login |

Pilot: Kingdom

2019. 01. 28. 21:49 - Írta: human

21 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra,

Már megint egy feleslegesen hosszú pilot? Ezúttal a Netflix adott szabad utat az őrületnek. Jó, erről már írtam, meg egyébként is koreai a sorozat, és náluk sokszor nem 40 percben gondolkodnak, szóval inkább rátérnék arra, hogy a Kingdom egy zombis sorozat.

Aki szereti a zombis zsánert, az ne olvasson tovább, hiszen kardokkal ritkán mennek az élőhalottak ellen, szóval már csak a különlegessége miatt is érdemes esélyt adni neki. A hezitálóknak viszont azt mondanám, hogy felejtős, legalábbis halál unalmas a kezdése.

Bár lehet, hogy csak a katasztrófa kitörése nem érdekel már így ennyi filmmel és sorozattal a hátam mögött? A Kingdom ugyanis ott kezd, hogy egy ember fertőzött, aztán megharap valakit, hogy utána egy eléggé merész húzással, a pilot legjobb perceivel még több ember elkapja a betegséget.

Bár szerintem egy konkrét zombi-horrorral is ki lehetne tölteni egy évadot – a The Walking Deadnek is sikerült vagy 4 jót -, ahogy már említettem, a körítés miatt, de hát az nem elég a készítők szerint. Konkrétabban mondva az alapkonfliktust az adja, hogy az uralkodó tűnik a nulladik betegnek, ez pedig a hatalom megingását is eredményezi, főleg, hogy a fiatal új felesége épp gyereket vár, ami miatt az idősebb sarj, aki nem teljesen legit fiú, úgy érzi, hogy lecsúszik a trónról.

A problémám nem is abban rejlik, hogy egy sima horrornál kicsit több minden van jelen, hanem a teljesen mechanikus megvalósításban. Egyszerűen sakkbábukat mozgatnak csak az orrunk előtt, nincs semmi organikusság az első részben, csak jelenetek egymás után halmozása. Valamennyire érthetőek a motivációk, viszont mindezt úgy mutatják be, hogy X odamegy valahova, látványosan (kicsit túljátszva) elmondja, amit kell neki (információt ad át vagy kifejtik a szándékait), aztán egy tök hasonló jelenet következik, utána meg…, szerintem érthető.

A túljátszást amúgy komolyan lehet venni. Ha valaki nyugati filmben akar szerepelni, az nézze meg az eddigi trónörökös srác kiakadását 13 percnél, hogy okuljon: így nem szabad csinálni. Na jó, erről a koreai stílus és/vagy a rendező is tehet valószínűleg.

Igazából komoly érzelmeket és indulatokat sem váltott ki belőlem a Kingdom – 1×01, szóval olyan 6/10 körülre fel is pontozhatom, de fentebb már említettem, hogy kiknek ajánlott ténylegesen. Akik csak valami újdonságra vágynak, azok inkább nézzenek jobban körbe a pilot kategóriánkban.

21 hozzászólás Ne habozz!

Blobov - 2019. 01. 29. 08:58

Túl kevés ázsiai sorozatot/filmet nézel. Ezek ilyenek, ez pedig a maga kategóriájában nagyon jó volt.

winnie - 2019. 01. 29. 09:16

és szerintem pontosan ezért is néz kevés ázsiai sorozatot. és ezért sem számít annyira ez a tény, hiszen a többség kevés ázsiai sorozatot néz, és számukra a kevés ázsiai sorozatot néző szemszögből írt vélemény hordozhat igazán súlyt.

pont ennek figyelembe vételével írtam nemrég egy kanadai komédiáról meg az egyik mexikói netflixes szappanról, illetve mostanság az hbo europe-os kelet európai sorozatokról, sőt, akár az angol, a magyar és a spanyol darabokra is ráhúzható mindez, hogy másképp csapódnak le azokban, akik rendszeres fogyasztóik, és másképp abban, aki csak kirándulást tesz.

citrom - 2019. 01. 29. 09:17

human, a doramàk ilyenek.

A keleti leleknek kell ez a tuljatszottsag -mivel az alap beallitasa a tarsadalomnak nagyon szigoru es visszafogott, ha drama van…akkor az nagyon drama.
A “sakkbabus” mozgatas, ide megy, beszel, odamegy, keveri a szalakat, neha pici akcio felepites is kvazi stilusjegy.
Van akinek ezek bejonnek van, akinek nem.

Szoval, aki ismeri, szereti a doramakat, nyugodtan tegyen probat vele.

juhaszvik - 2019. 01. 29. 10:48

nálam probléma, hogy nem tudom komolyan venni a dorama karaktereket. ha nem is folyamatosan, de ott motoszkál bennem, hogy valami paródiát nézek.
egyébként a magyar filmekkel/sorozatokkal is ez a problémám, illetve talán mostanra valamit javult a helyzet. sok színész magával hozza a vászonra a színházi attitűdjeit, és ötletem nincs, hogy a rendező miért nem szól rájuk.

Slan - 2019. 01. 29. 10:53

Akinek bejönnek az ázsiai filmek, annak ajánlott darab, minőségi kivitelezéssel :)

mrmackey - 2019. 01. 29. 12:18

Egyet kell értenem azzal, aki szerint nyugati ember számára nehezen értelmezhető. Az első részt nagy nehezen végignéztem, visszafogott tekeréssel, de többet egy percet se akarok áldozni rá az időmből. Teljesen más attitűd kell ennek a befogadásához, mint ami nekem és feltehetőleg a többségnek van.

winnie - 2019. 01. 29. 14:00

engem mindig az szokott izgatni a koreai sorozatoknál, hogy ha a hozzájuk szokott ember ad nekik időt, akkor beléjük rázódik-e. én is úgy vagyok vele, mint mrmackey, de nem hagy nyugodni, hogy esetleg lehet esély arra, hogy a 6. rész végére már kialakul valami. vagy teljesen esélytelen.

human - 2019. 01. 29. 18:28

itt a lehetőség akkor :)

citrom - 2019. 01. 29. 19:59

Hajra, fiuk! :D

Ha elotte edzeni tamad kedvetek, az Empress Ki-t ajanlom (a cenzurazatlan valtozatot). Az kevesbe “keleti”, ellenben, tok erdekes idoszakban jatszodik.

Lengyel2 - 2019. 02. 05. 13:25

Végignéztem a(z első) 6 részt és kiváló volt. Rég szórakoztam ilyen jól, meg is lepődtem rajta. Mondjuk én szoktam animé-ket nézni, ezért nem volt szokatlan vagy emészthetetlen a stílus.

Ami pedig a nyugati stílusú színjátszás felsőbbrendűnek tekintését illeti, tudod, én európai emberként lassan 40 éve nézem a nyugati stílusú színjátszást a filmekben, és az az igazság, hogy már rohadtul unom.

Isaac - 2019. 02. 11. 12:15

Nekem bejött. Gyakorlatilag ledaráltam, az tény míg eljutunk a komolyabban izgalmas részhez,az a második rész vége felé van,de viszont az eleje kell ahhoz tudjuk ki, mit és miért tesz. Egyik-másik ruhadarab megmosolyogni való mai szemmel,habár elődeinknél is volt amin fennakadnék,akkor meg az volt a divat. Az évad végével ,pedig olyat húztak,simán várós a következő :)

juszufat - 2019. 02. 12. 21:00

Nagyon király sorozat. Kicsit olyan trónok harcás zombisos kung fu-s.

Rusalka - 2019. 03. 05. 17:38

Szerintem az ilyen “nyugati embereknek ezt nehéz megérteni” teljességgel felesleges kifogás az ázsiai sorozatok lenézésére. Számos nyugati ember van, aki szereti és nézi ezeket a sorozatokat, tehát teljesen emészthetőek bárki számára, egyszerűen sokkal inkább arról van szó, hogy annyira hozzászoktunk a HOLLYWOODI színjátszáshoz, hogy már nem ismerünk mást, és azt tekintjük etalonnak… holott ezek a sorozatok sokszor sokkal jobbak, mint a nyugati sorozatok. Tény, hogy teljesen másképp nyúlnak a történethez, más az előadásmód és a rendezés, a színészi játék és a felépítés is. Szerintem éppen ettől lesznek érdekesek, hogy végre nem egy megszokott amerikai klisét nézhetek, amiben már a 3. percben tudom, mi fog történni. Persze itt is vannak kiszámítható doramák, vannak jók és rosszabbak, mint mindenhol, ahol ipari szinten művelik a filmgyártást. De alapból lehurrogni, csak mert nem olyan, mint egy nyugati cucc szokott lenni, nagyon nem szép dolog. Tessék egyszer egyet végignézni legalább, és utána mondani véleményt :)

winnie - 2019. 03. 05. 17:50

rusalka: azért nem teljességgel felesleges, mert nézd meg, hogy ma, amikor minden ország minden alkotása elérhető, mit néznek a magyarok vagy a nyugatiak a tévében, a mozikban, letöltve. nyilván nincsenek adataim, de jó eséllyel az indiai sorozatokat leginkább indiaiak fogják nézni – és jó eséllyel a dán the raint legkevésbé ázsiában fogják látni, míg amerikában, ausztráliában vagy afrikában sokkal többen.

“tehát teljesen emészthetőek bárki számára”

nem. nem. nem. nem. nem. nem. és nem.

nem.

egyszerűen nem.

nem azért, mert ázsiai, hanem azért, mert más stílus, és nincsen hozzá szokva sok ember. nem emészthetőek BÁRKI számára. én az elmúlt évben derekasan próbálkoztam indiai sorozatokkal és koreaiakkal, japánokkal és kínaiakkal a netflix és az amazon miatt, de egyszerűen akármilyen jó is a sztori, nagyon nehéz elmerülnöm bennük.

nem azért mert rosszak, hanem mert mások. mert olyanok, amikhez sokan nincsenek hozzá szokva – ahogy írod, főleg az előadás stílusa zökkentheti ki az embert. ahhoz, hogy valaki újoncként rájuk kattanjon, kell egy bizonyos fokú rugalmasság, és nagyon, nagyon sokat segít rajtuk a szinkron, mert akkor egy “zavaró” tényező eltűnik – átállni a többség csak fokozatosan tud. egyre többen néznek koreai sorozatot vagy animét, de ők még nagyon sokáig a kisebbséget fogják jelenteni. de jó látni a fogékonyságot. (ejj, pedig én is szeretnék animéket élvezni, hiszen rengeteg a zseniális sztori, de egyszerűen képtelen vagyok. én is akartam nagyon szeretni a tokyo vampire hotelt, mert piszok jó vérengzések vannak benne, de azokon kívül egyszerűen nem szórakoztam semmin.)

szóval viccnek is rossz általánosítani és mások nevében beszélni.

citrom - 2019. 03. 20. 00:05

“”és nagyon, nagyon sokat segít rajtuk a szinkron, mert akkor egy “zavaró” tényező eltűnik””

Ezt azert cafolom
Tapasztalataim szerint pl. a doramak “komikus” karaktereit mindig ugyanazzal a visitos, kiabalos, jajjgatos stilussal szinkronizaljak- amitol a tvt ki tudnam vagni az ablakon :D
A szinkron maga tenyleg jo szokott lenni ( dr Csoma Mózes úgy tudom meg egyuttmukodik szakertokent)..de az eloadasmodot sok esetben rosszul valasztjak meg a magyar szinkronkeszitok.

szoval, engem a magyar (neha az angol is) szinkron nagyon kizokkent ezeknel

mm - 2019. 06. 05. 23:32

nem azért szar ez mert ázsiai hanem mert szar

vakroka - 2019. 07. 02. 13:03

Szerintem nagyon rendben van! Tipikus ázsiai film(sorozat), remek történettel, igazán jó karakterekkel, helyenként igazán izgalmas jelenetekkel. A horror része nem gagyi, pedig csak körítésnek szolgál a királydrámához Az utolsó részben pedig úgy arcul csapnak, hogy már alig várom a következő évadot!

Scoo - 2020. 04. 20. 13:48

Nem szoktam koreai sorozatokat nézni (szerintem még egyet se néztem meg), de ennek adtam egy esélyt. Aztán az lett a vége, hogy az első évadot egy nap alatt le is daráltam.
Nekem különösen tetszett, hogy nem egyből a járvány közepébe csöppenünk bele. Oké, így lényegesen kevesebb az akció az első két részben, viszont szerintem nagyon kevés sorozat/film mutatja azt meg hogyan is kezdődik egy ilyen járvány. Nálam ez nagy piros pont volt.
Maga a történelmi éra, az épületek, a szokások, az öltözékek nekem szintén sokat hozzáadtak, nem az unalomig ismert amcsi jelenidő.
Mondjuk jaj, azok a kalapok :D :D De hát ha anno ez volt a divat, akkor ez volt. Azért mi európaiak se lehetünk büszkék minden korunkra. Csak azt már megszoktuk, hogy francia nemeseket látunk parókában és leggingsben :D
A színészekkel szerintem nincs gond, de persze van aki túl játssza, van aki ripacs, de összességében rendben van.

Amire viszont felhívnám a figyelmet, hogy egyszerűen borzasztó az angol szinkron hozzá. Látszik, hogy ez nem az angolok, amerikaiak terepe. Valahogy nagyon idegen az egész. Öt percig bírtam, aztán inkább hagytam az eredeti nyelven.

Fullla - 2020. 05. 25. 20:51

Szerintem azt le kéne szögezni, ahogy az előttem írták, nem mindenki számára emészthető mint bármely más országok sorozatai , filmjei. De adhatok egy tanácsot ezzel kapcsolatban, hogyan állj hozzá, hogy tudjad élvezni ezeket a darabokat. Csak el kell fogadni a filmkészítők szabályait ahogyan megcsinálták. Legalább is ha tényleg jó a sztori. Pl: ha tul dramatizálják a jelenetet akkor fogadd el. Ugyanez a stilusával a ruházattal a nyelvezetével, történetszerkezettel, operatőri munkák stb. Csak a sztorira fókuszálj. Es ha a sztori tetszik akkor meglátod a kivitelezésében is a szépet. De ha ez a ketto nem harmonizal nálad az is előfordul.

De beszélhetnénk jó dolgokról is. A látványvilág abszolút megállta a a helyét. Mondhatnám hogy emiatt is megérné nézni de a történet is számit xd a történeti szerkezetben is vannak furfangosságok. Bár egyszerű a vezetése mégis néha át tud ejteni és huzogatni az idegeket hogy mikor hisznek az embereknek vagy mikor derül ki az igazság. Ugy gondolom ez nagyon jellemző a koreai doramakra. Ezért izgalmas is. Persze ez valóban nem mutatkozik meg az első pár részben ráadásul a koreai nevek, helyszínek, arcok ismeretével is meg kell birkóznunk de ha kezd hozzászokni az ember egy igazán magával ragadó sztorit láthatunk. 1 nap alatt végeztem vele szóval ha nekem is sikerült akkor másnak is.

Ella - 2020. 06. 03. 15:56

Soha nem néztem egy koreai sorozatot sem. Sem a kultúra, sem ez a világ nem vonzott egy pillanatig sem. Kpopot életemben nem hallgattam, nem is fogok. Az ázsiai férfiakat sem találom kifejezetten vonzónak, tehát nálam ez is kilőve, mint motiváció. Ami miatt bizalmat szavaztam a Kingdomnak az az, hogy szeretem a zombi filmeket, sorozatokat, bár bevallom, nem túl nagy lelkesedéssel láttam neki.
Legnagyobb meglepetésemre, és minden korábbi ellenérzésem dacára engem mégis tökéletesen beszippantott. Egész egyszerűen lenyűgözőnek találtam, pont azért, mert más, mint amit megszokott a mi nyugati filmes divaton, Hollywoodon edződött szemünk.
Én kifejezetten kedvelem a színészeket is, egyiket sem találtam túlzónak, vagy ripacsnak. Van, akinek egyszerűen ilyen a szerepe. Nem volt irritáló számomra az alakításuk. Sőt, az egyik színészt annyira megkedveltem, hogy azóta megnéztem tőle még más filmeket is, és szerintem kifejezetten zseniális az a kisember. :)
Viszont hozzá kell tenni, hogy csakis eredeti nyelven, felirattal érdemes nézni. Ez annyira autentikus koreai dráma, hogy más nyelven szerintem vicces bohózatnak hathat. Mindamellett megér egy misét így is. Nekem rendben volt az egész. A dramaturgia remek, a képi világ véleményem szerint nagyon profi, és látszik, hogy az egész mögött nagyon kemény, komoly munka van. Minőségi munka, ha szabad így fogalmaznom. Én nagyon remélem, hogy lesz harmadik évad, mert engem megvettek kilóra.

Chibifox - 2020. 09. 04. 23:07

Szerény véleményem szerint ez még nem is volt annyira túljátszott. A másik, hogy náluk a média mindenhol ezt tolja. Reklámokban, sorozatokban, tv-s műsorokban stb. És volt szerencsém látni, hogy bizony a való életben is hasonlóan túljátszák magukat, kevésbé szinpadiasan ugyan, de azért látni, hogy ez valahol “népszokás” is egyben. Az is tény, hogy elég lassan bontakozik ki a cselekmény, mondjuk mostanában sok lassabb hangvételű sorozatot nézek, szóval nekem nem kottyant meg. A pilot végi húzásra pedig azt mondtam, hogy végre valami új. Mondjuk kellett is. Ráadásul így irónikus is volt az egész végkifejlet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz