login |

Star Trek: Discovery – 2×02: New Eden – írta Ace

2019. 01. 29. 21:32 - Írta: vendegblogger

19 hozzászólás | kategória: kritika,

A második évadra, ahogy várható volt (már csak az új showrunner miatt is), stílust váltott a Discovery, a borongós, háborús első évad után egy fokkal a könnyedebb (és valódi) felfedezés irányába mozdult el. És a középpontba több rejtélyes dolgot is bedobtak, amik igazán érdekes évadot ígérnek.

A 2×01 első rész egészen szépen resetelt is sok mindent, és akár a visszaszállóknak, akár az új nézőknek is könnyű belépési pontot jelenthet. Azóta megjött az új epizód, amit ráadásul nem is akárki rendezett, hanem egy valódi Star Trek-veterán, az egyik legjobb mozifilmet készítő Jonathan Frakes

Hogy miért lelkesedek Frakes miatt? A tovább mögött kifejtem spoilerekkel.Nos, főként azért, mert úgy tud feszültséget teremteni a képernyőn, hogy ahhoz nem kell látványos robbanásokat süvöltő fézerütegeket bevetnie – elég csak az előző évad liftes élet-halál harcra gondolni, vagy ebben a részben az aszteroida eltérítésre.

Szóval az új epizódban a Discovery legénysége ismét követi a vörös jelenség nyomait, amihez ezúttal még a spóra hajtóművet is be kell vetni. Pike ugyebár átvette az irányítást, míg az Enterprise-t javítják, Burnham továbbra is magyarázatot keres Spock és az angyal rejtélyére, Stamets pedig tovább vívódik a démonaival. Ja, és Tilly is furcsa dolgokba botlik a begyűjtött aszteroida vizsgálata közben.

Mellettük a régi Trekes szerkezetre emlékeztető fő küldetés is bonyolódik, ami során el is jutnak egy lakható bolygóra, ahol a scifi-k egyik kedvelt témájához jutunk, a vallás és a tudomány vitájához. Fura, de ez a toposz majdnem minden scifiben előkerül. Amikor például egy primitívebb faj életébe beleszól egy fejlettebb, akkor az hajlamos csodának tekinteni. Vajon tényleg isteni beavatkozás? Vagy megmagyarázható-e tudományosan? Érdekes kérdések ezek.

Föderációs csapatunkat ráadásul az Elsődleges Irányelv is megköti mely meggátolja a térváltás előtti fajok ügyeibe avatkozását. Szerencsére nem klisésen kezelik a dolgot, tehát nem egy csoport vérgőzös vallási fanatikussal kerül szembe a csapatunk.

Pike magabiztosnak tűnik közben Burnham-el is megoszt egy titkot Spock-ról, majd a nő is beavatja a saját titkába, szóval kezd felépülni a bizalmi viszony kettejük között. Anson Mount játéka egyenlőre nem olyan markáns, mint Jason Isaacs-é volt, de ez az eltérő karakterekből adódik, és még bőven lesz lehetősége megcsillantani a tehetségét. Szerencsére Burnham sincs túlerőltetve, a részben nem neki kell megmenteni a napot.

Mindent összevetve ismét kalandos epizódban volt részünk, folytatódott a rejtélyek kutatása és a felfedezés az évadkezdés utáni, némiképp visszafogottabb 2×02-ben, de hiszem, hogy izgalmas lesz az idei utazás is.

19 hozzászólás Ne habozz!

Platschu - 2019. 01. 25. 23:02

Ez is remek rész volt. Vallás kontra tudomány. Szépen fejlesztették a karaktereket, mert tovább mélyítették Sarut, Tillyt, Pikeot és még Owe is nagyobb szerepet kapott. Szóba kerültek megint a Csillagflotta alapelvei és jó volt látni egy kisebb összeütközést Pike és Burnham között. Részemről ez talán még jobb is volt, mint az első rész, mert nagyon szépen összerakták. Pláne az a jelenet tetszett, hogy a templomban felkapcsolta a világítást, mert ez átvitt értelemben is jó ötlet volt.

Tyberius06 - 2019. 01. 26. 03:33

Ez azért idézte picit a régi sorozatok hangulatát, mármint téma alapján. Rég elveszett kolónia stb… Viszont ahogy részéve tették a főszálnak, eléggé érdekes. Tilly húzott egy “I see dead people”-t, gyanus is volt kicsit ez a karakter így hirtelen. Tetszik a csapat dinamika, és eddig összeszedettebbnek tűnik két rész után ez az évad. És juhé ugráltak benne ismét! :)

Malachi - 2019. 01. 26. 20:51

Hú, ez a 2×02 nagyon jó rész volt. A vége különösen tetszett, amikor Pike visszament a tudóshoz. De az egész témafelvetés is a gyengém (tudomány vs. vallás) és még a fő sztoriba is nagyon jól illeszkedett.

Valami nagyon komoly dologra utal ez az angyalosdi, tippem sincs mire futtatják ki. Bár a többi rész is maradna ezen a szinten az évadban!

Platschu - 2019. 01. 26. 22:13

Az angyalos téma kapcsán nem értem, hogy a térképen már eleve bejelöltek pár talán hét eseményt, de mire odaérnek, akkor még csak éppen történik. Most akkor ezek új jelenségek voltak? Lehet újra kellene néznem, mert kicsit összezavarodtam.

SPOILER veszély?!
Ami egyértelműnek tűnik, hogy a Discovery végzi az “angyalok” munkáját. Megmentették az első részben a legénységet, most a másodikban a bolygót. Ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy a másvilág lépett kapcsolatba a spórákon át velük. Stamets látta a párját, míg most Tilly a halott barátját. Valószínűleg Spock is átélhetett valamit, ami miatt kiemelten előre látta illetve látja az eseményeket. Esetleg Burnham pillanatnyi sérülése is kapocs lehetett a látomáshoz a 2×01-ben.

Aztán még arra is gondoltam, hogy esetleg kapocs lesz a Mirror Universe között megint, tehát valójában a lelkek mozgathatóak a spórákon át. Lehet így akarják a meghalt dokit visszahozni / letölteni az írók, míg akár a gonosz-Lorcára is lehetne esély a napba zuhanás miatt. A mi valóságbelinkről sem egyértelmű még, hogy hol van.

Vagy ha nem a túlvilág és nem is a Mirror Universe kavar, akkor esetleg a sztori kifuthatna a két idősík összemosására is. Mi van akkor, ha az ST:D Spock már előre látja a Vulcan pusztulását és ezért lett kiválasztva? Esetleg a törlődött idővonal túlélői is lehetnének az angyalszerű lények, akik a sorsuk elől menekülnek. Egy scifiben bármi megtörténhet.

Blobov - 2019. 01. 28. 05:07

@Platschu: az angyalokra megkaptuk a választ a Clarke féle törvény átírásával.

Agent Coulson - 2019. 01. 29. 15:36

Most először éreztem azt a Discoverynél hogy tényleg Star Trek sorozatot nézek (persze még nagyon sok dolgon csiszolni kellene),remélem a továbbiakban is megmarad ez a lendület és nem csak Jonathan Frakes jelenléte okozta egy napos csodáról volt szó.

Platschu - 2019. 01. 29. 22:24

Ki fogják javítani a hibákat az évadtrailer alapján, miközben megmaradnak frissnek és fiatalosnak. Szerencsére pénz is van, a kritikusok is szeretik és a rajongók közül is a fanyalgás ellenére egyre többen nézik, úgyhogy remélhetőleg még sokáig műsoron maradnak.

Blobov: Ezt kifejtenéd kicsit bővebben? Bár angolból nem vagyok már annyira rossz, de amikor rákezdenek a technoblablára, akkor csak fogom a fejem, hogy nem értem vagy igazából a blabla miatt nem is kellene értenem.

Bender - 2019. 01. 29. 22:28

Platschu: Clark harmadik törvénye: “A kellőképpen fejlett technikai fortély nem különböztethető meg a varázslattól.”
Ezt írták át a következőre és vonatkoztatható a részre: “A kellőképpen fejlett földönkívüli értelem nem különböztethető meg Istentől.”

Gondolom erre gondolt Blobov. Jól gondolom?

kazsakke - 2019. 01. 30. 06:57

@Platschu
En szinte biztos vagyok benne hogy Lorcat latjuk meg valamilyen formaban, eleg sokatmondo volt az a cetli amit Pike talalt a szobajaban.

Ace - 2019. 01. 30. 07:13

Szerintem Clark törvénye csak a tettúket magyarázza az anngyaloknak. Még mármi lehet belőlük.

kazsakke: Szerencse sütis üzenet utalhat Lorkára de Pike-ra is a Cage miatt ;)

Ace - 2019. 01. 30. 08:35

Platschu:
“Az angyalos téma kapcsán nem értem, hogy a térképen már eleve bejelöltek pár talán hét eseményt, de mire odaérnek, akkor még csak éppen történik. Most akkor ezek új jelenségek voltak? Lehet újra kellene néznem, mert kicsit összezavarodtam”

Van térképük de ahol aktivítás van oda mentek eddig mindíg. Mikor odaérnek megszűnik az aktivítás és valami problémával találják szemben magukat. Egyenlőre úgy tűnik mintha az Angyalok vezetnék oda őket ahol probléma van ráadásul eddig csak olyan helyre mentek ahol emberek voltak. Ide időben ráadásul csak a Discovery érhetett ide a távolság miatt a Spóra Hajtóművel szóval mégfurcsább ,hogy ezek a jelzések csak nekik szólnak…?

Ponó97 - 2019. 01. 30. 11:31

Szerintem ezek az “angyalok” lesznek az ikoniaiak, akiket többek között Sisko is említett egy DS9 részben. De pl az ST Onlineban egy egész fejezet épül rájuk. Ha ők lesznek, akkor nem kevés csatajelenet várható az évadban. :)

Lordviktor - 2019. 01. 30. 15:09

A második évad egyenlőre majdnem hibátlan, egyszerre maradt meg “Discoverysnek” és hozták vissza a régi Star Trek világát, csak így tovább. Amúgy nevetnék egy nagyot, ha az angyalokról kiderülne, hogy Q-k, tudom, a TNG-ben tűnik fel először, de nekem akkor is ez marad a fan teóriám :)

Ace - 2019. 01. 30. 15:39

Ennyiből még nehéz megmondani szerintem ,hogy kik ők. Az eddig ismert fajok közül is lehetne jó pár a már említett Iconian-ok de lehetnének akár Organian-ok vagy még sokan mások. De lehet ,hogy (és inkább ez a valószínűbb) egy tejesen új dologról van szó vagy a Micélium hálózathoz van köze.
Izgalmas ,hogy bármit kihozhatnak belőle.

Platschu - 2019. 01. 30. 22:41

Még egy bónusz kérdés. Mi az a kis zümmögő-fütyülő hang a hídon? Ezt Saru adja ki magából, amikor veszélyt érez? Mert nem tudtam mire vélni, hogy miért rakják be újra és újra ezt a kis hangeffektet.

Ace - 2019. 02. 01. 08:47

Hát ennyiből nehéz kitalálni mire is gondolsz… De ha a szonár szerü ping-re ami amúgy hallható az eredeti sorozatban és az új Kelvin filmekben is azt a “régi tipusú” Duotronic érzékelő adja ezek a szonár szerű érzékelők letapogatáskor adják ki a jellegzetes hangot.

tumpara - 2019. 02. 06. 22:05

“Pike magabiztosnak tűnik[VESSZŐ], közben Burnham-el is megoszt egy titkot Spock-ról,” – Ace, a vendégblogger

Burnham-mel. Nincs és soha nem is volt -al, -el rag a magyarban, csak teljesen hasonuló -val, -vel rag. Winnie és human tudja ezt, légyszi javítsátok a vendégbloggereket is, mert ezt borzalmas látni. Amúgy jó írás, köszi.

Ace - 2019. 02. 08. 08:32

Oh nagyobb gond ne is legyen az életben ;)

SHP - 2019. 02. 10. 23:06

Oké, csak engem zavart, hogy Tilly elmondja mit csinál miközben csinálja, aztán elmondja nem sokkal később Saru-nak, majd Saru rögtön visszamondja neki, hogy mit csinált?

Egyebként nem volt rossz.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz