login |

Cardinal: kezdett a 3. évad

2019. 02. 01. 15:12 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

A kanadai Cardinal havas első szezonja azokat biztosan megnyerte, akik szeretik a nordic noir-t, a borongós hangulatú, átívelő szálas, démonokkal küzdő főhőssel bíró skandináv stílusú krimiket. A jeges, fehér tónus után az S2 zöldes színvilágot prezentált, és sajnos közel sem sikerült olyan jól, mint amire számítottam – legalábbis, ami maga az ügyet illeti. Azért ettől még vártam a barnásra fényképezett 3. évados, aminek az alapja a By The Time You Read című, sorban az ötödik Cardinal-regény.

Még csak egy részen vagyok túl, és ebben egyelőre csak megalapozták az idei sztorit, de abban biztos vagyok, hogy első nekifutásra a By The Time You Read jóval érdekfeszítőbb, mint az előző évad. A középpontban az előző évad végi történések mellett egy kettős gyilkosság van, aminek egy lány szem-, vagyis inkább fültanúja volt. Ez a tény egyelőre még nem ismert a rendőrség előtt, viszont a gyilkos tud róla, ergó nem fog megbújni, hanem aktív marad.

A felütésből számomra ismét csak az jön le, hogy a Cardinal továbbra sem feltétlenül whodunit akar lenni, nem a gyilkos személyének rejtélyére fog koncentrálni, hanem sokkal inkább a körülményekre és következményekre, valamint a thrilleres elemekre, a nyomolvasás helyett a kézzelfoghatóságra, akciózásra, bár bevallom, hogy hiába érdekesebb a felütés, az egy közhelyes pénz-megölöm-üldözöm-elkapnak sztori veszélyét is magában reti. Remélem, azért komplexebb és mélyebb lesz az egész.

A komplexitásra mondjuk már utaltak azzal, hogy megemlítettek egy múltbéli szálat (ráadásul műs bűntényekről is szó van a részben, ki tudja, talán minden össze fog függni mindennel), de ha valahol, akkor érzelmi téren nem leszünk híján a mélységnek, a 3×01-et teljesen uralta a depresszív hangulat, a főhős totális letargiája és üres nézése – kíváncsi vagyok, hogy mennyiben fog megváltást találni az ügyben, hátha nem indul el totál a lejtőn.

Tavaly azt írtam, hogy Cardinal feleségének a története inkább csak mellékszálas jelentőséget érdemelne. Azóta ezen a téren is történtek fejlemények, s bár azon lehetne vitatkozni, hogy most mellékszál vagy főszál a történetnek ez a szelete, de azt nem kérdőjelezem meg, hogy többek között ettől is válik a sorozat őszintén méllyé és átérezhetővé.

Érzelmi téren sokat hozzátesz mindez az összképhez és a főhős karakteréhez, bár azt nem tudom, hogy a feleség köré kreált rejtély kapcsán mit érzek. Adja magát a kérdés, hogy mennyire van erre szükség a képben nem feltétlenül illő üzenetekre (és a látomásokra…), de persze választ csak a sztori kibontását követően lehet adni rá, szóval nem tehetek mást, mint hogy a sorozattal tartok és bizakodom.

A Cardinal továbbra sem akar köntörfalazni, ami a brutalitást illeti, bár ezúttal közel sem volt annyira konkrét az erőszak, viszont cserébe elég jól átjön az ember kegyetlensége és könyörtelensége, az, hogy egyesek számára az élet milyen keveset jelent. A kezdés biztató volt, maradok, bár lehet, hogy összességében inkább majd darálok, mint hogy hetiben nézzem.

8 hozzászólás Ne habozz!

mevrim - 2019. 02. 01. 17:49

A 2. évad nem jött be, nem is néztem végig. Érthető lesz így az új évad?

winnie - 2019. 02. 01. 17:54

igen. vagyis gondolom…, mert nyilván bármikor visszatutalhatnak. de igazából történt valami elég jelentős az s2 végén, és a következményeit most látjuk. viszont az, hogy mi történt, azonnal kiderül.

az ügyhöz biztosan nem kell az előző szezon.

noinipo - 2019. 02. 01. 21:36

fogod érteni a második nélkül, mert van aktuális nyomozás, de a karakterek ‘fejlődése’ szempontjából egymásra építkeznek az évadok

cherockee - 2019. 02. 02. 11:59

épp nézem a második részt, nekem tetszett a második évad is, de ez tényleg jobban megfogott, talán még az elsőnél is jobban, ajánlom mindenkinek, és tényleg hasznos a második évad (a második fele szerintem jobb, érdemes lehet megnézni annak is aki félbehagyta), viszont mindent elmondanak, ami visszafelé utalás lenne

freel - 2019. 07. 08. 09:57

Nem mondom, hogy remegve vártam az évadot, mert 2-3 hónapja pihent már a gépen mire sorra került, de azért jó volt ez. Évszakok ide vagy oda, még mindig van egy sajátos hangulata a sorozatnak. Nekem kifejezetten tetszett a lezárás.

sherlock20 - 2020. 03. 13. 23:11

napok alatt daráltam le mind a 3 évadot, nagyon bejövős, hiányzott már valami kanadai a lelkemnek, még mindig nagy hiány hogy nincs Motive

Candy - 2020. 05. 07. 22:28

sherlock20 és közben el is kezdődött a 4.évad nagy örömömre. :)
/ Arról lesz írás?/

winnie - 2020. 05. 08. 07:28

valamikor biztosan, ha megnézem. ha beelőz egy vendégblogger, akkor meg pláne:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz