login |

Goliath: a 2. évad – írta heidfeld

2019. 01. 24. 14:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Nagyon magasra állította a lécet a Goliath első évadja. Esélytelen kis emberek harcát hozta el nekünk egy hatalmas vállalat ellen, egy lecsúszott, önpusztító, alkoholista ügyvéd küzdelmét láthattuk volt cége, feleségének szeretője és egykor volt legjobb barátja ellen, aki ráadásul a magabiztosság szobra. Ellenfelei pedig nem számoltak Billy McBride hihetetlen elszántságával, valamint fura, ám roppant lelkes csapatával.

A Goliath tehát egy kiváló jogi dráma lett igazán kedvelhető szereplőkkel, óriási jelenetekkel, kiváló színészekkel. Így nem volt kérdés, hogy vártam a folytatást, a nyomozást, a felkészítést, a bírósági termek feszült, néha vicces világát, és a szerethető, különc figurákat.

A folytatásban ismét megmutatják egy jogi ügyben szemben álló két oldal emberi arcát, indítékait, ami már az első évad erőssége is volt, de itt aztán végképp a maximumra pörgették, s tették mindezt a jogi viaskodás terhére.

És milyen jó döntés volt! Ilyen mélyen elég ritkán mennek bele sorozatok a “rossz” oldal szereplőinek motivációiba, lelki világába, perverzióiba. És itt még akkor is erre került sor, ha nyilván sokkoló, esetleg túlzó lehetett lehetett az ábrázolás, aminek köszönhetően határozottan ütős, megdöbbentő, markáns lett a képi világ. (Sőt, az előző szezonban remekül működő zene is sokat tesz hozzá Goliath egyedi világához.)

Az újonnan érkező színészekre sem panaszkodhattunk, Ana de la Reguera és Marc Duplass is kiváló alakítást nyújt. Molly Parker, vagy a feleségét játszó Maria Bello viszont szerintem belefért volna a történetbe, amiről pár dolgot említenék, némi spoilerrel a tovább mögött.

Billy barátunk hiába kapta meg díjazását, kocsmájában és a tengerparton italozik, az alkalmi szex örömeinek hódol, miközben két kézzel szórja a pénzét. Amikor alkalmazottjának fiát gyilkossággal vádolják, utánanéz, megfelelő-e a védelem, innen pedig nincs megállás. Az ügyvéd kellemetlen, levakarhatatlan hozzáállásával egyre mélyebben veti magát az ügybe, és persze Patty és kis csapata is lendületbe kerül, viszont egyre nagyobb ellenállásba ütköznek.

Mindeközben főhősünk életébe – szó szerint – besétál egy új nő, aki a polgármesteri poszt legfőbb esélyese. Talán ez volt a legnagyobb klisé a történetben, de nekem is voltak már olyan barátnőim, akiket senki nem értett, miért vannak velem, hiszen nagyon jó nők, én meg csak félig vagyok jóképű, ahogy egy igen ittas lány mondta nekem, anno.

Másik oldalon megismerhetjük az egyszerű “katonák” bérgyilkosok, korrupt nyomozók, közvetítők, építési vállalkozó beteges énjét. Nem hagyhatom ki a kartel egyik vezetőjét, aki tanult szakmáját brutálisan alkalmazva tart rendet, megkövetelve a halálig tartó hűséget.

A nyolc rész során igen kemény drámát kapunk erős fordulatokkal, erkölcsi kérdésekkel, brutalitással, árulásokkal. És természetesen továbbra is kiváló színészi teljesítményekkel.

Talán nem árulok el nagy titkot, de Billy legnagyobb ellensége ismét csak saját maga lesz, az ő kiállhatatlan, kullancs természete. Afféle modern kori Columbóként dolgozik, ballonkabát nélkül, a cigarettát pedig alkohollal helyettesítve. Már régen is halálra idegesített, de őt valóban lehet szeretni, mert zseniális ügyvéd, családjával, barátaival, idegenekkel nagylelkű, viszont lelkileg sérült, megviselte a rendszer könyörtelensége, ami már ezreket darált be, vetett börtönbe, sokszor igazságtalanul.

Ez ellen pedig kevés egy kis csapat, mely egyenlőtlen küzdelmet vív a hatalmas, kimeríthetetlen forrásokkal rendelkező Góliát ellen. És ezért sem volt annyira elcseszve a zárás, a szerelmével lezajlott beszélgetéstől eltekintve… Nem lehet minden gonoszt, bűnöst rács mögé juttatni, mert a jog nem mindig igazságos.

Tiszta szívből ajánlom a második évad megtekintését is, egy 8/10 simán jár érte.

Félelmetes belegondolni, hogy ha legközelebb végre kapnánk 10 teljes epizódot és nem kéne a kukába dobni már megírt és leforgatott dolgokat, mint a 2. évadban, az vajon a minőség rovására menne-e? Részemről bizton állíthatom, hogy csak jól járnánk, mert akkor még több időt tölthetnénk, ebben az egyedi világban, kellemesen kikapcsolódás mellett.

6 hozzászólás Ne habozz!

bvr - 2018. 07. 31. 23:22

az elsőt nagyon szerettem, ez is sokáig jól indult, megint van benne pár wtf karakter. Viszont a finálé nem tetszett, mintha a készítők direkt beintettek volna hogy na most aztán nem konvencionálisak leszünk (pedig ettől még ez is az, ráadásul értelmetlenül) Mindegy, azért persze várom a 3. évadot.
(meg a 7. rész első fele, egy filmszakadás után Mexikóban, ami szinte egy külön abszurd kisfilmként is megállná a helyét :)

Szente Csaba - 2018. 12. 31. 19:52

a 7-ik epizódnál a forgatókönyv író vagy felmondott, vagy meghalt, de a történet gyakorlatilag leáll és többet már erőre se kap. Kár érte…. pedig jól indult.

Casquero - 2019. 01. 24. 17:25

Bevallom vártam már egy írást eme remekműről.

Korántsem hibátlan, bár kétségkívűl veri a mai sorozatmezőny 95%-át nálam!

A 2. évad kapcsán én még egy kis Better Call Saul/ Breaking Bad hasonlóságot is felfedezni véltem….

Snoopyzit30 - 2019. 01. 26. 13:02

A 2. évad nekem jobban tetszett. Ez a józan Billy is működik, és az eset most sokkal durvább volt. A végkimenetel meg kifejezetten ütött.

noinipo - 2019. 01. 27. 10:23

@heidfeld – 2. évados kritikád hatására kezdtem el nézni, az első évadon vagyok túl, ami nagyon tetszett. Köszi az írást!!

heidfeld - 2019. 02. 21. 18:58

@nonipo – Szívesen. Azért írok, hogy páran felfedezhessenek, ilyen sorozatokat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz