login |

Siren: kezdett a 2. évad

2019. 01. 30. 21:30 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika,

Ó, sose változz, Siren! Tavaly én lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire korrekt pilotot hozott a Freeform természetfölötti, lényes sorozata, hogy aztán az évadkritikában elsírjam, hogy ennyire vékony sztorival rendelkező szériát ritkán látni. És ezt a 2×01 csak aláhúzta, bár még mindig azt mondom, hogy ami (mindenféle ambíció nélkül) akar lenni a sorozat, annak bőven megfelel, és el lehet nézni. Van annyira ártalmatlan, még környezettudatos is.

De. Egyszerűen döbbenet, hogy mennyire nem erőltetik meg a készítők magukat sztori kapcsán. Az első szezon bőven leírható azzal, hogy egy vízilény az emberek között próbál asszimilálódni, majd jönnek újabb vízilények, akik nem próbálnak, inkább mérgeskednek. (És eközben a hadsereg is szerez magának (majd elveszít) egy vízilényt.) Ennyi. Mindez 10 részben, 400 percben.

Aki pedig azt gondolta volna, hogy majd a 2. évadban más lesz az alapfelállás, az súlyosat tévedett. Ugrunk egy kicsit az időben, a három főszereplő (Ben és Maddie, valamint harmadik, talán romantikus keréknek Ryn, a hableány) némiképp külön utakon jár. Megint csak kapunk pár szárazföldre tévedt lényt. És a hadsereg ismét csak szerezni akar magának egyet. Pff.

Tudom, a sztori nem minden, de valljuk meg, hogy a Siren-ben azért a karakterek sincsenek igazán kidolgozva, a két ember főhőst inkább csak egymás viszonyában látjuk, Ryn meg egy elég egyszerű lény. Akkor meg mit kínál a sorozat? Egy fajta hangulatot és ismerős érzést.

Spoilerek a tovább mögött.

A Siren az a sorozat, amibe még képesek beleírni egy boncteremben, a holttestek mellett kajáló halottkémet, hogy aztán a párbeszédét a seriffel úgy fejezzék be, hogy “de találtam valami különöset”, majd huss, snitt. Előbbi olyan klisé, utóbbi olyan technika, ami totál jelzi nekem, hogy az évadnyitó csak egy csuklógyakorlattal felérő szkriptet kapott, amibe az írója belesz*rt.

Tudom, hogy ezek semmiségek és szőrözések, de a Siren tele van efféle apróságokkal. Olyanokkal, hogy ha már halottkémet írnak, akkor a lehető legtipikusabban tévésre írják, illetve a párbeszédeket totál életszerűtlenül, csakis a mesterséges feszültségkeltés miatt mindenféle természetességtől megfosztva tálalják. A halottkém nem adja át rögtön az infót, hanem inkább “only on TV”-módon lassan felvezeti, majd előtte még elmondja, hogy “van egy infóm”. Régen ez menő volt. Ma már csak kisiskolás, lusta írás. Vagy létezik olyan, aki rágni kezdte a körmét, hogy vajon mire lelt a doki?

De ezen túl kell lendülni, mert ez csak bizonyíték az írói hozzáállásra, és tudjuk, hogy attól még, hogy a szkriptet félvállról veszik, lehet jó sztorikat és érdekes szituációkat teremteni. A 2×01-ben kapunk víz alatti rengéseket/áramlásokat, meg meghülyülő fókákat, hogy kiderüljön, olajfúrásoknak köszönhetően a tengeri állatok (és lények) megint szopóágra kerültek. És ezúttal nem egy, de nem is három, hanem rögtön 5+1 hableány kerül Ben-ék felügyelete alá.

Annyira azért bízom az írókban, hogy nem a tavalyi köröket fogják újfent lefutni, hogy nem csak az állatias acsarkodás megy majd velük, és nem nulláról kezdik a háziasítást (ld. már most beszélnek, elfogadhatóan viselkednek, és közel sem ellenségesek), de maguk a lények továbbra sem tűnnek állati mivoltukban annyira érdekesnek, hogy építeni lehessen rájuk. Talán majd hosszabb távon, ha maradnak?

Ryn-re viszont lehet építeni, vele nincs gond (és nem csak azért, mert szórakoztató, amikor előjön belőle az “állat”), kár, hogy mellette Ben és Maddie is el lett a premierre szürkítve – előbbi látványosan vívódik, utóbbi meg kapott egy anyát is (egyelőre nem túl izgalmas sztorival, de hátha nem csak arra kell, hogy az apját kivegyék a képből, mert Gil Birmingham mégiscsak elfoglalt), előbbinek pedig épp a szülei és az ő hátterük a mitológia kapcsán jelentett egy érdekesebb szálat az S1-ben, de úgy tűnik, ez totál elfelejtődött.

Ja, a lények mellé kaptunk egy új jövevényt, aki Xander bizalmába férkőzött, és akiről szerintem ember nem gondolta, hogy csak szimpla romantikus szálnak szánják, adta magát, hogy valami mögöttes céllal is rendelkezik. Igen, így történt, az idegen rosszban sántikál. És azt is megelőlegezem neki, hogy idővel oldalt fog váltani, hogy az évad vége felé már a többiekkel együtt küzdjön a hadsereg ellen.

Tippre az új lények és a hadsereg mellett a szezonban a három főszereplő háromszöge is kiemelést fog kapni, amit könnyen klisékbe lehet fullasztani és szappanossá lehet tenni látszatkonfliktusokkal, de mivel elég szokatlan viszonyrendszerről van szó, ezért ebben látok potenciált, mint ahogy abban is, hogy a jelek szerint tovább akarják bővíteni az éneklés köré húzott “mitológiát”.

Ahogy megjósoltam az S1-es írásomban, miután megnéztem az évadnyitót, én kiszálltam, részemről ennyi volt a Siren. Ez nekem nagyon kevés. Azt viszont a sorozat javára írom, hogy nem törekszik nagyotmondásra, villogásra, nem bombasztikus, hanem a maga módján teljesen low key, visszafogott, ami kifejezetten szimpatikus. Remélem, továbbra is ilyen marad.

9 hozzászólás Ne habozz!

speranza - 2019. 01. 30. 22:00

A Siren második évadjára én már nem vagyok kíváncsi, de ezen a kritikán jól szórakoztam. Jobban, mint az egész első évadon. :D

Geza Kovacs - 2019. 01. 30. 22:17

Pedig benne lenne a lehetőség: ha ez egy tisztességes kereskedelmi csatornán menne, össze-vissza meztelenkedhetnének, lenne miért nézni. :-) Így túl sovány.

Zsanna - 2019. 01. 30. 22:56

Jaaaj, hát ezen jót nevettem. Az első részt bepróbálom, aztán ha ugyanaz lesz, mint az első évadnál, akkor kasza. Magam sem értettem, végül miért is néztem végig, de behúztam. Talán nem volt, akkor semmi más. Most akad.

PositiveRush97 - 2019. 01. 31. 14:10

Ezek alapján nincs is sok kedvem folytatni, az 1.évadot elnézegettem, a hangulata bejött, bár ez pont nem az a kategória akar lenni, de amolyan limonádénak elment ha jól tudom ez az évad 16 részes lesz, remélhetőleg feldobják majd valamivel a sztorit.

citrom - 2019. 01. 31. 21:24

szerencsètlen uszonyos csajt Ryn-nek hívjàk.

DennyKeh - 2019. 02. 01. 01:34

Tök érdekes olvasni a kommenteket és az írást.

Az írással annyira értek egyet, hogy tényleg hangulatos, low key sorozat, nem akarják lehozni a csillagokat, amire nekem nincs is szükség, csak hangulatra és érdekes, élvezhető sztorira, amit nekem nyújt a sorozat, sokakkal ellenben.

Én nagyon vártam, hogy visszatérjen, most vot lehetőségem bepótolni az 1. részt a 2. évadból, és nagyon remek résszel nyitott a sorozat. Érdeklődően várom, mit fog kifacsarni magából ezalatt a 16 rész alatt.

Én drukkolok, hogy még egy ideig képernyőn legyen a sorozat.

winnie - 2019. 02. 05. 09:37

nem nézem, de előzetest csekkolok, meg átfutom a lényeget, hogy képben legyen, de most komolyan képesek lesznek megint bedobni a xander bosszút akar állni szálat? mert akkor még egy derivatív szál, hiszen ahogy látom, megint lesz egy ellenlábas mermaid. (arról nem is beszélve, hogy alapjába véve azért halt meg Xander apja, mert ők akarták elfogni a vízi lényeket? )

e-batta - 2019. 02. 18. 17:17

A lassan építkező, csendesen csordogáló sztori az elején kicsit untatott, de most már egyre jobban tetszik, hogy a legtöbb pörgős, akciódús, és logikailag bukfences történetű sorozatok között van egy ilyen is, ami nem kapkodja el, ad időt arra, hogy ráhangolódj, fokozatosan megismerkedj a szereplőkkel úgyhogy meg sem lepett a végén, hogy a három főhős így egymásra talált. Hogy ez hova fog fejlődni, az itt a nagy kérdés.

Geza Kovacs - 2019. 02. 22. 23:09

Hát ha a mai részhez hasonlóan pörögne mind, akkor nem lenne panaszom rá, mehetne a 3. évad is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz