login |

Korhatáros szerelem: vége a 2. évadnak – írta Mom

2019. 02. 03. 15:50 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika,

Az első évad messze nem volt hibátlan, engem mégis nagyon megnyert. A másodikban viszont a gyenge kezdés után mintha nem kinőni akarták volna a gyermekbetegségeket, hanem újakat szedtek össze.

Először is az írók fogalmi zavarba kerülhettek, mert a romantikus komédiájuk egyre kisebb mértékben tartalmazza a nevében is megtalálható összetevőit. Persze biztos van, akinek a mindenki mindenkivel felállás romantikus, nekem inkább szappanos.

A humor meg természetesen egyedi műfaj, de mintha még azt a részenként egy-két poént is úgy ágyazták volna be, hogy még véletlenül se lehessen örülni neki, annyira elnyomja a köré épített dráma. Én egyébként nagyon szeretem a sírva vigadást is, csak itt valahogy annyira lejtőn van mindenki (vagy ha még nincs, akkor tudjuk, hogy nem kell sokat várni és azon lesz), hogy életkedv hiányában már erre se voltam képes.

Az érem másik oldala, hogy ha romantikát és komédiát már csak nyomokban tartalmaz, akkor miből is áll most a sorozat? Drámából. Nagyrészt. Kisebb részt meg „krimiből”. Ha az ember leül egy jó kis limonádé elé, minden bizonnyal csalódik, amikor egy ilyen felállást mutatnak neki, de még nincs veszve minden. Mert bár nem ezt rendelte a néző, még élvezheti a minőséget. Már amennyiben minőségi a darab.

A dráma vonal, azon túl, hogy nem erre neveztem be, és sokkal több van belőle, mint az szerintem indokolt lenne, önmagában nem rossz. Mármint felismerhetően drámai, jönnek a problémák, (többé-)kevésbé életszagúak, a karakterek próbálják feldolgozni, a színészek átadni, szóval a szokásos. Na de a „krimi”! Ezt szándékosan teszem mindig zárójelbe, mert ennél jobb jelzőt nem találtam rá, de mintha csak az akarna lenni, de nem az…

Talán a kommentek közt lesz majd jobb megfogalmazása a jelenségnek, de a lényege, hogy szinte már alvilági, de mindenképpen szürreálisnak ható jelenetekkel bővítették ki a repertoárt. Méghozzá nagyon szánalmasan gyenge, kritikán aluli minőségben. De mégis minek? A konkrétumokra pedig a tovább mögött térek ki spoileresen.

Először is ott van Dusán nemlánya. Ennek a szálnak önmagában nem volt semmi értelme a világon, ostoba volt, vulgáris (feltétlenül meg kell mutatni, hogy valaki paraszt és nem tud viselkedni, mert az vicces, ja, nem az), semmihez nem passzolt, pusztán katalizálta, hogy eladja a kocsma felét és szerelmes legyen. Borzasztó bután sikerült ezeket a változásokat felvezetni. Akinek nem volt egyértelmű Mara első jeleneténél, hogy ő lesz a lánya, azok talán meg is lepődhettek, a többiek szerintem láttak már szappanoperát és velem együtt abban reménykednek, hogy ezt a szálat el is felejtik örökre, mivel ugye mégsem a lánya.

Szóval úgy nagyjából egy-két részig érdekes volt, hogy mit akar Dusántól egy láthatóan nem hozzá illő jó nő, de utána megjelent az ok és az egész szál ment le a lefolyón. Egyrészt: ha az apádat meg akarod ismerni, ahhoz nem kell 5000 euróért kémet bérelni, elég személyesen bemutatkozni. Másrészt: mielőtt bemutatnád a nagyapádnak, előbb talán tölts el vele egy kis időt, hogy kiderüljön, nem is az apád. Harmadszor: mégis mi a francnak mutatnád be?

Most mennyivel jobb, hogy ismerik és ki nem állhatják egymást? Komolyan nem értem, ez mire volt jó. Vagy tényleg csak ezt a szerintük vicces helyzetet szerették volna bemutatni, hogy a suttyó a kastélyban, büdös parasztként viselkedik, meg ugye a nyelvet sem beszéli, de azért megjegyzéseket tesz, amiket a tolmács nem fordít le (oda-vissza).

Másodszor is beszéljünk egy kicsit a nyomozásokról. Ebből kettő is volt, (mindkettő elég WTF, főleg a kettes számú) egyik a bankár elleni vizsgálat, felfüggesztés, majd visszaállítás. Azt nem is értettem, hogy végül miért ejtették a vádakat ellene: kiderült, hogy ártatlan, vagy megint valaki adott egy tippet? Ez volt a kevésbé gáz. Bár azt a vizsgálóbiztost nem tudtam hova tenni. Ha ez egy belső vizsgálat, akkor miért beszélt úgy, mint egy FBI ügynök, és miért egyedül függesztette fel? Ezeket bizottságok szokták eldönteni és vagy ők, vagy a saját főnöke közölni. Nem egy random ellenőr. Ha viszont hivatalos közeg, akkor miért nem igazolta magát?

Inkább térjünk is rá a letartóztatásra, mert itt verték ki igazán a biztosítékot. Elkövetőt váltottunk, itt már az apukát tartóztatták le, akit egy nevetséges és teljesen szabálytalan kihallgatás után ’tíz milkáért zsebbe’ elengedtek. Ez meg miféle alvilági eljárás és mit keres ilyen részletességgel egy vígjátékban??? Én elhiszem, hogy fedezet nélkül is kötnek 450 milliárdos (?) üzletet emberek. Azt is, hogy a rendőrséget meg lehet fizetni. Azt is, hogy ezek az emberek útjuk során összetalálkoznak. De azt nem, hogy ennek helye lenne itt! A kivitelezés gyalázatos, a létezése erősen indokolatlan. Lapozzunk!

Az évadkezdő kritikámban számba vettem a karaktereket, hát adjunk ennek keretet. Kiderült, hogy a gyerekek azért maradtak Amerikában, mert apukának nem volt pénze repjegyre (de egy vitaminos vízgyárra és egész nyaras táborra igen?). Talán a telefonjukat is ezért vette el, hogy ne derüljön ki? Vagy nem is táborban voltak, de akkor mit csináltak kint és miért nem akartak hazajönni az anyjukhoz panaszkodni?

Ennek az értelmetlenségét azért nem nehezményezem jobban, mert örültem, hogy a gyerekektől megszabadultunk. Biztos ki fog derülni a harmadik évadban, hogy mi lett velük, de ha hasonlóan bugyuta kifogással meg tudnának szabadulni tőlük egy újabb évadra, ahol megint csak egy két beugró jelenetük lenne, én nem tennék fel kérdéseket, csak örülnék tovább. (esetleg leülhetnék valamelyik köztörvényes helyett a megérdemelt büntetést?)

Júlia és István végül talán mégsem válnak el, ez egy se veled se nélküled kapcsolatnak tűnik, amibe most már egy örökbefogadást is bedobtak a végére, pedig előtte is kellően hullámzott már az a víz. Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy a vaszektómia (nem minden esetben, de) elméletileg visszafordítható egy újabb műtéttel.

Dóra körül fogalmam sincs mik történnek. Eladta a házrészét, hogy ki tudják fizetni Viktor „óvadékát” és lefeküdt Istvánnal. Ezen felül asszisztált a jelenetekben. A végére összejött egy aranyos és nagyon normális pasival. Vége a felsorolásnak, ez itt egy egész évad munkája.

Dusánról már részletesen szóltam korábban, itt annyi biztosan tartós lesz, hogy az üzlettársa immár nem Dávid (aki visszatér pultosnak), hanem István lesz, és állítólag a kémnő tényleg szereti, szóval együtt maradnak. (Ez egyébként érdekelne, mármint tényleg van, aki ebből él, és hogy tudja összeegyeztetni ezt egy párkapcsolattal? Biztosra veszem, hogy nem ebből a sorozatból fog kiderülni, de azért kíváncsi vagyok.)

Betti, miután Bőgős Bandival lakott és kavart, meg nem is terhes, meg csak egy számító perszóna, aki valószínűleg bipoláris személyiségzavarban szenved, mert ennyire köcsög tuti nem lehet, visszaköltözött Alexhez, aki ezek szerint nem normális, mert visszafogadta. 180 fokos fordulat, majd újabb 180 és mindez tíz rész alatt. Van, aki asszisztál, és van, aki megéli a poklot, ilyen ez az igazságtalan élet.

A bankos nő és Bőgős Bandi körüli történések egyébként kicsit sem érdekeltek, ezért nem is írok róluk bővebben, de ez nyilván szubjektív, lesz akinek tetszett és örült neki, ez biztos. Márta a gyerekekhez hasonlóan eltűnt az évad közben, no ezen sem kesergünk egy pillanatig sem.

Végezetül Eszter és Dávid. Dávid anyja rákos, Eszterék megnyitották az új szalont és bejelentette a megnyitón (mert hol máshol), hogy terhes (aminek a gyerekei úgy örültek, hogy el is felejtették, mennyire ellenzik az anyjuk kapcsolatát). Nem az a borzasztó, hogy szakítottak, nem az a borzasztó, hogy Dávid lefeküdt a pincér csajjal, nem az a borzasztó, hogy a nagy csavart a fináléban előre láttam, hanem az a borzasztó ahogy ezt az egész évadot megírták.

Egyébként hogy merülhetett fel bárkiben is, hogy a gyerek nem Dávidé? Jó, én felvételről néztem a részeket és valamiért az első egy-két perc rendszeresen lemaradt (köszönjük a pontos kezdést!), de gondolom nem az volt az egyik cold open, hogy Eszter egy édesnégyesben ébredt. Szóljatok, ha lemaradtam valamiről!

„Nemrég olvastam itt, hogy „a készítők pedig hallgattak a visszajelzésekre, és a 2. évad kevesebb drámát és több humort fog tartalmazni”.” – remélem, mindenki érezte!

Számomra nagy csalódás volt, nem jól találták el az egyensúlyokat. Sem a műfajok, sem a karakterek között. Mintha még mindig a hangját keresné, de ez már a második évad vége, mostanra már tudnia illene, hogy ki is a célközönség.

Sajnos az évad második felét már csak ömlesztve, az unalmas részeket kvázi áttekerve tudtam lenyelni. Ezt a sorozatot esetemben minden bizonnyal a hazafias lelkület tartja a felszínen, mert a szórakoztató faktort már nagyítóval kellett keresnem ebben a tíz részben. Ezt pedig tényleg sajnálom, mert az első szezon nagyon megnyert. A második azonban méltatlannak bizonyult.

Végszóként még azt tudom kiemelni, hogy aki indokolatlan és teljesen random termékelhelyezést szeretne látni, annak ajánlom figyelmébe (a teljesen komolynak és egyáltalán nem iróniának, vagy poénnak szánt) vágójelenetet, amelyben Árpa Attila kisétált egy Rossmanból.

9 hozzászólás Ne habozz!

kisanna - 2018. 12. 19. 16:37

az évad olyan volt, amilyen, nem kell komolyan venni (lötyi), DE az utolsó részben a gigantikus MOEMAX reklám, ami beúszott a képbe, és ahogy Árpa Attila 3 mp erejéig jött kifele a ROSSMANNból, hát az azért kissé túlzás volt…… (a HappyDay dobozok arcba tolásáról már nem is beszélek)

derek - 2019. 02. 03. 17:37

Ez a második évad sokkal gyengébb volt! Az egyik gond , hogy indokolatlanul visszahozták az első évad összes szereplőjét. Pl. Kamarás karakterében az első évad végén csalódtak a gyerekei és még az anyja is (lett valami új fiatal nője az USA-ban) , Eszter meg már régebben. Ónodit is kár volt ismét beleírni. Az meg totál érthetetlen , hogy az első évados mellékszereplők , mint Betti és Bőgös Bandi miért kaptak egy ilyen főszálat. Sok időt elpocsékoltak velük. Ellenben a főszereplők szinte mekllékszereplővé váltak. Dusán taplósága rettentő irritáló volt. A főcímet és a gyerekeket is eltűntették. Mondjuk ezek a javára írhatók a sorozatnak. Istán és Júlia kapcsolatából többet ki lehetett volna hozni.Az utolsó részben bejelentett terheség meg akkor lett volna érdekes , ha Eszter mindhárom pasival lefeküdt volna. Így a másik kettő csak azért húzhatta a száját , hogy így nekik már nem kell a csaj. A színészek jók , de a sorozat sokat gyengült. Kár érte!

Jesustomer - 2019. 02. 03. 18:02

Aha, a második képnél lefordultam a székről és kifordult a belem is. Ha ezt komolyan leadták akkor jó is h nem folytattam

sankovari - 2019. 02. 03. 20:56

A második évad sokkal gyengébb volt mint az első szerintem is. Nézettségi rekordokat sem az elő, sem a második évad nem döntött (szemben az rtles sorozatokkal) így… és …. Andy Vajna halála miatt szerintem ebbe már több pénzt nem tesznek. Vagy lemaradtam és van 3. évados berendelés?
A “minőségi” hazai sorozat gyártásában a TV2 még le van maradva,

Pony - 2019. 02. 03. 21:27

egyetertek a kritikaval, minosithetetlen baromsagokkal volt tele a masodik evad. kar erte…

Hamupipacs - 2019. 02. 04. 08:50

Nem vitatom, szerintem is pocsékabb volt a 2. évad.
Viszont az eredeti új-zélandi sorozat 2 évados volt. Nem láttam, de gondolom a fő nehézségekért (a történetben) ez lehetett a felelős. Így adták el. Például Dusán szálát.
A színészek miatt néztem hétről hétre.
Kovács Patricia már elbúcsúzott a karakterétől. Bár szívesen nézném tovább, nem valószínű, hogy lesz folytatás.
Jónéhány fiatal színész kapott lehetőséget, Dobó Kata tetszett mint elviselhetetlen perszóna.

punyapapa - 2019. 02. 04. 17:12

Egyetértek az írással. Ritkán látni ennyi elképesztő barmoságot Bár azt megjegyezném, hogy szerintem a színészek jók voltak, s miattuk néztem végig. Dusán nagy kedvenc lett.

Raisen89 - 2019. 02. 08. 16:29

Egyetértek.
A színészek jók voltak. Viszont a story, a cselekmény rettenetesen gagyi. az első évad sokkal jobb volt. Ugyanígy az Egynyári kaland esetében.

Máté - 2019. 02. 09. 23:31

Én is az első évadra szavazok. Azt nagyon szerettem, nagyon lelkesedtem érte. Ezt meg már csak úgy végig néztem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz