login |

A The Passage könyvben – itthon is

2019. 01. 31. 20:10 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: könyv,

Most, hogy írtunk a pilotról, kirakom ezt a könyves posztot/kibeszélőt is, jelezve, hogy itthon is megjelent Justin Cronin trilógiája, amire épül a sorozat.

Nem vagyok képben, így csak a hivatalos leírásokra fogok hagyatkozni, de abból, hogy a The Passage tavalyi és idei verziója alapsztoriját és karaktereit tekintve is eléggé eltért, azt feltételezem, hogy nem hű az adaptáció, de majd megmondjátok – a linkeken vannak a korábbi leírások, és hogy mely szereplőket írták ki.

A Szabadulás-trilógiának köteteinek itthon A szabadulás (The Passage), A Tizenkettek (The Twelve) és A tükrök városa (The City of Mirrors) címet kapták – gondolom, jó páran olvasták közületek. Mennyire érdemes?

A tovább mögött elolvasható mindhárom magyar kötet hivatalos tartalma. (A könyvek itthon a Cartaphilus Kiadó gondozásában jelentek meg, az első két rész fogyasztói ára 3990 forint, a harmadiké 4990.)

A szabadulás – Hol leszel, amikor kialszanak a fények?

Rákbeteg felesége halála után dr. Lear, az özvegy tudós elkezdi kutatni a hosszú élet titkát, a betegségek és az öregedés ellenszerét. A hamarosan a hadsereg felügyelete alá kerülő kísérletsorozat eredményeként azonban a 12 kísérleti alany – minden emberi vonását elvesztve – félelmetes, gyilkos lénnyé alakul át. A kutatás utolsó fázisában a tudósnak szüksége van egy hatéves kislányra is, akit szintén beoltanak a kiszámíthatatlan hatású vírussal. Annak ellenére, hogy a Colorado-hegységbeli kísérleti telepet kommandósok őrzik, a kísérleti alanyok, azaz a “fertőzöttek” kiszabadulnak. Senki és semmi nem állíthatja meg őket, a fertőzés egyre terjed, s mind több ember válik hozzájuk hasonló vérszomjas szörnyeteggé.

A Tizenkettek

A világvége még csak a kezdet volt.
Eleinte jó tervnek tűnt: tizenkét halálraítéltet megfertőznek egy ősi vírussal, hogy élő fegyverekké alakítsák őket. Csakhogy a Tizenkettek a vírus hatására vérszomjas szörnyetegekké váltak. Amikor kitörtek a titkos kísérlet helyszínéről, elszabadult a pokol. Rémálom lett úrrá a Földön.
A vírus pusztítását túlélő kevesek kis ellenállócsoportokba szerveződtek. Ám ha biztosítani akarják az emberiség fennmaradását, ahhoz nem elég, hogy igyekeznek életben maradni. Veszélyes, talán végzetes küldetésre kell vállalkozniuk: fel kell kutatniuk a Tizenkettek mindegyikét, hogy végezzenek velük.
Az ellenállók különös dolgot tapasztalnak: a fertőzöttek viselkedése érthetetlen módon megváltozik. A nyomok egy komor diktatúrához, a Hazához vezetnek, ahol egy igen különös trió, két férfi és egy nő igyekszik kedvére formálni az emberiség jövőjét.
Talán csak egyvalaki húzhatja keresztül a számításaikat: Amy, a Sehonnan Jött Lány, az egykori titkos kísérlet tizenharmadik alanya, az ellenállók karizmatikus vezetője. Ő az egyetlen emberi lény, aki feltárhatja a Haza titkát, és aki képes behatolni a Tizenkettek elméjének mélyére. És meglehet, hogy amit ott talál, az mindennek a végét jelenti.

Justin Cronin trilógiájának második kötete újabb mesteri formába öntött, vérfagyasztó remekmű. Ez az eposzi ívű, megragadó krónika az áldozathozatalról és a túlélésről méltó folytatása A szabadulásnak.

A tükrök városa

Az általunk ismert világ letűnt. Vajon milyen új világ váltja fel a régit?

A Tizenkettek elpusztultak, és a mindenre rátelepülő sötétség százesztendős borzongató uralma véget ért. A túlélők előmerészkednek a falak mögül, és nekiveselkednek a társadalom újjáépítésének. Merész álmuk egy reményteli jövő.

Ám a távolban, egy halott, sivár metropoliszban ott várakozik a Nulladik, a Tizenkettek atyja. Régóta kísérti az emberi életét szétromboló gyötrelem, és az átalakulásából fakadó gyűlölet lángja vadul lobog benne. Dühét csak az csillapíthatja, ha eléri célját, és végez Amyvel, az emberiség utolsó reményével, a sehonnan jött lánnyal, aki felcseperedve harcba szállt ellene.

Vére szavára hallgatva Tőrös Alicia, a félelmetes harcos elindul a Nulladik végső menedékébe. Ám ott nem az vár rá, amire számított, hanem egy utazás a múltba. Valamint egy olyan ellenfél, aki egyszerre halálosabb és emberibb, mint azt valaha képzelte volna.

Még egyszer összecsap a fény és a sötétség, s végképp eldől Amynek és barátainak a sorsa.

10 hozzászólás Ne habozz!

Hector - 2019. 01. 31. 20:47

Az első kettőt olvastam, a harmadik folyamatban van.

Szerintem nagyon jó, és több ismerősöm is nagyon várta az utolsó kötet megjelenését. Érdemes belekezdeni.

A sorozatot még nem láttam, de kíváncsi leszek mennyire lesz hű a könyvhöz. Tippre az első évad az első könyvet dolgozza csak fel.

stargatelost - 2019. 01. 31. 21:42

De jó, akkor nem spamelem tovább a kibeszélőt, mert úgyse tudok elvonatkoztatni a könyvtől :D

Van amiben eltértek, van amiben nem. Ugye az első két rész totál felesleges üldözősdije nincsen a könyvben. Most, hogy már a laborban vannak… hát mondanám, hogy újra a sztori medrében vagyunk, de ahogy a kibeszélőben is írtam, nagyon Amy és Wolgast kapcsolatára építik az egész sorozatot, ami azt vetíti számomra előre, hogy nem lesz itt sem 100 évvel később, sem Peter, Lish, Michael, vagy Sarah…

Attól is tartok, hogy a kitörést is elhúzzák az évad végére, hiszen akkor már nem a laborban lennének, ami úgy tűnik, állandó díszlet… jah meg ezt az idióta leleplezős dolgot is erőltetik Lila szálán… kit érdekel? Vége lesz a világnak, elszabadul pokol, hol érdekel bárkit is, hogy mit csináltak a Noah Project alatt? :D De ez is csak azt sejteti, hogy még jó ideig szarakodni fognak, és nem lesz kitörés…

A drakokra kíváncsi leszek, hogy jelenítik meg majd őket.

Kekizs - 2019. 01. 31. 21:59

Az elsőt olvastam jópár éve. Mivel a könyv legnagyobb részben a posztapok jövőben játszódik nem tudom mennyire lehet hű egy jelen sorozathoz. Maga a történet érdekes volt de semmi korszakalkotó akit érdekel a műfaj olvassa el

Etele - 2019. 02. 01. 11:29

A könyvek nagyon jók, 9/10-esek.

Sorozat nem érdekel, ezt a három regényt képtelenség élvezetesen filmre vinni.

noodles - 2019. 02. 01. 12:37

1-2 könyvet olvastam. Cronin stílusa zseniális, ritka jól van megírva a sztori, szerethető karakterekkel. Maga az írás minősége még a történetnél is jobb.
Az eddigi 3 rész a sorozatból háááát…mondjuk, hogy oké.

winnie - 2019. 02. 01. 15:38

“Sorozat nem érdekel, ezt a három regényt képtelenség élvezetesen filmre vinni.”

nem mondom, hogy élvezetes lett, de nem egy nehezen megfilmesíthető könyvből lett zseniális adaptáció, szóval. (plusz, ha valakit ez vonz, a sorozat biztos, hogy mélyebb lehet, mint a könyvek, illetve tovább elmehet.)

winnie - 2019. 02. 01. 20:11

ehh, itt volt egy komment, amit véletlenül kitöröltem, sorry, akárkiė is volt.

punyapapa - 2019. 02. 04. 22:58

Elkezdtem a második részt, de félbehagytam. Átugrottam a harmadik részre, s úgy voltam vele, hogy ha az is annyira unalmas, akkor hagyom. Nem volt hibátlan, de a 4. részre meggyőzött.
Amúgy elhúzhatják az első évadot a jelen, mert a 3 könyvben van annyi történetszál a jelenben, hogy évadot kihozzon.

winnie - 2019. 02. 05. 04:55

“Amúgy elhúzhatják az első évadot a jelen, mert a 3 könyvben van annyi történetszál a jelenben, hogy évadot kihozzon.”

az egész sorozat játszódhat a jelenben. attól, hogy a könyvben más is van, nem kell beletenniük. az adaptációk 95%-a csak ugródeszkának használja a könyveket és saját utakat jár. nyilván, lehet, hogy majd jövőznek benne, de semmi okunk feltételezni azt, hogy erre sor kerül.

stargatelost - 2019. 02. 05. 20:06

1×04: Most már teljesen biztos vagyok benne, hogy a laborban fognak szenvedni évad végéig…

Most kaptunk egy Carter flashbacket… persze ez sem így volt a könyvben, de akkor minek átvenni a medencés dolgot? Kacsintás az olvasóknak? Teljesen felesleges…

Lila igazságfelderítése is nevetséges, minek ez a szál is? Időhúzás… mert néhány perc/rész alatt nem lehet ezt felépíteni, mert nincs is mit… ahogy az újságíró is meghalt… hogy a tévéből megtudják… lol…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz