. (Az egyenruha hiánya, amerikai sport kabát, a szekrények)
A technika hiánya meg annyira szembeötlő. Valahogy poszt modern 80as évek. A srác szobájának a felszerelése! A pornó újság!!!!!! (Ezt leírva esett le, mennyire hibás ez a kép) A ruhák! Az iskolai bál! Még a mobiltelefonokat is valami furcsa kör e-mailekre használják.
Mintha az egész egy furcsa alternatív univerzum lenne.

BTW nagy shout out Tanya Reynolds-nak! (Szép magyarosan) Az egyik legszerethetőbb mellék karakter hozza a rengeteg klisé ellenére.

wanderlust - 2019. 01. 31. 22:58

Ncuti Gatwa, YES! This kid is going places. Eszméletlen volt a srác…

Neoprimitiv - 2019. 02. 07. 10:53

Alapvetően bejött, de nem felhőtlenül.

Az Otis-Maeve románcot remélem ejtik a következő évadban. Egyszerűen nem passzolnak egymáshoz. Barátságnak tökéletes, de Maeve nem egy szárazdajka típus, Otis pedig egyszerűen kisgyerek még szexuálisan.

Ncuti Gatwa valóban nagyon jó volt, de ettől még a karakterét időnként olyan idegesítően sablonosra írták meg (pontosabban olyan idegesítően sablonos szituációkba írták), hogy fájt nézni.

A hely-idő meghatározhatatlanságával egyetértek, bár ez a konkrét környezetből való kiemelés valószínűleg rendezői koncepció – a problémák végül is nagyjából örökérvényűek. Egy fix időpontra emlékszem a sorozatban, az első részben a meleg indiai srác oltja le Adamet, hogy a homofóbia 2008-ban volt “divat”. Vagyis egyértelműen utána játszódik a sorozat, még akkor is, ha a zenéken, ruhákon egy sokkal korábbi kor érződik.

Tanya Reynolds pedig nálam is abszolút kedvenc lett.

Neoprimitiv - 2019. 02. 07. 11:14

Ja igen, még egy: Otis intelligenciájával én már kiraktam volna egy táblát az ajtómra, hogy “Ez nem a WC”.

szyszaa - 2019. 05. 30. 20:59

Maeve-Otis szörnyű páros lenne, semmi kémia köztük, ha megmaradnak csak barátnak, úgy oké…

elég jó volt a sori, viszont nem kicsit kiszámítható…

EveMarlowe - 2019. 09. 26. 09:44

Minden hibája ellenére is zseniális sorozat. Most kezdtem el másodjára megnézni, ami nem igazán jellemző rám :D Viszont azon gondolkodtam, hogy mivel a téma amit boncolgatnak univerzális, ezért lehet hogy nehéz megfogni a kort, a helyszínt vagy a kütyüs dolgokat, mert tulajdonképpen bármikor, bárhol játszódhatna. A probléma az hogy a fiatalok a tomboló hormonjaik ellenére nem tudnak mit kezdeni a szexualitással. Valahol azt olvastam hogy kb 20 éves korukra kiégnek, mert nem beszélnek senkivel a problémákról pl.
Szerintem Adam sztorija volt a legkeményebb…na azt pl megkönnyeztem.
Nagyon várom a 2. Évadot, kíváncsi vagyok mit találnak ki, és reménykedem hogy nem szúrják el…

EveMarlowe - 2019. 09. 26. 09:54

@dna25
Walesben forgatták a sorozatot:
“Filming for the series took place in the Wye Valley in England and Wales, including locations in Llandogo and Tintern, Monmouthshire. The scenes set at Moordale Secondary School were filmed at the former campus of the University of South Wales in Caerleon, Newport.”

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz