login |

Doctor Who: Resolution (az újévi különkiadás) – írta Spyblat

2019. 01. 24. 21:05 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

– The Wi-Fi’s gone off!
– Everything’s gone off.
– No Wi-Fi, no phone signal. It’s all down.
– Not even Netflix?
– Nothing.
– What do we do?
– I suppose… we’ll have to have a conversation.

Kicsit olyan érzésem van, mintha rászóltak volna Chris Chibnallra fentről, hogy kicsit változtatni kéne az irányon (voltak is kreatív nézeteltérésre utaló hírek), mert nem az igazi – többek között azok miatt, amiket én is felvetettem az évad végi írásomban – és láss csodát, hirtelen egy sokkal Doctor Who-sabb részt kaptunk, melyben végre olyan újító dolgok is feltűntek, mint a humor.

Kivételesen most a bevezető is spoileres lesz. A tovább mögött folytatom.

Egy jó barátom hívta fel a figyelmemet, hogy kerüljem el a komolyabb Doctor Who-s oldalakat, mert bele lehet futni a főgonosz kilétébe. Bele is szaladtam. Szóval visszajöttek a Dalekek, pontosabban egy Dalek, pont azután, hogy itt sírtam a régi kapcsolódási pontok hiánya miatt. Egyébként egymillió dollár is jól jönne, csak mondom.

De komolyra fordítva a szót, egyáltalán nem agyeldobós, vagy különösebben kiemelkedő epizódról van szó. Inkább egy jó, közepes részről, ami bőven elszórakoztatott, de azért messze van a régi idők ütős sztorijaitól. A probléma az, hogy, ha ezt a minőséget hozták volna évad alatt, akkor egyáltalán nem fanyalogtam volna.

Jodie Whittaker mintha kicsit kezdené elengedni magát. Egy-két jelenetnél már megvillantotta egyediségét, remélem ezt tovább viszi és nem próbál ennyire görcsösen a régiekre hasonlítani. Az útitársak viszont már nem mozdultak el jobb irányba, bár tény, hogy rosszabba sem. Igazából mindannyian kedvelhetőek, de, ha eltűnnének, nem maradna túl nagy űr a lelkemben.

Ezen Ryan apjának felbukkanása sem változtatott. Egyszerűen nem tudok Aaron karakterével mit kezdeni. Ha kivágják az összes jelenetét és a végén valamelyik másik szereplőre mászik rá a Dalek, ugyanezt a hatást érték volna el. Kicsit olyan érzésem volt, hogy csak azért hozták be, hogy legyen megint kit elveszíteni anélkül, hogy a négy főszereplőtől meg kéne válni. Szerencsére nem játszottak be még egy súlytalan halált, de van egy sanda gyanúm, hogy ha visszatérő szereplő lesz, nem marad sokáig életben.

A Dalek új megközelítése nagyon tetszett. Bár én amondó vagyok, hogy félelmetesebbek, ha többen vannak, ebből a felállásból is kihozták a maximumot. Így kell kreatívan visszanyúlni, mégis megújulni. Az már egy kicsit elvesz az élményből, hogy a fenyegetést úgy akarták szemléltetni, hogy nóném emberek tucatjait simán kinyírták. Ez az egész évadra jellemző súlytalanság érzését keltette bennem, de annyi baj legyen.

– Whoa! That Dalek just shut down the whole of Britain’s internet!
– What, on New Year’s Day?
– When everything’s shut and everyone’s hung over?
– What a monster.

A humor is végre igazán jelen volt az epizódban, ami nagyon üdítően hatott. Az internetes poénok, illetve a Unit sikertelen keresése mind baromi jó kis jelenetek voltak, nem mellesleg egy csöppnyi társadalomkritikával is szolgáltak.

Mindent összevetve adok egy 7/10-et a részre, de akkor minimum ilyen színvonalat kérünk a következő évadra. Hangsúlyozom: MINIMUM, mert függetlenül a pozitívumoktól, ennél azért bőven láttunk már jobbat is.

7 hozzászólás Ne habozz!

Edrick - 2019. 01. 02. 06:45

Hát, egyetlen, másnaposságos poénért..? Részemről ennyi erővel át lehetett volna írni minden újévi mondatot karácsonyira, és nem vagyok biztos benne, hogy nagy lett volna a különbség :) sőt, talán még karácsonyi hangulata is könnyebben lett volna, mint újévi.

Amúgy egy picit jobb lett annál, mint amire számítottam, de még így sem túl fényes az eredmény. Én nagyon szeretném szeretni azokat a változásokat, amiket Chibnall hoz, de most kicsit úgy érzem, a UNIT lehetne az ékes példája annak, hogy ezt sokszor hogyan teszi. Ráadásul ő maga mondta, hogy nem fog áthozni régi dolgokat, mert inkább újakra szeretne fókuszálni, ami teljesen rendben van, végre valaki más felé is néz. Aztán csak behozta a dalekokat – majd kinyírta a UNIT-ot.
Mármint most.. ez volt az “ára”, hogy legyen dalek – hogy kiír cserébe valami mást? Én nem igazán értem, hogy ha egy valami maradhat a sorozat múltjából fizikailag (a TARDIS-on kívül), akkor több miért nem? Vagy nagyon rossz felé gondolkozom? Vagy ezen nem is kellene gondolkozni, csak elfogadni?

Bocsássatok meg, hogy értetlenkedek, de kicsit szíven ütött, hogy egy semmiből jött (pedig már kezdtem örülni, hogy valaki gondol rájuk!) fél perces beszélgetéssel kiírtak egy olyan szervezetet, ami az egyik sarokköve a sorozatnak. Vagy értenem/értékelnem kellene a már-már fekete humort, hogy az eltüntetésüket nem szó szerint kimondva, de a Brexitre fogták?

Számomra most valami mintha egy picit eltört volna..

Pr13m - 2019. 01. 25. 06:23

Sok mindennel egyetértek. Az évad egyik legjobb része lett, és ennél a résznél érződött a legjobban a DW feeling, de még itt sem volt túl sok. Talán a Dalek miatt éreztem, aminél nekem kifejezetten tetszett, hogy egyedül volt, és így is mekkora veszélyt jelentett. Az évad utolsó két része, illetve ez volt, ami számomra értékelhető, a többi inkább csak úgy elment. Túl sok a companion. A két gyereket kivenni, és csak Bradley-t megtartani, aki szvsz sokkal jobb Doktor lenni mint Jodie. :D #BradleyforDoctor

kazsakke - 2019. 01. 25. 08:54

Bevallom oszinten, mint sokan masok, en is elegge tartottam attol hogy noi karaktert kapunk.
De szerencsere kellemeset csalodtam, Jodie nagyon jol hozza a Doctor karakteret szerintem. Ellenben az iroi munka valami botranyosan szar, es valoban ez a resz volt a legjobb ebben az evadban, de nem volt tul magasan a lec.
Eskuszom visszasirom Moffatot. Remelem talalnak uj irot vagy Chibnallt bezarjak egy szobaba ahol vegignezi az osszes letezi DH reszt es utana all neki megirni a kovetkezo evadot.

winnie - 2019. 01. 25. 09:19

vagy már bezárták, vagy majd a 13. évadban, mert a héten kezdték el forgatni az új részeket:)

Nebojsa - 2019. 01. 25. 15:08

Amúgy, Torchwood, mint szervezet, jelenleg milyen státusztban lehet? Őket is bezárták?
Ha a Doktor jól ismeri a Föld történelmet, nem tudta, hogy a UNIT-ot kilövik?

SaaB - 2019. 01. 27. 11:55

A női Doktorral semmi bajom de az új évad PC és oktató jellege miatt kukáztam a sorozatot amíg a TELJES író gárda és a jelenlegi showrunner nem távozik a Tradissal a világ utolsó perceibe. Értékelhetetlen amit csinálnak az elmúlt 50 év legunalmasabb és legpocsékabb évadát hozták össze.

vilmos.nagy - 2019. 01. 27. 14:25

Hát… ez elég tré évad volt. Valahol a Witchfinderses résznél abbahagytam a heti nézést, az nem is ment le elsőre.

Jodie kurvajó, a többiek se rosszak, de ezek a történetek… elég gagyik voltak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz