login |

Ultraviolet: az 1. évad

2019. 01. 26. 15:20 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Amikor 2017-ben posztoltuk ennek a lengyel bűnügyi sorozatnak az előzetesét, még azt hittem, hogy az AXN valamikor itthonra is behozza, hiszen ők gyártják. És örültem is, ugyanis, tetszett a cyberes felütése. Azonban mivel csak nem jött, idővel lemondtam róla, hogy valaha is látni fogom, ezért volt kellemes meglepetés, amikor tavaly nyár környékén feltűnt itthon a Netflix-en. Más kérdés, hogy a bepróbálást hamar koppanás követte.

Az Ultraviolet egy sima, epizodikus krimi. Ami nem baj, sőt! Azonban a cyberes csavar csupán annyit jelent benne, hogy egy neten szerveződött, egymás között mobilon kommunikáló csapat nyomozgat különféle ügyekben.

Ők úgy kerülnek a képbe, hogy egy London-ból hazatérő, Lodz városában kvázi taxisofőrként dolgozó nő tanúja lesz egy lány halálának, amit a rendőrség öngyilkosságnak vagy balesetnek könyvel el, azonban ő gyilkosságra gyanakszik. A zsaruk lekoptatják őt, és ekkor kezd el keresgélni a neten, s akad rá az Ultraviolet nevű csoportra.

Igen, mondhatjuk, hogy az Ultraviolet elég hülyén lett időzítve, hiszen Amerikában nagyjából a premierje környékén indult el a(z ugyancsak) közösségi nyomozásra építő Wisdom of The Crowd, és az is elég sok sebből vérzett. Eleve az amatőr nyomozók sikeres munkája azt feltételezi, hogy a rendőrség hülye és nem jut eszébe olyan dolgokat vizsgálni, amiknek ők utánanéznek, azonban itt más gondok is vannak.

Azt aláírom, hogy ha valamiben erős a sorozat, akkor a bűnesetekben, az 1×02-ben például egy okosház rejt egy holttestet (az az epizód amúgy remekül demonstrálta a koncepció és a megvalósítás esetlenségeit), később is akadnak újszerűbb esetek, de a gond ott van, hogy azok felépítése teljesen klisés, a rejtélyek erőltetettek, a megoldásukhoz pedig az elég lassan karakterizált Ultraviolet-es arcok valamelyike biztos rendelkezik valami random tudással vagy képességgel. Mert írnak nekik.

Annak ellenére, hogy ezt a pár “nyomozót” eleinte csak az ügyekhez kapcsolódva látjuk, idővel mondjuk meg lehet kedvelni őket, és ekkortól a sorozat is jobban működhet, hiszen a mobilképernyős interakcióik máris szórakoztatóbbá válnak, a magánéletbeli szeletkék pedig jópofák lesznek, azonban mindez nem változtat azon, hogy az egész koncepció túlságosan is mondvacsinált.

Kapunk némi átívelést is a főszereplő, illetve annak testvére halála kapcsán (nem hiszem, hogy annyira izgalmas lenne, de erről nem tudok hitelesen nyilatkozni), de engem inkább az tartott volna a sorozat mellett, hogy valahol jó érzés látni, hogy totál civilek ennyire lelkesen keresik az igazságot. És abban biztos vagyok, hogy a netes összefogásnak, ha rosszemberek előkerítéséről van szó, a való életben is lenne pozitív hozadéka, a gond csak az, hogy ha valami félretájékoztatás alapján indul el hasonló, akkor végzetes következményekkel járhat.

Nincs nagyon mit szépíteni, ez egy gyenge próbálkozás lett, még európai epizodikus krimiből is jó pár jobb van, és hiába tűnik újszerűnek a megközelítés, az csak arra alkalmas, hogy a készítők megkönnyítsék sajátmaguk dolgát, ami a rejtélyek felépítését, illetve felgöngyölítését jelenti.

2 hozzászólás Ne habozz!

Torma Ágnes - 2020. 01. 26. 08:50

Szia.Azt szeretném kérdezni,hogy az Ultravioletnek lesz-e 2.évada.köszi a választ.

winnie - 2020. 01. 26. 09:48

nem lesz, hanem már van és nézhető itthon magyarul.

ilyenkor érdemes a címkére klikkelni: https://www.sorozatjunkie.hu/tag/ultraviolet/

mert abból minden kiderül a sorozatról, hiszen listázza a posztokat.

sőt, a magyar premiernaptárból az is kiderül, hogy itthon mikor volt a 2. évad premierje: https://www.sorozatjunkie.hu/2019/01/22/2019-es-hazai-sorozatos-premiernaptar/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz